iPon Hírek

Gyors memóriamodulok és költséghatékony SSD-k ADATA módra

Dátum | 2016. 06. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az ADATA a Computex alkalmával rántotta le a leplet legújabb SSD meghajtóiról, sőt, egy DDR4-4400 MHz-es effektív órajelen ketyegő csúcskategóriás memóriacsomagot is bemutatott – vele kezdjük a sort. Lencsevégen a szupergyors memóriacsomag Az XPG sorozatot erősítő memóriamodul a jelek szerint pirosban, feketében és fehérben lesz elérhető kereskedelmi forgalomban, a prémium kategóriás memóriachipek pedig jó minőségű, kétunciányi rezet tartalmazó nyomtatott áramköri lapon foglalnak majd helyet. A névleges paraméterek könnyebb beállítását XMP 2.0-s profil segíti, a modulok pedig kétcsatornás memóriacsomag formájában válhatnak elérhetővé.
A show alkalmával a szóban forgó memóriacsomag meg is mutatta mit tud, ugyanis névleges paraméterek mellett gond nélkül üzemelt a kiállított tesztrendszerben. A DDR4-4400 MHz-es effektív órajel eléréséhez CL17-19-19-39-2T időzítést használtak, az viszont nem derült ki, hogy a memóriamodulok pontosan milyen üzemi feszültséggel dolgoznak.
A memóriachipek hűtéséhez egyébként nem volt szükség vastag, sok hűtőbordával ellátott megoldásra: a termékeken csak egy egyszerűbb hűtést helyeztek el, de a stabilitással és a melegedéssel így sem volt probléma. Az új memóriacsomag elsősorban a Z170-es lapkakészlet köré épülő alaplapok, illetve a Skylake sorozatú processzorok mellé passzol majd, az viszont nem derült ki, pontosan mennyibe kerül majd. ADATA SX800NP, egy gyors PCIe alapú NVMe SSD Az SX800NP modell egy érdekes megoldás lesz, amely az ADATA költséghatékony SATA SSD meghajtói, illetve a felsőkategóriás M.2-es megoldások között található piaci rést fedi be. Az M.2-2280-as formátumú SSD kártya PCI Express 3.0 x4-es csatolófelületet használ, azaz nem szenved sávszélesség-hiányban, ezzel együtt NVMe protokollt is használ, ami jobban passzol a NAND Flash memóriachipek karakterisztikájához, mint a sokat látott AHCI.
Az SSD kártya fedélzetén Silicon Motion SMI2260H típusú vezérlő dolgozik, amelyhez 3D MLC NAND Flash memóriachipek kapcsolódnak. A rendelkezésre álló adatok alapján a 480 GB-os példány 2000 MB/s-os folyamatos olvasási- és 800 MB/s-os folyamatos írási tempóra képes, ami megfelelő árcédulával kombinálva a felhasználók többségének bőségesen elegendő lesz. Maxiotek vezérlővel ellátott SU700-as SSD is volt a standon
Ahogy arról egyik korábbi hírünkben már írtunk, a költséghatékony SATA SSD meghajtók szegmensébe egy új vezérlőgyártó érkezett a Maxiotek személyében. Ennek a gyártónak a szerényebb, DRAM alapú gyorsítótárat sem támogató MK8115-ös vezérlője került az ADATA SU700-as SSD meghajtójába, ami a költségérzékeny felhasználók számára lehet jó választás, ha éppen merevlemezről szeretnének a lehető legkisebb befektetéssel SSD-re váltani.
Az MK8115-ös vezérlőhöz ezeknél a termékeknél Micron gyártmányú 3D TLC NAND Flash memóriachipek kapcsolódnak, a sorozat pedig többféle modellt is tartalmaz majd egészen 1 TB-os adattároló kapacitásig bezárólag. A kiállításon látható adatok alapján nem tűnnek rossznak az SU700-asok, így sikerük nagyjából azon múlik, milyen árcédulát akaszt rájuk gyártójuk. Az üzleti felhasználók sem maradnak újdonság nélkül
Az ADATA az SR1030-as SSD sorozatról is lerántotta a leplet, amelyek főleg munkaállomásokban, üzleti környezetben juthatnak szerephez. Ezek a termékek a Seagate által felvásárolt SandForce SF-3514-es SSD vezérlője köré épülnek, amihez planáris vagy 3D MLC NAND Flash memóriachipek kapcsolódhatnak, így az elérhető adattároló kapacitás 128 GB-otól 1 TB-ig terjed. Csatolófelület terén csak a jó öreg SATA 6 Gbps-os megoldás jöhet szóba, viszont formátum tekintetében a jelek szerint lehet majd választani: lesznek tradicionális 2,5 hüvelykes és új generációs M.2-es meghajtók is.
A SandForce vezérlő jóvoltából a fejlett hulladékgyűjtő algoritmust használó DureWrite, a Shield és a RAISE technológiában lapuló előnyöket egyaránt élvezhetjük. Sebesség terén 560 MB/s-os maximális olvasási- és 530 MB/s-os maximális írási tempóra számíthatunk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. systexas
2016.06.02. 22:06
Kit érdekel a 4.4GHz, a lényeg az hogy FEHÉR.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ChoSimba
2016.06.03. 08:45
Költséghatékony SSD ár nélkül ? Elgurult a gyógyszerük ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!