iPon Hírek

Gyors PCIe SSD és biztonságos pendrive a Kingstontól

Dátum | 2015. 01. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Kingston két érdekes termékről rántotta le a leplet a napokban: az egyik egy biztonságos, többféle adattároló kapacitásban is elérhető pendrive, a másik pedig egy PCIe alapú SSD kártya, ami a HyperX Predator nevet viseli. Górcső alatt a HyperX Predator A PCI Express 2.0 x4-es csatolófelületet használó HyperX Predator egy M.2-es SSD kártya formájában érkezik, így akár 1400 MB/s-os olvasási- és 1000 MB/s-os írási tempó elérésére is képes. A speciális, opcionálisan elérhető bővítőkártyán található M.2-es SSD Marvell 88SS9293-as vezérlőt alkalmaz, amihez 19 nm-es csíkszélességgel készülő Toshiba A19-es MLC NAND Flash memóriachipek kapcsolódnak. Az SSD kártya még nem az augusztusban bejelentett Gen3-as marvell vezérlőt alkalmazza, ezért gazdálkodik "csak" PCI Express 2.0 x4-es csatolófelülettel. A Kingston szűkszavú sajtközleménye azt sajnos nem árulja el, pontosan milyen véletlenszerű 4K-s I/O teljesítmény elérésére képes az új szerzemény, az viszont kiderült, hogy a termék nem a PCI Express SSD meghajtókhoz passzoló NVM Express, hanem a régebbi AHCI protokollt használja. Kedvező tulajdonság viszont, hogy az AHCI támogatás jóvoltából a HyperX Predator legalább rendelkezik boot támogatással, azaz gond nélkül indulhat róla a telepített operációs rendszer.
A HyperX Predator ugyan eredetileg M.2-es formátummal rendelkezik, ám ez a kiszerelés az asztali konfigurációk többségénél nem túl ideális, ugyanis az alaplapi M.2-es slotok többségénél be kell érnünk PCI Express 2.0 x2-es sávszélességgel. Pont ezért döntöttek úgy a Kingston mérnökei, hogy készítenek egy speciális, opcionálisan elérhető félmagas és félhosszú PCI Express kártyát, amit normál méretű PCI Express slotba illesztve maximálisan kiaknázhatóak az újdonságban rejlő lehetőségek. Az ismert forgatókönyv szerint a 240 GB-os és 480 GB-os HyperX Predator SSD kártyák februárban jelennek meg M.2-es és PCI Express kártya-adapterrel ellátott kiszerelésekben, de érkezik majd egy 960 GB-os modell is, méghozzá valamikor az idei év első negyedévében. Az sajnos még rejtély, hogy a három év garanciával forgalomba kerülő újdonságok pontosan milyen árcédulát kapnak. DataTraveler Locker+ G3 Cloud - A biztonságos és gyors pendrive A szélsebes, PCI Express 2.0 x4-es csatolófelületet használó SSD kártya mellett egy érdekes pendrive-ról is lehullott a lepel, amely a DataTraveler Locker+ G3 Cloud nevet viseli. A hordozható adattároló kompakt felépítéssel érkezik és USB 3.0-s csatolófelületen keresztül kapcsolódik az adott rendszerhez. A rajta tárolt adatok védelméről hardveres adattitkosítással, illetve jelszóval egyaránt gondoskodhatunk. A szemrevaló pendrive mellé jár a ClevXT USBtoCLOUD névre keresztelt szoftver is, ami lehetőséget ad rá, hogy a pendrive tartalmát felhő alapú tárhelyre mentsük, méghozzá teljesen automatikusan. A támogatott szolgáltatások között a Google Drive, a Microsoft OneDrive, az Amazon S3, a Dropbox és a Box egyaránt jelen van.
A külön programok telepítését nem igénylő pendrive Mac OS X és Windows operációs rendszerekkel egyaránt kompatibilis. Az általa kínált biztonságra jellemző, hogy csak maximum 10 érvénytelen bejelentkezési kísérletet engedélyez, ezután lezárja és leformázza saját adattároló területét. Nem árt tehát, ha a kiválasztott jelszó nem csak erős, de könnyedén meg is jegyezhető. Hogy milyen sebességre számíthatunk az egyes modellek esetében? Az alábbi felsorolás elárulja: • 8 GB-os példány: 80 MB/s-os olvasási- és 10 MB/s-os írási tempó • 16 GB-os példány: 135 MB/s-os olvasási- és 20 MB/s-os írási tempó • 32 és 64 GB-os példányok: 135 MB/s-os olvasási- és 40 MB/s-os írási tempó A fenti adatok alapján nem csak biztonságosak, de gyorsak is az újdonságok, ha USB 3.0-s csatolófelületen keresztül használjuk őket. Egy-egy ilyen pendrive egyébként 60,56 x 18,6 x 9,75 milliméteres mérettel bír, azaz viszonylag kompakt. A DataTraveler Locker+ G3 Cloud 8 GB-os , 16 GB-os, 32 GB-os és 64 GB-os kiszerelésben, tartós fémburkolattal kerül az üzletek polcaira, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mikortól lesz kapható, illetve mennyibe kerül majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. adamch4
2015.01.07. 22:13
A 2,5"-es Savage-ról is jöhetett volna némi info, azt is ma mutatták be ha jól tudom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. user12
2015.01.08. 09:25
Én mondjuk utálom szinte az összes pendrive gyártót. 99.9% -ban mind MLC Flash technológiával gyártanak. R*hadékok! Nekem jobban megfelelne a SLC, így jóval hosszabb életű lenne a pendrive. Az embereket hülyítik a gyártók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zouzz
2015.01.08. 11:33
Üdv! Hát új termék létére, ami az írást illeti, ezt a sebességet nem mondanám gyors tempónak a pendrive palettán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!