iPon Hírek

Gyors SSD meghajtók a Corsair-től

Dátum | 2011. 11. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Ezúttal a Corsair illetékesei jelentkeznek új termékekkel az SSD meghajtók piacán: a gyártó kínálatában megjelentek a Performance Pro sorozatú SSD-k, amelyekből első körben egy 128 GB-os és 256 GB-os példány áll majd rendelkezésre.


A család tagjai 2,5 colos formátumú, fémből készült házzal érkeznek. A NAND Flash memóriachipek vezérléséről ezúttal nem a népszerű SandForce család vezérlői gondoskodnak, hanem egy, a Marvell mérnökei által készített megoldás. A fémház mindkét termék esetében MLC típusú NAND Flash memóriachipeket rejt. Az adattárolók a ma már alapvetőnek számító TRIM technológiát is támogatják, de emellett fejlett hulladékgyűjtő algoritmust is alkalmaznak, ami akkor jöhet jól, ha RAID alapú rendszerben gondolkodunk, amelynél ugye nélkülözni kell a TRIM támogatás által kínált előnyöket.


A SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel érkező újdonságok a SATA 3 Gbps-os és a SATA 1,5 Gbps-os portokkal egyaránt együttműködnek. Az olvasási sebesség maximuma 515 MB/s-os értéket képvisel, míg írás alkalmával 440 MB/s-os maximális sebesség elérésére van mód – persze csak és kizárólag SATA 6 Gbps-os port alkalmazásakor. Az említett értékek a 256 GB-os modellre vonatkoznak, a 128 GB-os példány esetében "csak" 500 MB/s-os maximális olvasási- és 340 MB/s-os maximális írási sebesség elérésére van mód. 4K véletlenszerű írási feladat alkalmával a 128 GB-os SSD 60000, míg 256 GB-os társa 65000 I/O művelet elvégzésére képes egyetlen másodperc leforgása alatt.

Annak érdekében, hogy az SSD meghajtót asztali számítógépbe is könnyedén beszerelhessünk, a csomagban találunk egy 2,5”->3,5” beszerelő keretet.

A Performance Pro család tagjai három év garanciával kerülnek az üzletek polcaira. Az egyelőre nem tudható, hogy pontosan mennyibe kerülnek majd az újdonságok. Aki további információra is kíváncsi az új adattárolókkal kapcsolatban, látogasson el ide.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. prohlep
2011.11.11. 19:04
60000 IOPS illetve 65000 IOPS ... mar lassan de alakul a teljesitmeny.

Valahogy nem fer a fejembe, ... miert nem lehet egy chip vezerleset megduplazni, es akkor a chip ket fele egymassal parhuzamosan ugyanugy kezelheto, mint a korabbi vezerlessel az egesz chip.

Ha tehat most mondjuk csak 16-szoros parhuzamossag van egy memoria chip vezerleseben, akkor miert nem felezik tovabb es 32-szeres parhuzamossag, ...

Nem ertem, hogy miert nem felezik eleve addig, amig MINDEN egyes SSD random teljesitmenye elfogadhato lesz?

SSD-t az emberek egy resze a random teljesitmeny miatt vesz, hiszen egy hagyomanyos NAGYOBB wincsi 138 MB/sec LINEARIS teljesitmenye valojaban "elfogadhato".

A szuk keresztmetszet a RANDOM iras/olvasas. ... Es ahogy igy elnezem, valahogy az SSD-nel is eleg sokat kell varni, mire SZELES KORBEN TERMESZETES lesz, hogy az SSD random teljesitmenye a MEGGYOZO kategoriaba esik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. prohlep
2011.11.11. 19:10

Mashogy fogalmazva: amilyen tarolo kapacitast ma egy "normal" ember SSD kivitelben meg tud venni, annak a tarolo meretnek a LINEARIS vegigirasat egy hagyomanyos wincsi sebessegevel is ki lehet varni. Ami a valodi kerdes, a sok kis apro fajl, a rengeteg fejmozgas a hagyomanyosnal.

OK, ertem, hogy video vagasnal van egy specialis reteg-igeny: vesz a csavo az aznapi video feldolgozasara egy 64 gigas akarmilyen SSD-t es linearisan irja mint a szelvesz. Hisz az aznapi video termese rafer 64 gigara. De ettol eltekintve az SSD linearis teljesitmenye nem tul izgalmas a random teljesitmenyehez kepest.

Orommel latom, hogy a kozvelemeny leszokott a windows boot ido fetisizalasarol, ... hisz az normalis korulmenyek kozott az elet elhanyagolhato es konnyen athidalhato resze. Latvanyossagon kivul nem tulzottan fontos. Ha meg valakinek fontos a boot ido, akkor mint mar sokszor irtam, nem-windows eseten hagyomanyos wincsivel is gyors a boot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gabest
2011.11.12. 04:52
Ha kifullad a párhuzamosság, akkor minden bizonnyal már máshová esik a szűk keresztmetszet. Hasonlóképpen, miért nem lehet cpu-ba több feldolgozóegységet tenni? Hiszen csak copypaste a tervezőporgramban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. szemerelas...
2011.11.12. 10:53
Sziasztok!

Kedves prohelp. Kérdésedre a legegyszerűbb válasz: a költségek miatt. Nem arról van szó, hogy nem tudnak jobbat gyártani, hanem arról, hogy nem akarnak... (még)

Tudom ajánlani ennek a diának az utolsó oldalát (magát a diát is):

http://nimrud.eet.bme.hu/elektronika/ppt/08_ic_gyartas.ppt

Nem mondom, hogy a leghivatalosabb forrás, de egyáltalán nem túloz.

Ez magának a gyártósornak a költsége. Ebből ritkán építenek újat, de ügye ennek a költsége is vissza kell térüljön valahol. Ha szeretnél bevezetni egy teljesen új chipet, akkor a következő költségekkel kell mindenképpen számolni:

Tervezési költség:
Eléggé változó, még a tervező programot használva sem csupán "copy paste" művelet. Hiszen azoknak a copyzott részegységeknek később együtt kell működniük. S ez komoly mérnöki munkaórákat jelent...

Maszk legyártási költsége:
A gyártósoron ezeket használva "világítják" rá a szeletekre a megtervezett kapcsolásokat. S ebből minden egyes új chipnél újakat kell gyártani! Ennek költsége (pl 22nm-en) 1 000 0000 dollár.


Tudni kell, hogy egy-egy ilyen "új" SSD meghajtó, koránt sem jelent minden téren új alkatrészeket. S így kézenfekvően egy darabig nem is lesznek gyorsabbak.


Persze, majd jön valaki okosabb, aki kijavít..

Szép napot mindenkinek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. beleutomaz... szeme...
2011.11.12. 11:05
Kedves olvasok.
ugy egy eve vasaroltam egy Corsair P64 tipusu performance 64GB ssd-t. Es vartam a csodat.
A csoda a mai napig nem jott el. Azota megdoglott a fo hdd-m amin a rendszerem volt igy mar komolyan hasznalnom is kelett nem csak tesztelgetni meg kulso adat tarolonak es hordozonak. A csoda igy is elmaradt. Most egy 500Gb Hybrid hdd van a gepemben. Ezzel meg vagyok elegedve bar ebben sem latom a 4gb ssd gyorsasagat. Igaz a windows gyorsan toltodik de mindennapos hasznalatban nem az a plusz 1 perc a problema amig az op rendszer betoltodik.

Nekem a tesztek nem igazolnak semmit vissza. Win7 alatt a 5400rpm-es wd 5.9-et kapott.
A 7200-as seagate hybrid sem altoztatta meg. Szoval az en szememben ez paraszt vakitas.
Akit erdekel vegye de inkabb normal hdd-k vagy hybrid mint ssd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm beleu...
2011.11.12. 12:15
Milyen alaplapon, milyen vezérlőre kötve használod?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Samael
2011.11.12. 13:06
beleutomazorom: Akkor nálad valami más gond van. Személyes tapasztalatom alapján brutálisabb gyorsulást okoz HDD-ről SSD-re váltani, mint Pentium proc-ról Core i5 2500-re....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ggg666
2011.11.12. 16:05
na meg persze a rendszer sem mindegy mi van alatta meg a firmware sem.


Ocz vertex 3 hoz már épp az 5.firmware-t adták ki ha jól számolom addig voltak avval is gondjaim, de azóta ok.
Na persze ha sok eszköz van rákötve akkor az ssd is belassul nekem épp 35 winyóval üzemel azók mire felpörögnek hasonló az is belassitja legalább is ha indítás előtt kötöm rá őket a rendszerre.Nem hot swap-ba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ggg666
2011.11.12. 16:05
na meg persze a rendszer sem mindegy mi van alatta meg a firmware sem.


Ocz vertex 3 hoz már épp az 5.firmware-t adták ki ha jól számolom addig voltak avval is gondjaim, de azóta ok.
Na persze ha sok eszköz van rákötve akkor az ssd is belassul nekem épp 35 winyóval üzemel azók mire felpörögnek hasonló az is belassitja legalább is ha indítás előtt kötöm rá őket a rendszerre.Nem hot swap-ba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm
2011.11.12. 16:44
A NAND Flash memóriachipek vezérléséről ezúttal nem a népszerű SandForce család vezérlői gondoskodnak
Ezzel már is sok problémát kiküszöböltek..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!