iPon Hírek

Gyorsabb lehet a vártnál az Xbox One beágyazott memóriája

Dátum | 2013. 06. 28.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

A Digital Foundry a fejlesztéshez közel álló, kiváló forrásoktól úgy tudja, az Xbox One 32MB-os ESRAM-ja jóval gyorsabb lehet, mint ahogy azt a Microsoft korábban számolta - akár 88%-kal is. Ugyebár a nagyon gyors és alacsony késleltetésű ESRAM-ra azért van szüksége az Xbox One-nak, mert központi megosztott DDR3-as memóriája jelentősen kisebb sávszélességet biztosít, mint a PlayStation GDDR5 RAM-ja. A Microsoft korábban 102GB/s sávszélességet adott meg az ESRAM-ra, azonban ez az eredmény egy rendkívül alapvető számításból jött ki: a 128 bájtos csatlakozást beszorozták a GPU órajelével, ami 800MHz - és úgy tűnik, hogy amennyiben csak írásról, vagy csak olvasásról van szó, ez is marad a végleges érték. Azonban miután a cég kézhez kapta a végleges szilíciumot, észrevették, hogy a cucc képes egyszerre írni és olvasni. A források szerint tetemes mennyiségű tartalék fedezhető fel a feldolgozási ciklusokban, amelyet másképp is fel lehet használni, így elméletileg akár 192GB/s sávszélesség is kihozható. A források úgy tudják, a Microsoft most azt kommunikálja a partnerek felé, hogy a gyakorlatban nagyjából 133GB/s érhető el, például alpha transparency blending műveletek használata közben (FP16x4). Ezzel párhuzamosan úgy tűnik, hogy a korábbi hírek, melyek szerint a Microsoft nehézségeket tapasztal az APU-k gyártásával a nagyméretű ESRAM miatt, nem igazak. Persze a kihozatalról még mindig nem tudunk semmit, azonban úgy tűnik, az órajelek nem csökkennek, a Microsoft legalábbis továbbra sem értesítette erről egyik partnerét sem - holott nyilván tudniuk kellene róla, ha ilyen előfordulna, hiszen ez negatívan érintené a teljesítményt. Úgy tűnik, hogy az Xbox One-on futó játékok teljesítménye folyamatosan javul, ahogy a Microsoft sorra adja ki a fejlesztői környezet újabb verzióit. Az infók szerint a fejlesztők által belőtt teljesítménybeli kívánalmak teljesíthetőek lesznek, ahogy a driverek és a rendszer fejlődik. A Microsoft statégiája az operációs rendszerrel jelenleg az, hogy előbb minden szolgáltatást implementálni szeretnének, majd ezt követően térnek rá a kőkemény optimalizálásra, ami persze még a konzol megjelenése után is folytatódik majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

48. Simba
2013.06.28. 18:09
Nekem aztán mindegy PS4 lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. MrFox
2013.06.28. 18:10
"Azonban miután a cég kézhez kapta a végleges szilíciumot, észrevették, hogy a cucc képes egyszerre írni és olvasni"

Bazz, nem volt benne a tervezési és gyártási specifikációkban? Ez nagyon kamu szagú így leírva. Az ember egy többmillás tervezésnél nem "vesz észre" véletlenül ilyesmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. MrFox
2013.06.28. 18:12
Simba : nekem is, de jó ha mégsem olyan szar gyenge az Xbone mint eddig kiderült (3 OS által terhelt GPU és lassú ram, hd7790es grafika ugyancsak lassú rammal), mert így nem fogja vissza annyira a multiplatform fejlesztések minőségét a PS4-en (és pécén).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. dahneey
2013.06.28. 18:14
Mi az hogy most vették észre hogy lehet egyszerre írni és olvasni? Elképzelem ahogy valaki ráöntötte véletlenül a kávét a billentyűzetre és ez kiderült.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. noPublicFG
2013.06.28. 18:28
miután a cég kézhez kapta a végleges szilíciumot, észrevették, hogy a cucc képes egyszerre írni és olvasni

Úristen!!!!
Dolgozik egyáltalán valaki a Microsoftnál?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. j.panzer
2013.06.28. 18:35
Persze, hogy kamu ez az egész cikk. Amúgy teljesen mindegy, az MS ezzel a gusztustalan, szemét hozzáállásával sikeresen elérte, hogy 2 generáció Xbox után váltok PS4-re.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a PS4 másfélszerese teljesítménye (és némileg kedvezőbb ára) nem játszott volna szerepet a döntésemben. Azért +50% erő hosszú távon sokat fog jelenteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Gpety
2013.06.28. 18:41
Persze, aztán meg lehet észreveszik majd a mérnökeik, hogy a DDR3-as memória valójában DDR5-ös. Ezt már rég eltolták, de nagyon. Igaz a Sony is, mert az ő gépüket sem veszem meg, maradok a PC-nél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. HUFEUR
2013.06.28. 19:11
Gpety:

Sony mivel tolta el? Az egyetlen, amibe bele lehet kötni az az, hogy már PS4-en is csak előfizetés mellett lehet multizni, más miatt ha akarnék se tudnék én se panaszkodni.
Ráadásul ez a multis dolog sem olyan gáz, mint Xbox-nál, minden szempontból jobb. Adnak majd minden hónapban X "ingyen" játékot (ha eltekintünk az előfizetés díjától akkor ingyenes, de amúgy is megéri), meg ahhoz, hogy Netflix meg ilyeneket használjunk nem kötelező előfizetni (nem mintha elérhető lenne nálunk), és még lehetne sorolni.
Szóval max ha PC fan vagy akkor érdemes PC-nél maradni, de hogy a Sony semmit sem bénázott el most, az biztos, szerencsére sikerült a PS3-as hibáikból tanulni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Gpety
2013.06.28. 20:25
HUFEUR: 1.: nem vagyok PC fan, csak már ritkán játszom, akkor is point 'n' click játékokkal és ugyebár az nem épp egy konzolos műfaj. 2.: Az elmúlt hetek arról szóltak, hogy az Ms magabiztosan bénázott, a Sony pedig sunyin lapított és várta a reakciókat az Ms kijelentéseire. Bármikor, bármelyik fél kiadhat egy firmware-t, ami bármilyen módosítást tartalmazhat, amitől lefelé görbül majd a tulajok szája. Csak akkor már késő lesz, mert a gép ott virít a nappaliban, az ára pedig az Ms/Sony zsebében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. punchman
2013.06.28. 21:12
j.panzer

"Azért +50% erő hosszú távon sokat fog jelenteni."

Ahogyan az Xbox és a PS2 közötti különbség, vagy az X360 és a PS3 közötti különbség is sokat jelentett? Amikor 6 év alatt egy nagyságrendi gyorsulás volt a piacon?

HUFEUR

"a Sony semmit sem bénázott el most"

Ki merte jelenteni, hogy a PS4 csak egy konzol. Nem mondom, hogy ezzel a taktikával bukta az észak-amerikai piacot. De lehet.

"minden szempontból jobb"

Mik azok a szempontok amik alapján jobb a PSN-es multi?

"max ha PC fan vagy akkor érdemes PC-nél maradni"

Max akkor? Miért kéne PC fannak lenni? Egy fél konzolból jövőre veszel egy brutál videokártyát, és kész. Vannak olcsó játékaid, a multiplatform címek könnyen portolhatók lesznek, kevés az exkluzív cím. Több és jobb lesz a választék PC-re. Miért venne az ember konzolt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. MrFox
2013.06.29. 00:57
"Miért venne az ember konzolt?"

Mert a brutál vga-hoz vehetsz brutál CPU-t, és még mindig ott az OS ami gondol egyet és miközben játszol nézegeti az updateket, defragmentál egy kis memóriát, hdd-t, elindítja az antimalware diszk scannert, meg ilyesmik.

Bár ha valaki feltesz egy ilyen kérdést, az már magában azt jelenti, hogy felesleges neki leírni az okokat, mert nincs tisztában a konzolok előnyeivel és a pc hátrányaival.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. nemlehet
2013.06.29. 01:02
punchman:

Ha megnézel egy játékot ami mostanában a generáció végén jött ki és összeveted a PS3-as és Xbox-os verziót akkor látni fogod, hogy a PS3-as jóval szebb. Sok cikk volt erről. Számít az.

Nem mellesleg az új konzolok nem is a grafikában fognak kiemelkedni. Az egybeépített APU legnagyobb előnye, hogy a GPU és CPU ugye egybe van építve és közös címtéren osztoznak. Ezáltal sok CPU specifikus feladat offloadolható a GPU-ra. Tipikusan ilyen pl a részecske szimuláció. Tehát végre nem csak kamu füstöt kapunk hanem tényleg ott lesz. Vagy említhetjük a AI-t. Sok játéknál probléma a lélegző, valódi világ megalkotása, mert rettenetesen leterheli a CPU-t. Ez is részben vagy teljesen átrakható a GPU-ra ami ugye mint tudjuk sokkal több szálon képes dolgozni jóval nagyobb teljesítménnyel. Tehát ha ebben az összefüggésben nézed nagyon nem mindegy, hogy az egyik konzolon 50%-al több embert lehet szimulálni.
Nem tudom, hogy szabad-e linkelni, mert valamilyen szinten rivális oldal, de szerintem nagyon hasznos cikk, akit érdekel mindent megtudhat az új konzolok VALÓDI újításairól: http://prohardver.hu/teszt/pc_konzol_avagy_uj_generacios_jatszma/mi_a_konzol_elonye.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Premade
2013.06.29. 12:10
Angolul tudóknak egy kis info
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Terror
2013.06.29. 12:27
A konzolok gyakorlati előnye az, hogy jó esetben (sőt, biztosan) két terméket adnak el neked, egy konzolt és egy számítógépet, miközben az összes funkciót megoldhatnád egyetlenegy eszközzel, PC-n. Szóval ez a fergeteges előny nagyjából kimerül abban, hogy rádsózzák a szarjaikat és még örülsz is neki. 95 környékén volt egy olyan ambíciója az MS-nek, hogy egységesíti az összes electronical entertainment funkciót a PC-re, de aztán gyorsan meggondolták magukat, mert akkor ki venné meg hi-fit, házimozit, konzolt meg az összes haszontalan szemetet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Cooley
2013.06.29. 13:36
MrFox: "nincs tisztában a konzolok előnyeivel és a pc hátrányaival" Te meg ezek szerint nem vagy tisztában a PC-k előnyeivel és a konzolok hátrányaival.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. kiskoller MrFox
2013.06.29. 14:09
Mivel a Win8 nem hozott akkora ugrást a követelményekben, mint anno a Win2k -> WinXp vagy a WinXP -> WinVista hozott, így mára már nem eszik effektíve semennyit sem az OS egy játék mellett. Nekem az elmúlt 3 konfigommal sem volt soha probléma az, ha a háttérben elindult valami. A játék megeszik 2-3 magot teljesen, akkor is ott van a negyedik ami max 70%-on van, egy vírusírtó meg megeszik 5-10%ot. Ha FX-ed van akkor végképp nem pálya. RAM-ból ha veszel eleget potom pénzért akkor 3 játék meg 5 vírusírtó is elfuthat mire a windows elkezd rinyálni.

Ha lassú az SSD-d a játékhoz akkor az a játék baja. Ilyennel én még nem találkoztam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. MrFox
2013.06.29. 15:19
Terror : nekem inkább tűnik lehúzásnak az, hogy évente vetetnek az emberekkel új VGA-t, és úgy játszanak a memória árakkal, ahogy nekik tetszik. Persze látom, te sem vagy tisztában az előnyökkel, ha ilyen írást eleresztesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. MrFox
2013.06.29. 15:22
Cooley : persze, persze. Úgy fejlesztek php környezetben, hogy nem tudom, mik egy pécé előnyei. Játék szempontból egy (1) előnye van: az arra hajlamosak letorrentezik rá ingyen a játékot. És ennyi.

Olvasgasd el a linkelt cikket, bár szerintem nem igazán érted. A lényeget kimásolom neked:

"Az előbbi oldalak olvasása után sokan tehetik fel azt a kérdést, hogy mi lesz a PC-vel? Az új konzolok kétségtelenül PC-s architektúrát használnak, de a lehetőségeket az API nem korlátozza, illetve az integráció mélysége is igen extrém. A szomorú valóság, hogy jelenleg nincs olyan PC-s konfiguráció, ami képes lenne az Xbox One és a PlayStation 4 technikai képességeivel vetekedni. Bizonyos korlátok ráadásul a PC-n igen sokáig megmaradnak, mivel nem a hardverrel van a gond, hanem a PC-s API-k fejlődésével."

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. MrFox
2013.06.29. 15:29
kiskoller : ez köszönhető annak, hogy jelenleg nicns olyan pécés játék, aminek kell 3 magnál több, de igenis érezhető ha egy gamebooster alkalmazást indít az ember ami kikapcsolja a felesleges processzeket. Ha nem érezhető a különbség az meg attól van, hogy eleve egy nagy sz*r volt a konfig.

SSD_vel jobb a helyzet, de konkrét példa sima vinyóval és microfos security essencials-al, hogy, az a fos játék futás közben is hajlamos elindítani az amúgy kikapcsolt valós idejű szkent, mert éppen alacsony volt 3mp-ig a system load.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. kiskoller MrFox
2013.06.29. 16:09
" microfos security essencials"

Nem kötelező azt használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Terror
2013.06.29. 16:10
Végül is megtudtuk, hogy veled ellentétben senki nem ért semmit. Köszönjük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.06.29. 16:25
MrFox

persze, persze. Úgy fejlesztek php környezetben, hogy nem tudom, mik egy pécé előnyei.

Tudod MrFox az az érdekes, hogy amióta elindultak a hírek a konzolokról, azóta te mindent mindenkinél minden topicban jobban tudsz
Ja és vajon PS4-re is programozol, hogy ennyire benne vagy a témában? Ja, hogy még meg sem jelent? Ezek szerint a fejlesztő gárda tagja vagy?

nekem inkább tűnik lehúzásnak az, hogy évente vetetnek az emberekkel új VGA-t, és úgy játszanak a memória árakkal, ahogy nekik tetszik.

Aki évente cserél VGA-t, azt ugye tudod, hogy eladja a régit és vesz újat, azaz nem totál bukós a dolog, hisz 80%-ban visszajön a pénze az eladásból, így kb. 5 év alatt amortizál le egy full VGA árat, azaz pont közel 1 konzol generáció alatt? Te a PS4-esed melyik alkatrészét is fejleszted majd a következő 5-6 évben? Ja, hogy nem lehet? Ja, és gari sincs rá 6 évig, ha elromlik akkor vehetsz újat? Jaaa....értem

Bocs Terror, MrFox-nak szól természetesen a válasz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. punchman
2013.06.29. 17:53
MrFox

"vehetsz brutál CPU-t"

Vehetek, de miért kéne? A Battlefield 3 el se futott a konzolokon, de PC-n még egy régebbi kétmagossal is ugyanannyi FPS-t adott, mint egy legizmosabb Core i7-el.

"az OS ami gondol egyet"

Nincs benne feladatütemező? Egyébként sem találkoztam még ezekkel a problémákkal. Ellenben PS3-on mit csinálsz, ha leesik a játék 20FPS-re? Csökkentesz a beállításokon? Mégis melyik platform ad folyamatosabb játékélményt?

"defragmentál egy kis memóriát"

Micsinál???

"nézegeti az updateket"

PlayGO? Nem dereng? Szerinted konzolon vaníliás fánk futtatja a szoftvereket? Xbone-on 3 op is fog futni.

"évente vetetnek az emberekkel új VGA-t"

Nem vetet senki semmit. PC-n olyan konfigot építesz, amilyet akarsz. Ha van pénzed konzolra, akkor konzol helyett a pénzt beledöntheted a PC-be. Cserébe szebb grafikát kapsz, nagyobb FPS-t. Nem fogalmaztam jól elsőre? Amúgy ne tegyünk már úgy, hogy mindenki 6 éves konzollal nyomja.

"úgy játszanak a memória árakkal"

??? Ki? A piac? A PS-ben nincs memória, vagy a Sonynak ingyen dobálják a DDR5-ös chipeket?

"te sem vagy tisztában az előnyökkel"

Én sem. A gyengébbek kedvéért felsorolhatnád őket.

"letorrentezik rá ingyen a játékot"

Ezzel szemben a konzolon kénytelen vagyok használt játékot venni, ha ingyen akarok játszani. Vagy elkérem az egész hóbelebancot tokkal vonóval a havertól pár hétre. Civilizált, 21szd-i megoldás.

"mert éppen alacsony volt 3mp-ig a system load"

Játék közben? Érdekes fantomjelenségeid vannak. Megmagyaráz pár dolgot amit írtál.

Mint szoftveres szakembertől kérdezném, hogy miért régi PC-n, vagy Macen szokták a következő konzolgenerációt demózni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. punchman
2013.06.29. 18:22
nemlehet

"összeveted a PS3-as és Xbox-os verziót akkor látni fogod, hogy a PS3-as jóval szebb"

Az Xbox meg szebb és gyorsabb is volt a PS2-nél. A Wii már megjelenéskor is gyenge volt. Ehhez képes mekkorát buktak. Szerintem nem az x százalékkal nagyobb teraflops, meg mips adja el a konzolt. Ha a grafika lenne az elsődleges, akkor PC kell. De tegyük fel mindenáron konzolt akarsz. Ne felejtsd el, hogy ma már nincs olyan látványos fejlődés grafikában, és bármikor kijöhet egy (régi konzol játékait is futtató) új generáció, amikor a gyártó úgy érzi, hogy már a felhőből is kifogyott a szufla.

"sok CPU specifikus feladat offloadolható"

GPGPU nem újdonság PC-n. DirectCompute, OpenCL, CUDA. Nem csak játékra valók.

Abu 85 írása tipikus elméleti okoskodás. A gyakorlatban a konzolos grafika fejlődését is az új motorok és az optimalizáció adja, amiből a PC is profitál (csak PC-n fejlődik a hardver is). Jellemzően úgy 2-3 év után kezd el a vasból kifogyni a szufla, és akkor már nem bírják a fejlődést a PC-vel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. mikej95
2013.06.29. 18:39
Lehet csak annyi történt, hogy az AMD-nél összekeveredtek a futószalagok és egy doboz félig a PS félig a Box soron ment végig. Nem kell örülni előre, ez már így volt eltervezve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. DogTheDog
2013.06.29. 19:55
Terror,az fasza lenne,ha az osszes hazi szorakoztato elektronikai cucc integralva lenne egy dobozba?Lenne akkora,hogy egy 50-es tv raferne az oldalara
Arrol nem is beszelve,hogy ha vmi elszall,akkor minden mehet a szervizbe,halleluja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Terror DogTh...
2013.06.29. 20:34
Ööö amiért a zenét gépen hallgatod, a filmet gépen nézed, a játékot gépen játszod, nem lett nagyobb a gép, ezt gyakorlatilag most is meg tudod csinálni. Csak éppen ebben nincs akkora business, mint egyszerre eladni egy gépet is, meg egy konzolt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. DogTheDog Terro...
2013.06.29. 20:49
En csipazom a szep kis dobozkakat itt-ott,nem szeretem a mindent egybe cuccokat,mert minosegben alul maradnak.De ahogy irtad,aki akarja az mar most megteheti ezt.
Amugy is,egy PC egy ember.
Ha mar kell megegy a hazba,mert mas eppen mast akar vele kezdeni mint te,akkor mar nem mindegy mibol lesz tobb?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. nemlehet
2013.06.29. 22:55
punchman:

Tudtommal azért nem volt akkora bukás az első Xbox. De lehet, hogy mégis így volt. Én ezzel csak azt akartam mondani, hogy bizony igen is számít a nyers erőben 50% különbség még a konzolok esetén is. Fura lenne, ha nem így lenne....

Amúgy meg persze az offloadolás nem újkeletű dolog, csak azért egy közös memória címtér mégiscsak gyorsabb mint ha PCI buszon kell menjen a dolog. Akárhogy is nézzük PC-n az API erősen korlátoz(na) csak éppenséggel jelenleg baromira nem ezen múlik, hogy egy játék hogy fut. Az utóbbi pár évben nekem meggyőződésem, hogy a konzolok már visszafogták a játékok fejlődését (nem feltétlen csak grafika szintjén, de szerintem úgy is) mert kifogytak a szuflából.

Szerintem a cikk tök jó, mert sokaknak nincs igazán képe a valódi különbségekről a konzol és a PC között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Svidi
2013.06.30. 00:30
Elég meglepő, ha valóban ilyen módon jöttek rá erre. Digit 1-2-ből biztosan buktatnám őket (BMEVIIIA105-6).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Szaki007
2013.06.30. 01:41
nemlehet
punchman


wii 99.7m
xbox360 77.6m
ps3 77.8m
3ds 31.9m
psvita 5,2m
forrás: http://www.vgchartz.com/

puncsman
mondjad aranyom, mekkorát buktak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. punchman
2013.06.30. 10:53
nemlehet

"ezzel csak azt akartam mondani, hogy bizony igen is számít a nyers erőben 50% különbség"

Én pedig azt, hogy lehet, de hol, mikor, mennyit és kinek? Eladási adatokban nem nagyon. Grafikában? 50% nem olyan látványos. Ha megnézed a mai DX11-es játékokat a mai konzolokon, már rég nem 50%-os a különbség. Arról is lehetne vitázni, hogy mennyit számít az a fél teraflops a felhő korában. Szerintem inkább a szoftver minősége és a köré épülő szolgáltatások fognak számítani. A piac is változott. Ma már egy konzolnak nem elég futtatni a játékokat.

"Akárhogy is nézzük PC-n az API erősen korlátoz"

A hordozhatóság és az optimalizáció mindig kompromisszumhoz vezet. A nyitottság ára. Ha lusták jó portot készíteni PC-re, akkor izmos gép fog kelleni. Az alapvetés az volt, hogy PC fannak kell-e lenni, hogy ne akarj konzolt venni. Szerintem pont az ellenkezője igaz. Ha nincs sok pénzed, még mindig a PC a leglogikusabb választás. Ha sok pénzed van, akkor is szénné tudod tuningolni a PC-t és megveheted a legjobb kiegészítőket. A konzol sokkal inkább luxus, vagy kényelmi szolgáltatás. Persze ezt most szigorúan gamer szempontból mondom.

Szaki007

Neked a magyar csak második nyelv, ugye? Ördögöm van?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. MrFox
2013.06.30. 12:53
punchman és Digu : ismét jót nevettem, de sajnos csak a trollt etetném ha egyértelmű dolgokat tovább magyarázgatnék nektek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. nemlehet
2013.06.30. 13:39
punchman:

Most te tényleg direkt vitatkozol? Ne mond már, hogy nem számít, hogy egy hardver 50%-al erősebb... Eladásban is számít, mert köztudott tény és sok ember úgy működik, hogy a pénzéért szeretné a lehető legjobbat kapni. Erősen benne van a Sony kommunikációjában, hogy az ő konzoluk az erősebb és ez az egyszeri parasztnak is leesik.
Persze, ha szarnak rá a fejlesztők és nem használják ki akkor nem jelent semmit, de nem ez a tendencia. Azért egy PS3 exclusive cím főleg így a generáció vége felé messze kenterbe verte Xbox360-as címeket grafikailag. De még a multiplatform címeknél is PC>PS3>Xbox360. A mostani generációban ez még jobban ki fog jönni és mint korábban írtam nem feltétlenül csak a grafikában. Pl akár egy GTA 6-ban vagy egy AC "mittudoménhányban" ha PS4-en 50% több embert tudnak a városba varázsolni azonos grafika és FPS mellett az szerinted nem számít? Nem mellesleg ez a felhő dolog nagyon nincs ám átgondolva. Elméleti szinten jól hangzik, de ha most TÉNYLEG a játékosok 30-40% nekiállna felhőn játszani szerinted nem hányná magát össze a rendszer? Mert amíg 1-2 ember szórakozik csak ezzel persze szépen működik, de szerintem sok játékos mellet kizárt, hogy megfelelő minőséget, sebességet és megfizethető árat biztosítsanak.

Persze tudom én, hogy a hordozhatóság meg a szabad hardver választás áldozatokkal jár. Éppen ezért találták ki a konzolt. Persze az már más kérdés, hogy szerintem manapság már halál fölösleges, mert az átlagos PC-k (főleg ha rendesen el tudnának terjedni az AMD APU-k és kivesznének a fos Intel HDxxxx-ek) is simán alkalmas közepes grafikára. Ettől függetlenül jó üzlet a konzol és még sokáig velünk lesz.
Nekem elég jó PC-m van és inkább azon szeretek játszani, de azért van egy X360-am is, mert sok cím volt ami nem jött PC-re, vagy annyira gány volt a portja, hogy játszhatatlannak ítéltem. Meg hát a Kinect ami nálunk elég sokszor előkerül a partykon amit szintén nem értek miért nincs PC-re....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. shaddam
2013.06.30. 14:03
Borban és a 13-as kommentben az igazság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. MaverickM1
2013.06.30. 18:24
Csak a szokásos. A MS elkúrta de nagyon, erre jönnek a mesék, mint a winsuxx telepítés alatt..
Mi lesz a következő, hogy a DOS játékok stabilabban és gyorsabban.... lőjék már le mint a South Park-ban please!!!
Az még érdekelne hogy a hiányzó shader-ekre mi a teória. Blah...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. punchman
2013.06.30. 21:02
nemlehet

"Most te tényleg direkt vitatkozol?"

Nem erre való a fórum? Különböző emberek megvitatják a véleményüket.

"Eladásban is számít"

De mennyit? Az Xbox hiába volt sokkal jobb és fejlettebb mint a PS2, ha utóbbiból ment el 6-szor annyi. Sokkal jobban meg voltak írva PS2-re a játékok, több volt az exkluzív cím. Wii-ből elment 100millió úgy, hogy nem 30%-al volt lassabb, hanem egy generációval. De volt hozzá egy kontroller. Ha beütne a Kinect mánia, akkor az sem számítana, ha a PS4 3-szor olyan erős. Gyorsabb != jobb ->true. Amit a Sony csinál azt úgy hívják marketing. Azért a sebességre fekszenek rá, mert abban jobbak. Azt kell mondani, hogy gyorsabbak vagyunk, és a gyorsaság számít. Ha lassabbak lennének, akkor az ellenkezőjét mondanák.

"a generáció vége felé messze kenterbe verte Xbox360-as címeket grafikailag"

Messze? Én a Wii portokra mondanám azt, hogy messze. Vagy a PC-s Bioshock Infinitere, de a másik irányba. Két hasonszőrű konzol között nem hezitálnék sokáig a teljesítmény miatt, hiszen a multiplatform címnek úgyis futnia kell a gyengébbiken (abból is a legfapadosabb változaton). Pl. Rage. Előírás volt, hogy X360-on is 60FPS és install nélkül kell futnia. Vért is izzadtak vele a programozók. Azt a kérdést is fel lehetne tenni, hogy számít-e annyit a jobb grafika, mint a korábbi generációnál? Nem azért vesznek sokan konzolt, mert nekik elég a rosszabb grafika is?

"ha PS4-en 50% több embert tudnak a városba varázsolni"

2 dolog miatt nem számít sokat. Az előző generációhoz képest mindegyik hatalmasat fejlődött. Valamint mit számít az 50%-al több ember, ha felhőn keresztül 5-ször több embert tud varázsolni?

"nem hányná magát össze a rendszer?"

Ha rendesen megcsinálják, akkor nem. Technikailag megoldható. Különben nem lenne Amazon, Netflix, Gaikai, MMO. Ez a jövő. Ha valamelyik gyártó ezt nem tudja összehozni, akkor kezdheti ásni a gödröt a dobozainak.

"Éppen ezért találták ki a konzolt."

Konzolt azért találták ki, hogy otthon is tudj játszani, ne kelljen folyton játékteremben lógni. A videojáték berobbant a köztudatba. Idő közben viszont elterjedt a PC (és a többi személyi számítógép). Ismétlem, az alapvetés az volt, PC-fannak kell-e lenni, hogy PC-n akarjon valaki játszani? Tekintettel arra, hogy olcsóbb és személyre szabhatóbb, szerintem nem. Egy PC tudja helyettesíteni a konzolt. Egy konzol nem helyettesíti a PC-t, még játék téren sem.

"gány volt a portja"

Ez sajnos oda-vissza igaz és már 30 éve is ugyanúgy probléma volt. Gyakran konzolra is le kell butítani egy játékot. Bioshock Infinite-ben például nem tudsz FOV-t se állítani konzolon.

"a Kinect ami nálunk elég sokszor előkerül"

Én úgy tudom lesz PC-re. Bár ha tényleg tetszik a kinect, akkor végképp nem értem miért nem X1-et akarsz. Az új kinect sokkal pontosabb, alacsonyabb a késleltetése és sötétben is lát. A régi kinect szerintem elég béna volt.

MrFox

Hogy egy klasszikust idézzek: "Vonatsínre között ember mosolya, nem mindig őszinte."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. nemlehet
2013.07.01. 00:15
"Nem erre való a fórum? Különböző emberek megvitatják a véleményüket."

De csak azt nem értem, hogy nyílvánvaló dolgokon miért kell vitatkozni. Erősebb=jobb. Punktum. Az, hogy ezt milyen kontextusban akarják kihasználni tök mindegy.

"2 dolog miatt nem számít sokat. Az előző generációhoz képest mindegyik hatalmasat fejlődött. Valamint mit számít az 50%-al több ember, ha felhőn keresztül 5-ször több embert tud varázsolni?"

Szerintem a felhőt felejtsd el ebből a szempontból. Teljesen más kérdés egy média fájlt streamelni (aka Netflix, Amazon) vagy MMO szervert futtatni (volt itthon 500 fős Lineage 2 szerverem és nem is kellett hozzá túl erős vas) mint maximális grafikán (mert hát miért is jó a felhő?) futtatni egy játékot 500.000 példányban (ez nem túl nagy szám, ha csak ennyien vesznek meg egy játékot akkor az elég nagy buktának számít) késleltetés nélkül feldolgozni a felhasználó billentyűparancsait majd visszaküldeni a képet minimum HD-ben. Ehhez óriási sávszélesség és számítási kapacitás kell. Persze megoldható, csak szerintem nem igazán lesz ez használható hosszú távon. NEM ez a jövő. Túl drága megvalósítani.

"Én úgy tudom lesz PC-re. Bár ha tényleg tetszik a kinect, akkor végképp nem értem miért nem X1-et akarsz. Az új kinect sokkal pontosabb, alacsonyabb a késleltetése és sötétben is lát. A régi kinect szerintem elég béna volt."

Lesz PC-s kinect, sőt most is van (bár nem hivatalos, de nem is hackelt) de biztos, hogy nem fognak kiadni rá rendes partyjátékokat. Inkább csak developer tool lesz. Dance Central, Kinect Sport, Rise of Nightmares, Child of Eden, Raving Rabbids Alive and Kickin jellegű játékok én 99%-ra mondom, hogy nem lesznek. Amúgy a kinect 1 is teljesen jó volt ha megfelelően bekalibráltad. Többen meg is lepődtek, hogy milyen jól működik.

Nem akarok X1-et mert nekem 150k sok egy konzolért ami ráadásul el sem érhető itthon. Mert csak. Érdemi indok nincs rá. És akkor még ugye játékot sem kaptam hozzá. 1 játék kb 18k. Használtan már nem lehet venni, úgyhogy ez is kilőve.
Pc-re 12-nél csak akkor több egy játék ha a blizzard készítette. De ha várok 1-2 hónapot akkor mindjárt csak 6-8. Ha fél évet akkor leárazásban 3-4k-ért meg lehet venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. unrealnois... punch...
2013.07.01. 12:17
"ha PS4-en 50% több embert tudnak a városba varázsolni"

2 dolog miatt nem számít sokat. Az előző generációhoz képest mindegyik hatalmasat fejlődött. Valamint mit számít az 50%-al több ember, ha felhőn keresztül 5-ször több embert tud varázsolni?

Te most ennyire átverhető vagy?

Kezdjük: A PS4 sokkal erősebb, ezzel nincs mit tenni, azt mondani, hogy nem számít, vagy nem annyira, vicc kategóriájába való.

Aztán ott van, hogy a felhő alapú baromság. Jézus mária. Ennyire benyeled az összes marketinges bullshitet? Hol láttál te már példát arra, hogy a felhő kivált valami dedikált GPU-t, és ugyanolyan gyorsan, ugyanolyan szép és jó minőségű textúrákat, karaktereket, objektumokat dobál ki, mint mondjuk a PS4 erősebb hardvere natívan? Hol láttál? Megmondom én, sehol.

A felhőé a távoli jövő a játékiparban, de még messze az az időszak, amikor egy didikált GPU-t helyettesíteni vagy pótolni tud "pár szerver"...

Oriási butaság még, hogy a a PS3-as és Xbox 360-at összehasonlítod. Igen, erőseebb volt valamivel a PS3, de a cell-es környezet, az architektúra, a programozhatóság sokkal nehezebb volt PS3-asra, ezért a hardveres előnyi is csak később és lassabban jött ki.

Az új konzolok egy sámára épülnek, PC-s felépítésük lesz. Itt pedig bizony nem lesz nehezebben programozható PS4, amiből gondolom lejön mire akarok utalni... Bizony sokkal hamarabb és jobban kijöhet majd a PS4 erőfölénye.

Nem kell nekem hinni, majd meglátod jó magad is. Lehet nem az elején, hiszen ilyenkor még csak meg sem közelítik a konzolok hardveres végső határait, de két-három év múlva PS4-es beszarás látványorgia lehet.

És ugyan a grafika nem minden, de te folyamatosan csak véded a Microsoftot és azt hangoztatod, hogy így meg úgy nem számít, vagy ott a felhő, meg etc..etc...

A felhőről már leírtam a véleményem, hiszem ha látom, meg hát a Microsoftot is megértem, valamit ki kellett találni, hogy szépítsenek a hardver gyengeségén...

Persze ettől független írsz korrekt dolgokat is.

A kinecttel lehetne tarolni, de aki kicsit komolyabban veszi a témát, az láthatja, hogy ez egy lufi volt, és már kipukkadt, egyszerűen érdekes volt, jött pár pár hülye játék, jópáran be is dőltek neki, de ennyi... Én nem TV előtt szeretnék ugrabugrálni, hiába ismerné fel akár az ujjmozdulataimat is... a kontroller sokkal közvetlenebb, fizikailag a kezemben van, érzem etc...

Pl. ok , hogy vicces példa, de bemegy egy légy a szobámra, vagy egy szúnyog, megcsíp, elkezdek hadonászni, amivel aztán a játékban leverek valamit a játékban lévő polcról, vagy valahonnan, amivel sikeresen lebuktattam magam... No mindegy, egyszerűen nem HC gaming kategória ez a kamrás dolog.

Persze még bejöhet a Microsoftnak az, hogy kötelezővé tette, de hát a Sony sem éppen jár rosszul, hogy többek közt ennek köszönhetően is, jóval olcsóbban ad, egy jóval erősebb gépet...

Persze ez a jövő, és lehet a Microsoft annyi pénzt belenyom majd a gépre, az exkluzív fejlesztésekbe, hogy még én is veszek egy gépet tőlük, de hát nem ez a tendencia. Lásd az xbox360 lényegében le van már tojva, ahogyan az xbox classic is le volt, miközben a PS2-es és PS3-as időszak végefelé is elég nagy Sony exkluzív címek jöttek még ki... Elég csak megnézni az idei évet. (GT6, Beyond: Two Souls, The last of Us...)

Részemről PS4...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. unrealnois... j.pan...
2013.07.01. 12:20
Ez így van, mint fentebb írtam, a hasonló PC-s felépítés miatt bizony hamar kijöhet az a nem olyan kevés plusz erő... A multis címek szebbek lehetnek, az exkluzívok pedig egyenesen zseniálisan nézhetnek majd ki a PS4-en.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gery84
2013.07.01. 12:24
Ha most mindenki ps 4 venne akkor még jövőre se jönne Mo-ra 1 szem ps4-se mert nem bírják ilyen gyorsan gyártani.

Még így is hogy mind a 2 gyártó 50-50% vennék nem biztos hogy idén lesz a polcokon új konzol.
Már az előrendeléseket is letiltották annyian rendeltek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm gery8...
2013.07.01. 12:42
No ezt nem is hallottam meg. Sajna ez is jelez egyfajta trendet. Hiaba becsmerlik itt a gamer brutal pc rajongok a konzolokat, mikozben az asztali szegmens zsugorodik a vga piac doglodik, akozben az uj generacios konzolrol meg csak hirek vannak es mar is nem gyoznek eleget gyartani! Egyebkent valamely komponens a hiany vagy magat a gepet nem gyozik ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Balucsek
2013.07.01. 13:30
józsef m.: Elvileg csak a Sony áll ennyire jól az eladásokkal, bár a pletykák szerint több előrendelésre készültek, mint az MS, de nem számítottak rá, hogy a konkurencia ennyire elássa magát és elég hamar elfogytak az előrendelések (legalábbis a kieg nélküli PS4) szal nem alkatrész hiány miatt fogytak el. De persze konkrét számokat nem igazán lehet találni szóval ki tudja mennyi igaz belőle.
Nah meg azért ezekbe a preorder rekordokban az is közrejátszik, hogy a legtöbben már 5-6 éve nyúzzák a régi konzoljukat és cserélni szeretnének már vmi értelmes darabra, míg azért PC-t folyamatosan lehet cserélni újabbra, így nem alakulnak ki igazán nagy preorderek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm Baluc...
2013.07.01. 14:05
A legtobben a pc-t is ot-hat evig nyuzzak! Csak mi a kemeny epitgetok vagyunk ,serelgetosek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim jozse...
2013.07.01. 14:25
Pontosan. Halál feleslegesnek tartok bármi frissítést ha a jelenlegi monitorfelbontásomon a jelenlegi konfig is viszi maxon az összes játékot.

Ez a fajta gépigény csak az új konzolgenerációra készült játékok portjaival fog változni, de akkor a PC eladások is beindulnak, mert frissíteni fognak azok, akiknek emiatt már nem elég a vas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gery84
2013.07.01. 15:06
Most a Microsoftnál ezt csinálják: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. punchman
2013.07.01. 21:18
nemlehet

"Erősebb=jobb. Punktum"

Egyáltalán nem erről szólt a vita (ha visszaolvasol mire reagáltál), hanem arról, hogy ez mit számít. Ez egy tényező a sok közül. Egy olyan tényező, ami évről évre kevesebbet nyom. Ráadásul már generációkkal korábban sem ez döntötte el mit vesznek. Hogy a PC hogyan keveredett bele, vagy hogy neked miért számít egy PC mellett mennyire erős 2 konzol amit nem vennél meg, azt most sem értem.

unrealnoise

"A PS4 sokkal erősebb"

A sok az egy relatív mennyiség. Lehet 12MP-s kamerád a 8 helyett. 4MP is sok, csak egy 10x15-ös képen nem veszed észre. A képminőséget és a játékélményt nem ez dönti el. Neked ez vicc kategória?

"két-három év múlva PS4-es beszarás látványorgia lehet."

Szerintem akinek van egy jó PC-je, az viszonylag ritkán fog alsógatyát cserélni. Akinek meg pénze és igénye is van, az miért akarna konzolon látványorgiát? Ezt már kb. 4-edszerre írom le.

"a kontroller sokkal közvetlenebb"

A PS Move? Biztosan nagyon jó, de a kinect lényege pont az, hogy nem kell markolászni. Lehet, hogy nem mindenki vágyik rá, de én szívesen dobálnám a vigorokat bal kézzel hadonászva Bioshockban. Legalább próba szinten.

"nem HC gaming kategória"

HC gaming? Konzolon? Na ez a vicc kategória. Konzol: megnyomom a gombot és szórakozom a kanapén fekve. A hardcore gaming az ez:
http://www.chaaps.com/wp-content/uploads/2010/01/gaming_room_5.jpg

"xbox360 lényegében le van már tojva"

PS3 is ugyanúgy le lesz. X360-nak hosszabb is volt a termékciklusa. Még 1-2 évig jönnek rájuk nagy címek lebutítva. Utána meg ki akarna kiadná játékokat hozzá? Azt ugye tudod, hogy nem fél év egy játék elkészítése. Amik most megjelennek, még nem az új konzolokra készültek. GT6 PS3-on? Lehetetlen, hogy minőségben akár csak megközelítse a PS4-es változatot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gabesz7630
2013.07.02. 14:42
MrFox - 2013-06-29 00:57:1011
Te tobbszor bebizonyitottad, hogy sakal hulye vagy a pc-khez.
Nallad a majd 60 eves anyam is jobban vagja a dolgokat, ami azert valjuk be, elegge szanalmas tekintve, hogy a korosztalyodnak azert ez mar olyan mint az oxigen.
Nekem sosem indul el jatek kozben a defrag(abszolut nem is szoktam defragoltatni csak mondjuk egy vinyot nem celszeru 1 particioval hasznalni), se az update, sot virsutkeresni sem szokot(nincs is fent viruskereo, de amikor fent volt sem csinalt ilyet).
Barom indokokat hozol fel a pc ellen, pedig nem az a szar, csak te vagy tudatlan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!