iPon Hírek

Gyorsabb processzort kaptak a Surface Pro 2 táblák

Dátum | 2014. 01. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Microsoft meglepő lépésre szánta el magát: a korábbihoz képest gyorsabb processzorral szerelve dobja piacra Surface Pro 2-es tábláinak legfrissebb változatait. A módosításnak azok, akik még csak most készülnek Surface Pro 2-es táblát vásárolni, mindenképpen örülni fognak, ám azok a felhasználók, akik már megvásárolták táblájukat, most egy kicsit csalódottak lehetnek. A Surface Pro 2-es táblák október 22-én mutatkoztak be a nagyközönség előtt – akkoriban még egy Intel Core i5-4200U típusú processzor lapult bennük. A Microsoft időközben módosításokat eszközölt a Surface Pro 2-es táblák hardverkomponenseinél, így a friss modellek, amelyek szállítása a hírek szerint tavaly decemberben indult meg, már egy némileg gyorsabb, Core i5-4300U típusú processzort kaptak. Az Intel Core i5-4200U modell két processzormagja 1,6 GHz-es magórajelen és 2,6 GHz-es Turbo Boost órajelen ketyeghet, az Intel HD Graphics 4400-as IGP pedig 200 MHz-es alap- és 1 GHz-es turbó órajellel gazdálkodik. Ehhez képest az ugyancsak kétmagos Intel Core i5-4300U processzormagjai már 1,9 GHz-es magórajelen és 2,9 GHz-es maximális Turbo Boost órajelen üzemelnek, az IGP pedig 200 MHz-es alap- és 1,1 GHz-es turbó órajelet alkalmaz. Összességében tehát érezhető az előrelépés, már ami a teljesítményt illeti – plusz újításként még az Intel Trusted Execution Technology támogatásában rejlő lehetőségek kiaknázására is van mód.

A változásról nemrégiben egy Surface Pro 2 tulajdonos is beszámolt, aki a decemberben, a Microsoft által kiadott, majd nem sokkal később vissza is vont, hibás Firmware Update alkalmazása után visszaküldte meghibásodott tábláját a gyártónak, majd a csereként visszakapott Surface Pro 2-nél észrevette, hogy az új modellben gyorsabb processzor dolgozik. Ő jól járt, hiszen a kellemetlenségért cserébe gyorsabb processzorral szerelt Surface Pro 2-es táblát kapott, ami mindenképpen remek kárpótlás.

A Microsoft szóvivője a The Verge munkatársainak megerősítette, a Microsoft valóban szokott kisebb változtatásokat eszközölni egy adott termék élettartama során, amit számos körülmény indokolhat. Ilyen körülmény lehet a különböző komponensek elérhetősége, valamint a vásárlók számára biztosított érték – illetve annak növelése – is. A szóvivő leszögezte, minden hardveres és szoftveres változtatás során arra törekszenek a cég szakemberei, hogy az adott termékhez kapcsolódó felhasználói élmény tökéletes maradjon. Az új, gyorsabb processzorral szerelt Surface Pro 2 táblák már kezdenek beszivárogni a kereskedelmi csatornákba, így a legfrissebb szállítmányokkal már jó eséllyel a Surface Pro 2 legújabb kiadása érkezik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. tibaimp
2014.01.03. 17:13
A i5-4200U is durván állva hagyta az összes konkurens ARM megoldást köztük a Snapdragon 800-at, CPU és IGP szinten is, így ennek a proci fejlesztésnek nem sok értelmét látom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. CyberPunk6...
2014.01.03. 17:31
tibaimp - Cserébe aktív hűtés és rosszabb üzemidő, nagyobb súly. Én nem fikázom ezt a gépet, mert látom az értelmét, de azért megvan azoknak is a maguk haszna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ejcy
2014.01.03. 17:48
Igen meg az egyiken windows van a másikon meg android, mi értelme öket összehasonlítani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tibaimp
2014.01.03. 20:51
Magát a nyers erőt hasonlították össze. Az aktív hűtés igaz, az üzemidő még megfelelő, de valóban inkább laptop mint tábla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. freyr
2014.01.04. 06:57
Elfogadnék egy ilyet Win8 és logók/logotípiák nélkül, érintőkijelző helyett csak egy digitális tollal, féláron.
Bár az a billentyűzet, hát nem tudom. Biztos ezerszer jobb, mint a kijelző, de nekem az ilyen lapos, szinte nyomáspont nélküli gombok sosem álltak kézre, nem lehet velük vakon gépelni.

"A módosításnak azok, akik még csak most készülnek Surface Pro 2-es táblát vásárolni, mindenképpen örülni fognak, ám azok a felhasználók, akik már megvásárolták táblájukat, most egy kicsit csalódottak lehetnek."
Akkor aki nem akar csalódni, sose vegyen olyan eszközt, aminek lesz továbbfejlesztett változata és akkor nem fog csalódni, hogy "dehát nemrég vettem ezt a durvadrága gépet, miért nem vártam inkább erre", ismételve fél- egy évente.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Simba
2014.01.04. 10:07
Túlárazott vacak 354.400 Ft a 4GB RAM, 64GB SSD. Ennyi pénzért kapsz egy 13" Macbook Air-t 128GB SSD-vel. Ráadásul a Type Cover 2 + 57 ezer a táblánál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. prohlep
2014.01.04. 10:20
"Magát a nyers erőt hasonlították össze. Az aktív hűtés igaz, az üzemidő még megfelelő, ..."

Na de mint valaki már említette, egyiken android másikon win8.

Androidhoz nem kell környzetszennyező nyers erő.

Környezettudatos ember nem használ nyers erőt kívánó MicroSoft termékeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kiskoller prohl...
2014.01.04. 11:53
Azért ez durva kijelentés.

Kétlem, hogy linux alatt kevesebb áramot zabálna a gépem, mint Windows alatt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zephyrus
2014.01.04. 12:22
simba: vagy megveszed microsofttól 220rt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. vivanto prohl...
2014.01.04. 13:52
Persze, mivel semmire se jó, a semmihez meg ugye nem kell erő sem.

Próbáltál már droidos telefont? Helyes, most akkor nézz meg egy igazit is, utána dicsekedj a szuper hatékonyságával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Bhawk1990
2014.01.04. 18:04
Simba:
13" MacBook Air 128GB: $1,099.00
Surface Pro 2 - 128 GB: $999.00 (Touch Cover: + $120.00)

Ha pedig az itthoni árakra gondolsz, akkor itthon az általad említett MacBook Air ára is 350.000 Ft, ami szintén a túlárazott vacak kategória ahogyan Te nevezted.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CyberPunk6...
2014.01.04. 20:26
Tényleg odáig jutottunk, hogy egy tabletet egy laptophoz, egy 13"-os egy 10"oshoz hasonlítunk?

Szerintetek 10"-ba beletenni ugyanaz, mint 13"-ba?

Legalább odáig jussunk már el értelmi szintben, hogy azzal hasonlítjuk össze amivel lehet.
Ha ott elbukik, hát bukjon. De a traktort sem hasonlítod a ferrarihoz, pedig mindkettőben 800 lóerős a motor és piros.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Simba
2014.01.04. 23:11
Bhawk1990: hazai árakat nézz ne külföldit!

Zephyrus: és az MS kipostázza neked 220 ért?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.01.05. 02:18
Androidhoz nem kell nyers erő? Csak épp az optimalizáció kifejezést sem ismerik a fejlesztői és a programok fejlesztői, minden program izomból hajtott, szemeteli a háttértárakat és zabálja a RAM-ot (mennyiségtől függetlenül max. 50%-a szabad csak pusztán Androiddal). Még a menüanimációk is izzasztják a CPU/GPU magokat, ha nem a legfrissebb SoC van párosítva a legfrissebbnél egyel régebbi rendszerrel. Ennél még a szintén igen pazarló Windows is jobb, habár lényegesen kevésbé erőforrás-érzékeny közegben működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thedevelop...
2014.01.05. 12:51
freyr: Androidon nehéz "optimalizálni", mivel az összes alkalmazás egy virtuális gépen fut. A memóriafelszabadítást is ez utóbbi végzi (garbage collection) és hogy ezt hogyan teszi, abba az alkalmazásoknak nincs beleszólásuk.
Az alkalmazásfejlesztők esetleg ott hibáznak, hogy a nagy erőforrásigényű folyamatoknak nem hoznak létre új szála(ka)t. Ha a UI és a számítási folyamat is az android által létrehozott "main" szálon belül zajlik, akkor a UI-ra nem marad erőforrása a rendszernek, emiatt csökken a felhasználói élmény.

"When your app performs intensive work in response to user interaction, this single thread model can yield poor performance unless you implement your application properly. Specifically, if everything is happening in the UI thread"
Forrás

Azt meg ne felejtsük el, hogy az android továbbra is egy módosított JVM-re épül, ami még egy mai asztali PC-t is képes a végletekig leterhelni.
Akkor lenne érdemi előrelépés, ha esetleg a jövőben áttérnének valamilyen natív kódra, vagy egy gyorsabb köztes kódra.

Amúgy a lehető legrosszabb kombináció a linux + jvm (~Android), hiszen még a Sun is mindig le volt maradva a java linux-os verzióival, nem beszélve az Oracle-ről, aki egyenesen hanyagolja a felvásárolt technológiák fejlesztését..

Akit érdekel a fent említett lemaradás: Linux alatt a JVM képtelen volt több programszálat indítani az OS felé, amikor egy alkalmazás erre kérte.
Ha egy java program létrehozott egy új programszálat, akkor a virtuális gép továbbra is 1 darab programszálon futott a linux felett, de a java-s alkalmazással elhitette, hogy létrejött az új szál. Ergo semmivel sem volt gyorsabb egy többszálú alkalmazás linux alatt, mint az egyszálúak.
Windows alatt ugyanezen parancs hatására a virtuális gép új programszálat kapott az OS-től és ezen egy JVM szálat indított, majd átadta az új szálra vonatkozó infókat a java program számára.
Ezt időközben már javították, csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy tipikusan a köztes kódot futtató platformok (ilyen a .net is) linux-os fejlesztése általában másodlagos a gyártók számára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. vivanto thede...
2014.01.05. 22:36
Ez szép és jó, de szerintem prohlepen kívül senki nem szorult magyarázatra arról, hogy miért egy tetü trágya a droid. Oprendszert nem virtuális gépre kell írni.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Smooth44 Cyber...
2014.01.06. 15:49
CyberPunk666: ezt azért kifejthetnéd, mert szerintem az i5-4200U is aktív hűtéses volt, üzemideje jelentősen nem lehetett rosszabb (IMHO), súlyán meg tutira semmit nem változtatott az, hogy most már i5-4300U van benne.

Ha viszont úgy értetted, csak rosszul fogalmaztál, hogy egy ARM megoldáshoz képest, akkor meg ott van a "cserébe x86 alkalmazások futtatására is képes" opció. Nálam ez elég nagy érv.

Később írták, hogy ennyiért MacBook air 13". Igen, szerintem az is egy rohadt jó alternatíva. Nekem nagyon tetszik az a gép is. De tökömnek se kéne MacOS. Akkor inkább Thinkpad X230 - de az meg már van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!