iPon Hírek

Gyorsan kiderül, ha feltörték Google fiókunkat

Dátum | 2014. 11. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A Google eddig is komolyan vette a biztonságot, és most még nagyobb kontrollt ad a felhasználók kezébe, hogy ellenőrizhessék Google fiókjukat. A vállalat egy új eszközt állított csatasorba, amellyel gyorsan és egyszerűen megnézhetjük a fiókhozzáférések listáját az elmúlt 28 napon, így rögtön kiderül, ha rajtunk kívül valaki más is bejelentkezett privát fiókunkba. A megszokott vezérlőpulton belül, a biztonság fülre kattintva, az eszközök és tevékenységek menüpont segítségével kilistázható, milyen eszközökkel, mikor, honnan történt belépés a Google Fiókba. A lista mindig az előző 28 nap történéseit mutatja, így elég részletes képet ad. Amennyiben egy új eszközről történik bejelentkezés, azt a rendszer látványosan jelzi: a bejegyzés sorában ott virít majd a "New", azaz "Új" jelzés, ami rögtön szemet szúrhat. Az új vagy ismeretlen eszközöket persze amúgy sem nehéz észrevenni, ha általában csak 1-2 géppel használjuk a fiókunkat.
Amennyiben problémát észlelünk, egy kattintással kezdeményezhetünk jelszóváltást, és az alkalmazás-jelszavakat, valamint fiókengedélyeket is felülvizsgálhatjuk. Ezzel együtt a kétkörös felhasználó-azonosítás ellenőrzésére vagy beállítására is lehetőség nyílik. Utóbbit, ha még esetleg nem tettük meg, érdemes aktiválni. A Gmail-en belül egyébként a régi megszokott módszerrel is ellenőrizni lehet a fiókaktivitást. A webes felhasználói kezelőfelületen keresztül, az e-mailek listája alatt a jobb alsó sarokban látható, mikor történt a legutóbbi fióktevékenység, a részletek linkre kattintva pedig az is látható, mikor, honnan, milyen eszközzel történt a belépés. Ahogy az új vezérlőpulton keresztül, úgy az említett Gmail listán keresztül is kijelentkeztethetőek azok az eszközök, amelyek az aktuálisan használt munkameneten kívül be vannak jelentkezve. Ezzel a "támadó" is kirúgható, sőt, akár ellopott eszközünk letiltása is kezdeményezhető, ha például androidos okostelefonról vagy tábláról van szó.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Fzoltan
2014.11.27. 13:01
"A Google eddig is komolyan vette a biztonságot"

Röhög a vakbelem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Bende87 Fzolt...
2014.11.27. 14:05
Nekem csak a szám hahotázik, de az nagyon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.11.27. 14:47
Miert?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Justicar
2014.11.27. 18:12
őőő, nem azt a várost mutatja ahol vagyok...
Vajon miért?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. BVEKT0R Justi...
2014.11.27. 19:00
IPből mondja meg és magyar hálózaton az maximum akkor pontos ha nagyvárosban nézed (szolgáltató nagyobb csomópontjait mutatja).
Nekem soha az életbe nem mutatott egyik ilyen se pontos helyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Laci19
2014.11.28. 04:32
"A Google eddig is komolyan vette a biztonságot" Aha, a sajátját. Meg azt, hogy biztosan megtudjon rólunk mindent..
"Ezzel együtt a kétkörös felhasználó-azonosítás ellenőrzésére vagy beállítására is lehetőség nyílik. Utóbbit, ha még esetleg nem tettük meg, érdemes aktiválni." Persze, akkor aztán mindent tudni fog rólad. A telószám alapján a neved, lakcímed is.
Nekem pl. elvette az egyik fiókomat arra hivatkozva, hogy gyanús tevékenységet észlelt rajta. Csak akkor engedett volna belépni, ha megadom a telószámomat. Hát arra várhat.. Különben hogy-hogy akkor engedne csak belépni? Egyrészt erről a fiók nyitásakor még nem volt szó, másrészt akkor mi változna? Már nem lenne "gyanús tevékenység"? Honnan tudja, hogy én adom meg az én számom? Hiszen eddig sem adtam meg! Na szóval egyértelmú, hogy csak bepróbálkozott, hogy megtudja a telószámomat. Inkább lemondtam a fiókról. Azóta áttértem a Yahoo mailre, még jobb is. Igaz, ők már eleve csak telószám megadásával adnak fiókot, de meg lehet adni bármit csak szabályos formátumú legyen, nem ellenőrzik vissza - nem kell sms-t küldeni stb. Egy gmail fiókot megtartok, azt is csak a Youtube miatt. Meg jó lesz arra, ha valahol meg kell adnom egy email címet kényszerűségből - arra mehet a sok spam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tomchee
2014.11.29. 14:19
A duzzogóknak: Gondolom ti mind hűséges citromail/freemail felhasználók vagytok.
Vagy ha az nem akkor sokkal komolyabban vehető microsoft(hotmail, windowslive etc).
Ugyan már gyerekek, melyik mail kiszolgáló korrekt ?
A google legalább biztonságos amennyire lehet, a hackerek meg úgy mindig mindenki előtt járnak 1 lépéssel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. szentmihal... tomch...
2014.11.30. 22:11
Yandex, de hogy a google biztonságos...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!