iPon Hírek

Gyorsított weboldalakkal készül a Google 2016-ra

Dátum | 2015. 11. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Google egy érdekes projekttel segíti a mobil webböngészés gyorsítását, ehhez pedig egy nyílt forráskódú megoldást kínál, ami a Google AMP (Accelerated Mobil Pages) nevet viseli. Az érdeklődők a technológiai bemutató formájában elérhető változattal már hetek óta ismerkedhetnek. A technológia a meglévő HTML technológiákra épül, lényege pedig az, hogy a tartalomszolgáltatók számára segítséget nyújt a minél kompaktabb, könnyebb weboldalak létrehozásában, amelyek így mobilon is rendkívül gyorsan töltődnek be – még akkor is, ha videót, animációkat, grafikai elemeket vagy éppen reklámokat tartalmaznak. Hasonló megoldásokkal már a Google riválisai is próbálkoznak, gondoljunk csak az Apple News vagy a Facebook Instant Articles szolgáltatásra. Az AMP projekt mögött több nagy és neves tartalomszolgáltató is felsorakozott már: egyebek mellett a The Guardian, a The Washington Post és a BuzzFeed is érdeklődik az újítás iránt.
A Google megoldása úgy csökkenti a weboldalak betöltéséhez szükséges időt, hogy ezzel egy időben reklámblokkolást sem alkalmaz, sőt, éppen ellenkezőleg: remekül együttműködik a reklámokkal, így a tartalomszolgáltatók a belőlük befolyó bevételekről sem kell, hogy lemondjanak. A siker érdekében a reklámokból természetesen ugyancsak készülnek speciális, AMP-kompatibilis verziók, amelyek passzolnak a projekt keretén belül lefektetett specifikációkhoz. A vállalat arról egyelőre nem rántotta le a leplet, hogy az AMP esetében pontosan hogyan oldják meg az adatforgalom csökkentését tartalmak és reklámok terén, de azt már most leszögezték a cég illetékesei, hogy a speciális, AMP technológiára támaszkodó weboldalak esetében az analitikai rendszerek továbbra is zökkenőmentesen működnek majd. Utóbbi a látogatószám és a látogatók mozgásának adott weboldalon belüli követése mellett a reklámok hatékonyságának mérése miatt is fontos. A tervek szerint az AMP projekt keretén belül elkészített, sokkal gyorsabban betöltődő, kifejezetten mobileszközökre optimalizált weboldalak a következő év elején válnak elérhetővé.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. kadarivi
2015.11.26. 22:33
Az iPonnak is lehetne már egy mobilbarát weboldala.
https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/?url=ipon.hu
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. DJJK
2015.11.27. 00:06
A Google már békén hagyhatná végre a világot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gombabacsi
2015.11.27. 01:03
mondjuk azt végre fixálhatnák a weboldalakon hogy fel-le ugrálnak
bejön fent valami és az egész lejjebb ugrik, miközben olvasom, totálgáz...
de van olyan is ami fel-le ugrik, sőt oldalirányba is

röhelyes... 2015-ben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Fuxy0322
2015.11.27. 01:39
az iPon is 1 vacak ilyen szempontból
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Bloodx gomba...
2015.11.27. 03:04
Ott a pont. Mar szinte azt mondom, hogy toltodjon be lassabban, de minden, mintsem a sok irritalo reklam lokdosse odebb az egesz oldalt. Sokszor kattintani nem mer az ember, mert lehet tudni, hogy meg valami be fog toltodni, es masik link lesz ott... >_<
Szamoljak ki elore, hogy minek mennyi hely fog kelleni, es legyen lefoglalva annyi vmi "ures" tartalommal a meg be nem toltott elemeknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kajafun kadar...
2015.11.27. 12:18
Nem mobilbarát
Az oldal nem mobilbarát

A tartalom szélesebb a képernyőnél
A linkek túl közel vannak egymáshoz

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Arasorn
2015.11.28. 09:41
A HTML5 szabvány már rég kimondja, hogy bármilyen elemnek, legyen az kép, valamilyen beágyazott oldal vagy bármi, meg kell adni a méreteit a kódban. Így a böngésző fel tudja építeni az oldal szerkezetét és nem ugrál odébb, ha egy elem még nince letöltve. Az már más kérdés, hogy sokan nem tartják magukat ehhez. Szomorú tény ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thedevelop... Araso...
2015.11.28. 22:08
Az a szomorú, hogy a HTML+CSS3+JS+stb... nyelvek kombinációja szükséges ahhoz, hogy egy webalkalmazás GUI-ja összeálljon.
Ahelyett, hogy a böngészők képesek lennének desktop-alkalmazások grafikus felületét a klienseken platformfüggetlenül futtatni.
A WPF tökéletes lenne erre a célra. Vektorgrafikus, XML alapú, nincs szükség a JS-re és a CSS -re az animáláshoz és a formázáshoz, a code behind pedig független a UI-tól.
De neem, inkább HTML..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Arasorn thede...
2015.11.29. 14:37
Nem nagyon ismerem, így elnézést ha marhaságot írok, de tudomásom szerint a WPF-sem tökéletes. Windows és .NET alapú DirectX hívásokkal operál. Egy mobil böngésző nem nagyon képes mit kezdeni vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop... Araso...
2015.11.30. 08:07
Abszolút igazad van. Ez sajnos a Microsoft sara.
Némi munkával OpenGL támogatást is kaphatna és független lehetne a Windows-tól.
Egyébként ha csak a megjelenítésre használt nyelvet, a XAML-t tekintjük, az mindentől független. Viszont az összes platformon lehetővé kellene tenni, hogy a böngészők natívan tudják renderelni az ilyen tartalmakat.
Volt rá egy primitív kezdeményezés, az XBAP formájában, de nagyon nem volt sikeres.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!