iPon Hírek

Gyorsul a Z2460, és további Intel SoC-ek jönnek

Dátum | 2012. 02. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A 32 nm-es LP (Low-Power) gyártási eljárással készülő Medfield lapkák jobb hőkibocsátási és fogyasztási adatokkal rendelkeznek, mint ahogy tervezték, ezért az Intelnél úgy döntöttek, hogy az eddigi 1,6 GHz-ről 2 GHz-re emelik az első lapka (Z2460) órajelét. Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ez a frekvencia csak nagy terhelésnél, turbó mellett lép életbe, az állandó 1,3 GHz-es plafon változatlan marad.


A változásokról való beszámolót követően a gyártó két újabb Medfield alapú terméket leplezett le, az egyik egy komolyabb fogyasztó, míg a másik variáns a belépő szintet képviselheti majd. Ezek a Z2000 és a Z2580 néven kerülnek majd forgalomba. A Z2580-ben két, hasonló felépítésű mag lesz, mint a Z2460-ban. A Hyper Threading támogatásnak köszönhetően az új SoC 4 szál kezelésére képes, a magok 1,3 GHz-es órajelen üzemelnek majd, ami turbó mellett 1,8 GHz-ig skálázódhat fel. A komoly változást azonban nem itt kell keresni, hanem a grafikus gyorsítónál, mivel az új lapkában a 400MHz-es PowerVR SGX540-et egy sokkal komolyabb GPU váltja majd fel, ez pedig nem más mint a jelenlegi legerősebb Imagination Technologies által fejlesztett grafikus mag, illetve annak párosa, az SGX544 MP2, ami 533 MHz-es órajelen üzemel majd. Ez hasonló az Apple A5-ből ismert egységhez, viszont itt szélesebb körű API támogatást kapunk.


A másik újdonság, a Z2000 a belépő szintű okostelefonok világában próbál majd érvényesülni. Teljesítménye ugyan jelenleg a középmezőnybe illene, de a tervek szerint ennek a megjelenése már csak 2013-ban esedékes, akkor pedig már jó eséllyel tényleg csak a belépőszinten rúghat labdába. Ez a lapka lesz a Medfield család Celeronja: egyetlen magot tartalmaz, a HyperThreading támogatástól is megfosztják, az órajele pedig 1 GHz-re korlátozódik, és turbó sem lesz a repertoárjában. A grafikus képességek terén is megcsonkítják majd, az eredeti 400 MHz helyett már csak 320 MHz-en üzemel majd a PowerVR SGX540. A teljesítményvesztésből kifolyólag ez a SoC már nem képes 1080p-s felvételek rögzítésére, így itt már csak 720p lesz támogatva, de a lejátszására továbbra is lesz lehetőség.

Mind a két chip az Intel által gyártott hálózati kommunikációs egységgel lesz felvértezve, így lényegében teljes platformot tudnak kínálni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. nemeth04
2012.02.28. 16:44
facebook-ra jó lesz másra úgy se nagyon használják (általában.telefonálni meg anélkül is lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2012.02.28. 17:07
Facebookhoz nem kell még ez se, bármely telefon képes rá ami mobil weben fel tud lépni az oldalra, még okostelefonnak se kell lennie.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!