iPon Hírek

Gyorsulást és nagyobb biztonságot ígér a legújabb Firefox

Dátum | 2013. 12. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Firefox legújabb kiadása nem csak sebességnövelő újításokat vonultat fel, hanem olyanokat is, amelyek pozitív hatás gyakorolnak a webböngésző stabilitására és biztonságára. A legfontosabb változás, hogy alap esetben mostantól nem töltődnek be az adott weboldalon található Java elemek, amitől a Mozilla fejlesztői azt várják, hogy javul a felhasználók biztonsága, így ugyanis nehezebb lesz a támadóknak kihasználniuk a biztonsági résekben rejlő lehetőségeket, de a változás ezzel együtt a stabilitásra is pozitívan hat. Amennyiben az adott weboldal Java elemeire mindenképpen szükség van, úgy a megfelelő területre vagy a böngésző címsorára kattintva engedélyezhetjük azokat. Persze a bővítmények alapértelmezett beállításai is megváltoztathatóak, így alapértelmezett engedélyezésükre és letiltásukra egyaránt van mód – ehhez csak az about:addons parancsot kell bepötyögni a címsorba.

A biztonságot nem csak az alapértelmezetten letiltott Java bővítmény, hanem az az újítás is javítja, amely lehetővé teszi a Firefox Password Manager számára a szkriptek által generált jelszómezők támogatását. Ezzel együtt frissült a Content Security Policy is, ami megszabja, mely harmadik felek futtathatnak szkripteket, alkalmazhatnak CSS stíluslapokat és tölthetnek be egyéb tartalmakat az egyes weboldalokon, illetve melyek nem. Jó hír, hogy Linux alatt mostantól lehetőség van a H.264 kódolású videók lejátszására, amennyiben a megfelelő GStreamer bővítmények telepítve vannak, Windows XP alatt pedig mostantól támogatott az MP3 audió dekódolás. Jótékonyan hat a sebességre, hogy egy-egy weboldal betöltésénél a webböngésző nem dekódolja azokat a képeket, amelyek nem láthatóak, a JPEG formátumú képek esetében pedig mostantól az EXIF információk alapján határozza meg a Firefox az adott kép pontos tájolását. A fejlesztők számára jó hír, hogy az új kiadással tovább folytatódik az EcmaScript 6 beépítése. Fontos, hogy egyes CSS és HTML tulajdonságok esetében változtatásokat eszközöltek, plusz érkezett néhány új szolgáltatás, illetve néhány, a webböngésző API-jait érintő hibajavítás is. A Firefox Inspector mostantól távolról, hálózaton keresztül is elérhető. A pontos listáról itt lehet tájékozódni. Az Androidra szánt kiadás esetében szintén érkezett néhány újítás, amelyek közül a legfontosabb talán az, hogy az ígért HomeScreen végre elérhető, így a kedvenc weboldalainkhoz és az olvasólistánkhoz kényelmesen, gyorsan hozzáférhetünk.
Pozitívum, hogy az Intel alapú eszközökhöz érkezett némi optimalizáció, plusz mostantól a Google mellett a Bing vagy a Yahoo keresőjére is válthatunk, ha keresgélni szeretnénk az Interneten. A Firefox asztali kiadása innen tölthető le, az Androidra írt változat letöltéséhez pedig ide kell ellátogatni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. LechooEdy
2013.12.11. 18:34
Utálom, hogy a régi fekete designt nem tudom felrakni.
A másik, hogy hiába állítottam be, hogy gyorsindítóval induljon el, mindig be akarja hozni a legutóbb megtekintettet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. mosolygozs...
2013.12.11. 18:50
Beállítások-->Adatvédelem: lenyitható menüben válaszd ki, "Egyéni beállításokat használ az előzményekhez.

Utána 3 helyről vedd ki a pipát:
-Mindig privát böngészési módot használja
-Böngészési és letöltési előzmények megőrzése
-Keresőmezők és űrlapmezők előzményeinek megőrzése

Ugyan ennél a résznél alul az utolsó mondat: "Előzmények törlése a Firefox bezárásakor". Ezzel egy vonalban van egy "Beállítások" gomb, arra katt.
A megnyílt ablakban az "Előzmények" résznél 2 helyről töröld a pipát: "Sütik" és "Aktív bejelentkezések." A többi jó alapon.

Így nem is fogod szénné szemetelni a gépedet, megszokott helyeiden bejelentkezve maradsz és induláskor is az alap kereső ugrik be, nem az előzmények ablak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. LechooEdy
2013.12.11. 19:42
mosolygozsolt Ez jó, köszönöm. Végre azzal startol amit kértem tőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Ronan
2013.12.11. 19:53
Igen nekem nem igéret kell hanem csinálják is meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. mosolygozs...
2013.12.11. 20:01
szívesen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Rotyoka
2013.12.11. 20:06
Amennyiszer ezek ezt ígérték...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Kirrr
2013.12.11. 20:13
Gyönyörű böngésző, az ablak felső peremétől a weboldalig van kb 200pixelnyi fölösleges vacak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mosolygozs...
2013.12.11. 20:17
Az is csak beállítás kérdése, nekem csak a fülek és a kereső sáv van felül
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ThompsoN
2013.12.11. 20:19
Én frissítettem, semmi probléma nem volt még vele, a kiegészítők is rendesen mennek. (FT deep dark, Firebug, Tabmix plus)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Runciter
2013.12.11. 23:32
halál komoly?
java scriptek közt lehetnek kártékonyak is, ezért aztán inkább alapból letiltjuk az összeset, amit persze úgyis vissza fog kapcsolni mindenki?

"Jótékonyan hat a sebességre, hogy egy-egy weboldal betöltésénél a webböngésző nem dekódolja azokat a képeket, amelyek nem láthatóak"
aha. biztos jó ötlet, hogy amíg én az oldal tetejét olvasgatom, nem dolgozik előre a böngésző, hanem csak majd akkor, ha odaérek. de azt aláírom, ők értenek hozzá, én meg nem

az EXIF-es dolog meg említésre sem érdemes, nem hinném, hogy túl sűrűn szokott bárki is elfordult képeket látni netezés közben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. freyr
2013.12.12. 02:29
"Windows XP alatt" -.-
Nem úgy volt, hogy ezt mindenki próbálja kiirtani végre? Erre az egyik vezető böngésző még mindig támogatja és fejlesztésnél is figyelembe veszik?
A h.264 támogatás üdvözölt, a JPEG dekódolás "dinamikussá" tétele viszont rossz ötlet. Darabossá válhat tőle a hosszú oldalak görgetése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zabalint
2013.12.12. 09:02
Runciter:
"halál komoly?
java scriptek közt lehetnek kártékonyak is, ezért aztán inkább alapból letiltjuk az összeset, amit persze úgyis vissza fog kapcsolni mindenki?"

A Java nem scriptnyelv, tehát nincsenek olyanok, hogy Java scriptek. A JavaScript meg egy Java-tól teljesen független szkriptnyelv, annyi köze van a Java-hoz, mint a szertornának a kábítószerhez. A Java appletekkel pedig, amiket mostantól letilt a Firefox, meglehetősen ritkán találkozik az átlag user, egyáltalán nem népszerű technológia. Jó, pl. CIB netbankja kliens oldalon Java applet, de az iszonyat gány, épp ideje lenne, hogy lecseréljék, normális webalkalmazásoknál viszont kliens oldalon csak HTML+CSS+JavaScript van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dancingboy
2013.12.12. 10:07
html5 teszten ugyan annyi pontot kapott mint a 25.0.... Maxthon vezet a listán 515-el míg a firefox 446 ponttal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. thedevelop...
2013.12.12. 12:43
Runciter:
"az EXIF-es dolog meg említésre sem érdemes, nem hinném, hogy túl sűrűn szokott bárki is elfordult képeket látni netezés közben"

Képgalériák esetén hasznos funkció lehet az EXIF infó alapján történő forgatás (főleg, ha a galéria olyan buta, hogy ezt nem veszi figyelembe a képek megjelenítésekor)

Zabalint:
Így van. Mellesleg jó lenne már végre egy normális kliens-oldali technológia, amivel értelmes webalkalmazásokat lehet készíteni. Flex-hez, vagy Silverlight-hoz hasonló platform kellene, amit a böngészők natívan támogatnak és akkor végre lehetne kliensoldalra is értelmes OOP nyelven fejleszteni (pl.: Java, C#) külön plugin nélkül, mert a HTML+JS+CSS csodát nem tartom értelmes megoldásnak.
Még az MVP-t sem lehet ezekkel rendesen implementálni, mindig csak a gányolás. És akkor ott van a szenvedés a böngészőfüggő frontenddel...

Mert ugyebár az a CSS utasítás, hogy "húzz egy 20%-os áttetsző, 50px széles vonalat a-ból b-be" minden böngészőnek kicsit mást jelent, vagy egyáltalán nem jelent semmit..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. FRK
2013.12.12. 18:25
@Zabalint
"Jó, pl. CIB netbankja kliens oldalon Java applet, de az iszonyat gány, épp ideje lenne, hogy lecseréljékJó, pl. CIB netbankja kliens oldalon Java applet, de az iszonyat gány, épp ideje lenne, hogy lecseréljék"

Egyetértek, most sz..ok is vele rendesen. Ahhoz, hogy bejussak netbankba 32-szer kell kattintanom egy felugró figyelmeztetés miatt. Élvezetes így a bankolás, de legalább már eljutottak odáig, hogy kötelező lesz a TOKEN, hátha a netes felületet is lecserélik 10 éven belül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Runciter
2013.12.12. 19:53
@Zabalint

hupsz, akkor ezt visszaszívom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Resike
2013.12.12. 23:04
Hát ez még mindig egy kalap fos a Chrome-hoz képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!