iPon Hírek

Gyorsulhatnak a Cat5e és Cat6 alapú helyi hálózatok

Dátum | 2016. 10. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

A vezetékes hálózati eszközök piacán egy ideje megrekedt a fejlődés, ugyanis a Gigabites Ethernet portok régóta velünk vannak, gyorsabb, 10 Gbps-os alternatívájuk pedig egyelőre nem igazán akar leszivárogni az átlagfelhasználókhoz. Ezzel szemben a vezeték nélküli megoldások szegmense nagyon fel van pörgetve, egyre gyorsabb routerekkel és kártyákkal találkozhatunk, és lassan már az okostelefonok esetében is alap lesz, hogy 802.11ac szabványú legyen a WiFi egységük.
A vezetékes hálózat otthoni használatra tehát szép lassan lemaradni látszik, és valószínűleg pont ezért döntöttek úgy az IEEE illetékesei, hogy ideje bevezetni két új szabványt, amelyek a meglévő Cat5e és Cat6 típusú Ethernet kábelekkel karöltve az 1 Gb-es mellett a 2,5 Gb-es és 5 Gb-es adatátviteli sávszélesség elérésére is lehetőséget adnak, amennyiben a kábelekhez megfelelő eszközök csatlakoznak.
Az új 2.5GBASE-T és 5GBASE-T "sebességosztályok" esetében óriási előny, hogy a bennük rejlő lehetőségek kiaknázásához nem kell újra kábelezni az adott épületet, elég csak a routereket, a switcheket és a hálózati kártyákat cserélni, ami sokkal kényelmesebb, költséghatékonyabb opció. Fontos azért megjegyezni, hogy a Cat6-os kábelek eddig is jók voltak 10 GbE kapcsolat kialakítására, de az ilyen hálózathoz tartozó eszközök az áruk miatt megmaradtak a felsőkategóriában, míg az új megoldások valószínűleg a mostani 1 gigabites vezérlők helyét vehetik majd át a jövőben.
Cat5e vs. Cat6
A 802.3bz-2016 szabványban foglaltak szerint a Cat5e kábeles rendszerek gyorsulhatnak majd 2,5 Gbps-ra, a Cat6-osok pedig 5 Gbps-ra. Ezt a tempót ráadásul egy 100 méter hosszú Ethernet kábelen keresztül is tartani lehet, amennyiben rendelkezésre áll a megfelelő infrastruktúra. Rövid kábelek esetén akár Cat5e alatt is elérhető lesz az 5 Gbps-os tempó, ha minden szükséges feltétel teljesül. Az új eszközök hamarosan szélesebb körben is elérhetővé válnak – a Cisco felsőkategóriás Catalyst Ethernet switch-jei például már működnek a köztes szabványokkal is. A váltás első körben alighanem az üzleti rendszereknél mehet végbe, aztán az átlagfelhasználóknak szánt eszközök érkezésére is számíthatunk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. ribizly
2016.10.03. 09:18
Ez dícséretes, kár, hogy új eszközt kell hozzá venni és nem oldja meg egy firmware upgrade. Kíváncsian várom az eszközök árait és a megbízhatóságát az új szabványnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. grrrgo
2016.10.03. 19:27
NAS-okhoz kellett már mint egy falat kenyér! Ha vettél egy 4 helyes NAS-t pl. akkor is meg kellett elégedned a 100MB/s-el, a drágábbaknál volt "Link Aggregation" de ahhoz is kellett egy menedzselhető switch és 2 dugót is elfolalt. (Ha a PC-det is rákötötted akkor már 4 csatlakozót foglalt el 2 host!) Kiváncsi leszek, a Synology NAS-ok mikortól lesznek 5GBASE-T kompatibilisek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jimday
2016.10.06. 14:34
Kis kiegészítô az utolsó összehasonlításhoz, csak hogy ne legyen félreértés:
Cat5e (jobb) vs. Cat6 (bal)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!