iPon Hírek

Gyorsulnak az OCZ Vertex SSD-k

Dátum | 2009. 02. 18.
Szerző | Freeman07
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az OCZ Vertex-sorozatú SSD-meghajtói egy firmware-frissítés után a gyártó állítása alapján 25, 50 százalékos gyorsulást érnek el olvasási és írási sebességekben.

Az OCZ szinte hetente jelenti be új SSD-meghajtóit, azonban a mostani bejelentés kicsit különbözik a szokásostól: egy meglévő terméksorozatról, konkrétan a Vertex SSD-kről van szó. Már bemutattuk ezt a terméket tavaly decemberben az oldalunk hasábjain, de boltokba még nem került, ugyanis a szállítmányokat szándékosan visszatartotta az OCZ. Hogy miért?  Mint az most kiderült, egy firmware-frissítéssel valósággal megtáltosodik a meghajtó.

Amikor az OCZ először lerántotta a leplet a csúcskategóriás meghajtóiról, akkor 200 MB/s szekvenciális olvasási és 160 MB/s szekvenciális írási sebességeket közölt róluk. Az Indilinx Barefoot SSD-vezérlőt használó Vertex-meghajtók azonban a legutóbbi firmware-frissítés után 250 MB/s olvasási és 240 MB/s írási sebességeket értek el az OCZ belső teszjeiben. A frissítés azonban csak a 120 és 250 GB-os kapacitású termékeket fogja megdobni, mivel azok gyárilag nagyobb (64 MB, szemben a 30 és 60 GB-os SSD-k 32 MB-jával) gyorsítótárral és több csatornával rendelkeznek a tárolóchipek irányába, így csupán a technikai fölényt fogja kihasználni az új firmware.


Ezekkel az értékekkel már könnyen versenybe szállhatnak a Vertex meghajtók az Intel csúcskategóriás X-25M SSD-ivel, ráadásul az OCZ termékei árban és kapacitásban is jobb mutatókkal rendelkeznek a konkurensénél. A labda tehát fel van dobva, kérdés hogy az Intel mit fog rá lépni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Svindler
2009.02.18. 10:04
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. NKing
2009.02.18. 11:08
A szekvenciális írás/olvasás nagy adatrészek mozgatásakor fontos, azt jelenti, hogy az egymás után következő szektorokat olvassuk ill. írjuk. A hagyományos HDD-knél ehhez az adatok töredezettségmentessége kellett. Ez azért volt fontos, mert a forgó lemezen az adatok összevissza hevertek, és ki kell várni az olvasófejnek, hogy odaérjen (Ezen az NCQ útvonaltervezése se sokat segített).

Az SSD-k lényege, hogy minden egyes szektor ugyanannyi idő alatt érhető el. Így az SSD-nél nem számít a lemez töredezettsége, ergo minden írás és olvasás szekvenciálisnak tekinthető. Ezért is lesz sokkal gyorsabb egy SSD mint egy hagyományos HDD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Menthix
2009.02.18. 23:07
Rendszermeghajtónak még egy 30 gigás SSD is elég lenne, milyen brutális sebbességgel dolgozna az...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!