iPon Hírek

Gyötri az Apple-t a felhasználói "felnőtt" tartalom

Dátum | 2009. 07. 03.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Nagyon rájár a rúd mostanában az Apple App Store-jára. Hol nem engedélyeznek olyasmit, ami pedig teljesen ártatlan, vagy akár kimondott sláger is lehetne, hol meg engedélyeznek valamit, amit aztán később megbánnak, és mégis inkább megszabadulnak tőle.

Ez utóbbira újabban gyors egymásutánban kétszer is volt példa, és mindkét eset közös jellemzője, hogy alapvetően ártalmatlan, fényképfeltöltő, és/vagy -megosztó, -értékelő alkalmazásokról volt szó. Az ilyeneknél pedig ugyebár borítékolható, hogy rövid időn belül fel fognak rá tölteni a népek olyan képeket is, amelyeknek az egyik sarkába elvileg elkelne a piros 18-as karika. Nincs ebben semmi szokatlan, gondolnánk.

A 15 éves "iPhone-botrányhőslány"Láthatólag azonban az Apple-t ez a jelenség mégis a jéghideg, váratlan és megrázó meglepetés erejével érte, olyannyira, hogy nyomban el is távolította a kínálatából mindkét érintett alkalmazást, amint kiderült, hogy ilyen képeket is töltöttek fel a komisz felhasználók. A második eset annyiból ugyan valóban fajsúlyosabbnak volt tekinthető, hogy ott a botrányt egy 15 éves lány okozta, aki önszántából készített és tett fel magáról ilyen képet. Mivel azonban az ilyen jellegű önfotózás egyre inkább divattá válik ebben a korosztályban, így még erre is mondhatja az ember, hogy "várható volt".

Egyre inkább úgy tűnik tehát, hogy bármit is tesz az Apple, az alkalmazás-engedélyezési eljárásából mindig csak rosszul kerülhet ki; ha valamit nem engedélyeznek, akkor azért, ha meg utólag vonnak vissza valamit, akkor meg azért. Konkrétan az erkölcs-csősz hozzáállásuk pedig annyiból is különös, hogy az iPhone böngészőjével minden további nélkül ellátogathat bárki bármikor bármilyen "piroslámpás" oldalra (vagy akár netes fotómegosztókra, ahol szintén sokan mutogatják magukat ugyanígy), és annyi ilyen tartalmat nézegethet, amennyit csak akar, így kérdés, hogy más alkalmazások esetében miért okoz gondot mégis ugyanez a lehetőség.

Ez esetben tehát a végső kérdés ugyanaz, mint általában véve az internet egésze esetében: kinél is van a felelősség? Az Apple-nél, aki engedélyezi az akár kétes tartalmak megosztására is alkalmas alkalmazást, vagy ama felhasználóké, akik a nevezett kétes tartalmakat feltöltik/megtekintik? Láthatólag az Apple-nek erről megvan a maga véleménye, csak kérdés, hogy ez mennyire esik egybe a felhasználók meglátásával.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. adam0205
2009.07.03. 13:09
VISSZA A HIRHEZ

Szerintem csak elővigyázatos volt az apple, nehogy a véresszájú erkölcscsősz aktivisták pereljék a céget, amiből van pár az USA-ban. különösen nagy felháborodás lenne, hogy a csaj 15 éves.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jadam92
2009.07.03. 15:22
ilyenek a maji picsák
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Ryd3r
2009.07.03. 15:36

itt nincs kitakarva...
a feje: D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csigabigaf
2009.07.03. 16:24
Ebben a legszörnyűbb hogy a buta picsáknak még mindig nincs semmi fogalmuk arról hogy mégis mi a rák az az időzített felvétel.
Szerintem azthiszik hogy minden fényképezőhöz kapsz egy 1x1 méteres tükröt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. danee91
2009.07.04. 13:25
Így gyorsabban, meg kevesebb fényképezéssel van meg ugyanaz a kép
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. 620hun
2009.07.23. 17:12
Csak 18 felett, cenzúra nélkül ugyanaz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!