iPon Hírek

Győzött az Amazon ellen a felperes diák

Dátum | 2009. 10. 02.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Megítélte a bíróság a 150.000 dolláros kártérítést Justin Gawronski amerikai diáknak, aki perbe fogta az Amazont, miután a vállalat váratlanul felmerült szerzői jogi problémák miatt egy elhíresült lépéssel központilag törölte az érintett könyveket (Orwell: 1984, Állatfarm) valamennyi Kindle készülékről.

Gawronski legfőbb problémája nem is annyira a könyv, hanem sokkal inkább a fáradságos munkájának elvesztése volt, mivel a Kindle-jén folyamatosan írt jegyzeteket is az olvasmányához, amely jegyzetekre pedig egyetemi tanulmányai során lett volna szüksége, ám a könyvvel együtt ezektől is megszabadították.

Mindenesetre neki magának a megítélt összeg felénél is kevesebb jut majd csak, egyrészt mivel egy másik, hasonlóan komolyan sértett felperessel osztoznak a nyereményükön, másrészt a jogi képviselőjük is kiveszi belőle a maga részét - amit azonban, mint jelezék, nyomban tovább is adnak jótékonysági célokra.

A pénzbírságon felül a bíróság még egy négypontos szabályzatot is összeállított az Amazonnak, hogy a jövőben legyen mihez tartania magát. Eszerint az Egyesült Államokban vásárolt és használt készülékek tartalmához csak akkor nyúlhatnak hozzá bármilyen formában, ha...

a.) ebbe az érintett felhasználó is beleegyezik;
b.) maga a felhasználó szeretné visszaváltani a könyvet, vagy pedig valamilyen oknál fogva nem tud fizetni érte;
c.) bírósági vagy egyéb hivatalos rendelet kötelezi erre;
d.) amennyiben ezt a készülékek biztonságosságának megőrzése indokolja (tehát mondjuk vírusos vagy egyéb kártékony kóddal fertőzött példányok esetében).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. imi93
2009.10.02. 15:56
VISSZA A HIRHEZ

150.000 dolcsi hmm nem is rossz de gondolom az amazon röhögve vágta hozzá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. isx
2009.10.02. 16:16
Senki nem dob ki $150k-t, pláne az usaban, precedens jog mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Vardar
2009.10.02. 16:31
És aki nem amcsi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. band1103
2009.10.02. 16:44
Vardar: nem az a lényeg hanem az hogy USA-ban vegye és ott is használja. Egy Beduinra is vonatkozhat ha az előző 2 feltételnek megfelel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dkekesi
2009.10.05. 10:37
Azért a 4. pont hagy némi kibúvót az Amazonnak, ha ügyesen csinálja. Ha távolról legyalulják a készüléked, mindig mondhatja, hogy rosszindulatú kód volt rajta. Ezt utólag senki nem bizonyítja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!