iPon Hírek

Ha fázunk, könnyen megfázunk

Dátum | 2015. 01. 09.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy új kutatás eredményei szerint anyáink azon figyelmeztetése, hogy ha hideg van, öltözzünk fel, mert betegek leszünk, nem alaptalan. Bár kétségkívül jogos az a meglátás is, hogy nem a hőmérséklet, hanem egy vírus tett minket beteggé, ha megfázásos tüneteket észlelünk magunkon, a bizonyítékok azt mutatják, hogy a hőmérsékleti körülmények befolyással vannak a vírus hatásosságára, és arra is, hogy szervezetünk mennyire képes leküzdeni a kórokozót. Rhinovírusok az orrnyálkahártyán A megfázás elsődleges okozóit, az emberi rhinovírusokat először a hatvanas években sikerült laborkörülmények közt tenyészteni, és tanulmányozni. A szakértőknek már ekkor feltűnt, hogy a kórokozó a test maghőmérsékleténél egy kicsivel hidegebb környezetben érzi a legjobban magát, vagyis ekkor képes a leggyorsabb ütemben szaporodni. A vírus számára az ideális hőmérséklet 33−35 °C közötti, és a kórokozó replikációja jelentősen lelassul, ha a környezet 37 °C fölé melegedik. Mindegy, hogy az év melyik hónapjában járunk, az emberek ötöde orrában hordozza a rhinovírusok valamelyik törzsének képviselőit. Ez az esetek többségében nem jelent problémát, évente néhányszor azonban az immunrendszert leküzdve sikerrel okoz megfázást bennünk a vírus. Ennek oka egyrészt a kórokozó hőmérséklettől függő aktivitásában rejlik, másrészt a fertőzés súlyossága immunrendszerünk működésén is múlik, amelynek hatékonysága – mint a Yale kutatói kiderítették − szintén nem független a hőmérséklettől. A szakértők a rhinovírus egereket fertőző változatával kísérleteztek kutatásuk során. A tesztek alkalmával a rágcsálók légutaiból emeltek ki sejteket, majd ezeket megfertőzték, és különböző hőmérsékleteken tárolták. Az immunválasz nyomon követése érdekében a sejtek génaktivitását és a kémiai jelzéseit monitorozták. A vizsgálatok során kiderült, hogy a 37 °C-on tárolt sejtek sokkal erősebb immunreakciót produkálnak, mint 33 °C-on tárolt rokonaik. Ha tehát olyan hideg van kint, hogy orrunkban a megszokott alá csökken a hőmérséklet, a vírus is gyorsabban szaporodik, és az immunválasz is gyengébbé válik, ez a kettős hatás pedig elősegíti a megfázás kialakulását.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. cheatergs
2015.01.09. 17:43
Végre megkaptam a választ a hideg és a megfázás kapcsán.
Más kérdés, h a hideg az nálam 3 fok, nem 33, amikor pólóban, bermudában izzadok.
Vagyis még mindig nem tiszta, h miért könnyű megfázni télen, hisz az a hőm. elvileg a vírusnak se jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nyusziagya... cheat...
2015.01.09. 19:19
A Te hőmérsékleted csökken 33C fokra vagy legalábbis a benned lakó vírusok környezete, és ez az alacsony hőmérséklet kedvez télen a vírusoknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mikej95
2015.01.09. 22:16
Végülis bőr, nyálkahártya lehűlhet ennyire a hidegben, nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Narval
2015.01.10. 14:55
Pontosan. A lényeg az, hogy a nyálkahártya felülete csökken 33 fokra. Orrnyálkahártya és a garat. Illetve a hideg levegő ahhoz is hozzájárul, hogy a nyálkahártya kiszárad, és az epitél is hajlamosabb lesz a sérülésre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zabalint
2015.01.10. 15:09
Én viszont azt nem szoktam megérteni, hogy vannak, akik a hidegre hivatkozva nem mennek ki a szabadba télen sportolni. Ugyanis melegítőben ilyenkor hamar átmelegszik az ember, és összességében inkább tisztító hatása van, nem véletlenül nem betegszik meg aki rendszeresen fut télen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror
2015.01.10. 15:14
Ettől még a belélegzett levegő jéghideg, a légzőrendszer szempontjából vajmi keveset számít, hogy most át vagy melegedve, vagy sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zdienes Terro...
2015.01.10. 18:50
a belélegzett nem, de a kilélegzett nem biztos.ha magasabb a testhő akkor talán azon kis idő alatt a levegő is jobban felmelegszik. én rendszeresen futok télen cirka 10 éve már és sose voltam a futástól megfázva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!