iPon Hírek

Ha nagyobb, akkor zöldebb

Dátum | 2012. 06. 27.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy nemrég megjelent tanulmány eredményei alapján a szélturbinák méretének növelésével nagyobb hatékonyságú és a környezetet kevésbé terhelő szélerőműveket kapunk eredményül. Az Environmental Science & Technology oldalain megjelent írás megnyithatja az utat a jelenleginél is hatalmasabb szélkerekek építése felé.

Marloes Caduff és kollégái elemzésükben rámutatnak, hogy a szél energiájának kiaknázása egyre népszerűbbé válik világszerte, és manapság már a globálisan megtermelt elektromos áram 2 százaléka ilyen forrásból származik. A „szélipar” gyors növekedési üteméből kiindulva 2020-ra ez az arány elérheti a 10 százalékot. A turbinák nemcsak számukban, de méreteikben is gyarapodnak: átlagos méretük tízszeresére nőtt az elmúlt harminc év során ‒ a nyolcvanas évek elejére jellemző 15 méterről mára a turbinák átmérője lassan eléri a 150 métert. És hogy mit tartogat a jövő? Még nagyobb, akár 300 méteres átmérőt meghaladó szélerőműveket.


A tanulmány szerzői arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a nagyobb turbinák „zöldebb” elektromosságot termelnek-e, és úgy tűnik, hogy két okból is így tesznek. Először is a gyártók tudása, tapasztalata és technológiai felszereltsége révén ma már viszonylag könnyen és kis energia befektetésével épülnek meg a legnagyobb erőművek is. A másik ok, hogy a jobb alapanyagok és szerkezeti felépítés révén a nagyobb turbinák a szélenergia nagyobb részét képesek hasznosítani tömegük jelentős növekedése nélkül. Ez azt jelenti, hogy például az építésükkor felhasznált fosszilis erőforrások mennyisége csak minimálisan növekszik, ha nagyobb turbina épül, jelentősen nő viszont a megtermelt áram mennyisége, vagyis összességében zöldebbnek számít a projekt.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Balucsek
2012.06.27. 19:05
Hát mihez képest jelentősen a tlejesítmény növekedés. A magasságához képest igen viszont az utolsó kép adatai nagyjából egyenes arányban vannak a lapátok által "lefedett" kör területével, így semmi meglepő nincs benne. a 40 méterestől kezdve kb 0,1kw/m2 a tlejesítménye, az előtte lévőknél meg lehet még a technika miatt is gyengébbek (1980-1990)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Jools
2012.06.27. 19:35
Igen, ez valószínűleg így van, itt inkább arra hegyezték ki a dolgot, hogy a nagyobbaknál olcsóbbra, no meg "környezetbarátabbra" jön ki egy-egy kilowattóra megtermelése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DogTheDog
2012.06.27. 19:43
A hangjukat kellene csokkenteni valami uj lapatformaval.Voltam nemreg egy par kozelebe(kb 2-300 meterre,es volt am zajuk.Nem cserelnek azzal,aki a kozelukben lakik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szefmester
2012.06.27. 20:45
Dog: reptér mellett vagy autópálya mellett netán vasútállomás mellett laknál?Szerintem nem.. De mégis laknak ott emberek, és tűrnek, mert olcsó volt a lakás. Persze vannak akik barmok és perelni akarnak, de csak akkor van esélyük nyerni ha ők sokkal hamarabb ott laktak mint a zajforrás.
Dehát az emberek annyira hülyék hogy ártérbe is simán elkezdenek építkezni mert ott olcsóbb a telek... nah vajon miért...

Gondolom szélkereket sem a belvárosba szokás telepíteni, és a falvak/városok között is vannak akkora placcok ahol fel lehet építeni őket a zaj problematikája nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DogTheDog
2012.06.27. 22:51
Azzal sem cserelnek,aki arterre epitkezik

Amugy csupan felteteleztem,hogy van valahol vki,aki ilyenek mellett lakhat.
Ahol en voltam,ott focipalya volt csak a kozelukben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nyerek01
2012.06.28. 13:52
#1 Balucsek
Mivel r (sugár) négyzeten szerepel a képletben (kör területe), ezért négyzetesen kéne növekedni a teljesítménynek is szerinted! Ahhoz képest mindenhol nagyobb az arány, érted?

15m 50 kW
20m 100 kW Teljesítményben kétszeres, átmérőben csak 20/15-szeres. (20/15~1,3<gyök2)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2012.06.29. 00:01

"A hangjukat kellene csokkenteni valami uj lapatformaval. Voltam nemreg egy par kozelebe, kb 2-300 meterre,es volt am zajuk."

"reptér mellett vagy autópálya mellett netán vasútállomás mellett laknál?Szerintem nem.. De mégis laknak ott emberek, és tűrnek, mert olcsó volt a lakás. ... ... ... Dehát az emberek annyira hülyék hogy ártérbe is simán elkezdenek építkezni mert ott olcsóbb a telek... nah vajon miért ..."

Igazsag viszont az, hogy ELOSZOR van ott az ember, es UTANA jonnek a kornyezetkarosito beruhazasok.

Szeleromuvek sulyosan karositjak a kornyezetuk nyugalmat, nehany beruhazo es tulajdonos hasznara.

Olyan zajrol van szo, amely alattomos agresszivitassal tamad. Nem lehet kizarni az otthonbol.

Zold eromuvek egy hatalmas uzlet, meg lehet kopasztani a hiszekeny tarsadalmat.

Zoldek eroltettek a sokkal tobb betegseget okozo foszilis eromuveket is.

Mig atomeromu eseten csupan rendkivuli a nagy baleset,

addig foszilis eseten sok kicsi sokra megy alapon mindennapos uzemszeru allapot a kornyezetszennyezes, es a kulonfele megbetegedesek.

Szeleromuveknek is van sok hatranya: energiaellatorendszer egyensulyat folosleges mertekben terheli, kornyezete zajos, es a legtomegek mozgasabol majd az altalanos elterjedesukkor tul sok energiat vesz ki, ezzel is hozzajarulva a KLIMAVALTOZAS-hoz.

Ugye a technikai forradalom idejen nem izgultak a CO2 kibocsatason, ma meg mar vilagos, hogy mit tett az ipar.

Ma ugyanigy nem foglalkoznak a szeleromuvek klimakarosita hatasaval, mert azt hiszik, hogy jelentektelen marad, mint az ipari forradalom elejen a CO2 kibocsatas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!