iPon Hírek

Ha többe kerül a leves, mint a hús

Dátum | 2007. 02. 22.
Szerző | aruboczki
Csoport | IT VILÁG

A szerverek vásárlása az egy dolog. De a fenntartásuk, működtetésük, hűtésük mind-mind pénzbe kerül. És nem kevés pénzbe. Egy nemrégiben végzett felmérés szerint éves szinten Amerika szerverei több áramot fogyasztanak, mint az ország összes színes TV-je együtt.

Jonathan Koomey, a Stanford Egyetem professzora, illetve a szóban forgó tanulmány vezetője elmondta, hogy 2000 és 2005 között minden évben 14 %-kal nőtt az amerikai szerverek áramfogyasztása, ami azt jeleni, hogy öt év alatt a duplájára nőtt. A nem túl energiatakarékos szerverek 2005-ös az áramfogyasztása 5 millió kW-ra becsülhető, ami durván 2,7 milliárd dollárnyi kiadást jelent. Ezen árammennyiség előállításához legalább öt, egyenként 1 GW teljesítményű erőmű folyamatos működésére van szükség. Kommey szerint, ha ez a trend a jövőben is folytatódni fog, akkor 2010-re 40%-kal nőhet az Amerikai Egyesült Államok áramfogyasztása. De vajon meddig tartható fenn ez a nagymértékű fogyasztás?


A felmérés eredményei megerősítették Amerika környezetvédelmi ügynökségét, az  Environmental Protection Agency-t abbéli hitében, hogy mielőbb gyökeres változásokra lenne szükség az IT iparban. A szerverek és hardverek gazdaságosabbá tételének sürgető szükségét az olyan óriáscégek, mint az Intel, az AMD vagy a Sun is felismerte. A vállalatok környezet-tudatosabbá válása mellet az EPA olyan új, energiatakarékos megoldások kifejlesztését sürgeti, amely a mind a fogyasztói, és mind a globális környezet számára elfogadható lenne.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. papszi
2007.02.22. 08:44
A szerverek vásárlása az egy dolog. De a fenntartásuk, működtetésük, hűtésük mind-mind pénzbe kerül. És nem kevés pénzbe. Egy nemrégiben végzett felmérés szerint éves szinten ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!