iPon Hírek

Hackerek, figyelem: indul a kvantumverseny!

Dátum | 2008. 10. 10.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Aktiválták a világ első, "kvantumkódolással" védett hálózatát a MIT tudósai. Ennek legfőbb különlegessége az, hogy - legalábbis elvileg - feltörhetetlen, és még csak meg sem lehet bolygatni kívülről úgy, hogy a machináció észrevétlenül maradna.

Ha ugyanis bárki megpróbálja kívülről "lehallgatni" a kvantumfolyamatokat, azzal megzavarja a hálózat fotonjait, ami pedig az így megnövekedett hibaszázalék miatt egyszerűen lekapcsolja a kompromittált vonalat, az addig ott zajló adatátvitelt pedig automatikusan átirányítja más csomópontok közé, így kapcsolat adó és vevő között zavartalanul és biztonságosan működhet tovább, a behatoló pedig hoppon marad.


Mindez így leírva valóban meggyőzőnek és hatékonynak tűnik; nem is csoda, hogy a kutatók máris aktívan dolgoznak a termékük értékesítésén bankok és más, érzékeny adatokat és információkat kezelő szervezetek felé. Ám hogy a technika valóban teljesen kicselezhetetlen-e, azt most még képtelenség eldönteni. Bár egyelőre még nem sikerült észrevétlenül és tökéletesen belehallgatni az így kódolt adatfolyamba, de legalábbis a fotonok megfigyelése útján az adatfolyam mintegy 40%-át le tudták olvasni a kutatók.

Ami pedig a hackereket illeti, nos, jól tudhatjuk, hogy a kitartásuk és a találékonyságuk nem ismer határokat. Ez ugyan valóban egy teljesen új eljárás, viszont már csak ezért is valószínű, hogy keményen rá fog ugrani a teljes hacker-közösség, hiszen aki elsőként véghezviszi a "lehetetlent", óriási dicsőségre számíthat a "szakmában" (valamint talán egy jó állással is, ahol továbbfejlesztheti a biztonsági eljárásokat). Érdeklődve várjuk hát a további fejleményeket az ügyben.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. bszoke88
2008.10.10. 14:16
vissza a cikkhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. raiden
2008.10.10. 16:23
hehe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!