iPon Hírek

Hadikódexet a harci robotoknak!

Dátum | 2009. 02. 20.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Érdekes kijelentést fogalmazott meg az amerikai haditengerészeti kutatási hivatal (ONR) a harci robotok terjedése kapcsán, a közeljövőre vonatkozólag: "Hadikódexre lesz szükségünk".


Amivel pedig arra utalnak, hogy a robotok gyors fejlődése rövid időn belül el fogja érni azt a pontot, amikor már saját maguk is képesek lesznek dönteni arról, hogy kire és mikor lőjenek - főleg, hogy az amerikai kongresszus is egyre inkább a személyzet nélküli járművekre fekteti a hangsúlyt, légi és földi bevetések terén egyaránt.

A fejlődés pedig azzal is együtt jár, hogy már ezeket a robotokat sem egy bizonyos személy programozza, aki az egész működésüket átlátja, hanem számos specializált csoport együtt, akik külön-külön nem feltétlenül látják át a teljes operációs rendszer valamennyi elemét. Ennek a veszélyeire pedig a Times UK cikke a következőképpen hívta fel a figyelmet:

"Hogyan védhetjük meg a robothadseregeinket a hackerterrortól, vagy épp a szoftver-meghibásodásoktól? Ki viseli majd a felelősséget, ha egy robot megvadul egy tömegben - maga a robot, a programozók, vagy az amerikai elnök? Kellene talán egy "öngyilkos kapcsoló" a robotokba, és milyen lépéseket tehetnek önmaguk testi épségének megőrzése érdekében?"

Ezért tehát az ONR jelentése az első lépés afelé, hogy megalkossák azt a bizonyos "hadikódexet" - követendő, programozott szabályok, valamint egy úgynevezett "tanulási időszak" kombinációját -, amelyet elsajátítva a robotok végül - elvileg - szert tehetnek egyfajta csatatéri etikára, feltehetőleg csökkentve így a "megkergülés" veszélyét.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Svindler
2009.02.20. 12:04
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. XiX
2009.02.20. 12:24
Ez annyira nevetséges. Még a próbálkozás is. Mert harci és nem barbie az előtag!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Menthix
2009.02.20. 12:43
Ez most az "Én, a robot - A kezdet" című film, vagy ez most tök komoly?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Multitask
2009.02.20. 13:11
Nem, ez a robotzsaru.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Tyrel
2009.02.20. 13:54
Robot:
Awaiting orders, sir!
...
Waiting for further orders, sir!
...
Awaiting orders, sir!
...

Katona:
Shut up you tin can, we're just killin' time...

Robot:
Roger that sir! Killing Lieutenant Jason Time sir!

Katona:
Wait!... Initiate self destruct sequence!

Robot:
Command requires authorization...

Katona:
SDD343...umm...2JGDF45...maybe...24DG312... i think that was it.

Robot:
...incorrect, engaging target!

Katona:
FFS!...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. norman81
2009.02.20. 14:46
-Általában röhögve és hitetlenkedve nézik az emberek az ilyen híreket!
Ha igy halad a katonai technológia,akkor már nem is biztos,hogy a közel-kelet vagy kina robbantja ki a 3. villágháborut,hanem ezek az acélszörnyek szabadulnak ránk..... Csunya lenne..... Persze ennek az esélye áll a legközelebb a nullához!
-De ha most komolyan vesszük a kicsikét akkor vajon hogy fogja megkülönböztetni,hogy barát vagy ellenség,katona és katona között??
Harcjármű és harcjármű között már réges régen megoldott és biztonsággal alkalmazható!
-Gondolom valami chipet ültetnek a katona karjába,vagy valami jeladót,de mi lesz a civilekkel,akik elvégre ott "lábatlankodnak" mindenütt!
Gondoljunk most itt Iraq-ra a jelenlegi helyzetben,tehát a lakott területeken akciózó megkattanó robotokra!
Ez a ketyere emberi kontorll nélkül végzetes pusztítást visz/vihet végbe!
-Én a legjobban ettöl tartok:
"Ki viseli majd a felelősséget, ha egy robot megvadul egy tömegben - maga a robot, a programozók, vagy az amerikai elnök? "
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. raiden
2009.02.20. 22:29
Persze, hogy a roboté a felelősség! Zárjuk börtönbe, formázzuk le, adjunk neki új programot, és már mehet is újra "dolgozni"... Hányszor hitte az ember, hogy jót cselekszik, jól dönt, aztán, hányszor köszönt be a sors fintora, és mutatott rá a banális tévedésekre, melyekre azt hitték jó döntés. Engem nem érdekel, hogy csinálnak robotokat, meg az sem, hogy a terminátor következő részét, már nem számítógéppel kellene megcsinálni, mert van már kész robot. Engem mindösszesen csak az érdekel, hogy ne masírozzanak az utcán, és ne miattuk haljak meg. A többi nem érdekel.

Norman, bőr alá ültethető chipek, már több évtizede vannak. A jelenlegi publikált darab az akkora, mint egy rizsszem. Továbbá nem lesz szükség megkülönböztetésre nagyon, mert senki sem fog kiugrani egy robot elé... Gondolom neked is lenne ennyi eszed
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Draco3D
2009.02.21. 15:05
Kíváncsi vagyok Asimo-t mikor fogják elrabolni hogy átalakítsák harci robottá... SP 4ever
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!