iPon Hírek

Hajlékony akkumulátort hoztak létre Koreában

Dátum | 2013. 01. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Egy dél-koreai kutatócsoportnak köszönhetően a jövőben a mobilok már valóban hajlíthatóak lehetnek. Persze hosszú még az út, de egy lépéssel ismét közelebb kerültünk a megvalósítás rögös útján az összevissza tekerhető okostelefonokhoz. Ráadásul a technológiának egyéb pozitívumai is lesznek, így nem csak az ilyen eszközökben lehet létjogosultsága.

A Sang-young által vezetett kísérletek témája egyébként nem ez volt, tehát a rugalmas telep lényegében melléktermék. A kutatócsoport eredetileg a folyadékszerű vagy formához alkalmazkodó polimer elektrolitok fejlesztésén dolgozott, amikor az új felhasználási lehetőséget felismerték - írja a Korean Joongang Daily lap. A legjobb az egészben, hogy szinte nincs is árnyoldala az új kivitelnek, legalábbis nem esett szó ilyenekről.

A hagyományos akkumulátoroknál ez például biztonságosabb, mivel itt nem folyadékkal töltött cellák vannak, amit vékony, sérülékeny filmréteg választ el egymástól, hanem szilárd anyagot használnak. Kevésbé kell tehát attól tartani, hogy a különböző töltésű alkotóanyagok valamilyen oknál fogva összekeverednek. Valamint az sem elhanyagolható, hogy a gyártási folyamat is gyorsabb. Ennek során a polimer elektrolitokat szétterjesztik az elektródák felületén, majd 30 másodpercig ultraviola sugarakkal bombázzák azokat.

A hajlítható készülékeknél – ezzel a találmánnyal – már "csak" a gépek elektronikai oldala marad érzékeny pont, nameg maga a készülékház, de valószínűleg még az a kisebb gond. Hajlított OLED kijelzővel a Samsung a CES alkalmával már konkrét okostelefont is kiállított, így ezzel már nem különösebben van probléma, és most már az akkumulátor technológiai oldala is adott lesz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. Supra
2013.01.17. 09:56
-->> fejétafalbavererősmiley <<--

Mondjon már valaki egy alkalmazást, ahol ez - azon felül hogy a szomszéd srácnak megmutatod, hogy "húúúúúúúúdekirály, hajlik" - bármilyen értelmes felhasználása lehet?

Arról nem is beszélve, hogy egy dolog a "hajlik", meg egy másik, hogy 12.000 hajlitás után működik-e még...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. lajthabala...
2013.01.17. 10:19
Szerintem a hajlékony helyett úgy kell nevezni, hogy hajlítás-tűrő, és akkor mindenhol van létjogosultsága, ahol eddig ilyen terhelés ellen drágább burkolattal kellett védekezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. SnowCat
2013.01.17. 10:22
Összegyűrhető telefonnak én se látom még sok értelmét, de az hogy picit hajlik, és nem tök merev az egész az arra mondjuk jó lehet hogy ne törjön ripityára amikor leejti az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. nemlehet
2013.01.17. 11:08
Szerintem pedig van értelme. Pl én biztos örülnék neki (és a nők is) ha óraként a karomra csaphatnám a telefont, és nem kéne állandóan a zsebemből kibányászni (pl vezetés közben). De sokkal több felületre lehetne rakni érintőkijelzőt, alternatív dokkolólehetőségek pl ruhára vagy mozgó felületre és mint a írtátok a mechanikai védelemnek sem rossz. Jó dolog ez, csak biztos, hogy arany áron lesz és széthypolják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Szefmester
2013.01.17. 11:10
"Mondjon már valaki egy alkalmazást, ahol ez - azon felül hogy a szomszéd srácnak megmutatod, hogy "húúúúúúúúdekirály, hajlik" - bármilyen értelmes felhasználása lehet?"

pl a ráülsz, de nem törik hanem hajlik? Vagy hogy olyan egészségmonitorok jöhetnek amik pulcsi módon felvehetőek, és nincs a derekadnál egy kemény tégla aksinak? Csak így kettő ötlet fél perc gondolkodás után... retard.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. tomchee
2013.01.17. 11:26
A mostani érintő képernyős telefonokat is hiába nézegetem nem látom értelmét, mert tejesen kezelhetetlen az összes. Erre kitalálják h még hajlékonyak is legyenek, így annyira se lehessen őket kezelni? A világ a feje tetejére állt. Mégis mért kell nekünk bármelyik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. CyberPunk6...
2013.01.17. 11:43
Értelmetlen az érintős mobil? Értelmetlen a hajlékony akkumulátor? Te jó isten, ez tuti egy IT fórum?

Ennyi buta embert. Azért, mert nem neked készül még nem értelmetlen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. sYs
2013.01.17. 13:03
tomchee:
Szerintem neked a levegővétel értelmetlen... A másik pedig, hogy te nem tudod használni az érintős telefonokat, az a saját problémád és nem a világé és minden jogod megvan ahhoz, hogy retard legyél. Sok alkalmazási területen lehet hasznosítani a hajlékony akksit egy hajlékony kijelzővel párosítva.
Aki nem tudja elképzelni, annak szegényes a fantáziája...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. SuhiTomi
2013.01.17. 13:22
sYs és CyberPunk666: Nem akarok senkit magam ellen haragítani, de ti lefikáztátok az előttetek lévő hozzászólót, de egy épkézláb alkalmazási területet nem dobtatok fel! CyberPunk666 csak feltett 3 kérdést és pont. Ez színtiszta kötözködés. sYs, Te pedig azzal jössz, hogy szegényes a fantáziája, holott Te sem mondtál semmi ötletet.
Legalább Szefmester és nemlehet mondtak valamit és ráadásul nem is fikáztak.

Ja igen és mielőtt nekem estek azért egy pillanatra gondoljátok át, hogy igazam volt-e...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. crowly
2013.01.17. 14:13
SuhiTomi: Már korában felvetettek alkalmazási területeket a hajlékonyságra. Az érintőkijelző haszna pedig az, hogy alkalmazásfüggően alakítható a kezelő felület (gombok elrendezése, mérete, alakja, színe, felirata, funkciója) és nem egy fix gombsorod van mindenhez. Illetve ha épp nincs szükség gombokra akkor nagyobb méretű kijelződ van. Ugyanilyen méretű kijelző össze kapcsolása a hagyományos gombsorral egy szokatlanul nagy telefont eredményezne.

A hajlékonyságnak én sem látom annyi értelmét, de azért van neki. Elsősorban talán a fizikai teherbírás (nem törik), másrészt, hogy nem kell minden felülethez egyedit gyártani, hozzá alakítható a formája némileg. Görbe felületre is rá hajlítható. A kijelzőnél jön ez elő első sorban. Eddig csak sík felületekre tehetted, most íves felületek is kijelzőt kaphatnak. Az akkumulátor kifejlesztésével pedig a kijelző mögé kerülhet aksi is és nem kell önmagában ott lennie mert csak ő bírja a hajlítást. A mostani telókban is ott van a kijelző mögött az akkumulátor, de ha csak a kijelző hajlékony akkor nem lehet kihasználni annyira az előnyeit mert a telefon felépítését is meg kell változtatni, különben egy alkatrész flexibilitása nem változtat az egész képen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zord01
2013.01.17. 15:44
Okos-mánia -> Retina-mánia -> Tepsi-mánia -> és végül hajlékony mánia.
Nesze semmi fogd meg jól, ez kell a "kiművelt" "fogyasztói" és végül szintén idézőjelben "társadalomnak". Állatkert.

Amúgy más területeken akár még értelme is lehet, maga a találmány nem rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. asdsa
2013.01.17. 17:13
@SuhiTomi
Dehogynem, hajlítható mobil eszközök. Mi másra lenne jó értelemszerűen egy hajlékony kisakksi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. HUFEUR
2013.01.17. 17:42
Nem rossz, bár amíg a processzortól elkezdve maga a nyák és minden egyes eleme nem hajlik egy telefonnak addig értelmetlen, de gondolom szép lassan oda is eljutunk.
Ami viszont még jobb lenne, ha azt kutatnák hogyan lehetne olyan aksit létrehozni, ami legalább aktív használat mellett is 5 óránál többet bír.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szemerelas...
2013.01.17. 19:23
Hello!
(Egyéni véleményem szerint) Az egyik legfontosabb felhasználási terület, hogy nem lesz szükséges az egyedi formájú eszközökhöz egyedi akkumulátort gyártani. Nem az lesz a lényeg, hogy használat közben hajlítsd. Hanem, hogy valamelyik kínai gyár olcsón szórja magából az AxBxC méretű aksikat, amiket aztán mindenki úgy használhat, olyan formában, ahogyan akar. Ha az X gyártó által használt termék jobbra görbül, akkor jobbra hajlítva teszi be az aksit a készülékébe, ha az Y gyártó...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. patrik2991
2013.01.18. 02:03
Na nee, most szerintetek tényleg az az értelme a hajlékony akksinak, hogy NEM TÖRIK??? (ha ráülök nem törik? ) Vágtam már földhöz telefont, esett már ki a kezemből 4. emeltről, de eltört akksit még nem láttam, lehet, bennem van a hiba, vagy elég túlsúlyos emberek járnak ide...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2013.01.19. 16:46
Felesleges. A paraszt eddig sem azért cserélte a telefonját egy év után mert tönkrement vagy eltört, hanem azért mert jött az újabb. Ebből kiindulva a gyártók helyében nem is foglalkoznék a strapabírósággal. Még a 15 évvel ezelőtti mobilok se nagyon törtek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!