iPon Hírek

Halk heuréka

Dátum | 2012. 03. 08.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

10 éves kutatás után a Fermi Részecskegyorsító Laboratórium munkatársai is a Higgs-bozon nyomára bukkantak. Ahogy arról már beszámoltunk, a svájci CERN kutatói decemberben már találtak a részecske létezésére utaló jeleket, pontos eredményt azonban csak a nagy hadronütköztető nyalábütköztetéseinek további elemzései alapján tudnak majd mondani. 

A Fermilab Tevatron részecskeütköztetőjével kísérletező kutatók a 115‒135 GeV közötti tartományban érzékeltek olyan apró eseményeket, amelyeket feltételezhetően a Higgs-bozon okozhatott. A részecskegyorsító szeptemberben állt le 28 éves működése után, de még mindig rengeteg adat vár elemzésre a korábbi proton-antiproton ütköztetésekből.


Mivel a Tevatorn és a svájci LHC némiképp más módszerekkel igyekszik kimutatni az „isteni részecskét”, a mostani eredmény nagyon biztató jelnek tűnik a részecskefizikusok stantard modellje alapján a részecskék tömegéért felelős Higgs-bozon megtalálására. Egyelőre azonban egyik módszer alapján sem lehet felfedezettnek tekinteni a részecskét, mivel nem áll rendelkezésre elég bizonyíték. A kutatók mindenesetre óvatosan optimisták, és az LHC tudósai az év végére ígérik a biztosabb és reményeik szerint pozitív válaszokat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. vermar
2012.03.08. 12:42
Egyszerű ez:
Ha megfigyeljük nincs ott, ha nem figyeljük ott van! DD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Vendég-Ven...
2012.03.08. 12:57
A Higgs-bozon létének igazolása hatalmas lökést adna az egyesített elméletek kidolgozásának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. benczeb90
2012.03.08. 19:53
remélem Higgs bácsi megéli a nagy napot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. agyturbini...
2012.03.09. 08:29
De kerdeznem sejtesetek van-e a valodi okarol annak hogy miert kutatjak? Nekem van egy eleg primitiv elkepzelesem: Hat a teret gravitacioval lehet meghajtani, es ahoz Tomeg kell szerintem... remelem nem fogtam nagyon melle
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. karell
2012.03.09. 14:49
Hát ha teret akarnak hajlítani, akkor az még messze lesz, még egy rendes űrhajó sincs eddig még! Túl előre akarnak jutni, pedig még hajó sincs amire fel lehetni tenni, ha lenne ilyen eszköz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. peti198706...
2012.03.10. 05:06
Steins;Gate szerint is a CERN a felelős a megmagyarázhatatlan halál esetek, időtér torzulások s feketelyukak létrehozásának ötletével, melyek végeláthatatlan időugrást tehet majd lehetővé."de én hamarabb főzök tejberizst, mint hogy ők megtalálják azokat isteni magokat." -Okabe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. myckie2
2012.03.10. 16:38
Steins;Gate foreva' Amúgy komolyan ha felfedezzük a Higgs-bozont mit fognak utána csinálni? Felfedeztük a Higgs-bozont és pacsi? De aki megnézni a steins-t az tényleg elgondolkodik rajta, hogy a történet igaz-e vagy sem. John Titor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. saxus
2012.03.11. 05:42
@agyturbinikusz: amiért a kutatók mindig is dolgoztak: megismerjük a minket körülvevő világot (*facepalm*).

Komolyra fordítva: AFAIK közvetlen gyakorlati haszna a fuziós erőműveknél lehetne, na meg gyakorlatilag bárhol, ahol a magfizika szóba kerül. És a tudomány általában úgy is olyan, hogy egy kérdést megválaszol, majd kettő újabbat feltesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!