iPon Hírek

Halló, tessék! Itt a recesszió...

Dátum | 2009. 08. 04.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Az általunk megkérdezett elemzők átlagosan közel 16 százalékos profitcsökkenésre számítanak a Magyar Telekomtól, amely várhatóan csütörtökön publikálja második negyedéves gyorsjelentését. A kép azonban nem is annyira kedvezőtlen, mint amennyire első ránézésre látszik, hiszen a tavalyi második negyedévben szerepelt egy egyszeri 8,5 milliárd forintos tétel, amelyet figyelmen kívül hagyva mindössze 2,3 százalékos lenne a csökkenés - hívják fel a figyelmet a Concorde elemzői.

A recesszió szerintük különösen olyan alaptevékenységekre nyomja rá bélyegét, mint a vonalas és mobiltelefonálás, ugyanakkor a tripla csomag (internet, tv és telefon), valamint a tv-előfizetési ajánlatok sikere növelheti a bevételeket. Igaz, a másik ágon a recesszió miatt elszenvedett visszaesés pótlására ez nem lesz elég.

Az EBITDA is az egyszeri hatás miatt mutat nagyobb visszaesést, enélkül alig 5 százalék feletti lenne a mínusz. Az elemzők egyhangú véleménye a vállalat vezetésének korábbi nyilatkozataival összhangban, hogy a jelenlegi készpénztermelő képesség és eladósodottsági szint mellett a 74 forintos osztalék egyelőre nincs veszélyben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!