iPon Hírek

Hálózati adattároló Gigabyte módra

Dátum | 2012. 12. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az ASUS-hoz hasonlóan – aki ASUStor néven kínálja hálózati adattárolóit – a Gigabyte is belépett a NAS piacra, igaz, ott egyelőre még csak egyetlen egy termékkel képviselteti magát.

A  vállalat Home NAS családjában elsőként egy négylemezes, GR-EZI04H típusjelzéssel ellátott modell tűnt fel, ami átlagfelhasználók, illetve kis- és közepes irodák számára egyaránt jó választás lehet.


A friss NAS Intel Atom processzor köré épül, formátumát tekintve pedig tökéletesen beleillik a négylemezes hálózati adattárolók kínálatába. A zárható előlapi ajtó mögött négy darab, ugyancsak zárható adattároló fiókot találunk, amelyekben 3,5 colos és 2,5 colos formátumú adattárolók kaphatnak helyet – szám szerint négy. A NAS SATA 3 Gbps-os és SATA 6 Gbps-os adattárolókat egyaránt fogad.


A 220 x 183,5 x 146,5 milliméteres mérettel rendelkező ház belsejében egy Intel Atom D2500-as processzor lapul, amely két processzormagot tartalmaz és 1,8 GHz-es órajelen ketyeg. A központi egység mellé nem a megszokott NM10-es platformvezérlőt társították, hanem egy ICH10R típusú déli hidat, ami az Intel 4-es és 5-ös sorozatú alaplapjairól lehet ismerős. A rendszer RAID 0,1,5,10 és JBOD támogatást egyaránt kínál, belső fájlrendszerként pedig xfs-t használ. A külső adattárolók esetében az EXT3, EXT4, NTFS és FAT32 fájlrendszerek támogatottak. A NAS alap esetben 2 GB-nyi DDR3-1066 MHz-es rendszermemóriát tartalmaz, méghozzá egy So-DIMM modul formájában. Igény esetén a rendszermemória 4 GB-ig bővíthető – ekkor a meglévő 2 GB-os So-DIMM modul helyére kell bepakolni az új memóriamodult.


A friss NAS két darab USB 2.0-s és két darab USB 3.0-s porttal érkezik, de ezeken kívül két Gigabites Ethertnet portot és egy D-Sub videó kimenetet is kínál. A NAS Windows Home Server 2011-es, illetve beágyazott Linux operációs rendszert futtathat – választásunktól függően. A rendszer halk, de hatékony hűtéséről két darab, egyenként 60 milliméteres átmérőjű légkeverő gondoskodik.


Az új NAS a szokásos alap funkciókat vonultatja fel, azaz kínál médiaszervert, webes fájlmenedzsert, letöltő központot (torrent klienssel), valamint adatmentések készítésére és tárolására is alkalmas. Az újdonság okostelefontokkal és táblákkal is használható – mindegy, hogy iOS vagy Android operációs rendszert futtat az adott mobil eszköz.

A Gigabyte GR-EZI04H típusjelzéssel ellátott hálózati adattárolója 700 dollár körüli ajánlott végfelhasználói áron érkezhet, azaz nem lesz olcsó. A TweakTown munkatársai már ki is próbálták a terméket, így akik kíváncsiak az új NAS-ra, itt részletesebb képet is kaphatnak róla.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Stormrage
2012.12.04. 10:17
hat igen, nagy biznisz ez a nas, ugyanezt kb 200 dollarbol is ossze lehet rakni (ugy, hogy ebbol 100 dollar egy minosegibb hazra ment el). azt kell megfizetni, hogy keves ember ert a szerverek configolasahoz, mondjuk en linuxal oldottam meg, igy meg eroforras hatekonyabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Gamedavid
2012.12.04. 12:40
+1

Ezeken is valami linux fut. Amúgy rengeteg "NAS oprendszer" van unix/linux alapokon. Én már több éve FreeNAS-t használok minden probléma nélkül. Nem kell hozzá sok ész... és lazán alázza a gyáriak tudását, ingyen....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. scsabee
2012.12.04. 13:53
Ezer bajom van ezzel a cikkel, de lehet, hogy csak nekem:
1. Ha intel D2500, akkor minek még leírni, hogy 1800MHz, dual core? Triviális vagy nem?
2. Ha már Win Home servert futtathat, vagy linux beágyazottat, akkor nem triviális, hogy egyúttal média szerver, webes fájlmenedzser, torrent stb?
3. Mobilról eddig is elérhetőek voltak a nasok (jó, hát a sok hülyének nem volt triviális, hogy telepítsen hozzá 2 appot, mondjuk ezután sem lesz az), akkor ebben mi a kisf*szom az újdonság?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jalos
2012.12.05. 08:02
Szóval akkor még mindig HP Microserver a legjobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!