iPon Hírek

Hálózati középutak

Dátum | 2012. 02. 27.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

A hálózatokkal foglalkozó szakemberek tapasztalataik alapján régóta úgy vélik, hogy minél több kapcsolódási pont van az egyes hálózatok között, annál ellenállóbb lesz a hálózatok közti kommunikáció. Az internet például többszörösen ismétlődő linkjeinek köszönheti „tartósságának” jelentős részét. A Kaliforniai Egyetem kutatóinak legújabb kutatása alapján azonban mindezen megállapítások csak egy pontig bizonyulnak igaznak: a túl sok hálózatközti kapcsolat ugyanis veszélyeket is hordoz magában, mivel az egyik rendszer hibái több kapcsolódási ponton keresztül gyorsabban terjedhetnek át más hálózatokra. A kutatásról beszámoló tanulmány a Proceedings of The National Academies of Science oldalain jelent meg.

Charles Brummit, a kutatást vezető matematikus szerint a hálózatok tulajdonosainak figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy mennyi külső kapcsolat mellett lesz optimális a hálózat ellenállóképessége. Ennek megállapítása érdekében létrehoztak egy matematikai modellt, amely a „hálózatok hálózatát” vizsgálja. A kapcsolódó hálózatok sebezhetőek a továbbgyűrűző hibákkal szemben, amelynek során egyik hálózat hibája vagy túlterhelődése egy másik hálózatban is károkat okozhat. Tipikus esetben, ha egy hálózat túlterhelődött, akkor a másik hálózatba irányítja a forgalom egy részét. De nagy hiba esetén ilyenkor előfordulhat az is, hogy a második hálózat is túlterhelődik.

„A hálózatok közti kapcsolatoknak megvannak az előnyei. Ha az egyik rendszer nagy nyomás alatt van, a szomszédos hálózat enyhíthet ezen. Egyes esetekben azonban a szomszédos hálózatok csak tovább rontják a helyzetet. Kompromisszumot kell kötni” ‒ mondja Brummitt. „Ehhez próbálunk matematikai segítséget nyújtani, azt próbáljuk számszerűsíteni, hogy milyen mértékű hálózatok közti kapcsolat mellett a legkisebb a hibák továbbterjedésének veszélye.”


A kutatás során elsősorban összekapcsolódó áramhálózatokat vizsgáltak, de a modell alkalmazható számítógépes hálózatokra és összeköttetésben levő számítógépes rendszerekre is, mondják a szerzők. Az eredmények megoldást kínálhatnak arra, hogyan lehet a legoptimálisabban fellépni az elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadások (DDoS) ellen. Ezen kívül a felhő alapú rendszerek közti munkamegosztás hatékony megszervezésében is nagy segítséget jelenthet a modell.

Cris Moore, az Új-Mexikói Egyetem professzora szerint a kutatás nagyon biztató eredményeket mutat fel, de csak az első lépést jelenti. „Megtalálták az arany középutat. Ha a hálózatok között van néhány kapcsolódási pont, de nem túl sok, akkor a rendszerek kisegítik egymást.”

A hálózatok hálózatai közül persze a legnagyobb maga az internet. A rendszerek számtalan ponton való kapcsolódása teszi lehetővé az információ problémamentes áramlását forrás és cél között. De valóban optimálisnak nevezhető az internet működése?

„Ez egy nagyon nehéz kérdés” ‒ mondja Brummitt. „Nem hinném, hogy bármilyen alapunk lenne megválaszolni. Az internet hálózati struktúrájának megértése egy önálló probléma. Mindazonáltal a világháló a tapasztalatok szerint meglehetősen ellenállónak mutatkozik. Egyelőre úgy tűnik, hogy nincs annyi kapcsolódás, amely már zavarná a működést. De mindez persze puszta spekuláció.”

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Balucsek
2012.02.27. 16:59
"Egyelőre úgy tűnik, hogy nincs annyi kapcsolódás, amely már zavarná a működést." Vagy minimum az adatforgalomban nem működik a modelljük... Mert ugye a túlzott adatforgalom nem hiba, ha átterjed másik csomópontra az feltehetőleg legalább egy részét tudja kezelni nem adja tovább úgy ahogy van (ha meg már a sokadik csomópont is túlterhelt akkor azon a kevesebb csomópont pláne nem fog segíteni). Az irányítási hurkokat most ne számoljuk bele, mert rendesen konfigurált hálózatban nem fordulhat elő, ellenben a matematikában ahol olyan végtelen hurkokat számolhat a prof amilyet csak akar...
A vírusok ellen lehetne védelem, de azokat meg a csomópont szimplán átküldi nem futtatja, így nincs ami megölje magát a csomópontot. Ha meg van egy ügyes kis csomagszűrő tűzfal ami keresi a vírus mintákat az rögtön kikapja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sensorprim...
2012.02.27. 17:24
Na akkor ez a tanulmány véletlenül se azért készült mert az anonymus csoport támadja vele amerikát?
Ők szoktak ddos-al támadni.
Nem bírják őket lenyomozni biztos ez a bajuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2012.02.27. 18:08
sensorprime: Minő igaz, hiába van sok szervered, ha központ(ok)tól függenek(amik így amúgy is terheltek) könnyen használhatatlanná teheti xy 3. személy csak a központ megbénításával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zsedro
2012.02.28. 10:53
Üdv! Egy hibát találtam a cikkben: "legoptimálisabb". Az optimális szó azt jelenti, hogy az adott dologra a lehető legjobb, így a fokozása értelmetlen. Kérem a szerzőt, hogy javítsa ki!
A mondat helyesen így "hangzik": Az eredmények megoldást kínálhatnak arra, hogyan lehet optimálisan fellépni az elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadások (DDoS) ellen.
Köszönöm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!