iPon Hírek

Hamar bekövetkezhet a mágneses pólusok kicserélődése

Dátum | 2014. 07. 25.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A földi magnetoszféra kulcsfontosságú szerepet tölt be a bolygó felszínének megóvásában. Megvédi a planétát a napkitörésektől és az egyéb forrásból érkező nagyenergiájú kozmikus sugárzás hatásaitól. A bolygónkat körülvevő mágnese tér azonban az utóbbi hat hónap mérései alapján gyors ütemben gyengül, ami egy közelgő pólusváltás előjele lehet, mondja Rune Floberghagen, a kutatás vezetője. A méréseket az Európai Űrügynökség nemrégiben felbocsátott Swarm műholdjai végezték. A három űreszközön elhelyezett magnetométerek adatai alapján a magnetoszféra legnagyobb kiterjedésű gyengülése a nyugati félteke fölött figyelhető meg, míg más területeken, például az Indiai-óceán déli részén megerősödött mágneses tér.
Változások a Föld mágneses terében 2014 januárja és júniusa között
Az eddigi információk alapján Floberghagen elmondása szerint úgy tűnik, hogy a mágneses északi pólus Szibéria felé kezdett elmozdulni. „A hasonló váltások nem egyik pillanatról a másikra mennek végbe, hanem néhány száz, talán néhány ezer év alatt” – mondja a kutató, aki hozzátette, pólusváltásokra a bolygó múltjában már számos alkalommal sor került. A folyamat a jelenlegi elméletek szerint néhány százezer évente zajlik le. Ha befejeződik a mostani váltás, az iránytűk a mágneses északot követve annak irányába, vagyis földrajzilag dél felé fognak mutatni. Bár a folyamat a bolygó életének szerves részét képezi, a Swarm műholdak adatai alapján a gyengülés jóval gyorsabb a vártnál. Eddig úgy hitték, hogy a magnetoszféra ereje száz évente nagyjából 5 százalékkal gyengül, az új adatok azonban évtizedenként jeleznek előre ilyen mértékű gyengülést. Ez azt is jelenti, hogy az eredetileg megjósolt teljes váltásra nem két évezred múlva, hanem már sokkal korábban is sor kerülhet. Floberghagen abban reménykedik, hogy a Swarm-projekt újabb adatai talán megvilágítják majd, hogy miért ilyen gyors ütemű a gyengülés. Nincs bizonyíték arra, hogy a mágneses pólusok kicserélődése bármiféle katasztrófát idézett volna elő a múltban. Nem esnek tömeges kihalások az események környékére, és megnövekedett sugárzási szint nyomait sem találták a kutatók a vonatkozó kőzetrétegekben. A szakértők szerint jelenleg a legérzékenyebben az emberiséget érintheti egy ilyen esemény, hiszen a villamos hálózatok és a kommunikációs rendszerek érzékenyek a magnetoszféra változásaira.
Bolygónk mágneses tere pajzsként védi a felszínt a kozmikus sugárzástól. Létezését a Föld vasmagjának köszönheti, amelynek külső rétegei folyékonyak. A mag hőmérsékletében bekövetkező apróbb változások, illetve a bolygó forgása folyamatosan áramoltatják a külső mag anyagát, komplex mágneses teret hozva létre az égitest körül. A magnetoszféra nem minden helyen egységes erősségű, és általában, ha kis mértékben is, de egy-egy területen belül is folyamatosan változik az ereje, attól függően, hogy éppen hogyan áramlik és kavarog a mag anyaga. „A külső mag áramlásai gyakorlatilag tökéletesen tükröződnek a magnetoszféra aktuális állapotában” – mondja Floberghagen. „Ha az amerikai kontinens fölött meggyengül a mágneses tér, az azt jelenti, hogy a földrész alatt éppen lelassult a mag anyagának áramlása.” A Swarm műholdak a mag, a köpeny és a kéreg mágneses eseményeit külön-külön is képesek mérni, így a kutatók azt remélik, hogy az űreszközök által begyűjtött adatok révén pontosabb navigációs rendszerek lehetnek létrehozhatók, előre jelezhetővé válhatnak a földrengések, és felderíthetők lesznek a bolygó mélyén rejtőző, eddig fel nem tárt természetes erőforrások is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

36. SuhiTomi
2014.07.25. 09:03
Már látom is magam előtt, ahogy Aaron Eckhart megmenti a földet a pusztulástól

"Egy ismeretlen erő megállította a Föld magjának forgását. A bolygó mágneses mezeje rohamosan csökken, a légkör szó szerint szétesik a rétegek mentén, és ez katasztrofális következményekkel jár.
Fel kell robbantani egy szerkezetet, amely újra beindítja a magot, és így megmentheti a Földet a végső pusztulástól."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Pandion SuhiT...
2014.07.25. 09:43
Hú de ismerős ez a sztori.
Nekem meg a Túlélési praktikák jutott eszembe, abban volt egy csóka, aki pontosan erre készül, akkor kicsit zizzentnek gondoltam, de ezek után át kell értékelnem ezt a dolgot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. gabesz7630
2014.07.25. 10:08
Mindenesetre lehet erdemes lesz minden nem fem hazba szerelt cuccot egy faraday kalitkaba zarni.
Bar ha a villamos szolgaltatok nem tesznek semmit
akkor felesleges mert 100 ev kozepkor jon
A lakasokat meg bebugyizni valami fem ruhaba es csak lovagi pancelba lehet kimenni majd az utcara nyaron 6 telen 2 oru utan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. atti2010 gabes...
2014.07.25. 10:19
[i]Mindenesetre lehet erdemes lesz minden nem fem hazba szerelt cuccot egy faraday kalitkaba zarni.

Minden fém ház egy faraday kalitka, azért biztonságos az autó villámlás esetén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Pandion
2014.07.25. 10:28
Fém ház? Na olyat se láttam még. Ha az autó faraday kalitka lenne, akkor nem lenne benne térerő sem. A villám nem elektromágneses sugárzás, hanem elektromos kisülés, a villám ellen egy egyenes drót is véd (mivel elvezeti azt, de nem leárnyékolja)...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. gabest
2014.07.25. 11:49
Akkor már inkább gyorsan váltson, akkor kevesebb ideig nem lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. mikej95
2014.07.25. 12:44
Te jó ég, Szibéria felé? Akkor tényleg ott van a földalatti ózonlyuk! Jön a világvége!


Pandion: Az autó faraday kalitkaként viselkedik, ha belecsap a villám. Nem tökéletes, de a villám a vázat fogja választani útjául és nem a testedet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Pandion mikej...
2014.07.25. 12:56
Tényleg nem akarok vitatkozni... "faraday kalitkaként viselkedik" Ezt hogy érted? Ha döngeted a melledet és négykézláb jársz akkor úgy viselkedsz mint egy gorilla, de nem vagy az! A Faraday kalitka attól faraday kalitka, hogy a belsejébe nem egedi be a gyorsan változó elektromos és mágneses teret. Erre mondtam, hogy a villámot a drót is elvezeti, villám szempontból "faraday kalitkaként viselkedik" de nem az!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. atti2010 Pandi...
2014.07.25. 13:25
A Faraday-kalitka belsejébe nem hatol be a gyorsan változó elektromos vagy mágneses tér, így a belsejében lévő tárgyak vagy élőlények ezek hatásától védve vannak. A lassan változó elektromágneses tér be tud hatolni a kalitka belsejébe (pl. a Föld mágneses mezeje).

Így védi meg például a repülőgép fém teste a benne ülő utasokat, ha belecsap a villám


Nem vitatkozol csak kukacoskodsz, igen az autó is egy Faraday kalitka ahogy egy ketrec is de egyik sem tökéletes, ha tökéletes kalitkát akarsz akkor csinálsz egy fém dobozt, ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. freyr gabes...
2014.07.25. 14:23
Nem szűnik az meg egy pillanatra sem, arra sincs bizonyíték, hogy lényeges lenne a gyengülés a váltás idején, illetve pont az ellenkezőjére van, amint a cikk is írja. A mérések értelmezése amúgy szubjektív, nem túl régóta vizsgálják a témát, csak azt tudni milyen eseményre nem találtak eddig utalást.

Amúgy ha gyors lenne, mondjuk csak pár év, akkor a madarak, halak és rovarok nagy része kihalna, az ebből származó globális katasztrófa túlélői pedig tanulhatnák újra hogyan kell követ pattintani.
Jó ez így, mi is és az állatvilág is alkalmazkodik. Észre se fogjuk venni, hogy történik valami, csak ha megnézünk egy iránytűt. Bár az most sem északnak mutat. Kivétel a digitális kijelzésű, azt lehet kalibrálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. tibaimp
2014.07.25. 14:39
Én így tudom, de javítsatok ki ha hülyeséget írnék: nem fog megszűnni a Föld mágneses tere, csak max gyengül, mert a vasmag, ahogy a cikk is írta, mozgásban van, azt meg a Hold tömege mozgatja, hasonló jelenségként mit a tengereknél az ár-apály jelenség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Rotyoka atti2...
2014.07.25. 14:57
Az autó mint biztonság villámlás idején? Ezt a baromságot meg hol olvastad?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Zabalint Rotyo...
2014.07.25. 15:27
Pedig ez tény.

A Faraday kalitkát pedig itt nagyon sokan félreértik.

Találós kérdés:
Ha beteszed a mikróba a telefonod, akkor fel tudod hívni kintről, viszont a wifi nem fog menni rajta. Akkor Faraday kalitkának számít?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. NimKorko Zabal...
2014.07.25. 15:31
Részben biztonságos, mert ha jól tudom, akkor a gumikat hajlamos a villám kidurrantani a kocsin, tehát álló helyzetben tényleg biztonságos, de menet közben nem bíznék benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. tibaimp
2014.07.25. 15:51
Most olvasom, hogy itt mindenki a Faraday kalitkán rágózik, elmesélek egy történetet és ez igaz volt.
Édesapám tűzoltó ő mesélte, történt egyszer, hogy egy nagy daruval dolgoztak valami építkezésen, de elég közel volt volt nagyfesz vezeték, és a gém hozzáért, vagy hasonló, a lényeg, hogy odarántotta a vezetéket és áram kezdett folyni a gépben, a gumik nem értek le, mert ki volt a gép talpalva, de amiért kihívták őket is (mert amúgy a szerencsétlen tűzoltókat minden szarért riasztják), mert a faszi megégett illetve meghalt a fülkében, de miért, itt a lényeg. Semmi baja nem lett volna, ha nyugton marad, de megijedt és ki akart szállni, így megfogta a kilincset, és annyi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. atti2010 Rotyo...
2014.07.25. 16:05
Nem olvastuk, én például tanultam amikor felkészítettek a vizsgára, ha villámlik félre kell húzódni és mindenképpen az autóban kell maradni ha nincs megfelelő épület a közelben, nem nem fog kigyulladni sem felrobbanni és az áram sem ráz meg ha belecsap a villám az autóba, a repülőgép sem zuhan le villámütés miatt, ha így lenne hullnának mint a legyek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Terror tibai...
2014.07.25. 17:05
Munkagépben nem nehéz megsülni. Egy markoló belekapott itt nemrég egy szakszerűtlenül jelölt földalatti vezetékbe, a fickónak esélye sem volt. Kalitka ide, kalitka oda, kézi porszívóval kellett feltakarítani azt, ami megmaradt belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. axe
2014.07.25. 17:34
egyik hülyeségére ír mégnagyobb hülyeséget a másik amúgy nem megszűnik a mágneses tér, ahogy írta az egyik hanem míg valahol gyengül úgy máshol erősödik (felcserélődik -.-), olvassátok már el
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. tomchee axe
2014.07.25. 17:48
nah, ha már ennyire mindenki szőrszálhasogat a másik mondandóján, akkor én meg abba kötök bele, h nem a mágneses tér cserélődik fel, ha nem a pólusai
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. gabesz7630 atti2...
2014.07.25. 19:15
Latom nem sikerult megtanulni olvasni ....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. gabesz7630 Pandi...
2014.07.25. 19:23
A faraday kalitka lenyege az hogy az elektromos aram mindig a kisebb ellanalasu utat valszatja.
Szerinted mitol faraday kalitka, hogy ra van irva?
Minen faraday kalitka ami le van foldelve es korbe vesz valamit.
A repulo szarnyvegein van statikus kisuto aminn leadja a legkornek a vilamcsapast.
Regen az autokra meg lehetet villamharitot rakni ilyen kis lelogo basz volt a hatso sarvedon...

#5.
A szamitogeped mai elott ulsz miben van, papirzacskoban ember?
Nem .
Egy fem hazban .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Szefmester Rotyo...
2014.07.25. 19:48
Pontosan... ha nem nyalogatod a fém részeket akkor semmi bajod sem lesz felhúzott ablak mellett. Ha nagyon erőlködsz az értelem ellen, akkor a végén még videót is keresünk neked hogy elfogadd a valóságot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. epyn
2014.07.26. 08:01
Itt nem az lesz a gond hogy sokan nem tudják mi is az a Faraday-ketrec (vagy igazából ki is volt M.Faraday) ,hanem ha bekövetkezik a pólusváltás,akkor durván nagy trében leszünk.
Rövid időre megszűnhet a mágneses védő mező a Föld körül(ezt állitják)
Az űrből és a Naptól érkező sugárzás pedig nem lesz áldásos hatással az élő szervezetekre,egyikre sem.
Ezt állitják,nem én,nekem nncs ilyen irányban képzettségem,magamtól kitalálni.
Javaslom,már ne tegyél félre a kajmán szigeteki számládra pénzt


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. atti2010 epyn
2014.07.26. 08:09
Nem szűnik meg a mágneses védő mező, a múltkorában volt róla elemzés hogy a nap esetében megszűnt de ott máshogy zajlik a pólusváltás, nagyon rövid idő alatt míg a földön fokozatosan fordul meg és végig megmarad, de ha túl sok pénzed van utald át nekünk majd valamit csak kezdünk vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. CyberPunk6...
2014.07.26. 09:16
Írjátok már be a googleba előbb azt, amit írni akartok. Tele van közérthető magyar nyelvű cikkekkel az internet. Olyanokkal, amit komoly szakemberek írtak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.07.26. 11:04
Ha,ismétlem ha majd lesz sok pénzem akkor inkább magamra és a családomra költeném,ha nem haragszol meg.
Ha elemezték a dolgokat akkor meg jólvan.Ők nem a discovery-ből,meg a google-ről okosodtak a modern tudomány ágakon.
Mert én igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Vargha
2014.07.26. 14:33
Az utolsó mondat 3.részét nem piszkálnám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Cannapeace
2014.07.26. 15:33
Ha jól értelmezem a képet akkor előbb lesz keleti és nyugati pólus? De a föld nem-e fog át fordulni ezzel egyetemben olvadnak a jégsapkák betutható ennek a jelenségnek esetleg a globális felmelegedés is vagy csak kevés köze van hozzá? Ha a föld mágneses tere megszűnne elképzelhető hogy a bolygó kihalna minden élet és valszeg olyan lenne ez a bolygó is minta mars.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Cannapeace
2014.07.26. 15:37
A kozmikus sugárzásnak ellen állnak az elektroncsövek lehet hogy egyszer még vissza tér ez a letünt űrtechnologia a számítás technikába is. Vajon ha nem találjuk fel az SI tranzisztort akkor ma holtartana ez a technika?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.07.26. 19:50
igen, elég rosszul értelmezed, ugyanis nem megszűnik, hanem cserélődik, és nem lenne olyan a mars, mivel most sem az, már többször megtörtént ez (elméletben)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.07.27. 10:17
Képzelem az autónyi méretű játékra tevezett lámpás számitógépet a hardcore gamerek lakásában hahaha
CoD Vintage Edition - természetesen lyukkártyás kiadásban,mert a mágneses adathordozó (szalag/lemez stb) nem lenne túl tartós egy ionvihar következtében
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. djwolf
2014.07.27. 12:51
A mágneses tér pólus változásai miatt, miképpen hathat azokra akikben pészméker van? (Gondolok kereszt apámra).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. enisherpa
2014.07.27. 13:36
Semmi baj nem lesz abból, hogy a mágneses pólusok vándorolnak. Legfeljebb GPS-es iránytűt használunk mágneses helyett. Szerencsére a számítógépet és a pacemakert nem kell tájolni.

Gond abból lenne, ha egy időre megszűnne a föld mégneses tere. Akkor kissé megugrana a radioaktivitás szintje, de a cikk szerint a múltban ilyen nem történt. Ezek szerint most sem fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. FRK
2014.07.28. 09:10
Még csoda, hogy nem írtak pontos dátumot. Így az y2k, 2006-os Sátán eljövetele és a maja naptár után mivel fogják riogatni a népet?
Egyébként nagyon színvonalasak ezek a cikkek, sok érdekességet megtud belőle az ember, színesíti az iPon repertoárját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Simba
2014.07.28. 13:48
Felesleges az aggodalom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. TeeJay
2014.07.28. 16:15
villám esetén maradj a kocsiban : http://youtu.be/ve6XGKZxYxA
Faraday kalitka
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!