iPon Hírek

Hamar megérkeznek az Intel Quark SoC-ok utódai

Dátum | 2014. 07. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel Quark SoC egységei tavaly év végén mutatkoztak be, a sorozat nyolc tagjának szállítása pedig idén tavasszal indult meg. A Quark X1000-es SoC egységek nagyon egyszerű felépítéssel rendelkeznek, fogyasztásuk pedig rendkívül alacsony, így a termékek viselhető eszközökben, autóipari termékekben, ipari termékekben és beágyazott rendszerekben egyaránt hatékonyan alkalmazhatóak.
A Quark SoC egységek egyetlen 32-bites processzormaggal rendelkeznek, amely kompatibilis az x86-os utasításkészlettel, a SIMD utasításkészlet támogatása azonban hiányzik a repertoárjából. A processzormag 16 KB-nyi L1 gyorsítótárral kerül forgalomba, tokozásán belül pedig DDR3-as memóriavezérlő, 512 KB-nyi SRAM, kétsávos PCI Express 2.0-s vezérlő, illetve USB 2.0-s vezérlő is jelen van. A Quark SoC ugyan lassabb, mint a tradicionális x86-os processzorok, cserébe viszont rendkívül alacsony fogyasztás mellett üzemel: egy-egy ilyen SoC TDP-je mindössze 2,2-2,3 watt, ahogy az a lenti táblázatból is kiderül.
A jelenlegi Quark SoC generáció tagjai
A 32 nm-es csíkszélességgel készülő, Clanton kódnévre keresztelt Quark X1000-es SoC egységek idén hódítják meg a piacot, ám pályafutásuk nem lesz túl hosszú, hiszen a következő év folyamán már meg is érkeznek utódaik, amelyek a Dublin Bay kódnevet viselik. Az új SoC egységekről egyelőre csak nagyon keveset lehet tudni. Az már biztos, hogy a termékek 2015 folyamán érkeznek, és elődeikhez hasonlóan szintén egymagos felépítéssel rendelkeznek. A TDP várhatóan csökkenni fog, így az új SoC egységek 2,2 wattos helyett 2 wattos, illetve ennél is alacsonyabb TDP-vel büszkélkedhetnek. Reméljük, az új SoC egységekkel kapcsolatban rövidesen további részletek is napvilágot látnak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. gabest
2014.07.16. 15:38
Ha nincs SIMD, akkor hogy kezeli a lebegőpontos számokat? Visszarakták a régi stackes modelt, vagy kell hozzá egy 387-est venni megint?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!