iPon Hírek

Hamarosan bemutatkozik az LG webOS 3.0-s rendszere

Dátum | 2015. 12. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

Az LG sok újdonsággal készül a januárban megrendezésre kerülő CES 2016-ra, amelyek között a méltán népszerű webOS következő, 3.0-s kiadása is jelen lesz. A webOS mögött elég eseménydús múlt húzódik, hisz az operációs rendszer a Palm OS nyílt forráskódú utódjaként látta meg a napvilágot még 2009 elején, majd 2010 folyamán, amikor a HP felvásárolta a Palmot, akkor a webOS is a HP tulajdonába került. A HP 2013-ban licenc-megállapodás keretén belül elérhetővé tette a webOS-t az LG számára, aki az operációs rendszerrel kapcsolatos minden dokumentumhoz, eszközhöz, forráskódhoz és weboldalhoz hozzáférést kapott. Később az LG megvásárolta a webOS-t, méghozzá azzal a céllal, hogy segítéségével jelentősen kibővíti majd okostelevízióinak funkcionalitását.
A webOS fejlesztését azóta az LG végzi, méghozzá igen jó eredményekkel. A webOS jövőre a 3.0-s kiadáshoz ér és komoly szerepet tölt majd be abban, hogy kiváló kapcsolatot teremtsen a 2016-os okostévék és a felhasználók között. Az új operációs rendszerrel ellátott okostelevíziók több érdekes szolgáltatást is felvonultatnak. Az egyik a Magic Zoom, amellyel a nézők a televízió képének általuk kiválasztott részleteire közelíthetnek. Nagy segítség lesz a Magic Mobile Connection szolgáltatás is, ami egy okostelefonos alkalmazással karöltve gondoskodik arról, hogy a felhasználók könnyedén összekapcsolhassák mobileszközüket LG okostelevíziójukkal. A repertoárból a Magic Remote, azaz a mágikus távirányító sem hiányzik, ami minőségi kivitelben, hasznos funkciókkal érkezik – például elegendő gomb van rajta ahhoz, hogy a set-top-box-ok kezelését is támogassa. A webOS szoftveres funkciók tekintetében sem lesz kispályás. Elhozza a Multi View funkciót, ami két részre osztja a kijelzőt, így két tartalom futhat egymás mellett, természetesen egyidejűleg. A Channel Plus szolgáltatás az OTT tartalmak, vagyis az internetes szolgáltatások és a tradicionális TV adások kombinálásával egy egységesített listát tár a néző elé, amelyből könnyedén lehet válogatni. Szintén hasznos lesz a Music Player app, ami az LG Smart TV-t zenelejátszóvá varázsolja – a funkció kikapcsolt televízió esetén is működni fog. Az okos otthont alkotó eszközöket az IoTV alkalmazás támogatja, amelyen keresztül minden LG IoTV kompatibilis okos eszköz vezérelhető lesz. Az LG a webOS 3.0 esetében csak az okostelevíziós felhasználásról beszél, egyéb olyan eszközökről sajnos nem esik szó, amelyek szintén webOS 3.0 alapokon nyugodhatnak. Ez azért érdekes, mert a rivális Samsung Tizen operációs rendszere az okostelevíziók mellett az okostelefonokon és az okosórákon is használatban van. Az LG háza táján korábban már feltűnt egy webOS alapú okosóra, ám arról azóta sem hallottunk. A dolgok jelenlegi állása szerint nagyon úgy tűnik, hogy az LG a webOS segítségével csak és kizárólag az okostelevíziók piacára koncentrál.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. patrik2991
2015.12.28. 20:43
Hát én egyelőre még ott vagyok lemaradva, hogy azt ígérték, hogy a 2014-es modellekre is jön a 2.0 azóta elég nagy a csend.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. smokyka patri...
2015.12.28. 22:43
Igen, pontosan emiatt tartok tőle, hogy a 2-re is csak ígérni fogják a 3-at.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mythbuster
2015.12.29. 03:06
Én azzal is beérném, ha a webOS 3 már tudná kezelni a Sambat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!