iPon Hírek

Hamarosan egy szinte kerülnek a HDD és az SSD árak?

Dátum | 2015. 06. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az SSD meghajtók szegmensében hatalmas változások mentek végbe az elmúlt évek során: a kezdeti, rendkívül borsos árcédulák után ma már viszonylag olcsón lehet SSD meghajtóhoz jutni, igaz, azért még mindig a merevlemezeket érdemes választani, ha adott összegért cserébe a lehető legnagyobb adattároló kapacitásra vágyunk. Nem is olyan régen még ünnep volt, ha egy-egy SSD meghajtónál a gigabájtonkénti ár elérte az 1 dolláros lélektani határt, napjainkban azonban már bőven ez alatt a szint alatt mennek a legolcsóbb SSD-k – a kereskedelem fő áramába szánt termékeknél átlagosan fél dollárba kerül egy gigabájt, de már olyan meghajtót sem nehéz találni, ami 0,35 dollár/GB-os.
A jelek szerint az árcsökkenés az elkövetkező hónapok folyamán tovább folytatódhat, méghozzá hatalmas lendülettel. Az InformationWeek beszámolója szerint a merevlemezek és az SSD meghajtók ára rövidesen azonos szintre kerülhet, ami jelenleg egy picit meredek kijelentésnek tűnik, de a dologra nem is most kerül sor, hanem a következő év végére. Akkoriban már akár a 150 dolláros 4 TB-os SSD meghajtók kora is eljöhet – valószínűleg sokan örülnének neki, beleértve minket is. Addig persze folytatódik az árak lassú, fokozatos csökkenése. A jelentős árcsökkenés a 3D NAND Flash memóriachipek térhódításának köszönhető, amelyek az árakat lefelé nyomják, az elérhető adattároló kapacitás szintjét pedig felfelé tolják. Jelenleg a nagy adattároló kapacitású, 2 TB körüli SSD meghajtók szinte csak és kizárólag az üzleti felhasználókat veszik célba, de hamarosan a kereskedelem fő áramába szánt termékek közé is leszivárognak. A SanDisk szakemberei például arra számítanak, az idei év folyamán már le tudja szállítani a vállalat az első 8 TB-os SSD meghajtóit, jövőre pedig a 16 TB-os SSD meghajtók is megérkezhetnek. Ez a mai szintet elnézve rettentően komoly előrelépésnek tűnik (bár, már 512 GB-os microSDXC memóriakártya is létezik, így annyira nem mellbevágó a dolog). Ebből az előrelépésből persze nem csak az asztali, hanem a mobil adattárolók szegmense is profitálna, ahol végre az igazán költséghatékony konfigurációkba is viszonylag nagy adattároló kapacitású SSD meghajtó kerülhetne a merevlemez helyére. Kíváncsian várjuk mit hoz a jövő.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

69. CyberPunk6...
2015.06.22. 20:05
"Az InformationWeek beszámolója szerint a merevlemezek és az SSD meghajtók ára rövidesen azonos szintre kerülhet."

Gyorsan vegyen HDD-t, akinek kell, mert felmegy a HDD ára az SSD szintjére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. sm1ley
2015.06.22. 20:14
"Hamarosan egy szinte kerülnek a HDD és az SSD árak?"
Április 1 már elmúlt ám... (A következő meg még messze van.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. KatonaKM Cyber...
2015.06.22. 20:16
Természetesen mindenkinek ez jutott eszébe. De ha magától nem, majd jön egy árvíz, hogy rá lehessen fogni a HDD-k árnövekedését.
De féltre a tréfával, örülök a hírnek. Lehet , hogy első SSD-m 1 TB-s lesz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. piero86
2015.06.22. 20:32
Nem lenne rossz, beruháznék egy nagyobb M2-esre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. prohlep
2015.06.22. 20:38
Tárolás megbízhatósága SSD esetén kétségessé vált a Samsung jóvoltából.

Éppen őmiattuk derült fény arra, hogy sok-szintű cellák esetén, náhány hónap után odáig fakul az adatot reprezentáló feszültségszint pontossága, hogy az elektronika kénytelen küzdeni, és a felhasználó pedig a régebben írt fájloknál jelentős belassulást tapasztal. Erről volt egy cikk.

Frissebb cikk meg azt fejtegeti, hogy TRIM támogatásban lehet hiba egyes modelleknél, és ha nincs kikapcsolva, akkor fájlok szektorai íródnak fölül oda nem való szeméttel.

SSD jelenleg még olyan meglepetéseket tartogat, hogy családi fotókat nem bölcs SSD-re menteni, azon tárolni a FŐPÉLDÁNY-t.

Hagyományos wincsik viszont bizonyítottak, mintegy 3-4 éves távlatban gyakorlatilag hiba nélkül látjuk viszont fáljainkat, tömegével.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. bruce_prin...
2015.06.22. 20:40
Na persze.
Kim jong un meg a demoratikus hozzaallasa es tultengo humanizmusa miatt kap nobel dijjat..(bar kisinger es obama utan ezen se lepodnek meg kulonosebben)

#1 ott a pont

#5 Van 8 eves sata 2-es seagate vonyom ami 3 evig 10-12 orakat porgott heti 5-6 napban munka miatt.
Mai napig nincs rajta bad sector.

Amugy belegondolva lehet szandekos ha arat akarnak csokkenteni es az meg jobb ha megbizhatatlanok az ssd-k.
No ki jar jol vele ?
Nem nagyon akarodzik a tomegeknek az eletuket munkajukata felhoben tarolni.
Na majd most ha occo lesz az szszdé es nem lesz igeny vinceszterre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. sm1ley prohl...
2015.06.22. 20:50
A Samsung-féle TLC valóban problémásnak tűnik, viszont a V-NAND meg bejött. Nem lehet minden fejlesztés hibátlan.
A TRIM hibát pedig addig észre se vette senki, amíg nem írtak róla. Az is csak valami speciális konfiguráció esetén, Linux alatt jött elő, a probléma jelentkezésének valószínűsége az összes felhasználóra vetítve hibahatáron belüli.

"Hagyományos wincsik viszont bizonyítottak, mintegy 3-4 éves távlatban gyakorlatilag hiba nélkül látjuk viszont fájljainkat, tömegével."
Mondd ezt annak a több ezer embernek, akik HDD hiba miatt veszítették el pótolhatatlan adataikat, tömegével. A HDD lehet, hogy megbízhatóbb, de csak amíg működik. Ha tönkremegy (amire mindig van esély), aligha vigasztalja a felhasználót, hogy amúgy "megbízhatóbb" a merevlemez. (Hozzáteszem, nekem is van működő 850MB-os HDD-m, de ez nem jelent semmit, ugyanúgy hibásodtak meg régen és ma is.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. I.Jozsef83
2015.06.22. 20:54
A jelek szerint az árcsökkenés az elkövetkező hónapok folyamán tovább folytatódhat, méghozzá hatalmas lendülettel.

Hajrá , hajrá ... le a megas árakkal és ez kellene a rendszer ramokkal is !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. matyi009
2015.06.22. 20:56
Szintre?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. freyr
2015.06.22. 20:57
Lassan ideje lenne azon is dolgozni, hogy az SSD-k megbízhatósága, élettartama is utolérje a HDD-ket. Jól hangzik a 4 TB-os SSD, de ahogy ma működnek, miért bíznám arra (főleg egy ára alapján a kategória legeslegalján lévő példányra) a hosszú távon megőrizni kívánt adataimat egy HDD helyett? Előbb írnám ki 851 DVD-re. Magánembernek nem nagyon van mire használni 4 TB-ot a tartós adattároláson kívül (ott meg a sebesség majdhogynem az utolsó szempont) és ez még jó hosszú ideig így lesz. Nem holnap fogunk elkezdeni 100 MB/s bitrátájú 8K filmeket nézni, na de valószínűleg addigra már meg lesz a HDD utódja.
Nagyra fújják ezt a lufit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. bruce_prin... sm1le...
2015.06.22. 21:13
Baromira nincs igazad ha azt nezzuk hogy hdd-k iszonyat nagy arannyal birnak az ssd-khez kepest.
Es ha egy hdd kifekszik hacsak nem szetrepul a lemez, olvashato.
De ha a lent emlitett problemalaval kuzd egy ssd az azon tarolt adatot b@szhatod.
van majd 20 eves pata-s 420 quantumom.
Meg hurcolasztam is .
Tokeletesen mukodik mint a masik 4 kb 12-14 eves 120-160-240 gigas is.
Kb 15 vinyom van a mai napig amibol 5 stas van uzemben es egy lett bad sectoros (az is erdekes mert pont havonta no rajta a bad sectrorok szama ami flettebb erdekesnek tunik).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. sm1ley bruce...
2015.06.22. 21:24
Igen, olvasható marad a HDD, csak éppen az emberek többségének nincs pénze arra, hogy egy adatmentő cég leszedje az adatait róla, így gyakorlatilag ugyanott tartunk, mintha egy menthetetlen SSD lenne. Egyébként meg a fontos adatokat mindig menteni kell HDD-ről is és SSD-ről is és akkor nincs adatvesztés. Innentől kezdve meg nem gond ha hirtelen 8MB-os lesz az SSD vagy nem pörög fel a HDD, mert jön új firmware vagy megy gariba és aztán lehet tovább használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. CyberPunk6... sm1le...
2015.06.22. 21:33
Ma már nagyságrendekkel olcsóbb a dolog, mint régen. Ha nem kell tisztaszoba, akkor gyakorlatilag 20-30k-ért megcsinálják, aminél sokszor jóval többet ér az adat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. sm1ley Cyber...
2015.06.22. 21:39
Köszi az infót, mostanában nem nézegettem az árakat. Ebben az esetben mondhatjuk megbízhatóbbnak a merevlemezt, de technológiától függetlenül továbbra is fontos, hogy lehetőleg legyen biztonsági mentés, így kevésbé kell aggódni az SSD vagy a HDD meghibásodása miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. arn
2015.06.22. 21:41
Csak a satat felejtsek el...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. mikej95
2015.06.22. 21:42
Még egy kamu árvízkár miatti termeléskiesés és rögtön egy árban lesznek. Kivétel, ha a Hynx, a TSMC vagy a Samsung nem kezd el kábelszigetelést és rossz abroncsokat égetni poénból valamelyik gyáruk étkezdéjében.

Viccet félretéve, kétlem, hogy az SSD-k mostanában leválthatják a lemezes tárlókat. Annyi hibára derült fény mostanában, hogy az hihetetlen, ráadásul a legnagyobb gyártó zakózott a legtöbbet (Samsung lassuló olvasás 3 hónap után amit aztán 3x javítottak "végleg", Samsung exkluzív adatvesztés TRIM használata esetén Linux alatt).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. CyberPunk6... mikej...
2015.06.22. 21:48
Ha az SSD-k ára tényleg HDD környékén lenne, akkor nem lenne gond RAID-be tenni őket, akkor meg az adatbiztonság azért kellően jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. bruce_prin...
2015.06.22. 22:03
Az egesz akkor lenne jo ha 30-60 gigas ssd-k elotelepitett winnel jonnenek.
kb egyforma a szavatossag ido mire szetdobja magat a win az ssd is szetszal.
Jutanyos aron megkapna a delikvens a kulcsot a hozza adott elotelepitett winhez vagy hasznalhatna azt ami van neki.
Kifekszik vennel ujat vagy gariba kapnal masikat es a meglevo kulcsoddal hasznalhatnad tovabb.
........
upsz a bilibe log a kezem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Arbor
2015.06.22. 22:20
Most éri a kezdeti virágkorát a technológia. Sok új fejlesztés, nő a hibák száma is.

Majd amikor végre kifejlesztettek 1-2 bizonyítottan megbízható megoldást akkor lecserélődik a sima felhasználók piaci trendje is és hirtelen mindenhol ott lesz az SSD, mindenki azt fogja venni.
Most még nagyrészt csak azokhoz jut el aki keresi. Ez a nem mind1.

Mellesleg az új technológiára még nem volt panasz. Mondjuk annyira még nincs is jelen a piacon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. kiskoller Cyber...
2015.06.22. 22:24
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. WazheadBoc...
2015.06.22. 22:29
Azt mar csak ugye halkan emlitjuk hogy az intel ssdket lehet elektronika halal eseten is olvasni ? Ssd re a rendszert erdemes pakolni esetleg foto bolt aki azzal dolgozik jatekok egyik sem,potolhatatlan...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. piter bruce...
2015.06.22. 22:41
Mirol beszelsz.Olyan programok mar regen leteznek amik segitenek atmasolni az oprendszert az ssd-re.Pl corsair is koztuk van.

Akik meg az adatvesztes miatt sirankoznak ott van a RAID-1.Mindket tarolo elmenti az adatot,igy ha az egyik elszal ott a masik.Ha valoban olcsobb lessz,
johet is egy terras m.2-es.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. expander
2015.06.22. 23:02
Én már most is 1T-s SSD-t használok és semmi pénzért nem kellene a kerregő, csiga lassú HDD. Reméljük tényleg tovább csökkennek az árak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. khaun
2015.06.22. 23:11
Többen is dolgoznak már az ügyön. Intel, Micron, Samsung, Sandisk, Kingston... 3D-ben van a jövő, HBM-nél bevált, itt is be fog. Az ellen kár vitatkozni, hogy az SSD a semmiből hirtelen megadhatja magát, de kár arra fogni, hogy megbízhatatlan, bármi fontos adat elveszhet, erre ugyanazt tudom mondani, mint bármikor máskor: ha olyan fontos az az adat, minimum egy biztonsági másolat van belőle. És ez mindenre igaz, HDD-re is. Manapság már semeddig nem tart a fontos képeket, dokumentumokat egy dropbox/google drive/onedrive/tresorit mappába behúzni, szinkronizál folyamatosan a gép a clouddal. Ezek a veszendő dolgok, nem holmi több gigás filmek, arra meg tökéletesen jó a felhő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. jozef8
2015.06.22. 23:18
Majd ha 20-ért lehet kapni 512GB-ost, akkor már azt mondom ez igen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. mythbuster Cyber...
2015.06.23. 00:07
kb annyira, hogy egyszerre fog kidőlni a raid tömb...

Ugyanaz a technológia, ugyan az a tárkapacitás, meglepő lenne ha egyszerre iródna az összes lapka és nem egyszerre halnának meg, ez ellent mond a fizika törvényeinek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. mythbuster
2015.06.23. 00:16
A HDD amúgy nem halálbiztos megoldás, én a két kezemen nem tudom megszámolni, hogy hány lemezt nulláztam már le pályafutásom alatt, egyetlen garanciapapíron 5 csere van, mivel mechanikus ezért nem biztonságos. A csapágy bármikor megadhatja magát, onnantól az instabil korongon szépen gravíroz az olvasófej. Az SSD viszont ebből a szempontból bombabiztos, ha meg kezd tönkremenni riaszt a szoftver, de a chip sokkal jobban bírja a gyűrődést mint a 7200rpm -s megoldás. A szerveremben is SSD van, az adatbázis és a szolgáltatások is arról futnak, mert jobban megbízom a sziliciumlapkában mint a csapágyas tányérban. 2 éve napi 24/7 -ben még 100% -n van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. CyberPunk6... mythb...
2015.06.23. 00:37
Meglepne, ha ennyire kicsi lenne a gyártási szórás, hogy egyszerre halnak meg.
Ráadásul nem is az írás szokott meghalni, hanem a vezérlő.

A raid tömb az biztonságot ad. Kicsi az esélye, hogy pont egyszerre krepál be és annyira, hogy egyikről sem lehet lementeni. Maximum egy táphiba okozhatna ilyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. thestock
2015.06.23. 05:54
Ez így jól hangzik,de!
A napokban találkoztam még egy teljesen jól működő scsi vinyóval,pedig nem egy mai darab...egy WD raptorral vagy black-el még nagyon nem lő mellé az ember
A kérdésem az lenne hogy SSD-nél cserélhető a vezérlés? HDD-nél még lehet adatot menteni,és servereknél ez nem egy elhanyagolható szempont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. j.panzer
2015.06.23. 06:52
Túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen.
Amúgy jó lenne. Szeretem a halk PC-ket, és jelenleg messze a WD CGreen a leghangosabb alkatrész a gépemen, pedig azt sem hallani már fél méteres távolságból. A rendszer SSD-n van, a WD csak tárolni kell. Ha lehetne kapni 1-2 gigás SSD-t 20 max 30 rugós áron, simán megszabadulnék a HDD-től. Azt sem bánnám, ha nem hozná csak a vinyók írási sebességét. Adattárolásra nem kell nekem gyors SSD, simán elég lenne egy 100 MB/s-es tempójú darab, csak nagy kapacitású legyen és olcsó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. j.panzer
2015.06.23. 06:54
Flash memória megbízhatósághoz csak annyit, hogy van olyan darab, amire élettartam garit adnak, és 100 évig garantálják az adatok lementhetőségét.
Szóval elvileg vannak elég megbízható darabok. Nem a Samsung SSD-kből kell kiindulni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. ncc1701 Cyber...
2015.06.23. 07:46
Erős tévedés, a raid az rendelkezésreállást ad, biztonságot a rendszeres mentés ad! Sok fiatal nem tudja ezt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. nemlehet ncc17...
2015.06.23. 08:47
Otthoni környezetben egy RAID1 bőven elég biztonságot ad. Ami meg szipi szupi hyper értékes azt lemezre vagy offline adattárolóra kell archiválni. De persze ez sem jó, mert mi van ha betörnek? Szóval földrajzilag elkülönített biztonságos offline hely kell. Abból is lehetőleg kettő, mert mi van ha tűz van? Jah hogy ennyit nem érnek Marcsika fotói ahogy először harapja meg Pistikét?
Nem érdemes összevetni a sok százmilliós értékű céges adatot a magánszemélyek adataival. A követelmények és az anyagi lehetőségek is mások.


Remélem ez minél hamarabb bekövetkezik. Szeretnék tárhelyet bővíteni itthon, mert kezd szűkös lenni, de nem sürgős szóval ha emberi időn belül kiegyenlítődnek az árak én is biztos SSD-t választanék. Nekem 1 tesómnak 2 HDD-je halt még és most voltam egy barátomnál akinek szintén haldoklik a HDD-je( kb 30-40 kb-al lehet csak olvasni) SSD is ment tönkre, de az legalább szólt előtte
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. zseko Cyber...
2015.06.23. 08:51
Hol? Van egy hdd-m, első körben az is jó lenne ha megtudnám mi van rajta, és nem kerülne vagyonokba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. B.Zoli33
2015.06.23. 08:51
Ennél üdvözlendőbb lenne, ha az SSD-k ára beállna a HDD-k árára, a HDD-k meg jelentősen olcsóbbak lennének, nagy tárkapacitással. Akkor rá lehetne szoktatni az embereket, hogy használjanak SSD-t rendszermeghjatónak, adattárolásra meg HDD-t, mert olcsó és tartós.
Egy ilyen 4TB-os SSD-nek nem látom értelmét az üzleti szektoron kívül. Ugye az SSD akkor a legjobb, ha rendszeresen használva vannak a cellák, tehát adattárolásra/archiválásra nem a legalkalmasabbak, nem jön ki az előnyük. Ha már mindenáron erőltetni akarják a több terás flash meghajtókat, akkor legyenek olcsók, nagy tárhellyel, de elég a HDD sebesség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. CyberPunk6... zseko
2015.06.23. 09:22
Van, ahol a bevizsgálás ingyenes. Az árak nagyon durván szórnak, és vannak nagyon drága helyek is, de érdemes körülnézni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. CyberPunk6... ncc17...
2015.06.23. 09:25
Fejtsd már ki légyszíves, hogy a RAID otthon miért ad rendelkezésre-állást és miért nem ad biztonságot.
Komolyan érdekel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Tyberius Cyber...
2015.06.23. 10:33
Dolgok, amik történhetnek otthon, és nem véd ellene a RAID:
- Villámcsapás
- Táphiba
- Betöréses lopás
- Lakástűz
- Árvíz

Dolgok, amik történnek otthon, és a RAID megkétszerezi:
- Áramfogyasztás
- Természetes vinyó-elhasználódás

Dolgok, amik történhetnek otthon, és véd ellene a RAID:
- Sima, provokálatlan, SMART által előre nem jelzett vinyóhalál

Egyszerű költség-haszon analízis, otthonra nem éri meg a RAID.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. CyberPunk6... Tyber...
2015.06.23. 10:50
A villámcsapás ellen véd az olyan konnektorom, ami vég a villámcsapás ellen.
A táphiba ellen szintén van védelem a gépben, ha a táp meghal, akkor nem ránt magával semmit.

Lakástűz ellen nem véd más OTTHONI adatvédelem sem, ahogy árvíz ellen sem.

Betörésnél valóban kisebb az esélye annak, hogy elviszik a másik adathordozót is, ha az nincs olyan helyen, vagy dvd-ket nem hiszem, hogy lopnak. Bár ki tudja...


A RAID csak a winyókra vetített fogyasztást növeli, és ott sem feltétlenül dupláról van szó, ellenben a raid típusától függően növeli az olvasásai és/vagy az írási sebességet, tehát teljesítményt is ad.


Tehát költség-haszon analízis alapján nem éri meg otthon, hogy nem kell dupla lemezterület, elég lehet akár a 33% is, nem éri meg a többszörös átviteli sebesség és nem éri meg így a redundancia.

Ellenben az megéri, hogy néha lemásolom egy másikra a winyót.


Szerintem ez nem ilyen egyszerű. El tudok képzelni olyan felhasználást, amikor ez nem megoldás, és nem éri meg, de egy egyszerű mezei otthoni user esetében szerintem a legjobb ár-érték-biztonság arányt adja.
Esetleg regisztrál még egy onedrive tárhelyet és kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. rini
2015.06.23. 10:52
Azért azt ne felejtsük el, hogy rengetegen tértek át az ssd-re de leginkább rendszer lemezként használjuk őket illetve olyan adatokhoz amelyeket gyakran használunk. Ez viszont jót tesz a merevlemezeknek is mert kevésbé használjuk őket folyamatosan. Így azok élettartama is jelentősen megnő. Egyébként attól nem félek, hogy a közeljövőben azonos kapacitású ssd és hdd hasonló árkategóriába kerülnek.

Ennyi erővel hivatkozhatunk az atomvillanásra is. Az ellen sem véd a RAID tömb. Minden hol lehet hiba de azt is hozzáteszem, hogy talán leginkább a felhasználó okozza valamilyen módon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Rojik Cyber...
2015.06.23. 10:56
Van, hogy hibás egy széria, nem feltétlenül táp okozza a gondot. Én jártam úgy, hogy Nasban 2 HDD ment tönkre egyszerre. Szerencsére olyan raidet használtam, hogy kibírta. Igaz ez a tárterület kárára ment, de megérte. SSD-nél is megeshet ugyanez szerintem. Tudom, hogy az én esetem nagyon ritka. Azóta amúgy, abból HDD a sorozatból, már majdnem mindet cserélni kellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. slayer007 Rojik
2015.06.23. 11:59
Raid6-ot ugye nem otthon használsz? Ha igen, gondolom nem családi fotókhoz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. mythbuster Cyber...
2015.06.23. 12:21
A RAID tömb biztonságot ad merevlemezek esetén, de nem SSD -k esetén! Ha egy palackot 10x tölthetsz újra mert utána tönkremegy, akkor 10 palack egymás mellé pakolva és párhuzamosan feltöltve 10 töltés után egyikben sem marad iható víz.

A RAID addig jó míg nagy szórású vinyók vannak benne, az SSD konstans, aki meg bármilyen Samsung termékért ad 1 forintot is, annak valószínűleg olyan értékes cuccai nem lehetnek.

Nekem van egy OCZ, és 3 Adata. Mind él!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. CyberPunk6... mythb...
2015.06.23. 12:25


Ha mindegyik előre tudhatóan ugyanakkor megy tönkre, akkor nincs gond, mert az egy előre jelezhető állapot, amire fel lehet készülni. A 9. töltésnél szerzel újat.
A védelem az előre nem látható hirtelen problémák ellen kell.

Egyébként SSD esetében is van, akkora szórás, hogy csak nagyon kis eséllyel halnak meg egyszerre. Főleg, hogy a tesztek alapján nem a cellák szokták bemondani az unalmast, hanem a vezérlők.


Az OCZ az egyik leghíresebb gyártó a vezérlőhalálokról, szóval a te egy darab működő példányodról nem fogunk általánosítani, ha nem baj. Az Adata... jó, hagyjuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. mythbuster Tyber...
2015.06.23. 12:30
Az APC Smart 1000VA -m véd a villámcsapástól, az áramigadozástól és a szolgáltatótól, akkor is ha elmegy az áram fél napra, nálam még mindíg lesz a konnektorban.

Egy pc fogyasztása 60-100W, ebből a vinyó 5W-t tesz ki, 3 vinyó esetén sem fog csak 10W-s emelkedést eredményezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. ncc1701 Cyber...
2015.06.23. 12:39
Beszarik a táp, magával viszi a lemezeket. Becsap a villám, meghal az egész. Oda az adatnak. Raid az arra van, h ha meghal 1(x) lemez, akkor ne szálljanak el az adataid. De biztonságot nem ad. Adhat sebességet, nagyobb tárolókapacitást, illetve hamis biztonság-érzetet is.
Ja, meg még ugorhat adat file rendszer összekócolódás végett is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. mythbuster Cyber...
2015.06.23. 12:40
Az OCZ -m(Sandforce) 4 éves, eleinte voltak vele problémáim, az egyikről nem ők tehetnek mert az MS sata vezérlője volt a szar, a többit szépen javították már az első fw updatel, azóta is flottul üzemel.

Az Adata viszont eddig a legjobb konstrukció ami a kezemben volt, nem melegedik az egyik 128GB -s 2 éve napi 24/7 -ben megy a szerverben, úgy hogy adatbázis is van rajta. A másik 128GB -t többnyire munkára használjuk, tervezés, videóvágás, játék. A harmadikat amelyik 256GB -s a MacBookomban gyilkolom Xcode -l. Stabil, jó áramkörök!

Ezt személyes tapasztalatból írom, nem én értékesítem az Adata márkát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. ncc1701 Cyber...
2015.06.23. 12:41
Ki kell javítsalak, villámcsapás ellen csak az véd, ha ki van húzva a konnektorból. Ha a közeledbe csap be, akkor 100%, h nem véd meg a speckó konnektorod. Amire rá van írva, h mekkora energia mennyiségig véd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. ncc1701 mythb...
2015.06.23. 12:44
Ügyfeleknél meg van kinnt vagy 100 samu ssd, és mind él.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. mythbuster ncc17...
2015.06.23. 12:46
Nem tudom mennyire ismered a PC tápok működését, de azért ez nem épp így van. Ha túl nagy feszt kap a táp akkor előbb a varisztort fogja telibe találni ami rövidzárba húzza a primer kört és a bemeneti biztosítékot, ezzel kiégetve a biztosítékot, kisütve a primer kört és még az automatát is levágja jobb esetben. De tegyük fel hogy a secunder körben 12V pillanatnyilag felugrik 20V -ra, a kondenzárotok és a tekercsek szépen lelapítják, de ha ez még ki is megy max az alaplapot viszi, a vinyók 24V -g jól elvannak a feszültségszabályzóval a bemenetükön ami akár 30V -t is kibír...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. mythbuster ncc17...
2015.06.23. 12:50
Ha a villámhárítóra kötöd akkor biztosan nem védi ki az Isten sem. De ha városban élsz akkor nem te vagy az egyedüli fogyasztó, hatalmas energia de szétoszlik a fogyasztók között, téged a több ezer helyett +- 500V ér max, arra jó a varisztoros hosszabító.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Rojik slaye...
2015.06.23. 13:06
Munkahelyen is azt használunk az irodában, valamint én idehaza is. Tükörreflexes géppel készített fényképek (Családi + egyéb. Csak egy karácsony pár GB-nyi kép), FHD videók, saját magam készítette zenék, gameplayek felvéve tömörítés nélkül vagy minimális tömörítéssel, ráadásul van ami többször megvan, mert hordozhatóság érdekében alacsonyabb minőségbe van tömörítve, stb. Nincs időm állandóan újra konvertálgatni, ha kellenének megint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. predike07
2015.06.23. 17:31
Jó dolog,mert most még nagyon drága egy valamire való SSD.
Több mint 1 éve van a rendszerem SSD-n és nem igazán raknám át vissza HDD-re.Tetszik az a gyorsaság amit adott.
Az meg alap dolog,hogy az adatokat lementem másfele is ami fontos.Nincs 100% védelem semmivel szemben.
Szóval remélem jó irányba mozdulnak az árak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. bruce_prin... piter
2015.06.23. 17:33
Nalatod a kerdesed tok jogos volt tenyleg nem ertetted amit irtam.
Es meg az ironat se erezted benne.
facepalm...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Csicso1
2015.06.23. 22:39
1 TB HDD 15e Ft., 1 TB SSD 105e Ff, odébb van az még.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. pdx06
2015.06.24. 00:17
Ha egy szintre kerülnek az árak, akkor a HDD piacnak harangoztak. Mert akkor inkább SSD-t választ mindenki. A megbízhatóság más kérdés, viszont átlagemberek 99 százaléka nem tárol olyan adatokat a gépén amik pótolhatatlanok lennének. Maximum az unoka első szülinapi fényképe. Viszont HDD-nál is benne van a pakliban a hirtelen halál, nekem egyszer oldalára dőlt a ház és meg is murdelt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kekegsm
2015.06.24. 10:23
#freyr: nagyon régóta használok tömegével SSD-t és HDD-t is. Eddig egy SSD hullott el, kb 180db-ból, egy régi 32GB Intel, idén áprilisban, hat évesen. HDD: Nagyjából a harmada elhullik 5 éves korára. Többezer darab ot működtettem, workstation/server/NAS/SAN környezetben. Messze a Seagate a legrosszabb, nincs olyan, ami megérte volna az 5 éves kort, utánna jön a WD RED, a NAS-okban 1 év alatt kicserélődtek az eredetileg behelyezett winyók, nagyon durva. (volt adatvesztés is miatta, mire újraépült volna a RAID5, elszállt mégegy...)
Jók az SSD-k, arra kell használni és olyat, amire valók. A Kingston v300-at ha torrent vagy SQL alá teszed, dobhatod ki hamar...

#mikej: Azért az a TRIM hiba tudod milyen, ugye? Olyan környezetben jön elő, amire 1:1000000 az esély.

#26 mythbuster: Ezért is használnak különböző SSD-ket a tükrökben. Nálunk pl. Intel és HGST van párban mindig. De egy otthoni felhasználónak az is jó, ha eltérő sorozatból veszi a két SSD-t.
Bár láttam olyat gazdaggyereknél az otthoni gémergépben, hogy 4db HyperX3K-ból csinált Raid5-öt, ugyanabból a gyári dobozból kivéve.... Aztán utánna volt a nagy szívás, amikor féléves korukban 3 percben belült halt meg mind a négy...

#32 ncc1701: +1

#33 nemlehet: Erre találták fel a cloud adattárolást...

#41 rojik: utolsó mondat->WD RED netán?

#43 mythbuster: Csak szerencsés vagy az OCZ és az Adata SSD-kel... Sok OCZ Vertex3 és Adata SP600 tulaj tudna neked mesélni...
Jók a Samsungok, ár/érték arányban főleg. Persze a Pro az igazán jó, de az otthoni gépemben nekem is sima 840EVO van, mert akkor arra volt keret.

#45 mythbuster: Volt már olyanod, hogy elöregedett az akkud az APC-ben? Mert olyankor jön az, hogy fogja magát, lekapcsol, és visszakapcsolni sem tudod, amíg nem cserélsz akksit... Use Eaton...

#46 ncc1701: Nem mondanám hamis biztonságérzetnek. Amit először mondtál, az: rendelkezésre állást ad. Hogy nem kell nélkülöznöd a gépet addig, amíg veszel egy cserewinyót. De valamennyi biztonságot is ad egy otthoni környezetben, legalábbis jobb a helyzet, mintha magában árválkodna egy meghajtó, de tökéletes biztonságot nem ad.

#50 mythbuster: Aha. Jön a villám, mondjuk 300.000.000 volt, meg mondjuk 300.000 Amper. Szerinted az a kis biztosíték megvéd a tápban? Áthúz az az ív még akár métereket is...

#56 pdx06: Van amire a HDD, van amire az SSD a jó. Majd 20-25 év múlva biztos eltűnnek a HDD-k, lehet, hogy kicsi üveggolyókban tároljuk holografikusan az adatot, vagy ilyesmi, de az még sokára lesz...


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mythbuster kekeg...
2015.06.24. 11:17
Nem tudom milyen APC-t használtál, én működés közben cserélem az akkukat ha nagyon muszály. A másik, hogy az az APC Smart 1000 amit otthon használok szerver üzemeltetésre, 2x45AH -s autóakksiról megy amiben 10 év múlva is lesz 20 AH amivel órákig elvan.

Mint írtam a az elektromos hálózatot nem a villámhárítóra kell kötni, akkor nem kapsz pármillió voltot, csak max pár ezret, arra jó a varisztor ami 500A -t is képes átengedni magán, ez már levágja az automatát is, a hálózatot is kisüti. Ért már ilyen, a panelban mindent vitt kivéve a védett cuccokat.

Én Adata 900-s szériát használok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim kekeg...
2015.06.24. 11:36
Két WD RED 3TB 7057 óra üzemidővel eddig köszöni szépen jól van, ez 24/7-es üzemben is 294 napnak felel meg, szóval kissé hitetlenkedve fogadom az 1 év alatt kicserélődtek kifejezést. Vagy nem az összes cserélődött ki 1 év alatt, vagy nekem van piszok nagy mázlim.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. atti2010
2015.06.24. 11:47
Valahogy nem látom a hatalmas áresést, tavaly az elsők között vettem Samsung 850 PRO-t gondoltam magamban jól megszívom mert pár hónap és megkapnám sokkal olcsóbban, most ugyanannyiba kerül és eltelt 8-9 hónap.

Sajnos a Hitachi HDD dupla annyiba kerül pedig a felmérések szerint messze a legmegbízhatóbbak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kekegsm mythb...
2015.06.24. 12:02
Asztali gépekhez, hálózati eszközökhöz Smart, szerverekhez Symmetra PX.

Sufnituning UPS nem játszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kekegsm Asagr...
2015.06.24. 12:07
Nálunk az összes ugyanazzal a hibával állt meg, RAID jelzi, hogy gond van, és belassul cefetül, kicserélem, a kivett winyót bármilyen eszközben szigorúan 800GB-re lehet csak megformázni (ugyanúgy mi is 30EFRX-eket használunk, mint a tied).

Összesen 40db-al kezdtük, elöbb ugyanilyen típusra cseréltünk, majd WD Se sorozatra kezdtem el cserélni. Az Se-k köszönök szépen, jól vannak novemberi kezdettel, de a Red-ek 2013 augusztustól mostanáig 51 darab kukázódott... Azaz egyszer lecserélődött az állomány, és még a cserékből is hullott közben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mythbuster kekeg...
2015.06.24. 12:10
A tuningUPS pont hogy játszik egy olyan városban ahol évente legalább egy olyan eset van mikor 2 órára lelövik a szolgátatást... Ha gyári akksikkal nyomod, újonan talán még kibírja, 2 év után már nem, és ha nem akarsz évente akksikra költeni akkor igenis tutingolni kell. Volt hogy leégett a trafó és a nyomiknak 7 órába telt míg szereztek egy másikat, addig senkinél nem volt áram csak nálam, és tök jó ha ilyenkor nem kell nélkülöznöd. A 2x45AH pedig 5000Ft -l drágább a 2x18AH -s gyárinál, és nem szárad ki mert lötyög benne a sav nem pedig fel van itatva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim kekeg...
2015.06.24. 13:14
Az igen!

Franc tudja hogy megy ez, nálam még merevlemez használattól nem hullott el (bár egyetlen típusból nem vásárolok egyszerre 40-et), de a hozzám javításra hozott otthoni gépek jelentős hányadában dögledezik a merevlemez. Most egy LGA775-ös őskövület van nálam (nem értem hogyan találnak meg mindig pont ilyen géppel), amiben egy Samsung SP 2014N került kétséges állapotba, a saját Samsung SP 2014N merevlemezem meg még mindig tökéletes kondícióban van bármilyen tesztet elvégezve, mai napig valami böszme nagy tuchel dugós külső háznak titulált förmedvényben használom backup médiumnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010 Asagr...
2015.06.24. 13:19
nem értem hogyan találnak meg mindig pont ilyen géppel)


Rendszerint az 1155 stb. gépek még nem döglenek, hozzám is 478, 775,939, AM2 és társai kerülnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim atti2...
2015.06.24. 13:29
Úgy értettem, hogy állandóan pont azt hoznak. Egy kezemen meg tudnám számolni, hogy az utóbbi 6-7 évben hány gépet hoztak, hogy nézzek rá, ami nem LGA775 volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.06.24. 15:16
Tekintve hogy én még mindig 775-öst használok itthon is... Szerintem Mo.-n még elég elterjedt maradt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atenza
2015.06.24. 15:56
Minden évben elmondják ezt, húú majd most nagyot fog csökkenni és ilyen meg olyan olcsó lesz, tavaly is volt ilyen hír mindenhol meg azelőtt is...aztán mégse csökkent akkorát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mzso
2015.06.26. 17:20
Más szakértők meg azt mondják, hogy még kell öt év:
http://www.networkcomputing.com/storage/no-ssd-hdd-price-parity-before-2020/a/d-id/1320995?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!