iPon Hírek

Hamarosan érkezik a TegraX1 alapokra helyezett Shield Tablet

Dátum | 2015. 02. 06.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Nvidia a Tegra 4 megjelenése óta elkészít az aktuális SoC egységével egy referencia készüléket is, és nem lesz ez másként a Tegra X1 esetében sem. A Tegra 4 egy könnyen hordozható kézi konzollal debütált 2013-ban, majd ezt 2014-ben egy olyan táblagép követte a Tegra K1-gyel, amihez egy kontrollert is tervezett az Nvidia.
A zöldek a legfrissebb pletykák szerint, megint egy táblán munkálkodnak. Az új készülék az első generációs Shield Tablet helyét veheti át a termékpalettán. A Tegra X1 teljesítménye kiemelkedőnek ígérkezik az eddigi információink alapján. Az Nvidia új központi chipjében a legérdekesebb a grafikus processzor lesz, amit nem túlzás brutálisnak nevezni, figyelembe véve a jelenlegi konkurenseket. A többiek még a Kepler IGP-t használó Tegra K1-gyel futnak versenyt, miközben a Tegra X1-ben már egy Maxwell architektúrás erőmű foglal helyet.
Ez a 256 CUDA feldolgozót tartalmazó IGP 16 textúrázóval és ugyanennyi ROP egységgel van megáldva, az órajele pedig elérheti akár az 1 GHz-et is. Ha minden erejét mozgósítania kell, akkor FP16-os precizitás mellett lenyűgöző, 1 TFLOP/S teljesítményt képes elérni, FP32 mellett pedig ennek a feléről beszélhetünk, aminek egyetlen másik jelenleg ismert SoC sem jár a közelében. A támogatott API-k sora is hosszú: van DirectX 12, OpenGL 4.5, CUDA, OpenGL ES 3.1, valamint persze AEP (Android Extension Pack) is, és ezek csak a fontosabbak. Processzor tekintetében az Nvidia ezúttal hanyagolta a saját fejlesztésű Denver magokat, és inkább a big.LITTLE architektúrát „vették kölcsön” az ARM-tól. A konfiguráció ilyen tekintetben már megszokott, négy-négy Cortex-A57-tel és Cortex-A53-mal kell számolni.
A referencia eszközt az Nvidia naprakész, gyors frissítésekkel támogathatja majd, a prioritás a játékokon lesz, de az „Android élményre” is nagy hangsúlyt fektetnek, az optimalizálások révén így mindenkor simán futnak majd a különböző animációk és persze az elindított applikációk is. Az Nvidia a Shield HUB szolgáltatással is felvértezi majd az új Shieldet. A HUB magába foglal szinte mindent, amivel még teljesebbé lehet tenni a Tegrák által nyújtott felhasználói élményt. Elérhetőek innen a GRID játékok, különböző multimédiás tartalmak, és olyan androidos játékok is, amelyek jobbak vagy szebbek, mint egy konkurens chipkészletet tartalmazó szerkezeten. Egyre több ilyen szoftver van egyébként, ami valamivel többet nyújt azoknak a játékosoknak, akik egy Tegrás eszközt vesznek. Ide sorolható például a Game of Thrones, a Grand Theft Auto: China Town, a Oddworld Stranger’s Wrath vagy egyebek mellett akár a Turbo Dismount is, mely ugyan faék egyszerűségű, ám az Nvidiának tökéletes a jobb fizika demonstrálására. A Tegra X1 remek multimédiás képességekkel rendelkezik, és ezt is kihasználhatják a Shield Tabletnél. Minden formán támogatja a 4K megjelenítést – még 60 Hz mellett is –, és boldogul a H.265/HEVC és VP9 kódolású tartalmakkal. A keretén pedig már HDMI 2.0-s csatlakozó lehet. Bár ilyesmiről eddig nem szólt a fáma, de az Nvidia megfontolhatná androidos játékkonzol készítését is. Eddig ugyan egyik ilyen jellegű termék sem ért el komolyabb sikereket a piacon, de látva a Tegra X1-ben szunnyadó erőt, elképzelhető, hogy ezúttal mind a fejlesztők, mind pedig a vásárlók nyitottabbak lennének egy ilyen megoldásra.
Az Ouya a Tegra 3-mal próbálkozott elsőként konzolt alkotni.
Valószínűleg hamarosan részleteket is megtudunk majd az új Shield modellről. Legközelebb a vállalat a március elején megrendezésre kerülő MWC-n beszélhet a referencia táblagépről, de a szintén márciusban (17-én) tartandó Nvidia 2015 GPU Technology Conference talán még jobb alkalomnak ígérkezik erre.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. SgScorpion
2015.02.06. 13:35
Androidos játékkonzol... kész... én kiégtem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Smooth44 SgSco...
2015.02.06. 14:41
Dude! You made my day
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. ByrDer
2015.02.06. 15:30
De jó lenne ha nvidia is csinálna x86-os procikat. Ilyen integrált grafikával már PC-s játékokkal is el lehetne játszogatni... egy tableten.
Vagy ha az AMD tudna versenyképes ellenfelet az atomnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Meteoreso
2015.02.06. 16:13
Egy pillanat valamit nem értetek...
Ez direct X12 es játékokat elfuttat !
benne van az apija, és androidot is meg androidra van rengeteg emulátor DC PSP... azokat is
A teljesítménye meg ver mindent táblán egy közép kategóriás pcnek felel meg és nem 300 ezer mint a játék laptopok...Én már rég kinéztem ezt magamnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. asdsa Meteo...
2015.02.06. 16:28
A DirectX fogalmazzunk úgy, hogy Microsoft-exkluzív - tehát Windows, Xbox, WP-be van csak integrálva az API.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. SgScorpion Meteo...
2015.02.06. 18:56
Nézz dokit magadnak ember! Az előző shield 30 FPS-el sem tudja futtatni a protal-t!
A GTA meg 14 FPS-el futott rajta!

Egy újabb Fail az "androidos handheldek+konzolok" terén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Crytek01
2015.02.06. 22:52
ByrDer: Ha kapnának x86 licenszet akiknek eddig nem volt akkor végre lenne verseny minden téren. Felélénkülne a már ezer éve higlibafos cpu és IGP front.
ARM, NV, Qualcom és a többiek.Belegondolni és félelmetes milyen jóságok lehetnének,de hát nem


Ezt az andoridos konzol ötletet nagyon übernek tartom mert ez az X1 bőven elég erős már hogy akár "X1 droid exklúziv" címekkel csalogassa a vásárlókat.
De ehhez az kéne hogy a sok suttyó andoid game gyártó nv cuccaira is megcsinálja a game-eket mert ahogy látható csakis a nyomorék snapira van minden

Sajnálom ilyen szinten az nvidiát láthatóan hatalmas léptékben fejleszti a mobilba szánt cuccait ,de nem megy vele semmire mert lesz rá 1 AZAZ 1 tabletje az is a sajátja és a kutya nem támogatja

Szemétláda egy világ ez na
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. madcaptain
2015.02.07. 06:18
Egy tipp:
A usert nem erdekli milyen chip vagy rendszer fut a kutyun.
Az ara , az elerheto jatekok erdeklik es azoknak az ara.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Crytek01 madca...
2015.02.07. 08:26
Egy tipp: Na magadból indulj ki....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Meteoreso
2015.02.07. 09:55
Nekem ebben az egészben csak az furcsa hogy a legjobb Androidos Tabletről beszélünk és mekkora fanyalgás van hogy jaj nem fut rajta majd a a kedvenc játékom extrém HD ben Ez olyan Magyaros mentalitás de tényleg
Vajon a PS vita fórumon is eljátszátok ezt ?
Egy ingyenes op rendszerről beszélünk, amin fut a 4.5 android is meg a legújabb OpenGL !!! és Direct X, és emiatt időtálló.
Tvre is köthető, Az ilyen konzoloknak pont az a lényege mint a vitának hogy megnyílik a játékok egy új szegmense, Rengeteg Android játék van ami nem jelenik meg pc re .
Hány RPG jelenik meg évente Pc-re ? 10 ? Na akkor androidra 200.
Igaz ezek egyelőre nem a Far cry , Dragon Age kategória de pont azért jó hogy ez megjelent hogy arra húzza a játékipart.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Crytek01 Meteo...
2015.02.07. 19:26
"Ez olyan Magyaros mentalitás de tényleg "
Hát pont nem. Az a magyaros mentalitás, hogy valaki állandóan ezt a magyaros mentalitás hozza elő.

Meg kell érteni hogy az nvidia a telefonok/tabletek pc-re ergo a kutya nem optimalizál rá. Mindenki a Snapdragon-t erőlteti (na vajon miért? Mert nv láthatóan a kutyának sem kell [SAJNOS])
Eleve halott így.Lehetne akár már ez az X1 is mostani PC szintű cucc ha a kutya se fejleszt rá és ha így van akkor a legalja game-ek is szarul fognak futni.

Az andoridos játékokat meg hagyjuk mert a csilliárdból jó ha 1-2 ami említésre méltó.
Tableten RPG-meg lol hagyjuk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Phantomstr... Cryte...
2015.02.08. 11:14
"Az andoridos játékokat meg hagyjuk mert a csilliárdból jó ha 1-2 ami említésre méltó."

És az a néhány is többnyire valami retro asztali platform vagy másfajta kézikonzol átirat. Pedig szívesen megnéznék egy olyan Shieldet, ami dobja a droidot és saját rendszerrel, normális játékkínálattal próbál konkurenciája lenni a NIntendonak és a Sonynak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Meteoreso
2015.02.08. 17:56
Na de ehhez meg csak exclusive címek kellenének semmi más...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. 5hR3kY
2015.02.08. 18:57
Egy halott cuccból kiadni a harmadik szériát? Inkább az ebbe fektetett pénzt arra kellett volna fordítani hogy a GTX970-be ne csonkított ROP egységek meg L2 cache kerüljön. Csak gratulálni lehet az nVidia-nak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. madcaptain
2015.02.10. 02:52
A telefon tablet piac pont azert notte ki magat mint a laptop/Pc.

Egy nem jatekra tervezett eszkoz amit megvesznek mert jo mennyi mindenre, aztan 90%-ban csak jatsznaka rajtuk

A specialisan jatekra kihegyezett eszkozoknek sokkal kisebb a piaca. Inkabb jatszanak szutyok minosegben, gagyi jatekkal a tomegek.

A Nvidai tabletben meg egyertelmu iert nem terjed. Mert a konkurrens lapkak sokkal olcsobbak. Plusz a valos jatek leszivja az akksit meg egy laptopban is pillanatok alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Phantomstr... madca...
2015.02.10. 18:24
Azért ha kiadnának egy olyan kombót, mint az iphone 5s+logitech powershell, az szerintem tökéletes átmenet lenne a kézikonzolok és a telefonok között. Persze, tudom, voltak már hasonló, de felsült próbálkozások, például a nokia ngage (illetve a powershellt is megöli a gyatra játékkínálat és az új iphone generáció), de gy ilyen lecsatlakoztatható kontrolleres "gamer telefont" lényegében az eredeti okostelefon funkció megkárosítása nélkül tudnának hozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!