iPon Hírek

Hamarosan frissül az Android Wear

Dátum | 2015. 04. 22.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Egyre közelebb az Apple okosórájának a debütálása, és a Google minden bizonnyal szeretne valamennyit „ellopni” a Watch-ra irányuló rivaldafényből, ezért már a legfrissebb operációs rendszerének érkezését megelőzően fény derült arra, hogy milyen újításokra lehet számítani. Az Android Wear a jövőben függetlenebb lesz a hozzá kapcsolódó mobiltól, és javítottak a használhatóságán is.
Az Android Wear mellett eddig is otthon lehetett hagyni a telefont, hiszen a GPS vevő támogatása és az offline zenehallgatás lehetőség elegendő volt egy kiadós testedzés idejére. Most pedig már a Wi-Fi támogatásnak sem lesz híján a mobilos rendszer, így az applikációk akár az okostelefon nélkül is megkaphatják a működéshez szükséges információkat. Sajnos a mostani eszközökben még nincs Wi-Fi, hiszen eddig nem tartalmazta ennek az egységnek a támogatását a Wear, így aztán a hardvergyártók sem fordítottak rá figyelmet. Ez a változás így csak a későbbiekben érkező okosórákat érintheti.
Nem úgy, mint az „allways-on” funkció kiterjesztése, ami viszont már minden készüléken éreztetni fogja a hatását. Ez a lehetőség arról szól, hogy az okosóra megjelenítője soha nem kapcsol le akkor, ha az adott tartalom azt megkívánja, nem kell ehhez rendszeresen megérinteni a kijelzőt, vagy bármi mást tenni. Eddig kizárólag az óránál lehetett folyamatosan aktív a kijelző, mostantól viszont már nem korlátozza ezt a Google. A frissítést követően már szinte bármelyik alkalmazásnál be tudja majd állítani az „allways-on” lehetőséget. Érdekesség ennek kapcsán, hogy a kimerevített kép csak akkor lesz színes, mikor a rendszer érzékeli, hogy használatban van az óra, egyéb esetben egy meghatározott idő után fekete-fehérre vált. Ez azért fontos, mert így a valós használaton kívüli időben energiát takarít meg az okosóra (főleg az OLED kijelzős modellek), azt pedig mind tudjuk, hogy erre milyen nagy szükség van ezeknél a kütyüknél.
A szakemberek arra irányuló fejlesztéseket is tettek, hogy még kényelmesebben érjék el az okosóra-tulajdonosok a mindennapok során szükséges információkat, illetve egyszerűbben fejezhessék ki magukat. Az Andoid Wearrel ellátott készülékek már csuklómozdulatokkal is irányíthatók, be is kapcsol ilyen módon az eszköz, és még görgetni is lehet az infófolyamokat. Az alkalmazások és a kontaktok elérése is egyszerűbb lett. Ezekhez mostanáig virtuálisan el kellett húzni az órafelületet a megjelenítőről, most azonban már egyetlen érintésre előjön az említett felület a szükséges szolgáltatásokkal és névjegyekkel. Az üzenetekre pedig már nem csak előre definiált válaszokkal vagy hangüzenetekkel lehet reflektálni, hanem hangulatjelekkel is, amiket egyszerűen az óra felületére kell rajzolni kézzel. A rendszer képes több száz különböző jelzést felismerni, így ez is egy egészen jó és kifejezetten gyors önkifejezési forma lehet az említett válaszmódok mellett. És bár a hivatalos Android blogon feltűnt bejelentés nem tért ki rá, de állítólag még felugró értesítések is megjelennek az új Android Wearben, ráadásul a betűméret is konfigurálhatóvá válik majd. Erről a két újításról a Sony számolt be. A japán gyártó saját közleményt adott ki az érkező frissítésről, ami természetesen a SmartWatch 3 okosórát is érinteni fogja.
Az Android Wear frissítés minden eddig megjelent készülékre elérhető lesz a következő hetekben, nem kell tehát egyelőre attól tartani, hogy bármelyik termék kimaradna a sorból.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!