iPon Hírek

Hamarosan itt van az Ubuntu következő változata

Dátum | 2009. 04. 14.
Szerző | Freeman07
Csoport | SZOFTVER

A legújabb Ubuntu változat, a 9.04 jelenleg béta fázisban van, a végleges változat kiadása pedig pár napon belül, április 23-án várható.

Az új operációs rendszer három változatban lesz elérhető, letölhetjük 32-bites, 64-bites, és ARM-alapú rendszerekre is. Számos újdonság került bele, amik közül most párat megemlítünk.

A legfrissebb Gnome 2.26 asztali környezet került bele, aminek köszönhetően javult a több-monitoros rendszerek kezelése. Az X.Org server-ből az 1.6-os verziójú került bele, ami alapértelmezésben már több videókártyát támogat. A kernelek közül is újabb került bele, szám szerint a 2.6.28-as.


Jelentősen javult a bootolási idő számos apró fejlesztésnek köszönhetően, illetve mostmár támogatja az ext4-es fájlrendszert is a telepítő. Alapértelmezett fájlrendszernek továbbra is az ext3-mat kínálja fel az Ubuntu 9.04, azonban ha a felhasználói visszajelzések kedvezők lesznek, akkor a következő kiadásokban már lehet hogy az ext4 lesz az alap választás. Most ha ezt a legújabb fájlrendszert akarjuk használni, akkor egy kis trükközésre lesz szükségünk, ugyanis telepítés után a grub-install parancssal kell életet lehelni a GRUB-ba, különben a rendszer nem fog majd elindulni.

Javult a számítási felhő támogatása, ugyanis helyet kapott az Ubuntu 9.04 szerver változatában az Eucalyptus technológia, aminek segítségével könnyebbé válik a felhő tesztelése, virtuális gépek létrehozása, több klaszter egy felhőbe való konfigurálása. Több információt angol nyelven az Ubuntu.com ide vonatkozó oldalán találhatunk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Svindler
2009.04.14. 12:37
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gebana
2009.04.14. 13:27
"egy kis trükközésre lesz szükségünk, ugyanis telepítés után a grub-install parancssal kell életet lehelni a GRUB-ba, különben a rendszer nem fog majd elindulni"

így akar a linux előre törni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Meteorhead
2009.04.14. 13:36
A trükközésre csak a kisérleti ext4 fájlrendszernél van szükség, azt meg úgyis csak a hozzáértőbb és mazohistább hajlamúak rakják fel tesztelni.

Mindenesetre én is nagyon sajnálom, hogy a linux nem képes looser firendly-bb kezelőfelületet, GUI-t nyújtani. A programok 80%-t nem lehet anélkül telepíteni, hogy az embernek ne kelljen legalább egyszer shell-t nyitni, ahol meg észben kell tartania 40 parancsot és mindhez 4 kapcsolót a túléléshez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Dzsano
2009.04.14. 17:05
Nem vagyok egy nagy Linux guru de használom évek óta, még a régi, kernelfordításos idők óta.
Kb. 2 éve van Ubuntum, elötte SUSE volt, melynél az Ubuntu sokkal kezesebb. Szinte soha nem használtam a shellt. :-)
Nem volt rá szükségem, a kívánt programok települtek automatikusan - és ebben az Ubuntu nagy - azt az 1-2-t pedig megoldottam. (Acrobat, ATI driver, ilyesmik) Az általános használatra egy kb 20-30 perces telepítés után tökéletesen alkalmas rendszer kapunk, mely simán lekezeli pl. a multifunkciós nyomtatókat, beállítja az internetet stb.
Én ahogy megjön, letöltöm, és felteszem.
Üdv!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pluto
2009.04.14. 19:23
Ez operációs rendszer!! Bár a többi Linux sem rossz, pl. UHU is elég jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sede
2009.04.14. 21:21
Meteorhead,
"A programok 80%-t nem lehet anélkül telepíteni, hogy az embernek ne kelljen legalább egyszer shell-t nyitni, ahol meg észben kell tartania 40 parancsot és mindhez 4 kapcsolót a túléléshez."

Jó tudom, hogy ez erős túlzás volt, de melyek azok a programok amelyek telepítéséhez shellt kell nyitni? Szerintem ubuntu alatt nincs igazán ilyen, legalábbis amit az átlag felhasználó használna. Nem csak az van, hogy neked így jobban kézre esik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Korcsi
2009.04.17. 10:12
http://www.ubuntu.com/getubuntu/releasenotes/904

utolsó előtti bejegyzés:

Ha frissíted ext2 vagy ext3-ról ext4-re csak akkor kell grub-bal ügyeskedni, amúgy egy tiszta telepítés simán felmegy bármilyen fájlrendszerrel. Windows-hoz drájvereket keresgélni sem egyszerűbb.
Valahogy úgy áll a dolog, hogy esélytelen egy laikusnak operációs rendszer telepíteni a rendszertől függetlenül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. yoman3d
2009.04.17. 11:16
https://shipit.ubuntu.com/ innen ingyen meg lehet rendelni a cdt, egyenesen a postaladaba viszik, tiszta ingyen... nem vicc, tapasztaltam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!