iPon Hírek

Hamarosan jelentősen gyorsul a FireWire port

Dátum | 2008. 07. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az eSata viszonylag nagy sebessége és az USB port rendkívüli népszerűsége ellenére még mindig rengeteg felhasználó alkalmazza az IEEE 1394-es, vagy más néven a FireWire portot. Ezt a portot többnyire digitális videokamerák esetében szokták előszeretettel alkalmazni a gyártók. A FireWire szabvány most újabb mérföldkő előtt áll, ugyanis rövidesen jelentős mértékben gyorsulni fog: megjelenik az 1,6 Gbps-os és a 3,2 Gbps-os sávszélességet kínáló verzió.

A jelenlegi forgalomban lévő két szabvány. Az új FireWire szabvány kompatibilis lesz velük.
A legfrissebb hírek szerint az IEEE (Institute os Electrical and Electronics Engineers) elfogadta a FireWire szabvány legfrissebb verzióit, amelyek  a jelenlegi FireWire 400 és FireWire 800-as szabványoknál négyszer nagyob átviteli sebességet kínálnak. Napjainkban a leggyorsabb FireWire szabvány a FireWire 800, amely 800 Mbps-os sávszélességgel rendelkezik (100MB/s). Az IEE 1394-2008 szabvány már lehetővé teszi az 1,6 Gbps-os (200 MB/s) és a 3,2 Gbps-os (400 MB/s) adatátviteli sebességek alkalmazását, ami jelentős gyorsulást hoz a szabvány történetében. A legjobb hír a felhasználók számára talán az lehet, hogy az új szabvány visszafelé kompatibilis lesz a jelenlegi kábelekkel és portokkal, ami hatalmas előny.

Az IEEE elmondása szerint a 200-400MB/s-os sebességgel üzemelő FireWire portok október körül kezdenek készülni. A FireWire szabvány leggyorsabb változata az USB 3.0-s szabvány ellen száll majd harcba, amely 4,8 Gbps-os (600MB/s) sebességet kínál. Jelenleg az USB 2.0-s port sem hasonlítható össze a FireWire 800-as technológiával, hiába kínál elméletben nagyobb maximális adatátviteli sebességet az USB 2.0 (450Mbps vs. 400Mbps), mégis a FW a gyorsabb, az USB hubos kialakításának hála. Tehát az eddigi gyakorlat alapján valószínűleg nem lesz jelentősen gyorsabb az USB 3.0-s szabvány, mint az új FireWire technológia.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások