iPon Hírek

Hamarosan készülhetnek a hibrid memóriakockák

Dátum | 2011. 12. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az IBM és a Micron Technology illetékesei a héten jelentették be, hogy a Micron hamarosan megkezdi a hibrid memóriakockák (HMC - Hybrid Memory Cube) gyártását, méghozzá CMOS gyártástechnológia alkalmazásával, az IBM üzemeiben. A felek azt sajnos nem árulták el, hogy az újdonságok gyártása pontosan mikor indulhat meg, valamint azt sem, hogy melyek lesznek az első termékek, amelyekben már HMC egységekkel találkozhatunk.

Így vagy úgy, a két gyártó hatalmas lehetőséget lát az újításban. A hibrid memóriakockák előnye, hogy rugalmasak és segítségükkel jól skálázható a memória sávszélesség, de eközben az energiahatékonyság is rendkívül kedvezően alakul. Az IBM és a Micron a HMC segítségével a piac legjobb képességeket kínáló memória megoldását biztosíthatja majd partnerei számára.


A hibrid memóriakocka technológia fejlett TSV-ket (Through Silicon „Vias”) használ, amelyek vertikális elektronikai kapcsolatot biztosítanak az egymásra pakolt memórialapkák között. A memórialapka-szendvics egy nagyteljesítményű logikai áramkör felett helyezkedik el – a két összetevő és az egyes memórialapkák között a függőleges vezetők teremtenek kapcsolatot. A HMC prototípusok 128 GB/s-os sávszélességet kínálnak, szemben napjaink legfejlettebb memória megoldásaival, amelyeknél 12,8 GB/s-os sávszélesség érhető el. A HMC előnyei közé tartozik az is, hogy esetükben 70%-kal kevesebb energiára van szükség adattovábbítás alkalmával. Hasonlóan kedvező a helyzet méret tekintetében is: a HMC chipek a hagyományos memória megoldásoknál 90%-kal kevesebb helyet foglalnak.

A HMC segítségével új lehetőségek nyílnak majd a különböző területeken, hála a hatalmas memória sávszélességnek. Az újítást a nagyméretű hálózatoktól kezdve a nagyteljesítményű számítógép rendszereken át egészen az ipari automatizáló rendszerekig többféle területen is bevethetik, sőt, HMC alapú megoldásokkal a szórakoztatóelektronikai eszközökben is találkozhatunk majd.

Az első HMC alapú megoldások az IBM New York-ban, egészen pontosan East Fishkill-ben található üzemében készülnek el. Ezeknél a hibrid memóriakockáknál 32 nm-es HKMG technológiát használnak, így – mivel a technológia főként processzorok gyártásához készült – a HMC memóriachipek előállítási költségei rettenetesen magasak lesznek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Mister86
2011.12.03. 12:04
Fura.
Mióta internetezek 1 hírnél sem olvastam még ,hogy feltaláltak valamit ami piszok olcsó lesz majd. Valahogy mindig minden nagyon drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Joachim21 Miste...
2011.12.03. 12:15
Sokkal kisebb, ergo gyártani is olcsóbb. Miért lesz drága? Mert új, és megy a piaclefölözés a kezdeti időszakban. Ja nem, azért mert 32nm-es HKMG technológiával gyártják,ami processzorokhoz készült, amik nagyon drágák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. apinter
2011.12.03. 12:41
Attól, hogy valami sokkal kisebb, mért lenne olcsóbb gyártani? Nem vagyok egy zseni, de lehet, hogy kisebb az anyagköltség, viszont a gyártáshoz is újabb technológia kell, új eszközök stb. Ha más példát nézek, szerintem tökéletesen érhető, hogy nagypapa ruszki karórájánál, mért drágább egy nanotechnológiával készült új karóra, ami ugyanakkora, vagy kisebb házzal rendelkezik, viszont többet is tud....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. prohlep
2011.12.03. 13:01
"A HMC előnyei közé tartozik az is, hogy esetükben 70%-kal kevesebb energiára van szükség adattovábbítás alkalmával."

Valszeg a frekvencia is emelheto, szinten a rovidebb uthossz miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nyunyo19
2011.12.03. 13:06
Hát ha nekiállsz procit gyártani, és egy darabban gondolkozol akkor valóban nagyot dobj össze mert tényleg olcsóbban jössz ki. Viszont itt tömeg termelésről van szó, és mivel köztudottan ugyan az az ostya kerül felhasználásra a kisebb gyártástechnológiában, ezért fejlesztési költségek ide, vagy oda... mivel a szilicium ostya se olcsó, ezért nyilván törekednek arra, hogy egy-ből minél több darab legyártható legyen... ezért kell a kisebb technológia. És ha beindul a biznisz, akkor a verseny társak megszorítására alkalmazható az árak lenyomása, hiszen olcsóbban gyártasz -> sok eladásban nyilván a fejlesztése költségek is megtérülnek. De ez már a dolgok pénzügyi oldala, végkövetkeztetés -> tömegtermelésben igenis hogy olcsóbb egy eszköz, ha fordítva lenne, akkor a teherautónyi procit, egy kamion méretü követné, majd egy repülő méretü, amiben sörösüvegnyi tranyók lennének
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kwryll
2011.12.03. 13:17
apinter, gondolj csak pl a monitorokra. Ott is azért lett olcsóbb a szélesvásznú, mert kevesebb selejttel lehet kivágni ugyanannyi panelt. Az anyagköltség igenis számít. Főleg úgy, h a gyártástechnológia és az infrastruktúra már megvan. Neked a K&F-t és a marketinget (igen, a reklámot igenis a fogyasztó fizeti) kell megfizetned plusszba. Ha az visszajött, elég tetemes lett a profit és esetleg még konkurencia is lett, akkor jöhet az árcsökkentés.
Meg nem mellékesen gondolom a szerverek világa az első állomás, ahol semmit se mérnek olcsón...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nyunyo19
2011.12.03. 13:58
És talán most már azt is belátod hogy a nagypapa ruszki karórája jóval többet ér, mint a legújabb hiper szuper Cansio karóra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Cukrosbacs...
2011.12.03. 16:37
Miért is lenne valami új olcsó! Ha egyszer olyan nagy piaca volna akkor hamar gyorsan esne az ára. De fogadok hogy amíg nem lesz másik gyártó is addig valami ok miatt költséges lesz az előállítása. Szegények most sajnálom őket a nehéz életük miatt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Vendég-Ven...
2011.12.03. 19:15
Mikrobi:

Én olvastam ilyen hírt. Az OLED monitorokról írták anno, hogy nagyon olcsó lesz. Aztán már egy ideje nem írják.

Az e-inkről is ilyesmit írtak, de valahogy a rá épülő e-olvasók még most sem olyan olcsók, bár tény, hogy csökken az áruk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. peti198706...
2011.12.03. 23:53
Közeledünk az Androidok felé..
Köszönjük!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!