iPon Hírek

Hamarosan tényleg kötelező lesz az egységes töltő

Dátum | 2014. 03. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Európai Parlamentben az elmúlt hétvége során terítékre került az egységes mobiltelefon-töltő bevezetésének terve, és a szavazásra jogosult politikusok egyértelműen rábólintottak a dologra. A különböző készülékek töltői már eddig is nagyrészt szabványosak voltak, tehát a csatlakozófelület csak nagyon ritkán tért el a megszokottól (usb), most azonban már törvényben is rögzítenék ezeknek a szükségességét. Az Európai Parlament tagjai (MEPs) több, kiemelten fontos érv elhangzását követően elsöprő többséggel szavazták meg, hogy a közeljövőben kötelezővé kell válnia az egységes töltőknek. A jelenlevők közül 550-en szavaztak igennel, tizenketten nemmel, nyolcan pedig nem szerettek volna erről döntést hozni, vagyis tartózkodtak a szavazástól. Mi a következő lépés? Nos, most még a benyújtott javaslatot el kell fogadnia a tanácsnak is, ezt követően pedig az EU tagállamoknak további két évük lesz arra, hogy a saját szabályozásukba is beépítsék az egységes töltőforma meglétének szükségességét. Legkésőbb tehát 2016-ban lehet ez mindenhol a törvényben is rögzítve. Kicsi, de fontos lépésnek tartják az elfogadott intézkedést a képviselők.
És hogy mik is az előnyei az egységes töltő(k)nek? Elsősorban érdemes arra gondolni, hogy mi, felhasználók pénzt takaríthatunk meg ennek köszönhetően. A legújabb mobiltelefonok dobozának ugyanis már nem feltétlenül kellene tartalmaznia a töltőt, hiszen lényegében egyetlen ilyen eszköz megvásárlását követően azt mindenféle és forma maroktelefonnal lehetne használni. Valamint a kényelem sem utolsó szempont, hiszen úton útfélen is lehetnének töltési pontok kialakítva (ez már manapság sem példátlan). Továbbá kiemelten fontos a környezetvédelem számára is, hogy minél hamarabb, és a lehető leghatékonyabb formában megvalósuljon az egységes töltő, ugyanis ennek köszönhetően is kevesebb hulladék keletkezne, ráadásul, ha hihetünk az igencsak merésznek tűnő becsléseknek, akkor nem is kevéssel (évente mintegy 51 tonnáról beszélhetünk). „Különösen örülök annak, hogy sikerült megállapodni az egységes mobiltöltőről, amely a fogyasztók és a környezet érdekét egyaránt szolgálja. Nem halmozódnak többé a töltők például a fiók mélyén, valamint nem keletkezik ezek miatt évente 51 tonna elektronikus hulladék” – mondta el felszólalása során a témáért felelős Barbara Weiler, aki a belső piaci és fogyasztóvédelmi bizottság tagja. A gyártók egyelőre nem nyilatkoztak az üggyel kapcsolatban, ám igazából ez már csak nagyon keveseket érint. Mint az fentebb is elhangzott, a töltőaljzat már jelenleg is szabványosnak számít. Az egységes töltők természetesen a mostanáig is használt szabványt vennék alapul, így a microUSB lehet a jövő lefixált töltőaljzata. Van persze olyan, mint az Apple, aki egy köztes átalakítóval tesz eleget ennek az előírásnak. Ilyen részletekről viszont nem esett szó az Európai Parlamentben, nem tudni tehát, hogy a Lightning csatlakozó átalakítót el fogják-e fogadni a jövőben is, vagy a cupertinói alakulatnak is az egységes nyomvonalat kell abban az esetben követnie, ha az öreg kontinens igényeit is ki szeretnék elégíteni.
Végül azért arról is ejteni kell néhány szót, hogy a microUSB sem mindenható, és az egységes töltő pozitívumát is meg lehet kérdőjelezni néhány ponton. Az első és legfontosabb problémát az jelentheti, hogy ugyan a töltők az évek során látszólag teljesen változatlanok maradtak, ez a valóságban nincs így. A nagyobb akkumulátorok megjelenésével folyamatosan egyre nagyobb kapacitásúak lettek a töltők is – ha nem is sok különbségről beszélhetünk. Az sem elhanyagolható, hogy egyszer a képességeit tekintve is szűkös keresztmetszetté avanzsálhat a microUSB felület (jó példa itt a fentebb is említett Lightning, ami már most is sokoldalúbb). Egyelőre persze ott van az azonos lábkiosztású és teljesen kompatibilis microUSB 3.0, ami pillanatnyilag még nagyon sok kiaknázatlan lehetőséggel szolgál, és az MHL-ről sem szabad megfeledkezni, ami multimédiás képességekkel is el tudja látni ezt a felületet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

92. sfsxnight
2014.03.17. 17:47
Gyökér politikusok azt hiszik majd az apple úgy táncol ahogy ők böfögnek... Szutyok nehezen bedugdosható, elkoszolódó, eldeformálódó micro usb helyett egyszer próbáljátok ki a bárhogyan csatlakoztatható apple lightning-ot, és többet nem vesztek micro usb-s telefont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
91. Trevize198... sfsxn...
2014.03.17. 18:03
Vagy próbálj ki egy régi Nokia telefont és többet nem veszel lightninges ájfont. LOLOLOLO... fasz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
90. humaniod
2014.03.17. 18:10
Az Apple Lightning csatlakozoója tényleg ezerszer jobb bármelyik USB-nél és a kábel másik végén is ott a megoldás: az adapterbe egy normál USB dugó megy. Így akár külön is árulhatná az Apple a telefontól.
Mert ugye a szabványosításnak csak akkor van értelme, ha onnan kezdve a telefonokhoz nem adnak töltőt (használd a régidet).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
89. humaniod Trevi...
2014.03.17. 18:12
Mert azon a csatin aztán rengeteg adat is át tudott menni mi!? Előbb nézz utána annak amihez hozzászólsz, mert ez így FACEPALM! :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
88. skateout
2014.03.17. 18:24
@sfsxnight

Uramisten te gyerek!!!
Majd szerinted pont a töltő csatlakozó alapján fog valaki telefont választani???
Te nagyon elvakult vagy öcsém.
Szerinted a prioritás listán hol szerepel a töltő csatlakozó?
Bazzz milyen emberek vannak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
87. mythbuster
2014.03.17. 18:27
Remélem az Apple leszarja az EU -s kötelességeit, mert nem akarok mikrousb -t a telefonomon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
86. Cannapeace
2014.03.17. 18:27
Ez mind szép és jó de mivan a laptopokkal ott is kéne efajta szabályozás fölleg mert ott 21V tól egészen 12V ig is lehet csemegézni a töltők között ami nem túl gazdaságos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
85. Bl33z
2014.03.17. 18:35
Az igen ájfongyerek fel is bukkant amúgy mi az, hogy bárhogyan csatlakoztatható töltő?? keresztbe is rá lehet dugni az ájfonodra?? amúgy a másik gyereknek meg nem csak az istenített fos ájfonotoknak van olyan kábele ami egyben adatkábel is LOL nézzetek már szét a világban és ne azt a 2 ezer forintos szemetet istenítsétek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
84. Cannapeace
2014.03.17. 18:39
Amúgy meg tőltőről beszéltek és nem adatkábelről és hogy min töltődik a telefonod az édes mindegy a lényeg hogy fel legyen töltve. Ebből a szempontból kézen fekvő az usb mert az elégsok platform támogatja de vannak különcködők mint az alma aki szeret fityiszt mutatni a világnak és egy rakás inkompatibilis mármint saját magán kívűli "zártrendszer" szemetet (mert az lesz ha nem kompatibilis egy sonyval vagy nokiával) dob a piacra!
Főleg ha valaki platformot szeretne váltani akkor a töltő kuka megoldás opciót fogja válassztani mert az az egyszerübb. és a kikukázott holmik nem épp a gazdaságos felhasználás részesítik előnyben mint azt a törvény kitalálóják is szeretnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
83. mythbuster
2014.03.17. 18:41
Megjött az IQ fighter.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
82. Cannapeace mythb...
2014.03.17. 18:43
csak saját nevedben nyilatkozzál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
81. balazs630
2014.03.17. 20:26
Figyeljétek meg az embereket ahogy USB pendriveot/egeret, külső winyót stb csatlakoztatnak a gépükhöz, vagy akár egy telefont felraknak töltőre. Valamiért MINDIG a rossz oldalával dugják oda az USB csatlakozót, már-már vicces véletlen. Az Apple Lightning csatlakozója szimmetrikus mindkét oldalról, csak bedugod és tölt, nem kell méregetni előtte hogy jó oldalával fogom-e a kábelt. Számomra ezzel el is dőlt hogy melyik a jobb csatlakozó.

Kár hogy ilyen alapvető igényeket nem vetetettek fel amikor az USB szabvány körvonalazódni kezdett anno. Én támogatom hogy univerzális csatlakozó legyen, de nagyon nem szeretném hogy ez az USB legyen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
80. Terror
2014.03.17. 20:40
A Nokia töltőm meg szimmetrikus MINDEN oldalról, mert kör alakú a bemenet. Na ezt kapd ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
79. 5hR3kY
2014.03.17. 21:15
Ha az emberek nem tudnak normálisan bedugni egy kisebb téglatestet egy nagyobba, és ha nem megy bele akkor nem tudják megfordítani és úgy beledugni, akkor ott nem a csatlakozóval van gond.

Azaz ha a kacsa nem tud úszni akkor nem a víz a hülye.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
78. nemlehet
2014.03.17. 21:39
Valamivel meg kell magyarázni, hogy miért jobb az alma.... Ha technikai paraméterekkel, vagy normális felhasználói érvekkel nem megy akkor mennek ezek a hoki dolgok, hogy hogy mentette meg a rákos nagymama életét a touch id, meg az ujjatlan kalózoknak mennyire jó, mert a mellbimbót is felismeri meg hogy mekkora királyság a szimmetrikus csatlakozó.

Amúgy most mondok egy nagyon cifrát. USB-ből is van olyan amit bárhogy be lehet dugni. micro USB-ből is láttam már olyat (ok, hogy egyedi házibarkács megoldás volt, de remekül működött egy egyetemi projekt keretében). Szerintem csak idő kérdése és micro USB is szimmetrikus lesz. De alapvetően ez még az 1 bites felhasználóknál sem igény, mert rohadtul leszarja mindenki. Főleg, hogy aki okosabb mint egy krumpli az éjszaka félálomban lábujjal is be tud dugni egy USB-t.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
77. Dumm-dumm
2014.03.17. 22:00
Laptopoknál se lett egységes töltő telefonnál se lesz.Nem igaz hogy olyan nagy probléma rá nézni a telefon aljzatára meg a belevaló csatlakozóra hogy hogyan is kéne össze rakni.Lefogadom ha minden egységes lenne úgy hogy akárhogy össze lehet csatlakoztatni a töltőt a telefonnal akkor 3 napon belül már az is baj lenne az embereknek hogy a microsd kártyát csak egyféle képen lehet belerakni a telefonba vagy más eszközbe.Azok akik meg azt hiszik hogy a cégek VÉLETLENÜL csinálnak másfajta ajzatókat az valamilyen álom világban él.A cégeknek az a lényeg hogy legyen nyereség.(Igen persze szörnyű kapitalista....stb kérdésem akkor te miből kapsz fizetést?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. Rotyoka
2014.03.17. 22:55
A micro usb megjelenésével kellett volna azonnali hatállyal bevezetni. Aki pedig nem alkalmazza, kitiltani a piacról, és súlyos milliárdokkal büntetni.

Az Apple lightning pedig egy szemétkupac, mivel adatátvitelre alkalmatlan. És itt pont az lenne a lényeg, hogy egységes legyen a töltő és az adatátviteli kábel is, ezzel rohadt sok kényelmetlenségről megkímélve az embert.

Amúgy annyi innováció volt az apple lightning-be, hogy a régi nokia kör csatlakozót szétnyomták harapofogóval és kiadták iszar néven, 50x-es áron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. Cannapeace Rotyo...
2014.03.17. 23:31
http://store.apple.com/hu/product/MD818ZM/A/lightning%E2%80%93usb-%C3%A1talak%C3%ADt%C3%B3-k%C3%A1bel?fnode=3a

Szerintem meg ez egy sima USB-kábel csak másként nézki kb annyira felesleges mint a 386oson volt hajdanán a hosszu COM port valaki emlékszikrá egyáltalán?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. lajcsi1975
2014.03.17. 23:37
Apple savazás , ilyenkor mindig jókedvem van. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. mythbuster Rotyo...
2014.03.18. 03:17
Gratulálok a semmitmondó, átgondolatlan és tudatlan hozzászólásodhoz.

Látszik soha nem volt közöd az almához, a lightning adatátviteli sebessége a microUSB 10x -e, mivel szimmetrikus a sötétben nem kell bénáznod, és a nokiás csőaljzatúak sem tudom mikor visznek át azon adatot...

Ugyan ez a helyzet a MagSafe csatlakozókkal, bárhogy csatlakoztathatod, ha közelébe érinted "rászippantja", ha megrántod a mágnes elenged és a MacBook az asztalon marad. Ezt próbáld ki a konkurenciáéval is, hátha az asztalhoz tudod úgy rögzíteni, hogy csak az alaplapot rántsa magával.

Tanács: mielőtt bármiről ítéletet nyílvánítasz, legalább szánj 5 percet a guggli álltal felkínál lehetőségek tanulmányozására.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. Merwenus mythb...
2014.03.18. 07:34
Nekem Lenovom (580) van, ha megrántom a kábelt (volt rá példa) simán kijön, mert egy bizonyos pont után elengedi. Magától még sosem csúszott ki, viszont az asztalról se esett le soha.

Kör alakú, hülyebiztos, rosszul nem lehet berakni, bár nem szippantya fel.

Amúgy senki se mondta, hogy rossz a mágneses csatlakozó, csak apple szabadalom troll, és levédte még a mágnes-t is. Ha nem így lenne már rég mind ilyen lenne. Ez viszont engem pont, hogy eltántorít az apple termékektől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. balinlin
2014.03.18. 08:01
Én is levédettem volna a helyében, ez nem vitás.
Én nagyon szeretem az usb-t, mert már ma sem gond sem az adatátvitel sem a töltés. (Szinte mindenhol van kábel.) Én még egyik telefonomba sem törtem bele, görbítettem el stb
A szimmetrikus töltő meg nem hülyeség, de hogy ez döntsön egy telefon vásárlás estén... LOL
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. spdrfx balaz...
2014.03.18. 08:15
Hat igen, egy bizonyos merteku intelligenciat megkovetel az USB.. van akinek ez is magas. Ok hasznaljanak apple cuccokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. Yoshileon
2014.03.18. 09:34
Alapból az áruk meg a butaságaik miatt nem szeretem az apple termékeket (mondhatni utálom), de ettől nem vagyok elfogult, és elismerem az apple jó, okos megoldásait.
A Lightning csatlakozó igenis figyelemre méltó, bár visszafelé ugye nem kompatibilis egy átalakító nélkül, a fejlődéshez szerintem nem is erre kéne törekedni, lásd a USB 3.0 micro-B csatlakozót, ahol bár megoldották, nehezen tudom elképzelni ezt egy telefon alján, nevetségesen néz ki.
Megoldhatták volna egy körömnyi átalakítóval úgy ahogy az applenél is.

De rájöttek, hogy ilyet szabad, és már fejlesztik a type-c csatlakozót, ami például forgatható lesz (a normál méretű oldala is).
Idén nyár környékén számíthatunk a publikálásra, aztán már csak évek kérdése, hogy megjelenjen az eszközökben.

A lényeg az, hogy szerintem várni kéne a type-c-re, és azt szabványosítani az eszközökben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. deviant93
2014.03.18. 10:06
mUSBből én is kiábrándultam, miután a már lassan 1 éves gyári USB töltőm lerugtam egy próba során félrészegen a bőgőerősítőről és elhajlott 1 szál, már csak feszítve tette a dolgát (töltés), fogtam egy másikat (300ft) egy csipeszt, 1 kisollót, 5 perc és kapott egy új aljzatot...
A hülyék majd kompenzálják pénzzel (alma)
Gitárkábeleknél használatos a mágneses cucc, ha húzod "eltörik" - elenged a mágnes, nem rántod ki az aljzatot a gitárból - a félmillás csöves fejet a halálba. Ennyire le van védve?
GoodJobSteveJobs. Alma fan hülye, neki csak alma van.
Respect Nokia Töltő, 10 év és még mindig tart.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. humaniod
2014.03.18. 10:12
Látom sokaknak nagyon nehéz itt felfogni, hogy a könnyebben kezelhető az kényelmesebb, tehát JOBB. A Ligthning kényelemben és tudásában is sokkal jobb az USB-nél.

A legszebb aki még el is kezd hazudozni és/vagy régi Nokia töltőket iderángatni, csak hogy kicsit szidhassa az Apple-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. DogTheDog
2014.03.18. 10:25
Az USB-vel annyi a baj,hogy millio van belole,szabvanyosan.
A jovojet tekintve meginkabb szet fog toredezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. CyberPunk6...
2014.03.18. 10:43
Hihetetlen, hogy sikerült ebből is alma vs faszom tudja mit csinálni.

Aki körülnéz az nem látja, hogy már most is bokáig ér a szemét a világban? Mikor van az a határ, amikor fontosabb lesz, hogy ne fulladjunk bele, mint az hogy a töltőt be lehet-e dugni mind a két irányban?

Tényleg megér minden apró kényelem és funkcionalitás, bármennyi áldozatot?

Már nagyon régen be kellett volna ezt vezetni. Már most nem szabadna töltőt adni a telefonokhoz, és mindnek egységes töltő kéne. A következő lépés az egységes laptoptöltő legyen!
Elvileg készülnek a nagyobb áramerősséget is tudó USB szabványok, csak mire ez bevezetik, és még egységesítik is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. Yoshileon DogTh...
2014.03.18. 11:22
Csatlakozóból 2x3 van
Type-A, Mini-A, Micro-A
Type-B, Mini-B, Micro-B

És most jön a C

Verziókból 1.x, 2.0, 3.0, 3.1

Manapság egy Type-A-Micro-B kábel minden eszközhöz elég, ebből van itthon három, usb-s aljzattal, és mindenki boldogan töltögeti vele az eszközeit, vagy dugja rá vele gépre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. 5hR3kY
2014.03.18. 11:28
Amúgy én azt hallottam hogy az EU szintén egységesíteni fogja a hurkatöltőket is, és szabvány disznóbélméretű kimenetük lesz ezentúl.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. alicenorbi... Cyber...
2014.03.18. 12:18
Végre egy értelmes hozzászólás. Köszönjük!
A sok beszűkült kocka el sem jut az ilyen gondolatokig, csak elvakultan vitatkoznak a leglényegtelenebb baromságokról. Az értékrendjük egyenlő a nullával...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. Asagrim Cyber...
2014.03.18. 13:30
"Már most nem szabadna töltőt adni a telefonokhoz, és mindnek egységes töltő kéne."

És mihez adnák akkor a töltőt, ha telefonhoz nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. CyberPunk6... Asagr...
2014.03.18. 13:45
Töltőt vennél külön, és használnád az összes későbbi telefonodhoz, ameddig tönkre nem megy.

Vagy töltenéd a számítógép usbjéről, vagy bármilyen usb portról.

A lényeg, hogy totál felesleges legyártani egy töltőt minden egyes telefonhoz.

Nekem még egy töltőm sem ment tönkre, és a környezetemben sem ment tönkre soha.

Maximum a zsinórt lehet szétbarmolni, vagy a csatlakozó elkophat sok sok év utána, de már hibaforrása nem nagyon lehet.
Szerintem egy töltő élettartama elérheti a 8-10 évet.
A mai telefonok meg nem élik meg ezt a kort, de ha még mennek is, akkor is lecserélik addigra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. Asagrim Cyber...
2014.03.18. 14:14
Nem vagyok hajlandó olyan eszközt vásárolni, aminek a dobozából hiányzik a használatba vételéhez szükséges kellék! Ez olyan mintha alaplaphoz nem kapnál SATA kábelt! Az adatkábelt meg hova dugjam ha nem vagyok számítógépközelben, a seggembe?

Gondolkozzunk már egy kicsit ember!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. CyberPunk6... Asagr...
2014.03.18. 14:25
?? Adatkábelt sem kellene adniuk.

Ha egységes a töltő, akkor a következő esetek lehetnek:
-előző telefonod töltőjét használod tovább.
-veszel egyet mellé.

Ez tényleg olyan nehéz?
Szerinted tényleg rendben van, hogy minden telefon mellé gyártanak egy töltőt, ami tökéletesen hibátlan állapotban kerül a kukába?

Nagyon nem ilyennek ismertelek, őszintén meg vagyok lepődve a reakciódon.
Főleg ezen a gondolkozzunk már szövegen.

Mintha ez lenne az egyetlen dolog, amihez venni kell egyéb eszközöket.

Az alaplaphoz sem kapsz azonnal processzort, tápot meg memóriát, aztán mégis össze tudsz rakni egy gépet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Asagrim Cyber...
2014.03.18. 14:32
"Szerinted tényleg rendben van, hogy minden telefon mellé gyártanak egy töltőt, ami tökéletesen hibátlan állapotban kerül a kukába?"

Szerinted rendben van hogy a frissen vásárolt telefonhoz még 7 ezer forintnyi kelléket kell venned ha nincs elfekvőben sem hálózati, sem adatkábeled hozzá?

Alaplap lehet hogy rossz példa volt, mert részegység, nem önálló eszköz, de akkor is jól szemlélteti a mondanivalót.

És amiatt találom nagyon rossz ötletnek, mert minimum kell egy USB adatkábel, meg hozzá egy hálózati adapter. A hálózati adapter része az, aminél ez a nagy kábel kompatibilitás rémálommá válik, mert nem mindegy hány mAh. Ha túl nagyot veszel akkor tönkreteszi a kisebb kapacitású eszközöket, ha túl kicsit, akkor 7-8 óra lesz feltölteni egy telefont is.

Szóval itt megint ott tartunk hogy van ami eszközfüggő lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. Turit Asagr...
2014.03.18. 15:32
Ha nincs a telefonhoz kábel, akkor elméletileg annyival kevesebbe is kerül. Amiből tudsz venni kábelt pluszba.

Az ezt követő telefonvásárlásokkor pedig nem kell újra és újra kifizetni azt az összeget mert már lesz kábeled régebbről.

Komolyan nem értem mit nem lehet ezen érteni. Ha kéred mondok rá én is hasonló példát.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. malvoisen Turit
2014.03.18. 15:41
És te el is hiszed, hogy minden telefon árán csapnak 3-10k-t, ha bevezetik az egységes töltőt és a dobozban már nem lesz benne?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. alicenorbi... Asagr...
2014.03.18. 15:45
"Nem vagyok hajlandó olyan eszközt vásárolni, aminek a dobozából hiányzik a használatba vételéhez szükséges kellék! "

Lefordítom magyarra: "Nem vagyok hajlandó kitörölni a seggem. Nyalja ki valaki!"

TV-hez sem szokták adni az összes lehetséges kábelt. Gondolom, akkor te nem is használnád soha olyanra, ami a gyári kiszerelésével nem oldható meg.
Szánalmas ez a hozzáállás, hogy azért problémázol, mert 10 évente venned kellene egy töltőt, amivel ráadásul még spórolnál is.


"És amiatt találom nagyon rossz ötletnek, mert minimum kell egy USB adatkábel, meg hozzá egy hálózati adapter. A hálózati adapter része az, aminél ez a nagy kábel kompatibilitás rémálommá válik, mert nem mindegy hány mAh. Ha túl nagyot veszel akkor tönkreteszi a kisebb kapacitású eszközöket, ha túl kicsit, akkor 7-8 óra lesz feltölteni egy telefont is."

Ez már mindjárt sokkal értelmesebb magyarázat, viszont ehhez a részéhez nem értek, de arra vannak a szakemberek, hogy megoldást találjanak az egységesítéssel kapcsolatban felmerülő problémákra.

Mindenesetre én laptopon keresztül töltöm a mobilom, amit ugyebár nem külön ahhoz gyártottak, mégsem tölt 8 órákat, és nem is tette tönkre. A telefon papírjain sem láttam, hogy nem ajánlják így, tehát akkor csak megoldható anélkül is, hogy káros hatása legyen az eszközökre.
Ha pedig ez nem okoz problémát, akkor szerintem hajrá, mert ezen kívül más érdemleges indokot nem olvastam itt az egységesítés ellen, legfeljebb 12 évesek (vagy azon a színvonalon tengődők) rinyálását ökörségek miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. alicenorbi... malvo...
2014.03.18. 15:54
Ember, kapitalizmus van, a cégek versengenek a vevőkért. Egyértelmű, hogy a konkurencia alá vágnak árban, ahol csak tudnak, hogy az ő terméküket vedd meg. Attól nem csökken a profitjuk, ha a töltő tényleges árát engedik el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. VAjZY
2014.03.18. 16:58
Én is meglepődtem cseppet Asagrim hozzáállásán, általában ésszerű szokott lenni, nem értem, mit nem ért. Nyilván ahhoz az akksi kapacitáshoz vásárolnál töltőt, mi ezzel a probléma? A szabványosítás magát a dugaszt és portot érinti, nem az adaptert. Ahol megveszed az új készülékedet, ott tudsz venni ahhoz töltőt, illetve adaptert is (ha nem lenne már ezt megelőzően is).

Igen, a fanboyság képes elkeserítő módon elbutítani és megvakítani embereket, akiknek aztán a béka segge alá kerül az értékrendjük. Minden esetre ezen a területen mindenképpen előnyös a szabványosítás, nem érv itt a sebesség, hiszen az fejlődhet folyamatosan. A forgathatóság és a többi nonszensz szempont pedig pláne nem. Akinek gondot okoz bedugni egy kockát egy kocka alakú lyukon, az magára vessen, óvodás tananyag.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. HGIceman
2014.03.18. 17:09
Annak hogy egy táp hány ampert tud leadni, semmi köze ahhoz, hogy egy gyengébb aksi túltöltődik(erre való a töltés szabályozó a telóba). Egyedül annyi van, hogy ha túl kicsi a táp tovább tart a töltés, azt meg minden gyártó meg tudná oldani, hogy 1-2A-t tudjon a cucc.

Ilyen szempontból mégis csak az alma megoldása a jó, legalábbis a 4S-nél, itt ugyanis a tápon csak egy USB aljzat van, amibe be lehet dugni az adatkábelt, és nem számít, hogy a kábel végén milyen teló van(feltéve hogy USB-ről tölthető).

Én mindenképpen azt a megoldást támogatnám, hogy a tápnak ne legyen része a töltő kábel. Ugyanis nagy valószínűséggel a kábel törik el először. Az általam javított töltők 80%-ánál a kábel volt a ludas, persze a táp össze van sütve, így csak erőszakkal lehet javítani vagy csere. De miért is kéne kidobni egy jó trafót egy szar drót miatt?

Ennek nem az alma vs. többi telóról kéne szólni, hanem az ésszerűségről, de arról meg nem fog, mert nem ez a gyártók érdeke. Teljesen mindegy, hogy minden telón ugyanolyan csati van, ha a tápokat ugyanúgy ki kell dobni egy vezetéktörés miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Ronin93 HGIce...
2014.03.18. 17:37
Ez a külön adapter dolog nem az alma megoldása, amikor mp4 lejátszók elterjedésekor megvettem az első noname cuccomat, akkor az már rég így volt megoldva.

Egyébként is jó dolognak tartom a szabványosítást - habár ma már almán kívül nem is találkozok olyan eszközzel amihez nem lenne jó a mostani töltőm.
Ezzel töltöm a Kindle 5-öm, a Nokia Lumiám, valamint a családban lévő Samsung és Sony Ericsson telókat, valamint ha hozzám kerül egy random telefon/tablet/GPS amit a gépre szeretnék kötni (kb heti 2-3 alkalom) akkor ezt már max két kábelből meg tudom oldani (GPS-eknél a mai napig jellemző a mini USB). Csak támogatni tudom az elgondolást.
Ha valaki visszaemlékszik, akkor eszébe juthat, hogy pár éve hasonló tevékenységhez valóságos kábeldzsungelt kellett a fiókban tartani, mert pl hasonló korú Samsungoknál is előfordult közel azonos kialakításban két különböző méretű csatlakozó.

Amúgy optimális esetben az árusítást úgy kéne megoldani, hogy egy fullos kiszerelés a mostani áron, meg valamivel olcsóbban egy olyan amiben nincs benne a kábel és a töltő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. humaniod VAjZY
2014.03.18. 19:05
"A forgathatóság és a többi nonszensz szempont pedig pláne nem. Akinek gondot okoz bedugni egy kockát egy kocka alakú lyukon, az magára vessen, óvodás tananyag."

Ez jó nagy szemét hozzáállás a dolgokhoz. Aki nem tud mondjuk lépcsőzni, az is magára vessen? És még sorolhatnám...

Egyébként a micro-usb az felétek kocka? Ajjaj!....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. humaniod HGIce...
2014.03.18. 19:11
"Ilyen szempontból mégis csak az alma megoldása a jó"

Ebben a témában minden szempontból az Apple megoldása a jó, egyet kivéve: nem az az elterjedt szabvány.
Én elvenném tőlük a Lightning csati jogait és azt vezetném be mint kötelező szabvány.

GYK.:
- külön töltő és kábel,
- töltőn normál USB csatlakozó,
- készüléken mindenben a legfejlettebb dugasz,
- maximálisan kényelmes a használata, akkor is ha öreg valaki, gyengén látó vagy csak este vezetés közben a kocsiban kotorászik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. humaniod
2014.03.18. 19:13
Mellesleg nem is ezt kellene igazából nyomni, hanem a vezeték nélküli töltést kötelezővé tenni és akkor a probléma át lenne ugorva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. HGIceman
2014.03.18. 20:12
Ronin93:
Én nem is azt mondtam hogy az övé, csak azt akartam kifejteni, hogy ezt a megoldás szerintem jó.

humanoid:
Én nem a telóba lévő Lightning csatiról írtam, épp ellenkezőleg(az enyémen se ilyen van).
Teljesen mindegy milyen csati van a telón, ha a töltőn USB aljzat van és minden tulaj a telefonjához kapott adatkábelt használhatja töltésre(legyen az mUSB vagy Lightning).
Pontosan az első két pontod előnyeit próbáltam elmagyarázni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. malvoisen alice...
2014.03.18. 21:07
Okoskám, a kapitalizmusban tőkések is vannak, ugye...

Egy olyan opció kivétele, ami nem befolyásolja a vevő árérzékenységét nem fogja az árakat sem lejjebb vinni.

Már nem kapsz Windows-t DVD-n, sokszor füzetet sem, az Apple nem csomagol távirányítót minden gépe mellé. Olcsóbb lett bármi is? NEM.

Csak azért, mert hallottad azt a szót, hogy kapitalizmus, még nem tudod mi az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. CyberPunk6... malvo...
2014.03.18. 21:21
Miért olyat hozol fel példának, ahol nincs verseny?

Szerintem sem a windows, sem az apple termékek nem vesznek részt igazi versenyben.

A windowsnak nincs vetélytársa, az apple meg fanatikusokat gyűjt és státuszszimbólum, ami alapból extra felárral kerül eladásra.

Egy valódi versenyben viszont igenis alávágnak a másiknak. Nem fogja olcsóbban adni, ha nem muszáj, de mindig lesz aki a másik alá vágjon, és idővel el fog tűnni az árából, VAGY megjelenik az ára fejlesztés, képesség formájában.

Ha csak 1-2-3 gyártó lenne a piacon, akkor tényleg nem valószínű, de a telefonpiac szerencsére elég színes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. malvoisen Cyber...
2014.03.18. 21:58
Tehát a 20+ számítógép gyártó, aki már nem csomagol Win lemezt a cucc mellé nincs versenyben?

Talán látszólag nagy tétel egy 30 ezer forintos telefon árában a töltő és a kábel (amit kisker ezrekért kapsz), de egy pár dolláros BOM tétel miatt nem fognak árat csökkenteni a gyártók a végfelhasználó felé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. CyberPunk6... malvo...
2014.03.18. 22:24
Ebből a szempontból más, mert a microsoft a lemezeset tette felárassá, és nem a lemez nélküli olcsóbbá

Szóval a licence lemez nélkül annyi, mint a win volt régen. Ha lemezeset akarnak, akkor az extra felár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. alicenorbi... malvo...
2014.03.18. 23:23
Mert olyan szarkasztikusan kérdeztél vissza, mintha lehetetlen feltételezés lett volna, vagy legalábbis soha nem hallottál volna piacgazdaságról. Mindössze ezért említettem...

De ez nem hit kérdése, ahogy te érdeklődtél felőle, hanem egyszerű árverseny, ami a mobilpiacon valószínűleg a legnagyobb kihívás jelenleg.

Amúgy meg senki nem mondott olyat, hogy rögtön minden telefon árából le is csípik azt az összeget forintra pontosan, amit a töltő ért mellette, de a jövőbeni árképzésnél nagyon is egyértelmű, hogy szerepet fog játszani.

(A példáid meg teljesen irrelevánsak ebben az esetben, mert még véletlenül sem fedik az adott szituáció lényegét.
Erre most teljesen feleslegesen elkezded védeni a példáid jogosultságát ahelyett, hogy a valódi témához tennél hozzá érveléssel...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. FRK
2014.03.19. 11:36
Jelen pillanatban 10 töltő van a lakásban, ebből használunk maximum 3-at, van olyan, amihez már a telefon sincs meg, 2 régi Samsung, 1 LG aminek a hálózati adapteréből ki tudom húzni a kábelt és így lesz belőle adatkábel (ami eddig bármilyen microUSB telóhoz jó volt) és 6(!!!) ugyanolyan Nokia töltő.
Nekem ebből a 10 töltőből 6 baromira felesleges, csak szemét. A Nokiák zsír újak, ezért ki nem dobom, de már herótom van pakolgatni őket.
Szóval én nyomnék egy baromi nagy igent arra, hogy legyen egységes töltő és ne kelljen szemetet felhalmozni. Az, hogy ez microUSB vagy Apple szabvány nem érdekel.
Aki meg a töltő hiánya miatt nem vesz mobiltelefont, az majd beszél vezetékes telefonon és kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. malvoisen alice...
2014.03.19. 12:24
A legtöbb népszerű telefonnál a BOM (nettó anyagköltség) harmada vagy negyede a kiskereskedelmi árnak. Kisebb gyártóknál az arány magasabb, de nem 100%, hiszen az árban fedezni kell a vállalat minden költségét és valahol profitot is kell termelni.

Ahhoz, hogy a vásárló indifferens legyen egy töltős csomag vagy egy töltő nélküli megvásárlása között két dolog kell:
1. Csökkentik a telefon árát a töltő mértékével, hogy a vevő magának szerezze be.
2. A telefon árát alig vagy nem csökkentik és a töltő lesz sokkal olcsóbb külön.

Az első azért nem fog menni, mert egy jelentéktelen BOM tétel kivételével a kisker árat jelentősen lejjebb kell nyomni.
A második azért nem jó, mert a gyártóknak a kiegészítő mindig is hatalmas profitot jelentett.

Ezért nem lesz töltő mentes csomag és árcsökkenés sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. malvoisen alice...
2014.03.19. 12:30
És azért voltam szarkasztikus, mert egy piacgazdaságban nem csak te vagy mint fogyasztó, aki olcsón szeretne mindent, hanem a vállalatnak profitot kell termelnie.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Pete89555
2014.03.19. 13:49
Igazából meg van ez már oldva, csak annyit kellene tennie a gyártóknak, hogy nem csomagolnak az új telefonjaikhoz töltőt. Androidnál nincs kompatibilitási probléma, és mondjuk az iPhone-ok töltőjét is megcsinálhatnák lecsatolható vezetékkel, a töltőn meg lenne USB aljzat, ahogy sok töltő már ilyen android vonalon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. mythbuster
2014.03.19. 14:23
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. mythbuster Pete8...
2014.03.19. 14:23
Nem tudom hányszor járt a kezedben eredeti Apple iPhone/iPad töltő, de egyiken sincs kábel csak USB aljzat, ahova csatlakoztathatod a kapott adatkábelt. Mióta kijött az első generációs iPhone ez azóta így van(2007). A többi gyártó ez után ment el ebbe a vonalba, persze lehet addig is volt, csak nem volt elterjedve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. VAjZY human...
2014.03.19. 14:47
Valamit félreérthettél, mert nem értem az összefüggést a lépcsőzés és egy kábel bedugása között. A kocka pedig egyszerűsítés volt nyilván, tudom (mindenki más is), hogy néz ki egy micro USB dugasz. Arra akartam kilyukadni, hogy ez nem kéne szempont legyen, itt sokaknak pedig mégis az, ellenben a szeméttermeléssel és egyszerűsítéssel, szabványosítással. Inkább az öntörvényűség és a környezetellenesség? Rendben, de tudod, mit szoktak erre mondani: a vélemény olyan, mint a segglyuk, mindenkinek van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. alicenorbi... malvo...
2014.03.19. 14:56
Ez nagyon messze van a valóságtól, mert még mindig nem veszed figyelembe a konkurenciaharcot. Így nem lehet számolni, hogy egyes tényezőket egyszerűen kihagysz az egyenletből.

Ráadásul csak BOM-mal számolsz, miközben nem csak abból áll. A járulékos haszonról már nem is beszélve, hogy a szállítási költség is drasztikusan csökkenni fog emiatt, ami szintén egy jelentős kiadás a cégek számára.

A poén pedig az, ha mindezen érvelések nem szólnának mellette, még akkor sem buknál rajta pénzt, mindössze kevesebb szemetet kéne felhalmoznod úgy, hogy semmiben sem szenvednél kárt. Mekkora baromság lenne már, mi?

Mellesleg én egyértelműen a törvénybe iktatnám azt is, hogy a töltőket külön kell árulni, hiszen ez lenne a lényege, szóval, ha van eszük, ez így is fog történni. Gond megoldva, és máris felesleges róla a vita.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. malvoisen alice...
2014.03.19. 15:30
És mégis, hogy akarod számszerűsíteni a "konkurenciaharcot"? Amint ez megtörtént, betehetjük az egyenletbe. Ugyanígy a szállítási költség (bár nem tudom, hogy a töltő szállítására gondolsz, vagy a komplett csomagra), ha le tudod vetíteni a töltő szállítására vonatkozó költséget, akkor majd figyelembe lehet venni. Bár az, hogy a töltő szállítása jelentős költség, eléggé megmosolyogtat.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. alicenorbi... malvo...
2014.03.19. 16:11
Nem számszerűsítésről beszéltem, hanem arról, hogy bele kéne kalkulálni a többi tényezőt is, nem csak azt, amit te jónak látsz. Nem, mintha te egyetlen számadatot is írtál volna, úgyhogy nem tudom, miről beszélsz.

Minimum fele olyan vastag lesz a telefon doboza, 2-szer annyi fér el ugyanakkora helyre, ergo máris megspórolták a szállítási költség felét a telefonok esetében. Ha szerinted 50% nem jelentős különbség...

De még csak az előállítási költséget sem vetted figyelembe az anyagköltség mellett, se a raktározási költséget... gyakorlatilag semmit. Ez már csak ilyen izzadságszagú erőlködés a részedről, mert nem vagy hajlandó beismerni, hogy nincs igazad.

A vitát pedig már az előző hozzászólásomban lezártam azzal, hogy ez még mindig csak lényegtelen terelés, mert, ha igazad is lenne, akkor sem lesz rosszabb. Legfeljebb jobb lehet, viszont még véletlenül sem az eladási ár a fő szempont. Az csak járulékos bónusz, hogy pénzügyileg is jobban járhatsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. alicenorbi... VAjZY
2014.03.19. 16:21
A mozgássérült hasonlatról csak annyit, ha egy USB töltőt nem tud valaki bedugni, akkor egy telefont sem fog tudni használni. Akkor meg miről beszélünk?
Ez megint csak ilyen mondva csinált ok, hogy valamivel érvelhessen az ökörség mellett.


"Arra akartam kilyukadni, hogy ez nem kéne szempont legyen, itt sokaknak pedig mégis az, ellenben a szeméttermeléssel és egyszerűsítéssel, szabványosítással. Inkább az öntörvényűség és a környezetellenesség?"

Annyit hozzátennék, hogy ez egy kocka oldal. A szavazatokból is látszik, hogy széles körben azért nem ennyire rossz a helyzet, mint itt.
Mindenesetre szánalmas, hogy emberek egy nüansznyi kis kényelmet ennyivel fontosabbnak tartanak, mint egy valódi jelentőséggel bíró változást. (Az ilyenek a szememben nem sokat érnek...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. humaniod alice...
2014.03.19. 16:49
"A mozgássérült hasonlatról csak annyit, ha egy USB töltőt nem tud valaki bedugni, akkor egy telefont sem fog tudni használni. Akkor meg miről beszélünk?
Ez megint csak ilyen mondva csinált ok, hogy valamivel érvelhessen az ökörség mellett."

Neked fogalmad sincs róla, hogy az Apple filozófiájának köszönhetően hányféle fogyatékkal élők tudják használni az iPhone-okat. Persze szerinted ez ökörség!

Nagyanyámnak meg ez nem "kis kényelem", mert egy m-usb csatit egyszerűen nem tud bedugni, úgy mint sok öreg, gyengén látó, reszkető kezű sem.

De ha már itt tartunk, neked amúgy a használt töltővel miért akkora világfájdalom elbaktatni a legközelebbi leadó helyig, átlag 3 évente?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Cannapeace
2014.03.19. 17:16
Tipikus kazetta esete aki nem tudta megfordítani, csak az egyik oldalt hallgatta majd jött az autómatikus kazetta megfordítós megoldás. 2014 van az usb lassan a 20. életévét tapossa egy új szabvánnyal csak a szemét kupac növekedést bővíthetjük annak meg nincs értelme. De annak hogy valami almás nyálfon különcködik miértelme van a szabványnak? Ennyi erővel minden gyártó csinálhatna külön szabványt amit levédhetne nem de kedves alma?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Cannapeace human...
2014.03.19. 17:25
Valószínüleg a gyengén látó nagy mamámnak nem vennék high-tech cuccot ha egy szimpla telefont képes kezelni 1hét tanulás után aminek még színes kijelzője sincs akkor arra minek egy usb. De nézzünk meg egy c5 c7 nokiát ahol van usb és kör alaku töltö is ha szegény anyókának kell a multimédia amiről ezelőtt talán csak hallot látott és ismerkedne vele majd halakan megjegyezné én ehez már öreg vagyok.

Van egy 14 éves siemens 5V töltőm hibanélkül szolgál már régota akkor mért cserélném le azt ami bevált? csatit a végén kell nyissz majd a megfelelő port reá heggeszt és kész amugy meg egy fél filléres kondin nem fogok sporolni de egy 1600-3200ft-os töltőn igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. alicenorbi... human...
2014.03.19. 17:50
"De ha már itt tartunk, neked amúgy a használt töltővel miért akkora világfájdalom elbaktatni a legközelebbi leadó helyig, átlag 3 évente?"

Szerinted, ha elviszed, akkor megszűnik szemétnek lenni? OMG...

Nagymamám nem tud varrni, mert nem talál bele a cérnával a tű fokába, azt a rohadt telefontöltőt érdekes módon mégis be tudja dugni, csak neki 1 percig tart, ami nekem 5 másodpercig. Össze ne szarjuk már magunkat azon az 55 másodpercen, természetes dolog, hogy az öregség ezzel jár, el kéne fogadni.

Vagy esetleg van a két halmaz metszetét vizsgáló statisztika azokról, akik egyáltalán nem tudják bedugni az USB csatlakozót, de a lightning-ot még igen? Hány százalék is ez? És mi van azokkal, akik az Appel megoldását sem tudják már használni? Az hány százalék? Szerinted mégis hol a határ? Mert akkor fejlesszenek már ki egy olyan megoldást inkább, ami egyetlen ember számára sem okoz problémát akkor sem, ha mindkét kezét amputálták. Rájuk nem is gondolsz? Mekkora szemét vagy...

Amúgy meg öreganyám majd biztos ki tudja fizetni az Apple túlárazott megoldásait a nyugdíjából...
Értsük már meg végre, hogy a lightning csatlakozó nem használható fel szabadon az USB-vel ellentétben, mert az egy Apple szabadalom, amit még véletlenül sem jótékonyságból védettek le, hanem azért, hogy még több pénzt csináljanak vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. malvoisen
2014.03.19. 18:19
alicenorbie

Te vakegér, nem azt mondtam, hogy mondj egy számot, hanem hogy nem létezik olyan tétel, hogy "konkurenciaharc".

Ha kiveszik, vagy , akkor fele akkora lesz a doboz? Valahol a fülesnek is lennie kéne. LOL.

Én az egészet onnan közelítettem meg, hogy ha a töltőt ki is vennék, a fogyasztó nem látna árcsökkenést. Azt nagyon ügyesen magyarázod, hogy a vállalatnak hogy lesz kevesebb a költsége (ennek soha nem is állítottam ellenkezőjét), de azt képtelen vagy megérteni, hogy ez a fogyasztóig nem fog eljutni. Egyébként meg alapfunkción nem lehet versenyezni, márpedig a termék energiaellátása alapfunkció.

De látom, jól elvagy itt mindenkivel. Na szeva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. alicenorbi... malvo...
2014.03.19. 18:40
Ha szerinted a mobilpiacon elhanyagolható a konkurencia hatása, akkor veled nincs miről beszélni, mert lövésed sincs az egészről.

Elég érdekes mobilod lehet, ha vastagabb ezeknél a töltőknél, ráadásul még egy fülest sem tudnál a töltő hiányában jobban elhelyezni. Jézusom...

Igazad van, soha nem fog eljutni a fogyasztóig, mert az egész mobilpiac egy kartellben tömörült össze. Ja, várjál, mégsem... csak szimplán csőlátású vagy.

A többire meg alapból nem tudsz reagálni már másodszorra sem, illetve csak egy elköszönéssel, ami mindent elmond, azt hiszem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. HGIceman alice...
2014.03.19. 19:59
Nem valószínű, hogy a doboz kisebb lesz. Nem telefon, de elektronika: Adott egy időrelé két verzióba, az egyikhez van aljzat a másikhoz nincs. Annak az időrelének amihez nincs aljzat ugyanabba a dobozba van,mintha lenne hozzá aljzat. A doboz akkora hogy simán elfér benne két időrelé ha nincs aljzat. A gyártó nem fog két dobozt rendelni és két csomagoló gépet üzemeltetni csak azért mert egy tartozék opcionális.
A telefon attól persze lehetne olcsóbb, ha nincs hozzá töltő, de biztos nem a kisebb dobozzal fognak a gyártók szórakozni.
Az árversenyről meg csak annyit, hogy aki egy gyártó termékeit favorizálja akkor sem fog más gyártótól venni, ha annak a telója olcsóbb töltő nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. malvoisen alice...
2014.03.19. 20:24
Láttál már mostanában dobozt? A kiegészítők a telefon _alatt_ foglalnak helyet, ha beteszek egy fülest, akkor egy téglatestben bőven elég hely marad a töltőnek...

A többire meg nincs értelme reagálni, mert a BOM-ban benne van a töltő előállítási költsége. iPhone esetén pl. kb 7 dollár az összes cucc, amit mellécsomagolnak. Te vagy, aki nem ért dolgokat...

http://technology.ihs.com/451425/groundbreaking-iphone-5s-carries-199-bom-and-manufacturing-cost-ihs-teardown-reveals
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. DogTheDog malvo...
2014.03.19. 20:40
Az Apple-nel egy termek BOM-jan sincs ar,csak egy lista a bele szerelt alkatreszekrol (pontosabban azok kodja es mennyisege) es a hozza rendelt (vagy alapbol vele jaro) kiegeszitokrol.
Ezek allomasokra bontva szerepelnek.
rajta van meg a megrendeles es a vallalt teljesites datuma is.
Volt idoszak,hogy naponta tobb szazat kellett atnezzek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. DogTheDog alice...
2014.03.19. 20:41
Az en mobilom vastagabb ezeknel a toltoknel,legalabb is a szurkenel tuti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. malvoisen DogTh...
2014.03.19. 20:43
Ezt elhiszem, tudom hogy más a gyártási BOM, de a könyvelésben is BOM-nak hívjuk a tételesen lebontott költségjegyzéket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. malvoisen HGIce...
2014.03.19. 20:45
Arról nem is beszélve, hogy már most is lehetne több féle doboz, mert az EU-s töltők (amiket linkeltem is) kb fele-harmad olyan vastagok, mint mondjuk a US vagy UK szabvány. Ennek ellenére egy méret a doboz, csak a papírtálca más kialakítású benne, abból az okból, amit írtál is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. alicenorbi...
2014.03.19. 21:45
@HGIceman
Honnan veszed, hogy kétféle kiszerelésben lesz kapható egy telefon? Ez csak feltételezés. Sokkal ésszerűbb külön árulni a töltőt a telefontól, mert így tized annyi sem fog fogyni belőle.
Nem tudom, arra emlékszel-e, amikor még olyan baszott nagy dobozban értékesítették a telefonokat különféle marketing okok miatt, aztán a sok hülye rájött, hogy úgy csak levegőt szállítanak, és nem véletlenül tértek is át kis dobozokra, mert nagyon is számít.

De ez mind csak példa volt annak az értetlennek, mert csak a BOM-ot szajkózza, mintha azon kívül más nem létezne. Érdekes módon először az is csak az anyagköltséget takarta, most már benne van az előállítási költség is. Magának mond ellent...

Viszont mint már mondtam, ez mind tök lényegtelen, csak képtelen nem ezen lovagolni, és nem tudja felfogni, hogy a szemét csökkentése a cél. Persze aki csak a pénzre képes gondolni...

A fanboy-ok meg csak egy réteg, az értelmes ember ár/érték alapján vásárol, és az olcsó telefonoknál nehogy már ne legyen érezhető pár ezer forint. Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy S5-ből akkor is ugyanannyi fog fogyni, ha 20 ezerrel drágábban adják.

@malvoisen
"Láttál már mostanában dobozt? A kiegészítők a telefon _alatt_ foglalnak helyet, ha beteszek egy fülest, akkor egy téglatestben bőven elég hely marad a töltőnek..."

Erről beszélek, hogy nem vagy képes logikusan gondolkozni. Ha nem lesz ott a töltő, akkor fogom azt a picsa kis helyet foglaló fülest és a telefon rövidebb oldala mellé rakom...
De még mindig nem sikerült felfognod, hogy ez csak néhány példa volt az általad kihagyott költségcsökkentő tényezőkre, (amiket együtt már nem lehet elhanyagolni, mert nem 2 forint) és nem ez a lényeg... Hallod, te érted egyáltalán azt a szót, hogy környezettudatos?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. humaniod
2014.03.19. 21:55
Hagyjuk már ezt a marhaságot, egy hétvégi bevásárláskor is több szemetet generálunk, mint egy szaros töltő! Egyik idióta eu-s bürokratának megint elgurult a gyógyszere és most épp nem az uborka hajlási ívét dobta ki a gép.

Kötelező szabvány meg csak olyan dolog legyen, amit már nem lehet tovább fejleszteni. Az usb nem ilyen, lásd Lightning...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. humaniod alice...
2014.03.19. 21:58
Szemét egy hozzáállás a tied: senki helyzetén ne javítsunk, szenvedjen csak. Szerencsére sokkal jobb emberek vannak nálad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. humaniod Canna...
2014.03.19. 22:02
Ne csak önmagadban gondolkozz! Képzeld a világ tele van tőled nagyon eltérő emberekkel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. humaniod
2014.03.19. 22:03
Hagyjuk már ezt a marhaságot, egy hétvégi bevásárláskor is több szemetet generálunk, mint egy szaros töltő! Egyik idióta eu-s bürokratának megint elgurult a gyógyszere és most épp nem az uborka hajlási ívét dobta ki a gép.

Kötelező szabvány meg csak olyan dolog legyen, amit már nem lehet tovább fejleszteni. Az usb nem ilyen, lásd Lightning...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. malvoisen alice...
2014.03.19. 22:30
Mikor az Apple-höz megérkezik a töltő xy beszállítótól, amit aztán beleraknak a dobozba, és kerül mondjuk 3 dollárba, abban bizony benne van az előállítási költség és a szállítás is.

Milyen "20 ezerrel drágábban adják"? Az egész onnan indult, hogy van egy hangyafasznyi tétel, amit a gyártók meg tudnak spórolni (egy töltő legyen max 3 dollár). Ha csökkentik 15-20 dollárral a végfelhasználói árat, az éri meg a fogyasztónak, mert kb ennyi egy branded töltő. Ha ennél kevesebb az árcsökkentés, akkor mindenki megveszi a jelenlegi áron töltővel a telefont. Ez viszont nem fog bekövetkezni, mert akkor csak buknak a dolgon gyártók (ha többet enged az árból, mint amennyibe neki a töltő került).

Vagy csökkentik a külön töltő árát (is), de azon megint csak buknak, mert jelenleg hatalmas haszonnal értékesítik.

Ezt már az 55. hozzászólásban leírtam, de azóta olyan baromságokon lovagolsz, mint a "konkurenciaharc".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. CyberPunk6... human...
2014.03.19. 22:35
Ha a termékek csomagolását nézzük, akkor igen, de azokat nem lehet megúszni. Ma már a zacskók nagy része is biológiailag lebomló anyagból készül.

Egyébként sem értem ezt a logikát, ha valami más is szennyezi, akkor a többit is hagyjuk figyelmen kívül?
Tehát, ha egy gyár szennyezi a környezetet, akkor addig tulajdonképpen a kertekbe is öntögethetem az akkumulátor-savat?
Mi az összefüggés?

Egyébként a töltőkben elég sok a műanyag, és a NYÁK gyártás sem éppen a legkörnyezetkímélőbb dolog a világon. De lényegtelen. Szerintem minden lehetőséget meg kell ragadni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. alicenorbi...
2014.03.19. 23:12
@humanoid
"Kötelező szabvány meg csak olyan dolog legyen, amit már nem lehet tovább fejleszteni. Az usb nem ilyen, lásd Lightning..."

Ekkora hülyeséget még leírni is... Mert a lightning csatlakozó soha nem lesz továbbfejleszthető... (facepalm)
Ilyen ostoba gondolkodással már a középkorban megragadtunk volna.
Amúgy semmi akadálya, fizess az Apple-nek annyit, hogy tegye mindenki számára elérhetővé a szabadalmát, és akkor meg lehet valósítani... Képes vagy felfogni, hogy a lightning csatlakozót csak az Apple használhatja, és nem fogja neked kiadni a kis jótékonysági céljaid miatt?

"Szemét egy hozzáállás a tied: senki helyzetén ne javítsunk, szenvedjen csak. Szerencsére sokkal jobb emberek vannak nálad."

Szerencsére nem mindenki olyan buta mint te, vagy legalábbis veszi a fáradságot végiggondolni dolgokat, de neked kár utalni bármire is, mert te agyalás helyett inkább reagálsz egy ilyet...
Nem tudom, te melyik világban élsz, de, hogy nem a valóságban, az biztos.

"Hagyjuk már ezt a marhaságot, egy hétvégi bevásárláskor is több szemetet generálunk, mint egy szaros töltő!"

Na, ebből azért világosan látszik, hogy inkább te vagy a szar ember, akit kurvára nem érdekel a környezet, és ezzel együtt az embertársai sem, mert ugyebár a micro USB csatlakoztatásra nem képes fogyatékkal élők is ezen a bolygón vegetálnának, ha az ilyenek, mint te, nem zúdítanák a nyakukba a veszélyes összetevőket tartalmazó hulladékot, mert azt hiszik, hogy egy töltő olyan, mint egy biológiai úton lebomló műanyag szatyor, mondván úgysem számít, hiszen hétvégi bevásárláskor is több szemetet generálunk, akkor miért ne termelhetnénk még többet más területeken is.
Menj oda a nagymamádhoz, és kérdezd meg tőle, mi neki a fontosabb: a mobiltelefonja töltője, vagy egy valamivel élhetőbb világ a déd-/ükunokáinak. Kurvára meglepődnék rajta, ha a kedves unokája világnézetét forszírozná ő is...

@malvoisen
Jó, akkor nem lesz olcsóbb. (Majd meglátjuk...) Még mindig nem változtat semmin, mert bukni sem fogsz rajta, tehát ez nem indok a töltők egységesítésének a bevezetése ellen. Ugyebár erről szólt a cikk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mythbuster
2014.03.20. 02:12
Egyesek itt úgy szórják az áldást, mintha azt a sok elektrónikai hulladékot nem hasznosítanák újra, és kajakra beleélik magukat abba a dilemmába, hogy majd az unokáik fognak úszni a szemétben 2100 -ban...

Sokkal nagyobb problémáink vannak az elektromos hulladékoknál, amit egyébbként tonnaszámra hasznosítanak újra. Ott van pl a kőolaj kérdése, egyszer el fog fogyni és nem lesz üzemanyag, de ami majd a szűkebb keresztmetszetet jelenti a műanyag, mivel ahoz elengedhetetlen a kőolaj.

Továbbra sem a mobil töltőkkel van a baj, sokkal inkább azokkal a töltőkkel melyek végén kébel lóg az USB aljzat helyett amivel mindent lehetne tölteni. Ha számszunghoz kell töltő micro-usb -vel csatlakoztatod a töltőhöz, ha iPhone -hoz, akkor Lighteningel. Ezt az Apple már a kezedektől alkalmazza, napjainkban már más gyártók is átálltak az USB aljzat alapú töltőkre. A gond azokkal a gyártókkal van, akik még mindíg beforrasztott kábellel dobálják a szemetet a világban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. 5hR3kY mythb...
2014.03.20. 02:54
Hulladékkezelés? Valahogy így megy a harmadik világban: [LINK] A sok belélegzett sz@rtól már van hogy a 40 éves kor sem élik meg akik ezt a melót tolják.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Norrbi
2014.03.20. 03:00
Hú, kemény vita alakult ki úgy látom!
Majdnem mindent elolvastam, és nagyon elszomorító az emberek hozzáállása, hozzáértése.

Nekem az a véleményem, hogy az Apple megoldása a lightning a jó. Előnyösebb. Laptopnál pedig a Magsafe. A mozgáskorlátozottaknak mindenképpen előny.
Másfelől egy egységes töltő-adattovábbító foglalat egységesítené a dokkolást is, így például médialejátszókba, autóba és így tovább.
A vezeték nélküli töltés az azért lenne jó mert így sincs még elég wifi meg bluetooth és egyéb mikrohullámú 'zaj' az életünkben. Kéne még a töltés is zavarjon alvás közben.

Akik meg a nokia elavult DC-jével hozakodnak, meg hogy az is szimmetrikus minden irányba azok menjenek olvassák a népszabadságot inkább
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. alicenorbi... mythb...
2014.03.20. 03:52
"Egyesek itt úgy szórják az áldást, mintha azt a sok elektrónikai hulladékot nem hasznosítanák újra, és kajakra beleélik magukat abba a dilemmába, hogy majd az unokáik fognak úszni a szemétben 2100 -ban... "

"A kínai Guiju régiója az egyik legnagyobb e-hulladék feldolgozó telep a világon. Az itt élő gyermekeknek több mint 80%-a szenved ólommérgezésben."

Itt az újrahasznosításod...
Ti semmit nem tudtok a világról, amiben éltek, csak virtuális világokat bámultok a monitorotokba temetkezve?

Kőolaj? Hagyjad már, alig várom, hogy elfogyjon. Legalább amiatt rá leszünk kényszerítve egy értelmesebb életre, ha már az emberiség túl hülye hozzá, hogy önként tegye.
Az itteni hozzászólások is csak azt erősítik meg, hogy ráférne végre egy újabb özönvíz a világra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. CyberPunk6... mythb...
2014.03.20. 08:43
Az újrahasznosítás is környezetszennyező. Mindössze két okból teszik meg mégis. Mert kevés van sok nyersanyagból, és mert óvni kell a környezetet.

Ha megveszed a töltőt, akkor az egyszer lett legyártva, szállítva, vegyileg kezelve. Ez utána ameddig használod több kárt nem okoz.
Ellenben ha a szemétbe kerül még jó állapotban, akkor feleslegesen szállítva lesz. Feleslegesen szét lesz szedve. Ki lesznek dobva a jó, de újra nem hasznosítható részek (nem típusspecifikus a művelet, ezért nem is mérik be, szétszedik, akkor is ha jó). Ezután egy csomó vegyi eljárást alkalmaznak. Újra gyártásra kerül az újrahasznosított alapanyag. Újra szállításra.

Ezek a részek pedig mind szennyeznek (képzeld, még az áram használata is szennyező, amit ezekre feleslegesen pazarolnak, mert azok előállítása környezetkárosító módon történik).
Ezzel szemben, ha otthon használod ameddig jó, az összes ilyen folyamatra nincs szükség.


Az újrahasznosítás arra jó, hogy ha valami mindenképpen szemét, akkor minél inkább hasznos és minél kevésbé szennyező legyen, ami hátramarad utána. Ez sem egy feneketlen kút, ahová minden szemetet be tudunk önteni.

A kőolaj biznisz meg most úgy áll, hogy mégsem fogy el olyan hamar, mert pár éve létezik egy új fúrási technika, amivel most rengeteg új kőolajat sikerül kitermelni, amit eddig nem tudtunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. balinlin mythb...
2014.03.20. 09:08
Azért az újrahasznosításnál még mindig jobb, ha meg sem termeljük azt a hulladékot.
Ma már tudunk gyártani műanyagokat kőolaj nélkül is, de tény, hogy kár elpazarolni az alapanyagot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. humaniod alice...
2014.03.20. 09:33
"Mert a lightning csatlakozó soha nem lesz továbbfejleszthető..."

Ezt hol sikerült kiolvasnod az írásomból? Nálad nagyobb a baj mint gondoltam...

"Ilyen ostoba gondolkodással már a középkorban megragadtunk volna."

Igen, mint ami neked van: tegyünk kötelező szabvánnyá egy elavult dolgot, nehogy valaki tudjon fejleszteni rajta.

A töltők kérdésével az a baj, hogy van még előtte pár ezer más, sokkal nagyobb volumenű probléma, amivel inkább foglalkozni kellene. Például lassan egy töltőt tovább használunk mint egy autót.

Egy buta politikus otthon elbotlott a régi töltőjébe, kerített köré egy mesét és most meg sokan benyalják, hogy ha ezt megoldjuk akkor aztán nagyon zöldek leszünk. Hát nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. humaniod
2014.03.20. 10:26
Egyébként ott a megoldás, amit Apple lassan már egy évtizede használ: a kábel másik végét kell szabványosítani, tehát minden töltőn USB aljzat legyen. Ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pergerj HGIce...
2014.03.21. 08:28
Tisztelt HGIceman!

Nekem Motorola Defy telefonom van évek óta, és ott így is van megoldva. A töltő szétszedhető egy adapterré és egy usb-microusb kábellé, ami adatkábelként is funkcionálhat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!