iPon Hírek

Hamarosan több Intel alaplap mellé járhat Optane SSD

Dátum | 2017. 05. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel Optane SSD családjának átlagfelhasználókat célzó tagjai néhány hete mutatkoztak be, és ahogy a bejelentésből is kiderült, a 16 és 32 GB-os kivitelben érkező M.2-es SSD meghajtók elsősorban gyorsítótárként használhatóak, méghozzá merevlemezzel szerelt rendszerekben. Az új meghajtókat egy exkluzív akció keretén belül egyes középkategóriás MSI alaplapok mellé is meg lehetett kapni, igaz, nem ingyen, de azért mindenképpen kedvezőbb áron, mint ha külön szereznénk be őket. Ahogy az várható volt, az MSI exkluzivitása csak időszakos volt, vagyis az elkövetkező hetek folyamán a többi gyártó 200-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapjai mellett is feltűnhetnek Optane SSD-k, kedvezményes csomagajánlat keretén belül. Persze ahhoz, hogy használhatóak legyenek az SSD-k, Core i sorozatú Kaby Lake processzorra lesz szükség, az olcsóbb Pentium és Celeron modellekhez ugyanis nem jár Optane támogatás. Azt, hogy melyik gyártó melyik alaplapja mellé milyen Optane SSD járhat, az Intel fogja eldönteni. Az elemzők szerint ez a lépés arra utalhat, hogy az Intel megkezdi a Kaby Lake processzorokból és 200-as sorozatú alaplapokból felhalmozott raktárkészletek kisöprését, a folyamatot pedig akciós alaplapcsomagokkal próbálja valamelyest felgyorsítani. Az elemzők szerint erre azért lehet szükség, mert augusztus végén már a következő generációs, ugyancsak 14 nm-es csíkszélességgel készülő Coffee Lake processzorok is bemutatkozhatnak, amelyek a Kaby Lake modelleket váltják. Fontos változás lehet, hogy az új platform esetében már nem négymagos, hanem hatmagos lesz a leggyorsabb modell.
Utóbbiból kiindulva könnyen lehet, hogy a Coffee Lake modellek érkezésével egy új processzorfoglalat váltja a jelenlegi LGA-1151-et, ami eddig két processzor-generációt szolgált ki, a Skylake-et és a Kaby Lake-et. Processzorfoglalat-váltás esetén a 200-as lapkakészlettel szerelt alaplapok és a Kaby Lake processzorok már nem lesznek olyan vonzóak a vásárlók számára, mint manapság, így az „átállás előtt” raktárkészlet-kisöprésre van szükség, hogy a felhalmozott termékek ne maradjanak a gyártók nyakán. A processzorfoglalat-váltásra egyébként azért lehet szükség, mert a hatmagos processzorok már más igényekkel rendelkezhetnek, mint négymagos társaik, már ami az elektronikai paramétereket illeti, ezeket pedig az LGA-1151-es foglalat már nem biztos, hogy teljesíteni tudja. A Kaby Lake sorozat leggyorsabb négymagos tagja már így is 91 wattos TDP kerettel bír, hatmagos utódja pedig még magasabb TDP kerettel gazdálkodhat. Ez persze egyelőre nem több elemzői spekulációnál, de mindenképpen van benne ráció. Az elkövetkező hetek folyamán tehát egyre több olyan alaplapcsomag jelenhet meg, amelynek része az Intel Optane SSD családjának valamelyik tagja. Ahogy elkezdenek szállingózni a speciális csomagok, természetesen csokorba szedjük őket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. hcsa
2017.05.19. 17:33
höhö... olcsóbban kéne adni az alaplapokat és a procikat, sikeresebb lenne. de ha nem, hát nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. j.panzer
2017.05.19. 18:26
Tegye fel a kezét, akinek kell Optane! Jelen formájában teljesen hasztalan technológia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. XiX
2017.05.19. 20:54
Kérni is akartan egy széles körben felhasználható technológiát ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. axe
2017.05.19. 21:14
Már csak a Red Led miatt is Best Buy!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. eriol
2017.05.20. 01:32
Csak én gondolom azt, hogy ma már az átlagfelhasználók is vesznek a gépükbe egy 120GB -os SSD -t a HDD mellé..?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Balika911 eriol
2017.05.20. 08:56
Mindenesetre egyre többen. Szerintem jobban is járnak vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Pendra37
2017.05.20. 22:16
Remek, amire kidobaltam az osszes HDD-t a gepbol es SSD-re valtottam, kitalaltak az olcso technologiat, amivel a HDD gyorsabb lesz az SSD-nel.

Mindegy, egy nagy mSATA/M.2 meghajtot meg mindig tobbre ertekelek, mint egy HDD+Optane kombinaciot. Lenyegesen kevesebb kabel, melegedo es kerrego alkatresz a hazban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Balika911 Pendr...
2017.05.20. 23:21
Azért én a "gyorsabb lesz az SSD-nel" részt sem tartom túl valószínűnek.

Az általában használt dolgok biztos prögnek ezzel, de egy SSD-ről meg minden pörög amit feltelepít rá az ember. Amit a második felében írtál, azzal én is ugyanúgy vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sutyko_hop...
2017.05.21. 00:00
Kb masfel honapja nem arrol volt szo, hogy a 200-as lapokba is jo lesz az uj cucc. Hat a jatek gepbe marad a 6700, a melos gep upgrade-je meg egy ryzen 1600-as lesz. Most az intel tenyleg nem jo valasztasnak tunik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Pendra37 Balik...
2017.05.21. 01:08
No igen, valamiert nem nagyon terjedtek el a hibrid, HDD-be epitett gyorstarazo SSD meghajtok sem. Bizonyos korulmenyek kozott hoztak az SSD sebesseget kicsit dragabb HDD aron, maskor meg semmi javulas nem volt. Ez nagyjabol hasonlo okossag lesz szerintem.

Mondjuk az a par teszt, amiket lattam, azt mutattak, hogy a HDD+Optane munka es jatek alatt is verte az SSD-t. Nem sokkal, de erzhetoen. Persze nem valami kimerito tesztek voltak. Gondolom promo darabokat nezegettek, amit hamar vissza kellett adni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. shteer sutyk...
2017.05.22. 09:29
Most is arról van szó, 200-as lapokba jó de Kaby kell mellé, hogy működjön is.

Amúgy NVMe SSD mellé teljesen fölösleges, akkor lehet értelme ha nagy méretű SATA SSD van a gépben rendszernek + appoknak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!