iPon Hírek

Hanghullámokkal válogatják ki a tumorsejteket a vérből

Dátum | 2015. 04. 14.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A daganatos megbetegedések esetében a legnagyobb problémát gyakran az okozza, hogy a rákos sejtek kiszabadulnak kialakulási helyükről, bekerülnek a véráramba, és a test más pontjain is megtelepednek. Ezen utazó sejtek detektálása révén a szakértők képesek lehetnének előre jelezni, hogy mekkora az esély az áttétek kialakulására az adott beteg és betegség esetében, illetve hogy mennyire hatásos alkalmazott terápia. A dolog azonban nem egyszerű, mivel az információval szolgáló sejtekből rendszerint nagyon kevés bukkan fel egyszerre a vérben. Az MIT, a Pennsylvaniai Állami Egyetem és a Carnegie Mellon Egyetem kutatói azonban kidolgoztak egy új módszert a rákos sejtek vérből való kiválogatására és detektálására. Ennek során hanghullámokkal választják ki a daganatos sejteket a testfolyadékból. A kutatók a metódus első verziójával tavaly álltak elő, a nemrég bemutatott új változat pedig 20-szor gyorsabban működik, mint az első prototípus, vagyis lassan eléri azt a sebességet, amely már tényleg használható lehet a vérminták tesztelése során. Az eljárás másik nagy előnye, hogy mivel a detektálás során fizikailag különválasztódnak a keringésbe bekerült tumorsejteket a vér egyéb elemeitől, a módszer a kezelésben is alkalmazható lehet, illetve általa tanulmányozhatóvá válhat, hogyan szöknek meg ezek a sejtek keletkezési helyükről.
A legtöbb létező sejtszelektáló technológiához a sejtek előzetes felcímkézésére van szükség, vagy olyan erős mechanikai erőknek, például centrifugálásnak kell kitenni ezeket, amely károsítja a mintát. A hanghullámos megoldás sokkal finomabb módszert kínál ugyanerre. Az eljárás lényege, hogy a vérmintát egy olyan mikrocsatornán vezetik át, amelynek két oldalán egy-egy hangforrást helyeznek el, amelyek enyhe szöget zárnak be a csatorna falaival. A csatornán keresztülhaladó sejtek mindegyike több rezgési csomóponton jut át a ferde állóhullámok mentén úszva, amelyek a csatorna szélei felé nyomják a sejteket. A főáramból való elmozdulás mértéke a sejt fizikai tulajdonságaitól (méretétől, rugalmasságától stb.) függ, vagyis az eltérő jellegzetességeket hordozó tumorsejtek máshol kötnek ki, mint a vér más elemei. A korábbi kísérletek során a kutatók képesek voltak a rákos sejteket, és a vörös-, illetve a fehérvérsejteket a csatorna külön járataiba terelni a módszerrel, ehhez azonban nagyon lassan kellett áramoltatniuk a mintát. A tavaly bemutatott elrendezésben több mint 50 órára volt szükség egyetlen 6 milliliteres minta feldolgozásához. Az új készülék ennél 20-szor gyorsabb, vagyis órák alatt elvégezhető, amihez tavaly még napok kellettek. A gyorsulás elsősorban annak köszönhető, hogy a kutatók számítógépen modellezték a sejtek mozgását, és a szimulációk révén sikerült optimalizálniuk a készülék számos beállítását, köztük például a hullámforrások pozícióját is. Az újonnan „felhangolt” készülék 83 százalékos arányban képes kiszűrni a rákos sejteket azon mintákból, amelyekben egy tumorsejtre 100 ezer fehérvérsejt jut. A rendszert mellrákos betegektől vett vérmintákon is tesztelték, és a készülék 1, 8, illetve 59 tumorsejtet volt képes detektálni ezek vérmintáiban. Az első eredmény a precizitáson túl azért is érdekes, mert megerősíti, amit a beteg egyéb mutatói is igazolnak, vagyis hogy a páciens jól reagál a kezelésekre. A betegek vérét más, a gyógyászatban jelenleg használt módszerekkel is megvizsgálták, és nagyon hasonló eredményeket kaptak a tumorsejtek arányára. A hanghullámos módszer esetén ugyanakkor nem volt szükség a minta előkezelésére, vagyis nem kellett mágneses nanorészecskékkel, antitestekkel vagy más molekulákkal felcímkézni a sejteket azok elkülönítéséhez.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. ferenczga
2015.04.14. 14:50
Az nekem még kérdés maradt, hogy a gyógyításban használható-e mondjuk ez a technológia a teljes vérkészletnek egy ilyen kütyün történő átvezetésére/folyamatos szűrésére?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dzsuz87
2015.04.14. 15:15
Ha azt veszed alapul, hogy nyugalomban is 5 l vér megy át a szíveden percenként, akkor még ez az új verzió is százezerszer lassabb. (6 ml 50 óra alatt az eredeti, és az új ennél 20x gyorsabb.)

Tehát messze nem alkalmas, és valószínűleg sosem lesz ebben a formában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Beerhead
2015.04.14. 15:46
Szerintem ez eleve csak diagnosztikai eszközhöz tervezett eljárás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!