iPon Hírek

Hanyagság miatt melegszik túl az apró Zotac PC?

Dátum | 2014. 06. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Zotax ZBOX sorozatában helyet foglaló CI540 nano érkezéséről nemrégiben számoltunk be – akkoriban az említett újdonság mellett három másik pici PC is érkezett. A passzív hűtéssel ellátott CI540 nano PC vonzó terméknek tűnt, és tulajdonképpen az is, csak van egy apró problémája. A terméket egy francia informatikai weboldal megkaparintotta tesztre, és kiderült, hogy a passzív hűtése sajnos nincs a helyzet magaslatán.
A Core i5-4210Y típusú kétmagos processzor a teszt során üresjáratban is 80 Celsius fokos hőmérsékleten ketyegett, ami igen magasnak tűnik, még annak ellenére is, hogy passzív hűtéssel ellátott termékről van szó. Ez a meleg extrém esetben – ha a PC-t egy rosszul szellőző sarokban helyezzük el – akár stabilitásbeli problémákat is okozhat, különösen a nyári nagy melegben, ha az adott helyiségben nincs légkondicionáló berendezés, vagy megfelelő szellőzés.
A tesztelő persze gyanította, hogy valami nincs rendben a tesztkonfigurációval, így szétszedte azt. Alap esetben a ZOTAC lehetőséget biztosít a ZBOX konfigurációk szétszerelésére, azaz a memóriafoglalatokhoz, illetve az adattároló(ka)t fogadó bővítőhelyekhez könnyedén és legálisan hozzá lehet férni. A processzor rendszerint a másik oldalon foglal helyet, ám ezt a részleget matrica védi, így a ház megbontása esetén elvész a garancia. Persze alap esetben a processzor felőli borítást nem is kell eltávolítani, hiszen a CPU rendszerint úgyis BGA tokozású, azaz alaplapra forrasztva érkezik, így nem bővíthető. Ebben az esetben a melegedés okának feltérképezéséhez mindenképpen szét kellett szedni a terméket, hogy kiderüljön, tervezésbeli probléma, vagy esetleg hanyag összeszerelés okozza-e a bajt.
A szétszedést követően kiderült, hogy a processzort és a lapkakészletet hűtő passzív hűtőbordán elhelyezett hővezető lapon, ami a hőt egyenesen a háznak adja át, rajta maradt a fólia, amit még a gyárban le kellett volna szednie az ezért felelős embernek. Így persze nem is csoda, hogy a lapka nem tudja ellátni feladatát. Átlagfelhasználóként a garanciavesztés terhe miatt nem érdemes szétszedni az apró PC-t, ha elégtelennek tűnik a hűtés teljesítménye – érdemesebb inkább felvenni a kapcsolatot az értékesítővel a garanciális ügyintézéssel kapcsolatos részletek tisztázásához. Arról egyelőre nincs hír, hogy a probléma pontosan hány konfigurációt érint, ugyanis a gyártó egyelőre nem adott ki hivatalos közleményt a témában, ám ahogy a helyzet változik, frissítjük hírünket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. legyes
2014.06.24. 17:07
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. pdx06
2014.06.24. 17:26
Megvannak a gyermekbetegségei a mini pc-knek, de ez lesz a jövő. Már egyre többen kezdik unni a nagy porszívókat a szobában és esztétikusabb dologra vágynak. Tudom megvan a mostani gépek varázsa is, jó érzés őket összerakni, először beüzemelni de aztán már csak a gond van velük. Arról nem beszélve hogy amit 10 éve egy éjjeliszekrény nagyságú gépen toltunk, már simán viszik a kis mobilok is. Ugyanez lesz a mostani technika sorsa is, ezért már ebben látom a jövőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Zabalint pdx06
2014.06.24. 17:30
A laptophoz képest nem látom az előnyeit. Egyébként nekem is tetszenének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. pdx06 Zabal...
2014.06.24. 17:36
Egyenlőre csak annyi az előnye hogy nagyobb képernyőn kényelmesebb használni. Rá kell erősíteni a monitor vagy tévé hátuljára és egész jó dolog ha valakinek a kisebb teljesítmény is megteszi és inkább régi játékokat tol. Vagy esetleg egy második gépnek amin jó egy kicsit nosztalgiázni. Vezetéknélküli billentyűzettel, egérrel teljesen jó az ilyesmi akár tv okosításként is fel lehet fogni. Mert amolyan kis set top box.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. pdx06
2014.06.24. 17:40
Most marha nagy poént mondtál De a 220W os processzornak sem szabad 70 foknál feljebb mennie.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. ThompsoN pdx06
2014.06.24. 17:41
Nekem semmi gondom a gépemmel beüzemelés után több héttel sem. Ebben legalább bármit lehet cserélni, ha nem jó, nem beszélve arról, hogyha kell a hely, akkor beteszek még egy merevlemezt, és meg van oldva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. pdx06 Thomp...
2014.06.24. 17:44
Én a gondot inkább a takarításra értettem. Annyi port felszed hogy az egész ember fekete lesz miután kitakarította. Mostanában már csak porszűrős házakat veszek az egy kicsit könnyít a helyzeten, legalább a tápot se kell szétszedni mert nem éri por. Viszont a szűrők elég hamar bedugulnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. R3LaX123 pdx06
2014.06.24. 17:59
Szarni bele, hogy full poros minden, legalább szigetel. Bár amikor már a ventilator leég mert nem bír forogni, az azért már ne ma legjobb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. patrik2991 pdx06
2014.06.24. 18:18
Hát ez szerintem se nagy cucc, leginkább esztétikai dolog. Jó tudom, hűtés miegymás, de ha éppenséggel nem minden csepp számítási kapacitást akarunk kisajtolni a gépbők akkor fölösleges. pl. nap mint nap kapok kézhez olyan gépeket amin 3 centi por áll mégsem okoz a gazdájának problémát. + Nekem a szobám elég poros (saját véleményem szerint), a házam nyitott és a földön van 1 év alatt viszont nem gyűlt össze rajta annyi por, hogy indokolt legyen a tisztítása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. I.Jozsef83
2014.06.24. 18:57
Azért ha azt a hőt , de legyen csak már majd 65°C - nem lesz ildomos tapogatni kézzel már egy 40°C -os vízben sem igazán lehet fürdeni .

pdx06

Tudod , gondolkodni .... nem mindig megy

Ez a meleg extrém esetben ( szobában +26°C ) – ha a PC-t egy rosszul szellőző sarokban helyezzük el – akár stabilitásbeli problémákat is okozhat, különösen a nyári nagy melegben, ha az adott helyiségben nincs légkondicionáló berendezés, vagy megfelelő szellőzés.


Pedig csak 2 mag - 4szál és 1.5 GHz ez az i5

Panelba ezekután nemigazán javalottak az ilyen minipc-k
Van kinél szobában hőségben 28°C - 32°C is van Mindenképp meglesz az alapforrósága . Majd a szobaventit rá kell irányítíni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Nirvanus
2014.06.24. 19:11
Eeeekkora bakit... facepalm... kamionnal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pdx06 R3LaX...
2014.06.24. 19:27
Igen szigetel, elég jól szigeteli a beáramló levegőt a cpu hűtőbordáján ha megtapad rajta egy 4 milliméteres vastagságú porfátyol a teljes területét letakarva Meg a többi alkatrészen is. A kisebb pókcsaládok és kiszáradt legyek, szotyihéj, aprópénz még elfér. Igaz fogalmam sincs az utóbbi kettőről azok hogy kerülnek bele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. pdx06 I.Joz...
2014.06.24. 19:29
Vannak normális mini PC-k is, és sokan a kijelzőkre szerelik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. j.panzer
2014.06.24. 19:33
Nekem is tetszenek az ilyen passzív kis gépek, kéne is egy ilyen HTPC-nek, de a gamer gépemet sose fogja kiváltani. Képtelenség komoly teljesítményt egy ekkora dobozba betenni, és kihűteni. Pláne nem halkan. Nagyon max egy komoly laptop tudását tudják hozni, de azt is porszívó hangos hűtővel.
Netezéshez, filmezéshez tökéletes egy ilyen, de ezt kikiáltani a jövőnek túlzás. (Mondjuk irodákba tökéletesek)
Pont ugyan olyan ez, mint az APU. Van, ahol van létjogosultsága, de van, amit nem képes kiváltani.
Arról nem is beszélve, ha valami meghal rajta, ugyan olyan szo**s szervizeltetni, mint egy laptopot. PC-n csak kicsavarok 2-3 csavart, és cserélem a hibás alkatrészt. No itt szerviz, több hetes várakozás, és ha gari időn túl megy tönkre, akkor kb bukó...
Szóval vannak komoly hátrányai. Ettől függetlenül előbb utóbb veszek egy ilyet, mert nekem kell.

Szerk: ja, amúgy egy +20 dolláros full alu ház (ami egyeben hűtőbordaként is funkcionál like AKASA házak) még egy 35W TDP-s procit is kihűt, szóval egy ilyen apró proci sosem tudna túlmelegedni, ha a gyártók nem spórolnának az anyagon (áluménijum).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.24. 19:41
Én adok nekik jövőt, gondolom pár éve te sem gondoltad hogy egy GTA San Andreast egy mezei mobilon fogsz játszani. Mert ugye játszottad 400 wattos PC-n, Geforce FX5600-zal Rendben nem egy gamer gépnek kell ezeket kikiáltani, mindig le lesznek maradva egy lépéssel az asztalitól de oldschool játékokra azért jók. Tévé mellett wireless beviteli eszközökkel szerintem elég jó dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Kobaljov Nirva...
2014.06.24. 19:42
Lásd még: Intel NUC hűtés v1 (bár az inkább tervezési hiba volt. elég ciki az Inteltől)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Kobaljov j.pan...
2014.06.24. 19:48
Játszani is lehet jövőjük ha már használhatóbb lesz a felhőből futtatott játékkörnyezetes lehetőség, főleg a hálózatoknak kell még fejlődnie hozzá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Phantomstr... Kobal...
2014.06.24. 20:54
Pont erre gondoltam. Ahogy most haladnak a dolgok, talán 10-15 év múlva minden otthoni PC és konzol csak egy efféle vékony kliens lesz.

Már évek óta tapogatóznak ebbe az irányba. A nagyobb szolgáltatások felhőihez már mindenféle dokumentumszerkesztők járnak, van online visual studio is, az OnLive és Gaikai egy hasonló próbálkozás gamer oldalról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Komplikato
2014.06.24. 20:58
"gamer gépemet sose fogja kiváltani. "

Hmmm. Azért mérget ne vegyünk erre. Az ultra slim ITX gép talán nem, de van pl. direkt ITX gamer háza lappal együtt az AsRocknak, erősen túlárazva, idő kérdése mikor koppintja le más is. Ott a riserben lévő elforgatott kártyának saját légcsatornája van, normális hűtéssel és a CPU is kap elég nagy kereszthuzatot. Tervezés kérdése. Más részt nincs technikai akadálya olyan gépnek amiben mobil CPU mellé MXM vezérlőt lehet tenni, akkor még talán ilyen pici házban is megoldható lenne.
Tegnap meg láttam egy gyönyörű ITX alumínium kockát a Chiphell oldalán, Arcube néven, ott egy közepesen erős két slotos kártya belefér és közvetlenül kintről szívja a hideg levegőt.
Ja vagy ott van a SilverStone (Raven) ML07 direkt gamer ház. Persze drága az is, de majd jó kínai gyártók jól le fogják másolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Kobaljov Kompl...
2014.06.24. 21:38
Vagy ott vannak még a Lian Li vagy a Cooler Master játékos mini ITX házai is, némelyiket már vízhűtéssel is kombinálják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szefmester Phant...
2014.06.24. 22:14
A steam is nyújt ilyen lehetőséget. A nagy gépen megy a játék, a butuska masinán meg fut a játék (max kicsit lagos az irányítás)

Én pl az okostévék helyett vennék egy sima tévét és egy mikroszámítógépet. Árban közel azonos szinten vannak, cserébe sokkal szabadabb az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kobor42
2014.06.25. 11:35
Hány fokkal javította a fólia eltávolítás az üzemi hőmérsékletet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!