iPon Hírek

Harangszó az XP-ért - avagy lezárult egy korszak (elvileg)

Dátum | 2008. 07. 01.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Elérkezett hát a rettegett dátum - terveinek megfelelően az MS mostantól hivatalosan nem szállít már XP-t a PC-gyártóknak, ezzel is noszogatva mindenkit a Vista felé. Az XP így igen szép kort élhetett meg - majdnem hét teljes éven át szolgálta hűen a felhasználóit, nem hivatalosan pedig bizonyára még sokkal tovább is fogja.

Sőt, legalábbis az olcsó laptopok és "nettopok, netbookok" esetében még hivatalosan is, mivel ezek esetében még 2010-ig fenntartják a régi rendszert - technikai segítséggel, támogatással és tanácsadással együtt (amely utóbbi szolgáltatásokat ráadásul várhatóan egészen 2014-ig, vagyis az XP megjelenésétől számított, kb. 13. évig fenntartják).

Hiába volt hát minden igyekezet, petíció, és egyéb kísérlet; annak ellenére is, hogy mind az otthoni felhasználók tömegei, mind pedig a legnagyobb cégek, üzletek és vállalatok is erőteljesen ellenezték a Vistát és tartottak volna ki inkább az XP mellett, az MS láthatólag továbbra is úgy ítélte meg, hogy "nincs elég kereslet" az XP-re - ami persze nem más, mint a marketinges megfogalmazása annak, hogy átkozottul elegük van már az XP-ből és tovább akarnak lépni végre. Ami teljességgel érthető is, és nincs is vele semmi gond, hiszen fejlődni kell - csak ezt jól, és ésszel is kellene csinálni.

Éppen ezért, amíg a Windows 7 (remélhetőleg) ki nem köszörüli majd a Vista csorbáját, addig a Dell és mások is igyekeznek élni a lefokozás kiskapujával, amelynek keretében névlegesen és papíron Vista Business vagy Ultimate rendszert adnak el ugyan, ám a gyakorlatban XP Professional-el látják el a gépeiket. Eléggé felemás tehát a búcsú; az XP várhatóan jódarabig köztünk lesz ezután is, bár hivatalosan már lényegében nincs többé.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. danee91
2008.07.01. 22:07
Lassan én is elbúcsúzom tőle. Sok felhasználói tapasztalat alapján már érdemes a Vista(nem gyenge gépekre).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. danee91
2008.07.02. 13:07
Vki írta, h a Vista-n kezdetben alig ment vmi, egyfolytában fagyás, stb. Úgy tudom XP-nél annak idején ugyanez volt...Minden kezdet nehéz, de ez az idő előrehaladtával egyre csak jobb lesz, ahogy foltozgatják a Vista-t. Gyenge gépekre meg nem kell feltenni, ennyi. Az maradjon XP-nél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2008.07.02. 15:03
idézem magam:
Ha csak a fele 'állna át' a win használóknak, nagyon gyorsan felfejlődne a linux win-szintre és még tovább is. És a játékokat is kiadnák rá. Remélen ezt még megélem... :-)

Mellesleg az előző évekhez képest mostmár lehet hallani ingyen-licensz progikról is. lásd a Physx ati kártyákon.
Lehet, hogy az xp-re is lesz dx10. Szinte biztos, hogy nem lesz tökéletes, de lesz rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!