iPon Hírek

Hardveres videó kódolásra is képes a Sandy Bridge

Dátum | 2010. 09. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A legfrissebb hírek szerint a Sandy Bridge processzorok tartogatnak majd egy olyan meglepetés funkciót, amelyről eddig még nem olvashattunk. A processzorok dedikált videó kódoló motorral érkeznek, amely segít majd a különböző videók egyik formátumból a másikba történő kódolásában.


A szóban forgó dedikált logikai elem a fenti képen látható, méghozzá a pirossal bekarikázott részen. A blokk 3 mm2 körüli mérettel rendelkezik és a feltételezések szerint besegít majd a rendszernek a videó kódolásával kapcsolatos feladatokban. Hardveres gyorsításon alapuló videó kódoló (transzkódoló) alkalmazások már egy ideje elérhetőek és ezeket már több videokártya generáció is támogatja, ám a funkció mindezidáig nem terjedt el a felhasználók körében akkora mértékben, mint azt a gyártók korábban gondolták.

A bemutató. (Forrás: AnandTech.com)
Amennyiben az Intel belép ebbe a piaci szegmensbe, úgy a hardveres gyorsítás kiaknázására képes programok új lendületet kaphatnak, ugyanis a gyártó valószínűleg minden erejével azon lesz, hogy népszerűsítse a processzorai által kínált extra funkciót. Az Intel és a szoftverkészítő vállalatok általánosságban elmondható, hogy jó kapcsolatot ápolnak egymással, így semmi akadálya nincs, hogy az Intel megoldását támogtó szoftverek hamar, nagy mennyiségben váljanak elérhetővé az új processzorok megjelenése után.

Az új logók.
A funkció képességeiről az IDF alkalmával tartott bemutatón már ízelítőt is kaphattak a szerencsések: egy egy perc körüli hosszúságú 1080p-s videó (30 Mbps) átkonvertálása iPhone kompatibilis formátumba kevesebb, mint 10 másodperc alatt megtörtént. A fenti fotókon azt is láthatjuk, hogy a Sandy Bridge processzorokhoz milyen logók tartoznak, sőt, a vállalat egy Sandy Bridge processzort is kiállított, amit egy Nehalem és egy Westmere modell mellé helyezve lehetett megnézni, ahogy az az alábbi képen is látható.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

28. Juliska
2010.09.14. 16:38
Meggyőződésem, hogy a képen bekeretezett rész a Display I/O.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Heroes27
2010.09.14. 16:38
Szerintem az amd olyat fog kapni ettől a sandy bridge-től, olyat még isten nem látott. Ide Bulldozer meg stb. Az Intelnek ez nagyon jó processzorcsaládja lesz a hírek szerint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. straw
2010.09.14. 16:55
Az AMD már a Core-családnál lemaradt, és azóta nem találják a helyüket, bár a mobilszegmensben lehet esélyük ha lejebb tudják tornászni a TDP-t.
De asztali gépekbe csak alsó szinten tudnak jó ár/érték arányú procikat csinálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Szedah
2010.09.14. 17:05
"Ugyanakkor egyes kritikusok szerint az új processzor nem elégíti majd ki a high end felhasználók igényeit. Azt a piacot még mindig az Nvidia és az AMD ATI processzorai uralják." index.hu

Ha a Sandy Bridge nem lesz olcsó, akkor leginkább a kis és közepes ügynökségek részére lesz ideális, vagy a hobbi videósoknak. Otthoni felhasználónak minek, a high end felhasználók meg Quadro/Tesla rendszert fognak használni. Az Atinak meg ott van Fire... termékei.

Kis nyálcsorgatónak:
http://pixel.hu/katalogus.php?termek=799-quadro-plex-2200-s4-x16
http://pixel.hu/katalogus.php?termek=122-pny-tesla-s1070
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. ossyni
2010.09.14. 17:10
Végre egy olyan hír amiben tényleg érdekelt vagyok!

Szerintetek az adobe premier vagy Sony vegas ami hardveres gyorsítás nélkül dolgozik(alap esetben) szerintetek effektekkel megdobott képet gyorsabban mutatja az előnézeti ablakban, vagy megint csak a render időt gyorsítják, ami a tökömet se érdekli... ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. gedezoli
2010.09.14. 17:38
Premier biztosan használ HW-es gyorsítást, csak max. nem otthoni cuccokkal, hanem speciális videóvágó rendszerekhez kifejlesztett HW-ekkel.
Ez még szerintem mindig parasztvakítás, nagyon lelassult a processzorpiac. Intel csúsztatja a megjelenéseket, mivel nagy erőfölényben van, és könnyen diktál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Joachim21 Szeda...
2010.09.14. 17:46
Indexnek ez a cikke LOL, csak így szimplán, keverik benne a szezont a fazonnal. SandyBridge azért nem elégíti ki a "high end"felsőkategóriára vágyó felhasználókat, mert egyszerűen nem jelenik meg felsőkategóriás SB egészen a következő év közepéig. Nvidiának nincs is processzora , én elolvastam az egészet reggel, de kész voltam tőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Azrael
2010.09.14. 18:27
processzor != CPU
A grafikus processzor is ugyanúgy processzor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Joachim21 Azrae...
2010.09.14. 18:42
Csak éppen akkor odaírják elé h grafikus, vagy VGA-nak hívják, ez csak az egyik leglátványosabb hiba abban a cikkben, szinte minden sorában találni. Eleve amikor egy processzorról beszél, akkor hogy keveri be a VGA piacot, és az Nvidiát, aminek nincs processzora, eleve képtelen kielégíteni annak a piacnak a felsőkategóriáját ahol az intel versenyez. Rendben hogy a kettő egyre iinkább keveredik, de a cikkíró fejében ennél sokkal nagyobb a kavarodás.

"A Core i7-esek esetében még csak egyetlen tokozásba kerültek a különböző alkatrészek, a Sandy Bridge esetében azonban már... " Ez mi ? Core i7-ben sosem volt IGP, eleve baromság rá így hivatkozni, mert a SB-ből is lesz i7, ez csak egy kategória, nem márkanév, vagy a lapkának a neve. Amire a cikkíró gondol, az a Clarkdale nevű lapkapáros alkotta CPU, dehát védheted még az indexet, én be tudom égetni még jobban is, van még bőven hiba a cikkben. Egyébként itt azért írja hogy "a különböző alkatrészek" mertvalószínűleg foggalma sincs h most ez csavart, vagy éppen mit jelenthet, amit egy tokozásba rejtettek. Még szerencsénk h nem hozakodott elő vmilyen IKEA-s ajtótokkal a szakbarbár kolléga.

A cikk címe: "Hivatalosan is bemutatták a Sandy bridge-t" , ha ezt magyar újságíró írja, aki nincs éppen befüvezve ahogy az az indexnél alaphelyzet, akkor talán úgy írja hogy "Az Intel bemutatta a Sandy Bridge architektúrát/processzort". Én még egyszer óva intenélek ennek a cikknek a boncolgatásától.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. ossyni
2010.09.14. 20:09
Joachim21
Ha ilyen jól értesz hozzá akkor kérdezném tőled is!?
Adobe és Sony Vegas szerinted használná ezt a valós idejű effektekkel megpakolt videó előnézet processzor gyorsulási beépített lapkát vagy csak a render időt rövidíti, ami senkit(pl engem nem érdekel)
A cikk írója gondolom én a CUDA féle hardveres gyorsításos vga-s beleszámítós dolgot akarta írni, hogy ebben a prociban meg van egy ilyesmi lapka?!

gedezoli (írtam alap esetben) persze kinek van 1 millió körüli avid vagy matroska hw gyorsítója, mert nekem nincs...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. ossyni
2010.09.14. 20:12
matroska helyett Matrox elnézést
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. nyunyo19
2010.09.14. 21:27
Nem értek egyet. Szerintem pedig (Processzor == Cpu)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Ver_Pistik...
2010.09.14. 21:49
Szerintem az i7-nél arra gondolhat a cikk író hogy a memóriavezérlő a chipsetből átköltözött a processzorba.Így kerülhetett egy tokozásba a több alkatrész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. VergilX
2010.09.14. 21:59
no es exacto! CPU nem egyenlő a processzorral.a processzor a CPU egy része.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. jozsefm
2010.09.14. 22:13
Ez a hir és ez a hir ugyanaz?Mer akkor ezen nem kéne tulságosan lelkendezni!
Ugy látszik ott folytatják ahol az eddigi eljárások előtt abbahagyták!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Castiel
2010.09.14. 22:17
Joachim21:

gpu, nem vga
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. nyunyo19
2010.09.14. 22:21
Abban a szövegkörnyezetben amiben a CPU mint a rövidtés eredetije ül a Process unit egyáltalán nem mondható egyenlővel a processzorral mint kifejezés. Re mélem más is érzi az enyhe nyelvtani különbséget. Másrészt a hétköznapi, és amúgy a technika szakzsargonban is annyira összeforrt a megnevezés az egységgel hogy hogy ha nem is biztos hogy igaz, kijelenteni akkor is hiba hogy a CPU != Processzorral. Szerintem akkor is ==
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Joachim21
2010.09.14. 22:25
Ossyni: Nemtudom, ez egy egyszerű szoftveres kérdés, hogy akarják-e hogy használja. Intel CPU-val annyira rosszul azért nem jár az aki processzorintenzív alkalmazásokat futtat.

Vér_Pistike: Szerintem nem gondolt erre sem, foggalma nem volt mi az az i7, azzal nincs tisztában hogy milyen érdekeltségei vannak az NV/AMD/intel triónak.

VergilX: Érdekes a dolog, mert minél inkább integrált lesz a rendszer, annál inkább központi lesz, és mégis most elhagyják ezt a nevet, és lesz az APU. Elnevezéseken kár lovagolni, a lényeg annyi volt ott, hogy a felemlegetett cikk írója összevissza helytelenül használt mindenféle kifejezést ami eszébe jutott éppen. Ennyi erővel google fordító kevesebb torzítást okozott volna a forrásban amiből a tudományát vette.

Castiel: Ott a pont, én is tévedek, csak nem minden mondatban.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ossyni
2010.09.14. 22:54
Joachim21
Igazad van értem amit mondasz.
Valóban ha akarnák akkor a vga-t is lehetne már használni, de lusták megírni rá a proit akor lehet arra is lusták lesznek...
még 1x köszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Juliska
2010.09.14. 22:55
Joachim21: Ha jól értem a működést a diák alapján, akkor a média engine teljesen fix funkciós, tehát programozni sem kell. Persze a szoftvernek ki kell használnia, mert önmagában nem működik. A főbb kérdés inkább a kódolás minősége. A procin elég jó, de a GPU-n gyenge, különösen a CUDA-sok. A Cyberlink DirectCompute-os kódja talán a legjobb, de az sem CPU szintű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Joachim21
2010.09.14. 23:10
Hogy mit ér egy adott típusú feladatra szánt rész szoftveres támogatás nélkül, arra jó példa a 3DNow, amit az AMD már nem is támogat az új CPU-kban. A mostani processzorokban is hiába vannak ott a végrehajtásért felelős részegységek, meg a sok felemésztett tranzisztor, nem volt program ami kihasználja, ezért a jövőben nem is lesz támogatva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szedah
2010.09.15. 00:58
Teljesen mindegy, hogy GPU, CPU vagy fluxuskondenzátor, az nVidiának és az Atinak is van olyan megoldása, ami pont erre való, és állva hagyja ezt a high end kategóriában. Nézzétek meg a két linket, amit odaraktam, aztán lehet vitatkozni.
Felejtsétek el a játékra szánt videóvezérlőket, nem csak abból áll a világ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm Szeda...
2010.09.15. 06:51
Ez az Intel féle "megoldás" pont azért született,hogy ez ne derülhessen ki:

"sőt a dedikált transzkódoló alkalmazása alapvetően megmagyaráz pár – eleddig parlagon heverő – kérdést az Intel és az AMD csatájában. Az utóbbi vállalatról gyakorlatilag ismert, hogy a Stream technológiára építenek, ami a CPU-ba integrált grafikus vezérlő erejét használná fel az általános számításokra. A platformok esetében az OpenCL 1.1 és a DirectCompute 5.0 támogatása biztosított, ám az Intel egyik rendszer terjedését sem látná szívesen. Az indokok teljesen világosak: az első számú processzorgyártó a GPU-s technológiák esetében le van maradva az ATI-t felvásárló AMD és az NVIDIA mögött, így alapvetően kerülik az összecsapásokat e területeken. A GPU gyártásával foglalkozó cégek persze ebbe az irányba mozdulnak, hiszen a Radeonok és a GeForce-ok is megfelelően támogatják a fentebb említett GPGPU-s platformokat. Az Intel természetesen látja, hogy a processzor ereje nem elég a grafikus vezérlők számítási teljesítménye ellen, ám úgy kell megoldani a problémát, hogy a jövőben a programok elenyésző része építkezzen a GPU erejére."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Terror
2010.09.15. 08:35
Eddig egész jó hobbi volt számtech-hel foglalkozni, de egyre jobban hányingerem van ettől az egésztől. OpenCL, Cuda, PhisX, dedikált videókódoló lóf*sz meg ilyen csatornás meg olyan foglalat, minimális pluszért horribilis felár. Mintha ezt a sok sz*rt csak maguknak csinálnák, és nem nekünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm Terro...
2010.09.15. 09:29
Az utolsó mondatoddal el is mondtad a lényeget!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Juliska
2010.09.15. 10:39
Joachim21: A 3DNow-t használták. A támogatás megszűnése azzal magyarázható, hogy az SSE3-ig bezárólag már minden megoldható 3DNow nélkül. Mivel az utóbbit nem támogatják az Intel procijai, így új programok biztos nem készülnek 3DNow-ra. Ha jól tudom csak két utasítást tartottak meg, amit előszeretettel használnak a fejlesztők és nincs alternatívája.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. raiden
2010.09.16. 19:36
az a szomorú, hogy ezt majd azoknak is ki kell fizetni, akik nagyívben sz@rnak erre a kis apróságra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. raiden
2010.09.16. 19:40
röhej ami itt megy... ez kb olyan mintha a svájcibicskát 10 év alatt dobnák ki. az 1. verzióban csak bicska - egy év múlva - a másodikban bicska+csavarhúzó, még egy év múlva a 3.-banmár bicska+csavarúzó+dugóhúzó...

vagyont kell majd fizetni azért, hogy "nem kell elmennem a szekrényig csavarhúzóért, hanem belenyúlok a zsebembe és ott van" (de csak 1 méret.)
mert ez 20 mp-vel kényelmesebb... ja és 20k-val drágább... na mentem cigizni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!