iPon Hírek

Harmadával csökken a Telekom-osztalék (bővített)

Dátum | 2010. 12. 13.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Magyar Telekom bejelentése szerint várhatóan 50 forint lesz az idei év után fizetendő osztalék részvényenkénti összege. A bejelentés ugyan nem jelenthetett igazán nagy meglepetést a távközlési céget szorosabban figyelő befektetők számára, a nap végére mégis két százalékot meghaladó mértékben csökkent a részvények árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén.

Az osztalék idei 74 forintról 50 forintra csökkenésének oka egyértelműen a távközlési cégekre kivetett különadó, ilyen címen Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató becslései szerint mintegy 27 milliárd forintot fizet a költségvetésbe a Telekom. A 24 forintos osztalék csökkenés egy-két milliárd forintnyi eltéréssel pontosan ekkora osztalékalap-csökkenést jelent a távközlési cégnél.

A Reuters elemző konszenzusa szerint 66 forintnyi kifizetést vártak az elemzők átlagosan a Magyar Telekomtól, a konszenzusban azonban régebbi előrejelzések is szerepeltek, tartalmazott 74 forintos várakozást, a frissebb prognózisok 42 forinttól 58 forintig szóródtak.

A mostani osztalékjavaslat-előrejelzéssel - osztalékjavaslat csak a közgyűlési előterjesztésben lesz tavasszal - a távközlési részvények osztalékhozama 9,5 százalékos, ami a 6,1 százalékos éves, és 7,8 százalékos 5 éves állampapír-hozamhoz képest ugyan tartalmaz prémiumot, azonban ez a nagyságú prémium talán indokolt is a befektetők részéről. Hiszen a kockázatok is nagyok, melyek nem a cég működéséből, hanem láthatóan leginkább a szabályozói környezet meglehetősen kiszámíthatatlan változásaiból adódnak.

Az osztalékcsökkenés nagysága elegendő ahhoz, hogy a társaság tudja tartani megcélzott eladósodottsági szintjét. E szerint a nettó adósságnak a nettó adósság plusz saját tőke 30-40 százalékos sávjában kell maradnia. Ha valaki hosszabb távon pozitívumot keres a bejelentésben, akkor az annyi, hogy a cég nem a beruházásokra szánt összegből vesz el tetemes mennyiséget a különadó miatt, tehát a pluszterhek a tulajdonosoknál csapódnak le közvetlenül,s nem gyengítik a cég pozícióit.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Smith166
2010.12.13. 19:34
Szegény tulajdonosok, csak fel ne kopjon az álluk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kabos
2010.12.13. 20:58
végre nem a felhasználot adoztatják hanem azt ahol a haszon lecsapodik.

Nehogy már azt sajnáljuk hogy 2,5 és 4,5 %-os adot fizet!! Számoljuk vissza akkkor mennyi is marad még náluk.

azt ne mhangoztatják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!