iPon Hírek

Három 64 bites lapkán dolgozik a MediaTek

Dátum | 2014. 07. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A 64 bites „vonatról” senki sem szeretne lemaradni, ám vannak olyan chipgyártók, akik kifejezetten komolyan veszik az átállást. Ilyen például a Qualcomm, aki a jövőben is megtartaná a piacvezető szerepét, de nem szabad megfeledkezni a MediaTekről sem, hiszen ők is biztató terveket vetítenek előre.
A MediaTek az energiahatékonyságra kihegyezett Cortex-A7 ARM IP-k érkezésével robbant be igazán a köztudatba. Sokáig még a hazájában, Kínában is csak a harmadik helyen tanyázott, most pedig már stabilan az első otthon, és világviszonylatban is ott van a dobogón, ha a System on Chipekkel foglalkozó gyártókat vesszük számba. Most a MediaTek minden erejével azon dolgozik, hogy közelebb kerülhessen a Qualcommhoz. Hamarosan mindenki váltani fog 64 bitre, és a chipgyártók pontosan tudják, hogy nagy rohamra lehet számítani, ráadásul a jelek szerint a legtöbb árszegmens nyitott lesz ezekre. Ennek megfelelően a MediaTek máris három különböző konfiguráción munkálkodik, melyek eltérő igényeknek felelnek meg. Így ha a bőség zavarába nem is eshetnek majd az érdeklődő partnerek, szinte mindenki megtalálja majd a számára leginkább megfelelő chipet. Az információk egyébként még csak az MT6732-nél hivatalosak, egy bemutatóról kiszivárgott diának hála nyerhetünk mélyebb betekintést a MediaTek többi tervébe. A középkategória alját egy négymagos megoldással kívánják meghódítani, fentebb pedig már nyolcmagos konfigurációké lesz a főszerep. A 64 bites vonalon induláskor a legkisebb a MediaTek MT6732 azonosítóval ellátott lapka lesz. Ez nem most hallat magáról először, mivel már a bemutatója is megvolt még februárban, az MWC során. Az MT6732 négy darab Cortex-A53 processzormaggal kerül majd bevetésre, melyek maximum 1,5 GHz-es frekvencián fognak üzemelni. A grafikus feladatok felelőse egy Mali-T760 lesz benne, amely már az ARM egyik legfrissebb ilyen terméke. Azok az okostelefonok, illetve táblagépek, amelyek erre fognak alapozni, legfeljebb 13 megapixeles kamerát kaphatnak majd, videófelvételek készítésekor pedig 1080p (30 FPS) támogatással szolgál a SoC. A hozzá társított kijelző felbontását 1280 x 720 képpontban maximalizálták a mérnökök, hogy a sebességgel lehetőleg ne legyen probléma.
Ha nagyobb teljesítményre lesz szükség, akkor kerül majd képbe a MediaTek MT6752. Még itt is Cortex-A53 egységek vannak jelen, azonban már nyolcan sorakoznak szolgálatra készen, és a megengedett órajel is fentebb kúszott 200 MHz-cel, ugyanis ennél már 1,7 GHz-ről beszélhetünk. Az MT6752 esetében már nagyobb felbontású, 16 MPixeles kamerákkal is számolnak, a videós képességei viszont papíron nem jobbak, hiszen ezúttal is az 1080p jelenti a plafont 30 képkockás sebesség mellett. Ezzel legfeljebb Full HD megjelenítők párosíthatóak majd össze, így ezt bevetésre küldve sem tudják majd túlvállalni magukat a partnerek. A grafikus egységről itt egyelőre nem esett szó, de vélhetően akárcsak a kistestvérében, ebben is egy harmadik generációs Midgard architektúrájú megoldás lesz jelen. Ez, és a fenti chip a foglalatot tekintve kompatibilis lesz egymással, tehát könnyebb lesz a fejlesztők munkája, ha utólag fel szeretnének „turbózni” egy már meglévő környezetet, illetve ugyanígy visszafelé is lehet persze lépni, ha költséghatékonyabb kivitelre van szükség. Ez a tulajdonság még vonzóbbá teheti a párost. Most pedig lássuk a felsőkategóriában induló gépek mire számíthatnak. A MediaTek MT6759 ismételten nyolcmagos, azonban itt nagy valószínűséggel már a big.LITTLE felépítés került elő, tehát négyes csoportokra lesznek bontva a különböző egységek. Az energiahatékony működésről várhatóan Cortex-A53 magok fognak gondoskodni, míg a maximális teljesítmény elérését a 2,2 GHz-en operáló Cortex-A57 egységek tehetik majd lehetővé. Sajnos az IGP itt is ismeretlenségbe burkolózik még, azonban reményeink szerint ebbe is a legfrissebb ARM Malik valamelyike tűnhet majd fel. A képfeldolgozó processzor 20 megapixeles kamerák bevetését teszi lehetővé, videózásnál pedig már támogatott a 4K is (30 FPS) H.265 kódolással párosulva. A kijelzőkkel Quad HD felbontásig fog megbirkózni a szóban forgó lapka, így vélhetően egy ideig nem lehet majd rá panasz ilyen tekintetben sem – persze az abszolút csúcson 2015 derekára biztosan lesz ennél is nagyobb pixelszámmal büszkélkedő panel. Az MT6759-re váltás viszonylag könnyen kivitelezhető majd az MT6595-ről, ami az első big.LITTLE felépítésű MediaTek chip lesz, és valamikor a közeljövőben fog először testet ölteni.
A MediaTek korábban leginkább akkor vérzett el, ha az ügyfél LTE támogatásra tartott igényt, ami mind a mai napig ritka a vállalat kínálatában. Nos, ezt a hiányosságot a 64 bit érkezésével szerencsére kiküszöbölték, és mindegyik lapka villámgyors mobil kommunikációs modemmel szolgál. Négyes kategóriájú 4G LTE egységet vonultatnak fel a trió tagjai, ami annyit tesz, hogy megfelelő infrastruktúra és lefedettség mellett akár 150 Mbps-os letöltési sebesség is elérhető lesz azokkal a készülékekkel, amiknek a felsoroltak valamelyike dobog a szívében. Az idő előtt kiszivárgott prezentációnak köszönhetően megtudhattuk, hogy a MediaTek 64 bites hármasa várhatóan még ebben az évben bevetésre kerül. A negyedik negyedévben számíthatunk mindegyik delikvensre. Az MT6732 és az MT6752 esetében ez teljesen hihetőnek tűnik, az MT6795-nél viszont kicsit optimista előrejelzés ez az időpont. Reméljük tényleg így lesz, de nem lenne meglepő, ha inkább 2015 elejére csúszna át – a dia egyébként viszonylag jól mutatja a helyzetet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!