iPon Hírek

Három mobil Haswell APU várható paraméterei

Dátum | 2012. 12. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az asztali Haswell processzorok – vagy ha úgy tetszik, APU egységek – Core i5-ös és Core i7-es sorozatú tagjainak tulajdonságairól a napokban már lehullott a lepel, most pedig három mobil Haswell APU legfontosabb paramétereit is megismerhetjük, hála a VR-Zone munkatársainak.

A kiszivárgott adatok elég részletes képet adnak a termékek várható tulajdonságairól, igaz, még homályos foltok is akadnak velük kapcsolatban. Az már biztos, hogy mindegyik újdonság 22 nm-es 3D tranzisztor gyártástechnológiával készül, illetve az is, hogy rPGA tokozással kerülnek az Intel noteszgépgyártó partnereihez. A friss processzorok a 8-as sorozatú Lynx Pont-LP lapkakészlettel ellátott alaplapokban kaphatnak majd helyet.

A négy processzormaggal, Hyper-Threading és Turbo Boost támogatással ellátott újdonságok az Intel vPro, TXT, VT-D és VT-X technológiáit egyaránt támogatják, sőt, még AES-NI támogatást is felvonultatnak. A szilícium lapkán a processzormagok mellett egy kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlő is helyet kap majd, ami nem csak a DDR3-as, hanem a DDR3-L, azaz alacsony feszültségű So-DIMM memóriamodulokat is támogatja – egészen 1600 MHz-es órajelig. A lapka emellett Intel HD Graphics sorozatú videó vezérlővel is bír, amely a kiszivárgott adatok szerint HD Graphics 4600-as típusú lesz.

A táblázat nagyítható!
Arról, hogy az elnevezés pontosan mit takar, egyelőre nem állnak rendelkezésre információk, de az IGP órajelei azért már ismertek. Az új mobil processzorok 8 MB-nyi maximális harmadszintű megosztott gyorsítótárral érkeznek, TDP-jük pedig modelltől függően 47 wattos, illetve 57 wattos értéket képvisel, ahogy az a fenti táblázatban is látható. Az i7-4930MX, i7-4900MQ és i7-4800MQ sorokra érdemes koncentrálni.

A jelenlegi információk szerint az új processzorokból többféle is érkezik: az M jelölés a normál példányokat, az U jelölés az alacsony feszültség mellett üzemelő modelleket, az Y jelölés pedig az extrém alacsony TDP-vel érkező Haswell APU egységeket jelöli majd – ilyen, azaz Y jelöléssel ellátott processzorok hamarosan az Ivy Bridge sorozatban is jelen lesznek. Extra, hogy a kínálatban H jelölésű modellekkel is találkozhatunk majd, amelyek hagyományos társaiknál ütőképesebb, több feldolgozó egységgel ellátott integrált videó vezérlőt tartalmaznak. Utóbbiakban egy GT3-as sorozatú IGP lesz, amely GT2-es társainál kétszer több EU-t vonultat fel: 20 helyett 40-et - amennyiben helyesek az értesülések (ezek még nem megerősített adatok).

Az asztali Haswell processzorok normál mobil társaikkal együtt 2013 áprilisában rajtolhatnak el, míg az U és H sorozatú mobil példányok piacra dobására a harmadik negyedév folyamán kerül sor. A táblákba és ultravékony noteszgépekbe szánt Haswell-Y mobil processzorok 2013 negyedik negyedévében, illetve legkésőbb 2014 első negyedévében mutatkozhatnak be.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. ByrDer
2012.12.16. 09:28
Igaz nem sok még ez az info, és a teljesítményről semmit nem tudunk, de eddig nem tűnnek valami lenyűgözőnek ezek a haswellek.

Az intelnek az volt a terve hogy a haswellel drámaian javítják a fogyasztás / teljesítmény rátát így már majdnem asztali teljesítményű procik mehetnének a notikba ésszerű hőtermelés és fogyasztással. 47 meg 57 wattos tdp-jű procik legfeljebb csak gamernotikba meg munkagépekbe fér bele és nem tűnik nagy előrelépésnek a mostani ivy bridge felhozatalhoz képest. Igaz lehet hogy közben megduplázták az igp teljesítményét, de ahova gpu tejesítmény kell ott továbbra is inkább dedikált gpu kell majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. franc0 ByrDe...
2012.12.16. 10:27
"így már majdnem asztali teljesítményű procik mehetnének a notikba ésszerű hőtermelés és fogyasztással."

Ezen már túl vagyunk. A 35W TDP-s i7-3512QM leveri az asztali i5-750-et, ami szerintem brutál (AMD vonalon Phenom II X4 955).
A jelzett CPU-k a széria csúcsprocijai, elképesztő erősek lehetnek. Az +2W TDP gondolom megéri a várható GPU teljesítmény növelés miatt.

Na nem mintha notiba nem lenne elég az i3...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tibaimp
2012.12.17. 11:02
franc0: +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!