iPon Hírek

Három okosórán dolgozik az Archos

Dátum | 2014. 01. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az okosórák jelen voltak ugyan a Consumer Electrics Show-n, ám közel sem olyan számmal, mint ahogy arra előzetesen számítani lehetett. A nagyobb gyártók egyáltalán nem rukkoltak elő ilyen eszközzel, és a kicsik választékában is csak elvétve lehetett új okosórára bukkanni. Az Archos azonban semmit nem bízott a véletlenre, és egyből három modellt állított ki. A francia székhelyű forgalmazó típusjelzéseket egyelőre nem említett egyik esetben sem, így a készüléküket még csak a tervezett fogyasztói áruk alapján tudjuk pontosan beazonosítani. Mindegyik megoldás rendkívül költséghatékonynak ígérkezik. A trió tagjai 50 és 130 dollár között mozognak majd, tehát a legdurvább esetben sem kell magas összegre gondolnunk.
A sort egy pofonegyszerű okosóra fogja nyitni, ami tényleg csak a legalapabb dolgokra lesz képes. Ezt azonban mindössze 50 dollárért cserébe megkaphatjuk. Itt a készülék főleg az értesítések mutatására (pl.: hívás, SMS, e-mail, Twitter, Facebook, stb.) szolgál majd, na meg persze az időt is fogja jelezni a tulajdonosa felé – ha semmilyen friss esemény sincs. Ezt egy 1,55 hüvelykes E Ink kijelzővel látták el, ami nem kapacitív érzékeléssel dolgozik. Várhatóan így lehetnek gondok a pontosság terén, ha a felhasználói felületen nem egyértelmű helyre nyúlunk. A ház teljesen műanyagból van, de ennyiért ez nem csoda. Egy valami lesz az ára mellett, amiben ez jeleskedni fog a készülék: az üzemidő. Ezt a modellt egyetlen feltöltést követően akár két hétig is hordhatjuk anélkül, hogy ismételten töltést igényelne. Ilyen hosszú üzemidővel egyetlen másik eddig napvilágot látott okosóra sem rendelkezik.
Ha 50 dollárnál azért jóval többet szánunk egy intelligens karórára, mondjuk a dupláját, akkor jó alternatíva lesz a 100 dolláros konstrukció. Ez már színes, 1,8 colos megjelenítőt kapott. Az általános értesítések, és egyéb apróságok mellett itt már megjelenhetnek multimédiás funkciók is. Kényelmesen vezérelhető lesz például róla a zenelejátszó, és egyéb extrákat is nyújthat. Az LCD megjelenítő azonban nem lesz túl jó hatással a készenléti időre. Jelen állás szerint úgy fest, hogy ezt 36-48 órányi használatot követően muszáj lesz töltőre csatlakoztatni. A színes kijelzős eszközök között tehát továbbra is a Sony SmartWatch lesz a nyerő, az ugyanis négy napot is képes kihúzni.
A legdrágább okosóra esetében az Archos ismételten az E Ink használata mellett tette le a voksát. Ahogy az a fentiekben már kiderült, ezért 130 dollárt kell majd kifizetnie a jövendőbeli vásárlóknak. És hogy mivel tud szolgálni ez a szerkentyű? Nos, legfőképpen normális megjelenéssel. A legtöbb E Inkes óra rendkívül gyenge külsővel lett megáldva, ám az Archos legdrágább modellje kellemes meglepetést okoz. A műanyag mellett fémet is nagy felületen találunk már, és a legtöbb versenytársánál ergonomikusabb testet öltött. A szíj itt már szilikonból lesz, ami azt feltételezi, hogy főleg sportosabb célközönségre számítanak. A tetszetős ház mellett azért örömmel láttunk volna egy bőrszíjas megoldást is. Azt nem tudhattuk meg, hogy az órák mennyire lesznek ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben, de arra fény derült, hogy mindegyik csuklóra csatlakoztatható kliens vízálló lesz, ami nagyon fontos (és igazából elvárás is). Egyelőre megjelenéssel kapcsolatos információkkal nem szolgált az Archos, de a pletykák alapján nyáron futhatnak be a hármas tagjai. A viselhető kiegészítők várhatóan mindenhol forgalomba fognak kerülni, ahol az Archos jelen van, tehát Európa legtöbb országában – beleértve hazánkat is – felbukkanhatnak a kedvező árú okosórák.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. lazacmaki
2014.01.10. 17:38
Nekem tetszik, főleg a középső. Nekem nincs gondom azzal ha naponta kell tölteni, de kamera lehetne benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. meridaboy
2014.01.11. 00:26
Nekem pl az tetszene, ha egyszerű pontmátrixos üvegre integrált kijelzője volna mint pl egy két mai középkategóriás kvartc órának (casio pl.)
Nem is kell több egyszerű infóknál plusz vibra jelzés, de az e-ink is ígéretes, hisz az csak a kép megváltoztatásához használ energiát a megtartásához már nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!