iPon Hírek

Három okostelefont mutatott be az Asus

Dátum | 2014. 01. 08.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Asus az elmúlt években csak néhány féle mobilt gyártott, és azoknak is a java egy dokkolható eszköz részét képezte. Most viszont a tajvani gyártó úgy döntött, hogy itt az ideje a komolyabb visszatérésnek, már elég tapasztalattal rendelkeznek a dokkolható mobilok és a phabletek révén. A Zenfone termékcsalád három taggal fogja megkezdeni a karrierjét. A készülékeket a képátlójukkal különböztetik meg, így a vásárlóknak a Zenfone 4, a Zenfone 5 és a Zenfone 6 nevet kell az emlékezetükbe vésniük. A telefonok nem a csúcskategóriában állnak majd rajthoz, sokkal inkább a megfizethetőbb rétegeket veszik célba. Mindegyiken az Android 4.3 fut alapból, és az utolsó Jelly Bean garantáltan frissítve lesz az Android 4.4 KitKatre is, amit ősszel mutatott be a Google. Az Asus ráadásul kezelésbe is vette a keresőóriás rendszerét, így a gyári felhasználói felület helyébe a ZenUI lépett. Remélhetőleg ezzel együtt nem kell búcsút mondani az ízléses letisztultságnak, ami egy ideje már jellemzi az alap Androidot. A trió tagjai között még egy fontos hasonlóságot fedezhetünk fel a dizájnt leszámítva, mégpedig a SIM kártya helyek számát. Mindegyik készülék dupla SIM-es lehetőséggel fog befutni. A hálózati kártyák kezelésének mechanizmusa nem derült ki, de feltehetően Dual Standby lesz mindegyik. Asus Zenfone 6 A Zenfone vonalat a legnagyobb, 6 hüvelykes okostelefon fogja felvezetni és egyben uralni is a specifikációja alapján. A készülék tekintélyt parancsoló lesz a nagyméretű IPS paneljének köszönhetően, ami azonnal szemet szúrhat az érdeklődőknek. A felbontása viszont mindössze 720p-s, ami azért már némiképp előre vetíti, hogy egy mérsékeltebb áron kínált versenyzővel lesz dolgunk. Az érintés érzékelésére, és ezzel együtt a kezelhetőségre egyébként valószínűleg nem lesz panasz, mert kesztyűvel is vezérelhető marad, és a különböző tollakat is tudja követni. A hátlapon tanyázó kamera (előlapi egyikben sincs, ami egyébként kiábrándító lehet) 13 megapixeles fotók készítésére lesz alkalmas, a PixelMaster eljárásnak és az F/2.0-s apertúrájú objektívnek köszönhetően gyorsan fókuszál majd, és sötétben is jól fog szuperálni. A Zenfone 6 akkor sem jön zavarba, ha meg kell szólalnia, ugyanis az Asus SonicMaster hangtechnológiát is megkapta.

Ebben a modellben az Intel Atom Z2580 lapkára lesz osztva a főszerep. Ez a SoC kettő 2 GHz-es órajelen dolgozó Saltwell processzormagot tartalmaz, a grafikus feladatok felelőse meg egy PowerVR SGX544 MP2 lesz. A rendszermemória a chip mellett 2 GB-os méretet öltött, míg a tárhely tekintetében választhatunk 8 és 16 GB-os kivitelből is. Az üzemideje meglehetősen jónak ígérkezik, de ennek bizony meg lesz a böjtje a fizikai jellemzőit tekintve. A készülék kereken 200 grammot nyom, és csaknem egy centi vastag (9,9 mm), ami manapság már soknak számít. Nem is meglepetés ezek fényében, hogy egy 3420 mAh-s akkumulátort sikerült a hátlapja mögé rejteni. Sok 7 colos táblagép sem gazdálkodhat ennyi energiával. Kevés igénybevétel mellett így napokig is hátra lehet hagyni a töltőt. A Zenfone 6 négy színben lesz megvásárolható: fekete, fehér, piros és arany van a palettáján. Asus Zenfone 5 Most pedig lássuk, mit tartogat számunkra a Zenfone 5. A középső megoldás kijelzője ugyanolyan lesz, mint a nagytestvéréé, azzal a különbséggel, hogy egy hüvelyket lefogyva, 5 colosra zsugorodott. A gép belsejébe tekintve is hasonló a helyzet, ugyanis ebben is az Intel Atom Z2580 teljesít szolgálatot, ám a körítés már némileg visszafogottabb. A rendszernek itt 1 GB-nyi memóriával kell beérnie, és a háttértárat figyelembe véve a vásárlók itt már nem választhatnak: 4 GB-tal vihető haza a gép. Ha szűkösre fordul a helyzet, akkor egy microSD kártya jelentheti a megoldást.

A kamera itt is F/2.0 apertúrás, de már csak 8 megapixeles felbontású, azonban a PixelMasterről nem kell lemondani. A kapcsolati képességeit számba szedve különösebb extrát nem találunk, de az alap dolgok megvannak benne. A 3G DC-HSDPA+ modem (42 Mbps) mellett van 802.11 b/g/n WLAN Wi-Fi Directtel, GPS vevő és Bluetooth 4.0 modul is. A Zenfone 5 is meglehetősen termetes darab, de itt már az átlagon felüli akkumulátornak is búcsút kellett mondani. A 148,2 x 72,8 x 10,3 mm-es testbe csak egy 2050 mAh-s lítium-polimer akku fért be. A telefon 140 grammos tömeggel büszkélkedhet, a színválaszték pedig itt is aranyból, pirosból, feketéből és fehérből áll. Asus Zenfone 4 A Zenfone 4 az Asus minije lesz. Ez a telefon is vastag házban lakik ugyan, de a 4 colos panelnek köszönhetően már könnyedén használható lesz egy kézzel is. A 124,4 x 61,4 x 11,2 milliméteres mobil 115 grammot nyom. Sajnos ez a fentiekhez mérten már jóval puritánabb lesz, és néhány fájó dolgon is spórolt az Asus a tervezés során. A WVGA felbontású kijelző például már nem IPS, hanem TN+Film technológiát használ, így a betekintési szögei szűkösebbek lesznek, és a színvilág is veszíthet a fényéből. Visszább vettek a sebességfelelősön is, ugyanis itt az Intel Atom Z2520 van jelen. Ez már csak 1,2 GHz-es órajelen hajtja a fentiekhez mérten egyébként változatlan felépítésű SoC processzormagjait. A rendszermemória és a tárhely itt is 1 és 4 GB-os lesz, a microSD kártyahely tehát valószínűleg nem marad kihasználatlan.

A család legkisebb tagja egy mezei, 5 megapixeles felbontású képek készítésére alkalmas kamerával lesz felszerelve, így nem egy fényképészbajnokra kell számítani a személyében. A Zenfone 4 energiaellátásáért egy meglehetősen apróka, 1170 mAh-s akkumulátor fog felelni, ami akár átlagon aluli üzemidőt eredményezhet – erről az Asus hivatalosan nem nyilatkozott. Itt a kapcsolati képességek már nem változtak a Zenfone 5 után, így legalább a szélsebes 3G kapcsolati lehetőség megmaradt. A színválaszték ebben az esetben a fiatalabb generációnak kedvez már, hiszen a fekete és a fehér mellett a világoskék és a citromsárga jelent meg. Az Asus Zenfone hármasának megjelenési dátumai és az ajánlott fogyasztói árai is ismeretlenek egyelőre.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. nemlehet
2014.01.08. 13:20
Tetszetősek, bár baromira hasonlítanak a Jiayu G3-ra :
Ettől függetlenül jótól lopni nem bűn, tetszik a design. Az intel SoC-ért kicsit kár, bár őszintén nem tudom milyen teljesítményszintet képvisel, de az egyik barátomnak van Atomos Phonepadje és vannak problémai vele (leginkább inkompatibilitási). Ha normális áron érkeznek akkor főleg az 5" lesz jó vétel. A 4" meg kár volt kiherélni, sokan lecsaptak volna rá szerintem ha normális specifikációkkal érkezik, mert nem mindenki szereti a tepsiket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DemonDani
2014.01.08. 13:35
nemlehet

Ez meg baromira hasonlít egy HTC Onera
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nemlehet
2014.01.08. 14:00
DemonDani

Ez igaz, DE a Jiayu G3 hamarabb jelent meg mint a HTC One. Hamarabb is jelentették be. Ettől még lehet, hogy a HTC-től lopták a designt, de így más a leányzó fekvése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. codex
2014.01.08. 15:20
Manapság már nagyon nehéz megállapítani ki kitől lopta a design-t. Annyi telefon van, de mégis nagy részük majdnem egyforma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DemonDani
2014.01.08. 15:35
Egyébként meg a BlackBerry Z30-ra hasonlít, ha valamihez hasonlítani kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hEngi
2014.01.09. 10:02
Nekem is szimpatikusan de valószínűleg csak azért mert még nincs mellette az ára
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tibaimp
2014.01.09. 16:58
nemlehet: ha jól tudom a snapdragon 600 és a 800 közé tehető a tudása, ami, mivel ez csak kétmagos, nem rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!