iPon Hírek

Három Oxygen szériás táblagéppel rukkolt elő az Archos

Dátum | 2016. 02. 18.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Archos az egyik legnagyobb európai forgalmazóként minden évben jelen van a Mobile World Congressen, és ez az idén sem lesz másként. A vállalat egyebek mellett egy teljes tablet szériával készült az érdeklődőknek. Az újdonságok az Oxygen családon belül fognak megjelenni, ahová eddig egyetlen tábla, a 101 Oxygen tartozott. A 7, 8 és 10,1 hüvelykes készülékek szinte teljes egészében azonos képességeket fognak felvonultatni, a fizikai jellemzőkből adódó különbségeken felül csak a felbontásban tapasztalható különbség a trió tagjai között, és ezen a téren is csak hajszálnyi az eltérés az egyes versenyzők között. Az Archos 70 Oxygen és a 80 Oxygen panelje 1920 x 1200 képpontnak ad otthont, míg az 101b Oxygen modell esetében már 1920 x 1280-as felbontásról beszélhetünk. A készülékek mindannyian IPS technológiásak, szóval jó eséllyel a képminőséggel nem lesz probléma. Az eszközökön az Android 6.0 fog futni, amiért mindenképpen kijár a dicséret az Archos szakembereinek. A Marshmallow révén a vásárlók már a legújabb innovációkat is kipróbálhatják, így például az összetett kereséseket lehetővé tevő Now on Tap funkciót, ráadásul az Archos még némi egyediséget is csempészett a rendszerbe néhány előre telepített app formájában.
A táblagépeknél a fényképezés nem fő szempont, és nem is teszik túl magasra a lécet az új Oxygen modellek, de csalódásra sincs ok. Az előlapi képalkotójuk 2 megapixelesek, a főkameráik pedig már 5 MPixeles szenzorra épülnek, ha videózásra kerülne a sor, HD támogatásról tehetnek tanúbizonyságot. A múló pillanatok megörökítésére alkalmas hátlapi egységek mellett ki kell emelni, hogy automatikus fókusszal szolgálnak, és a vállalat közleménye szerint van mellettük még LED-es segédfény is, ami egyáltalán nem megszokott a tabletek körében. (Ez utóbbi a sajtónak kiadott képeken nem szerepel, de hasonló „Photoshop bakit” láttunk már más készülékeknél is, szóval remélhetőleg a Mobile World Congressen kiállított gépezeteken már ott lesz a villanó a hátoldalon.) A MediaTek MT8163A központi chip a sebességfelelős az Oxygen széria mindegyik új tagjánál. Ez a lapka ugyan nem egy izmos megoldás, de a 2 GB-os rendszermemória támogatásával már viszonylag jó felhasználói élményt tud majd produkálni. Az alapvető appok hosszú ideig ellesznek a háttérben, így az újra megnyitás villámgyorsan fog végbemenni. No, de mit is rejt ez a lapka? Az MT8163A-val nem sokszor találkozhattunk eddig, de nem sok újdonság fedezhető fel benne, hiszen négy 1,3 GHz-es Cortex-A53 processzormagot foglal magában egy Mali-T720 MP2 grafikus egységgel megtoldva, pont mint a nagy népszerűségnek örvendő MT6735. A felhasználók a 70, a 80 és a 101b Oxygen esetében is 16 GB-nyi tárkapacitás felett rendelkezhetnek, és ha szűkösre fordulna a helyzet, bővíthetőek is microSD memóriakártya hozzáadásával. Mobil kommunikációs egység nincs a készülékekben, van azonban GPS vevő, ennek köszönhetően pedig navigálásra is alkalmasak lehetnek az eszközök, még akár túrázás közben is jó szolgálatot tehetnek. A kapcsolati képességeiket tekintve szolgálnak még 802.11 a/b/g/n előírásoknak megfelelő Wi-Fi-vel, valamint Bluetooth 4.0 modullal (Smart Ready) is.
Az Oxygen család új tagjainak megjelenése az eddigi képek alapján hasonló lesz, de még nem mindegyik modellről kaptunk grafikát, így ezt egyelőre nem tudjuk határozottan kijelenteni. A legkompaktabbnak értelemszerűen a 70 Oxygen ígérkezik: 186 x 106 x 8 milliméteres térfogattal áll csatasorba. Ez a modell egy rettentően sovány, mindössze 3000 mAh-s akkumulátorral lesz felszerelve, így az üzemidejét tekintve biztosan nem fog maradandót alkotni. A 80 Oxygen tábla is viszonylag jól hordozhatónak ígérkezik majd, azoknak akik sokat ingáznak biztosan megfelelő választás lehet a 208 x 120 x 8 milliméteres vonalakkal körülhatárolható szerkezet. Itt már egy 4500 mAh-s kapacitású telep lapul a burkolat alatt, ami biztosan bírni fogja 8-10 órán át is egy feltöltéssel – ez persze erősen függ a terheléstől. A sorozat legnagyobb tagja egyértelműen az 101b Oxygen, ez már a nappalik részét képezi majd leginkább, de persze ha valakinek nem okoz gondot a 260 x 160 x 8 milliméteres mérete, akkor akár magával is viheti – például egy hátizsákban vidáman elfér. Ez a masina már egy 6000 mAh-s akkumulátorból nyeri majd a működéshez szükséges energiát, szóval az üzemidejére valószínűleg nem lesz panasz. Az Archos 70 Oxygen 75 fontos ajánlott fogyasztó ár kíséretében érkezik, a 80 Oxygen kereken 100 fontért lesz megkaparintható, a 101b Oxygenért pedig 120 fontos összeget kell majd leszurkolni. Arról egyelőre nincs információnk, hogy mikor fognak a boltok polcain landolni, de egészen biztos, hogy Magyarországon is felbukkannak majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. meridaboy
2016.02.19. 12:52
Nem akarok kukacoskodni, mert nagyon tetszetősek a designe alapján, de a 10"-osba én simán el tudnék képzelni akár 2x ekkora kapacitású telepet is, hogy a nagy kijelző a lehető letovább maradjon üzemképes!
Az esetleges többlet súly szerintem nem mérvadó, hiszen egy 5-6000mAh telep elenyésző súllyal bír.
A megnövekedett telep kapacitás pedig bizonyosan belezsúfolható egy tabletbe, ha telefonokba tudnak 10.000mAh akkut tenni!!!
Az ár sem hinném, hogy drasztikusan növekedne miatta. (~15/20£)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!