iPon Hírek

Három taggal bővült az Ascend G telefoncsalád

Dátum | 2014. 02. 27.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Huawei már bemutatott néhány kiemelten kezelt terméket a Mobile World Congress ideje alatt, ám maradt még patron a vállalat tárában a barcelonai kiállítás végére is. Az elképesztő kompaktsággal és kirívó dizájnnal felvonuló megoldások mellett átlagos okostelefonok is felbukkantak az újdonságok között. Ezúttal az Ascend G családban tűnt fel három olyan mobil, amelyekkel korábban még nem találkozhatott a nagyközönség. Az olvasóknak eszébe juthat, hogy az Ascend G vonal egyébként nem most először bővül az elmúlt napok során, ugyanis még az MWC-t megelőzően a Huawei lerántotta a leplet a Ascend G740-ről. Ezúttal a G740-et alulról és felülről is közre fogó Ascend G730 és G750 érkezéséről számolhatunk be, valamint befutott egy alsóbb ligás induló is a G610 személyében. A készülékekben közös vonás, hogy mindegyiken az Android 4.2 Jelly Bean operációs rendszer fog szolgálatot teljesíteni, és mindannyian dupla SIM-esek. Az összes telefon fekete vagy fehér színekben lesz megvásárolható, és jelen állás szerint áprilisban kerülhetnek a boltok polcaira. Az árakról egyelőre nem beszélt a Huawei. Huawei Ascend G750 Az újdonságok közül kiemelendő az Ascend G750, ugyanis szinte minden tekintetben ez lesz a legjobb konstrukció, és nem csak az erejét tekintve hagyja maga mögött a többieket. Ebben a modellben már a nyolc egyenrangú Cortex-A7 processzormagot felvonultató MediaTek MT6592 chipé a főszerep. A magok órajele 1,7 GHz-esnek ígérkezik, a Mali-450 MP4 grafikus feldolgozó egység esetében meg 600 MHz-es frekvenciáról beszélhetünk. A központi chip 2 GB-nyi rendszermemória társaságát fogja élvezni, háttértár tekintetében pedig 8 GB-tal szolgál a G750. A gépezet tárhelyét nem szabták túl nagyra, ám ezzel együtt jár, hogy kapott microSD-s bővítési lehetőséget. Nemcsak belül, hanem kívül is tartogat érdekességeket az alanyunk: a megjelenítője például 720p-s lett, és meglehetősen nagy, 5,5 colos felületen feszül ez a felbontás. A panel tehát 267 PPI-s pixelsűrűséget tud felmutatni – ami ekkora méretben egyáltalán nem rossz –, és az IPS technológia révén még a színei, a fényereje és a betekintési szögei is rendben lesznek.
Az Ascend G750 főkamerájával akár 13 megapixeles fotók is készíthetőek, videókat pedig (az izmos hardvernek köszönhetően) 1080p-ben tud majd rögzíteni. Ha nem lenne elegendő a környezeti fény, akkor egy LED-es vaku is be tud segíteni a hátlapon található kamerának. A videóhívások intézésében egy 5 MPixeles egység lesz a társ, ami szintén Full HD minőséggel kecsegtet. A kapcsolati lehetőségek között van 21 Mbps-os letöltési sebességet támogató 3G HSDPA+ modem, 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul és A-GPS vevő is. Az akkumulátor kapacitása ebben az esetben 3000 mAh-s, ami a nagy méretű kijelző mellett már bőven indokolt is. Összességében átlagos üzemidőre lehet számítani a 149,5 x 77,4 x 8,9 milliméteres okostelefontól. A készülék egyébként mindössze 162 gramm, ami egy 5,5 hüvelykes megjelenítő mellett egyáltalán nem rossz. Huawei Ascend G730 Az Ascend G730-nál az előlap nagy részét kitöltő panel képátlója nem változott, a felbontást szemügyre véve azonban már nyilvánvalóvá válik, hogy egy gyengébb konfigurációval van dolga a felhasználónak. Az 5,5 colos kijelző már csak 200 PPI-s képpontsűrűséget tud felmutatni, mivel 960 x 540 pixeles felbontás terül el rajta, ráadásul az IPS technológiának is búcsút kell mondani, így más tekintetben is gyengébb minőségre kell számítani. A G730 is két kamerát tud felmutatni, de ezek az egységek sokkal visszafogottabbak lesznek. Előre mindössze egy VGA megoldás került, hátra pedig egy 5 megapixeles fotók készítésére alkalmas tekint. A főkamera mellé LED villanót is társítottak, így legalább rosszabb körülmények között is használható marad.
A sebességfelelős újra a MediaTek egyik terméke lesz. Ezúttal az MT6582 húzta meg magát a dolgok hátterében, amely 1,3 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A7 magok kvartettjével felvértezve áll csatasorba, a grafikus feladatok elvégzéséről pedig egy Mali-400 MP2 gondoskodik. Emellett található még a gépben 1 GB-os méretben rendszermemória, valamint 4 GB-nyi tárhely, ami bizony nem sok adat megőrzésére elegendő. Utóbbira egy microSD slot jelenti a gyógyírt, mely akár 32 GB-os kártyákkal is elboldogul. A kapcsolati képességek tárházában van 3G HSDPA+ modem, Bluetooth 4.0 modul, A-GPS vevő és persze a 802.11 b/g/n szabványú Wi-Fi sem maradhatott ki a sorból. Sajnos a G730 esetében már nem igazán figyeltek arra, hogy kecses legyen a végeredmény, ezzel együtt pedig a készülék súlya is fentebb kúszott. A vas 151,5 x 78,3 x 9,6 milliméteres térfogatú és 180 gramm a tömege. Elsőre persze arra számítanánk, hogy itt egy komolyabb akkumulátor juthatott szerephez, de sajnos ez közelről sem fedi a valóságot. Egy rettentő sovány, 2300 mAh-s kapacitású telep került bele. Ennek tükrében pedig az üzemidő is átlagon alulinak ígérkezik. Huawei Ascend G610 Az újdonságok között a legkisebb a G610, ami minden bizonnyal egyben a legolcsóbb modell is az MWC-re vitt termékek között. Ennél egy kereken 5 colos megjelenítő fogadja az érdeklődőket, ami qHD felbontásnak ad otthon. A panel sajnos ebben az esetben sem IPS, hanem valamilyen TN+Film technológiás megoldás, a pixelsűrűsége pedig 220 PPI-s. A Huawei itt sem hagyta hátra a MediaTek partnerségét, ezúttal egy MT6589 került bevetésre. Ez a SoC már számtalanszor jelentett jó alternatívát a középkategóriában induló eszközök számára a négy darab 1,2 GHz-es ARM Cortex-A7 maggal és a PowerVR SGX544 integrált grafikus vezérlővel. A háttértár és a rendszermemória mérete nem változott a G730-hoz képest, tehát 1 GB-nyi RAM-ot, és 4 GB-os tárhelyet kapnak azok, akik emellett teszik le a voksukat. A háttértár persze ezúttal is bővíthető majd, méghozzá microSD kártya segítségével.
A kamerarendszert is változatlanul örökölte meg a G730 után, így hát ebben is egy 5 megapixeles és egy VGA megoldás van terítéken. A főkamera mellett természetesen ennél a vasnál is felfedezhető egy LED-es villanó. A kapcsolati lehetőségek tekintetében a G610 egy 3G HSDPA+ modemmel szolgál, továbbá van még benne egy GPS vevő, egy Bluetooth 4.0 és egy Wi-Fi modul is, ami a 802.11 b/g/n előírásoknak felel meg. Az üzemidő „felelőse” egy 2150 mAh-s akkumulátor, ami ezúttal is jóval az átlagos alatt marad a hardver többi részéhez mérten, így a produkciója is átlagon aluli lehet. Ez a telefon egyébként 142 x 73,6 x 9,9 milliméteres vonalakkal határolható körül, és 170 grammot nyom.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!