iPon Hírek

Háromféle Linux jelenik meg a Windows Store kínálatában

Dátum | 2017. 05. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft tavaly alaposan meglepte a felhasználókat, ugyanis a BUILD konferencia alkalmával lerántotta a leplet a Windows 10 alatt futó Bash parancshéjról, ami a WSL (Windows Subsystem for Linux) rétegen fut. A Windows 10 Anniversary update részeként érkező „Bash on Ubuntu on Windows” futtatókörnyezet sokkal több volt, mint egy egyszerű Bash shell, így némi trükkel akár grafikus Linux alkalmazások futtatására is lehetőség nyílt, igaz, itt azért még szép számmal voltak korlátok, hiszen hivatalos támogatás ehhez az „üzemmódhoz” nem járt. A Bash WSL-en keresztül történő „integrálása” egy kiváló ugródeszkának tűnt, amely alapján sokan azt vizionálták, hogy a jövőben még szélesebb körben lehet Linux alkalmazásokat futtatni a Windows 10 alatt. A jövő időközben el is jött, a fejlődés pedig abszolút nem állt meg, sőt, új szintre lépett: a Microsoft Store kínálatában rövidesen háromféle Linux disztribúció jelenik meg. A Fedora, a SuSE és az Ubuntu speciális, WSL-re támaszkodó, Windows Store-ba szánt kiadásai egyelőre csak a Windows Insider Program keretén belül szerezhetőek be, de később szélesebb körben is elérhetőek lesznek.
A Linux kiadások lényegében az adott disztribúcióra jellemző parancssori és egyéb lehetőségeket kínálják, amelyeken keresztül különböző alkalmazások futtatására nyílik mód – de a jelek szerint ezúttal sincs hivatalos támogatás a grafikus felhasználói kezelőfelülethez. Ez persze fejlesztői szemszögből nézve abszolút nem probléma, hiszen rengeteg fejlesztőeszköz érhető el ilyen módon, amelyek shell alapú környezetben amúgy is hatékonyabban futhatnak – és lényegében ez, vagyis a fejlesztők egy csoportja szerepel a vállalat célkeresztjében. No meg a diákoké. A Windows Store-ban található három disztribúció közül bármelyik telepíthető lesz az adott Windows 10 alapú eszközre – akár mindhármat is választhatjuk –, sőt, a telepítés során nem kötelező a rendszermeghajtót használni, hiszen akár másodlagos meghajtó bevetésére is van lehetőség. Az opció a Windows 10 S alapú eszközök esetében kifejezetten jól jöhet, ugyanis ezeknél a termékeknél csak a Windows Store-ban található alkalmazások letöltésére és telepítésére van mód, ami eléggé behatárolja a lehetőségeket. Egyetemi szinten azonban elég sok olyan terület van, ahol szükség lehet valamilyen Linux disztribúcióra, a Microsoft új ajánlatának köszönhetően így már Windows 10 S alatt is élvezhetőek lesznek a Linux parancssorok előnyei. Persze az adott konfiguráció esetében érvényes üzleti modelltől függően – ingyen vagy 50 dolláros felárért cserébe – Windows 10 Pro kiadásra is válthatnak a diákok vagy az átlagfelhasználók, de ez már egy másik történet.
A Phoronix munkatársainak előzetes tesztjei szerint a Windows 10 Creators Update WSL a processzor-intenzív feladatok során egész jól teljesít a natív Ubuntu 17.04-es és a Clear Linux 14780-as változatához képest, hiszen helyenként hozza a natív Ubuntu teljesítményszintjét, de az I/O munkafolyamatok alkalmával, illetve néhány egyéb területen már nem ennyire rózsás a kép. Az újítás azonban így is nagyon hasznosnak tűnik, de az majd csak a gyakorlatban derül ki, milyen buktatókra kell számítani – már ha vannak ilyenek. A teszt eredményei itt olvashatóak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Asagrim
2017.05.16. 16:11
Gentoo, Arch, Mint kell mostanában a népeknek. Nem tudom mikor találkoztam utoljára Red Hat felhasználóval, magam is vagy 10 éve használtam utoljára. Az is érdekes, hogy mindhárom Linux gyakorlatilag proprietary.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. fofoka Asagr...
2017.05.16. 20:22
Akkor használtad utoljára, amikor ingyenes volt. Viszont sok cégnél a mai napig RHEL van, tekintve, hogy sok kereskedelmi szoftvernek ez kell. Levonhatod a következtetést: a Windows-t nem neked fejlesztik. De te is használhatod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim fofok...
2017.05.16. 20:28
Oké, jogos. Sőt, egyértelmű. Nem is tudom mire gondoltam mikor az előző hozzászólásomat írtam, semmi értelme!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. 5hR3kY
2017.05.17. 08:02
Én pont a fordítottját várom. Mikor lehet majd "sudo apt-get install windows10" paranccsal telepíteni Windowst Linux alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. beleutomaz... 5hR3k...
2017.05.17. 12:15
Mikor a windows kernel open source lesz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bighlo beleu...
2017.05.18. 05:58
Az körül belül egy időbe fog bekövetkezni azzal, hogy Billy bácsit szenté avatják mint a szegények védőszentje ja vagy ez a hely már foglalt akkor talán soha
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!