iPon Hírek

Háromféle Windows 10 kiadás érkezik az IoT eszközökre

Dátum | 2015. 03. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Microsoft a néhány napja a Shenzenben megrendezett WinHEC 2015 konferencia alkalmával egyebek mellett arról is elárult néhány részletet, mire számíthatnak a felhasználók és a fejlesztők a Windows 10 IoT (Internet of Things – Dolgok internete) eszközökre szánt kiadásával kapcsolatban. Azt már a korábbi bejelentés alapján tudhatjuk, hogy a Raspberry Pi 2 mellé ingyenesen jár majd a Windows 10 speciális kiadása – amiről korábban is tudható volt, hogy nem lesz teljes értékű operációs rendszer. A Windows 10 IoT esetében összesen három, egymástól tökéletesen elkülöníthető változat készül, amelyek más és más eszközöket vesznek célba: az egyik az ipari és az üzleti konfigurációkat, a másik a mobileszközöket, a harmadik pedig az apró eszközöket veszi célba. Egyelőre egyik kiadásnak sincs végleges neve.
Mindhárom Windows 10 IoT verzióról elmondható, hogy támogatni fogják az univerzális alkalmazásokat és drivereket, ami rengeteg új lehetőség előtt nyit kaput. Az újítás jóvoltából egy-egy appal a korábbinál szélesebb felhasználói- és eszköz-kört lehet célba venni, ugyanis az app az asztali konfigurációk, a laptopok, a játékkonzolok, a televíziók és a kiterjesztett valóságra támaszkodó megoldások mellett az IoT eszközöket is kiszolgálhatja. Ez a koncepció rendkívül impresszívnek tűnik, amennyiben kellően átgondolt a rendszer ahhoz, hogy az app minden eszközön megfelelően fusson. Persze az esetek többségében egy-egy univerzális appnak nem kell minden eszközkategória igényeinek megfelelni, de a fejlesztők munkáját jelentősen megkönnyítheti ez a fajta szemlélet.
Vegyük sorra, mely Windows 10 IoT kiadások milyen követelményekkel és funkcionalitással rendelkeznek. Az ipari eszközökre szánt változat esetében hasonló követelmények vannak érvényben, mind a Windows 10 tradicionális 32-bites változatánál: x86-os processzorra, 16 GB-nyi tárhelyre és 1 GB-nyi rendszermemóriára van szükség e verzió használatához. Az egyelőre nem derült ki, hogy ez a speciális kiadás miben különbözik majd a tradicionális Windows 10-től – mindenképpen érdekes lesz látni, milyen szoftveres finomhangolásokat alkalmaznak a Microsoft szakemberei. Az viszont biztos, hogy az ipari eszközökre szánt kiadásba mélyen integrálódnak a felhő alapú szolgáltatások (Azure), a különböző biztonságtechnikai megoldások, illetve a gép és gép közötti kapcsolat is szerephez jut. Ez a kiadás a robotikában használatos konfigurációkban, az orvosi eszközökben, illetve egyéb hasonló területeken tűnhet fel. Probléma lehet, hogy e területeken már megvannak a jól bejáratott operációs rendszerek, amelyek rendszerint Linux alapúak, de a valós idejű operációs rendszerek használatára is van példa – elég csak a VXWorks alapú megoldásokra gondolni. Egyszóval itt nehéz küzdelemre számíthat a szoftveróriás. A Windows 10 IoT mobileszközökre szánt változata már egy kicsit át lesz alakítva a tradicionális Windows 10-hez képest, ugyanis Windows asztalt abszolút nem kínál, de a modern felhasználói kezelőfelület megmarad, ami még a Windows 8-cal mutatkozott be. Ez a kiadás már csak 4 GB-nyi tárhelyet igényel, rendszermemóriából pedig 512 MB-nyival is beéri. Meglepő, de a vállalat ezt a kiadást csak és kizárólag ARM alapú SoC egységgel ellátott rendszerekre szánja, ami azért is furcsa, mert a következő bekezdésben szereplő, kisebb eszközökre szánt kiadás az ARM alapúak mellett az X86-os processzorokat is támogatja. A kisebb eszközöket célzó változat már abszolút nem rendelkezik shellel, de az univerzális alkalmazásokkal való kompatibilitást megtartja. Emiatt magával az operációs rendszerrel nem is lehet majd interakcióba lépni, miközben fut rajta az adott célalkalmazás – ez a korlátozás egyebek mellett értékesítő terminálokhoz, információs központokhoz vagy médialejátszó eszközökhöz jöhet jól. A Microsoft elmondása szerint az adattároló- és memóriaköltségek alacsonyan tartásának érdekében ez a változat nem kínál Windows Start felhasználói élményt, valamint beépített alkalmazásokkal sem rendelkezik, ehelyett csak egy univerzális alkalmazás futtatására képes, ami a boot folyamat végeztével automatikusan elindulhat. A spártai funkcionalitás miatt e változatnak elég lesz 2 GB-nyi tárhely és 256 MB-nyi rendszermemória is, azaz tényleg olcsón kihozható a szoftvert kiszolgáló alaprendszer. A kiseszközökre szánt kiadás az ARM mellett az X86-os architektúrára épülő központi egységeket is támogatja, ahogy fentebb már említettük. Ez a kiadás a gyártók és a kereskedelmi rendszerek építői számára ingyenesen elérhető lesz.
A vállalat a konferencia alkalmával három különböző kiseszközt is bemutatott, amelyeken elketyeg majd a fentebb említett Windows 10 IoT kiadás. Az első egy Raspberry Pi 2, a második egy Intel Atom SoC-ra támaszkodó fejlesztői hardverkörnyezet, a harmadik pedig a Qualcomm DragonBoard 410c. Az említett konfigurációk sorrendben ARMv7, x86 és ARMv8 architektúrára alapoznak. Arról egyelrőe nincs információ, hogy a három speciális Windows 10 IoT kiadás pontosan mikor jelenik meg – van rá némi esély, hogy a normál Windows 10 kiadásokkal együtt érkeznek, méghozzá idén nyáron.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. wishformor...
2015.03.26. 09:05
Kapalozik itt a szerencsetlen majkremszaft, de ez a hajo mar 5 eve elment...
ha nem vigyaz akkor az asztali szegmensbol is ko fog esni ezzel a backdoor enriched, bloatware-el....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.26. 09:31
Mégis ők a világ legnagyobb szoftvercége, akiknek a terméke kb. 1,5 milliárd eszközön van jelen a Földön.
Ezzel szemben Te mi is vagy? Ja, hogy egy hater, egy kis kelet-közép európai ország x. rangú informatikai oldalának, egyik fórumában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. wishformor... FaL
2015.03.26. 09:45
Megis, ha valami HA / failover , stabil megbizhato rendszer kell epiteni, akkor a kozelebe nem megy senki

Amugy mennyi eszkozon is fut valamilyen fajta linux disztro? szamold meg legyszi azt is.

engem az ilyen dolgok zavarnak, hogy:
"hogy nem lesz teljes értékű operációs rendszer"

akkor megis hogy a verbe akarnak versenyezni ezeken az eszkozokon? erre is terj ki legyszives,
Nem haterkedes miat irtam, csak sok a szemelyes tapasztalat mint fejlesztoi mint uzemeltetoi oldalon. Jelenleg (nem kis kelet kozep europai orszagokban) az egyetlen igen nagy hasznalatban levo MS szerver oldali szolgaltatas az outlook levelezes / calendar. (tech / finance cegeket tekintve elsosorban)
Az sem a feature-ok miatt hanem a begyoposodott megszokas es a mar megvett licence-ek miatt.
Doglodnek, erzik ok is a vesztuket, ezert ez a kapalozas, szerinted miert lehet majd barmilyen kaloz / legalis win verziorol majd win 10 re frissiteni?
sztem azert mert megprobalnak az emberek kenyelmere es megszokasaira epiteni, mivel mar semmi nem maradt a windows mellett ervnek, mint a mancika fele megszokasok + a gamerek a DX miatt.
Gamer oldalrol is megy az ostrom rendesen, Vulkan API a legutobbi durranas...
Most meg kapkodnak felmegoldasokkal. Az egyetlen dolog ami tetiszik az az uj mobil vonaluk, a legutobbi frissitesekkel szep gyors es hasznalhatoak a windows-os nokiak. Azert lassuk be, hiaba nagy ceg, majdnem minden fronton versenykepesek akarnak lenni, ami nem valoszinu hogy sikerulni fog.
A szemelyeskedest meg dobjad legyszi, sokat ront a hitelessegeden...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.26. 10:16
a kalóz win dolog amit írsz hülyeség:
http://ipon.hu/hir/a_kaloz_windowsok_es_a_windows_10_frissites_esete/33045

Közel sem szeretem a MS-t régebben én is felültem a haterkedésnek, később meg a win8 körüli mizéria volt, ami számomra ellenszenvessé tette az akkori hozzáállásukat, de az hál'istennek a gyökér Ballmerrel ment a levesbe. Nadella kinevezése óta kb. a MS minden lépése logikus és/vagy üdvözlendő.
Windows 7t használok mert az XP már elavult volt 2010-ben amikor váltottam és számomra designban is zavaró volt. Minden szempontból meg vagyok vele elégedve, gyors, a legkevésbé sem akadályoz semmiben, szép is. Ellenben ha kijön a win10, rögtön váltok, mert amit eddig mutattak belőle, az annyival tud többet (kényelmi és hasznos funkciókkal egyaránt), hogy simán meggyőzött. Emelett Officet használok, mert egyetlen más irodai szoftvercsomag sem volt annyira könnyen kezelhető és olyan sok lehetőséget kínáló mint az. Outlookot a munkahelyen KELL használni, de ki lehet bírni. A lényeg ebből, hogy nem kényszerből használok MS termékeket, hanem emrt egyszerűen jók.
Abszolút fogalmam sincs, hogy hány gépen megy linux, főleg szervereken meg az IT-hipsterek gépein, ez a többség, a kisebbség az, aki tényleg munkára használja.
Akárhogy nézem, nem kapálózásnak tűnik amit csinálnak, hanem tudatos, kimért terjeszkedésnek. Még a "gamerek" hülyeségét is meghallgatták és tolnak ki egy új DX-et.
Mi a fene bajunk is lehet manapság a Microsofttal?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. istvankiss...
2015.03.26. 10:18
Szerintem nem azért akarnak mindenkit átcsábítani illegális régi win-ről illegális új win10-re (mert az nyilvánvaló, hogy a licenc nem fog kifehéredni) mert döglődnek, hanem mert egy közös új koncepcióban egyszerűbb és olcsóbb fejleszteni. Az meg érthető, hogy egy kisebb eszközre csökkentett képességek és szolgáltatások kellenek. Ez a kicsinyes dögöljön meg a windows hozzáállás meg... Ha nem lenne, jobb lenne?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. wishformor... FaL
2015.03.26. 10:21
Nem is azt irtam hogy legalis win10-ed lesz, csak azt hogy megkapod a frissiteseket win 10-re....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ZsubiPhoto wishf...
2015.03.26. 11:24
Azért ha eszköz oldalról közelíted meg a dolgot, akkor pl Raspberry-re biztos, hogy szükséged lenne minden képességére az asztali verziónak (ráadásul gyakorlatilag "ingyen"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. wishformor... Zsubi...
2015.03.26. 11:27
eddig is ingyen volt, es eddig is maximalisan ki lehetett hasznalni a kepessegeit mas oprendszerrel. akkor most mivel is fog tobbet nyujtani? mer az MS logo onmagaban keves lesz....
raadasul a customizaciot / egyeni testre szabast, beallitasokat vaszleg elfelejtheted windows alatt, ami meg pont ezeknek az "embedded" rendszereknek a lenyege. Meg mindig nem vilagos szamomra a versenykepessege.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ZsubiPhoto wishf...
2015.03.26. 11:46
Én a rendszer méretére értettem. Nagyon sok, ilyen eszközök számára felesleges funkciót kihagynak belőle és ami másik oldalról előnyösebbé teszi, hogy a programozáshoz (linuxhoz) nem értő halandóknak legalább egy ismerősebb felület nyílik meg - mellesleg, ahogy én olvastam ezt tudod bővíteni is.
Emellett ami számomra nagyon jó irány, az a hálózaton belül könnyebb lesz az üzemi egységek monitorozása.
Például CNC, ellenőrző vagy akár a stabilizáló és mérőeszközök hálózatba kapcsolása a CAD-et futtató gépekkel. Tudom, biztosan sokan tudnátok jobb megoldást, de ez egyszerűbb - nekem/nekünk.
És ahogy gondolom kiderült, nem értek mélységeiben a Linuxhoz és programozáshoz, de ez a meglátásom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.26. 13:12
Bírom az ilyen "üzemeltetőket" akik annyira el vannak vakulva, hogy észre se veszik mekkora baromságokat beszélnek... Akik még életükben nem láthattak nagyvállalati környezetet ahol vígan dübörög a WIN disztro... Mind szerver mind pedig Hyper-V mint virtualizációs megoldás... Levelezés Lync Sharepoint ról már nem is beszélek... Elég hasonló rendszert láttam/üzemeltettem/implementáltam már... és Linux-on-ra szinten egy darab szolgáltatás nincs ami egy Office 365 öt, Azure-t vagy Saját Lync Sharepoint szolgáltatást egyáltalán megközelítene... Nem csak az Outlook létezik... de mint várható volt a többiről még lövésed sincsen, ha ezzel példálózol...
Nyomhatod itt a vakert, hogy mennyi Linux distro van meg szerver... Nem is Webszervert üzemeltetnek a nagy cégek... Hanem munkára való szervereket és szolgáltatásokat.... Egy kezem meg tudom számolni(és nem jutok el csak 3 ig ), hogy hol fut pl az SAP linuxon... Magyarországon...)
Stabilitás... Pff... azok szoktak erre panaszkodni... Akik rohadtul nem értenek hozzá... Hozzá nem értő ember keze alatt egy Linux is össze fossa magát...
Köpd tovább a baromságot... talán valaki megeszi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. thedevelop... djgeg
2015.03.26. 19:02
Ezt csak megerősíteni tudom. ICT-vel foglalkozom egy telco cégnél, és bizony csak megismételni tudnám a használt MS technológiákat és szoftvereket, amiket nem csak a mi cégünk, hanem az outsource-olt, ICT szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek is ugyan úgy használnak.
Valaki szóba hozta a HA-t, itt jegyezném meg, hogy a MS implementálta a 2 közül az egyik értelmes megoldást. A másik a VMware érdeme.
Szóval: Active directory, Hyper-V (HA, failover cluster), Connection broker, Terminal server farm, Exchange és Lync szerverek (on premise), illetve felhő alapú szolgáltatások, pl.: Office365 tenant, Lync föderációk, Onedrive.
Biztosan kihagytam néhányat (IIS, MSSql, Office 2013, stb..), de a lényeg, hogy ezeket a nagy cégek mind használják. Biztosan van kivétel, ahol a vezetés *nix fetisiszta, de tény, hogy az MS termékei nyújtják a legátfogóbb szolgáltatáscsomagot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. wishformor... thede...
2015.03.26. 21:10
ezekszerint mas mintabol dolgozunk. , az en tapasztalataim azt mutatjak hogy a belso fejlesztesu production alkalmazasokkal a kozelebe nem mennek az MS kornyezeteknek, egyszeruen a szakma ezen a szinen nem hasznal MS termekeket CI, es automatizalt deploymentre. Raadasul egy high frequency trading platform-ot, az alkalmazas mellett szanaszejjel szoktak optimalizalni, gyakran kernel szinten, ezt egy windoznal nem tudod megtenni, kb eselye nincs hogy labdaba rugjon. A virtualizacio es ESX az ettol meg teljesen fuggetlen tema. Eddig legalabbis az 4+ eves penzugyi szektorban szerzett tapasztalataim kivetel nelkul ezt mutatjak.

Ezt a HA-t meg az MS impleemntalasat nem ertem. akarmennyi elosztott rendszer van kb annyiszor implementaltak a HA-t. Lehet mas a fogalmad a mozaikszo jelenteserol akkor. a High Availability az egy tulajdonsag, ami altalaban az Distributed System-ek jellemzoje. Eleg tag fogalomkort takar.

nyilvan AD meg office / outlook a belos kommunikacio. de ez az ami a megszokas okozta kenyelmet adja egyeseknek. Vaszleg egyebkent azert mert osszessegeben olcsobb servicedesket uzemeltetni az R=1 nek, mivel nyilvan egy nagy ceg nem csak IT szakemberekbol all.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. wishformor... djgeg
2015.03.26. 21:29
1. nem vagyok uzemelteto
2. Elozo HSz-emben irtam, hogy en nem a belso kommunikacios service-ekrol beszeltem. nem levelezo szerverrol, meg shared store-rol. hanem olyan rendszerekrol amivel a cegek altalaban penzt keresnek. Az altalad emlitett tetelek kb lefedik a ceges kommunkacios infrastrukturat, ez elpattan egy 4 magos xeonon, jopar szaz alkalmazottig. Ezt kifizeti egy ceg es hasznalja, kb ahoz hasonlitom, hogy veszel autot hogy munkaba tudj jarni, ez egy kesz termek, amire altalaban minden cegnek szuksege van.
Amirol en beszek torpapa az 1000 penzugyi tranzakcio masodpercenkent. Belso fejlesztesu alkalmazasok / szolgaltatasok. Egy ilyen kornyezetbe ha kielyted az SAP-t kirohognek es visszatoloncolnak magyarorszagra....
valoszinuleg olyan rendszerek aminek megcsak a kozelebe sem engednek ezzel a hozzallassal.

ps: a stilus maga az ember !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thedevelop... wishf...
2015.03.27. 00:00
Oké, szóval Te a lehető legalacsonyabb, legcélorientáltabb szoftverekről beszélsz, én viszont egy cég üzemeltetéséhez szükségesekre mondtam példát.
Ez két teljesen külön dolog.

A cikkben szereplő beágyazott rendszerek egy határvonalat képeznek a fenti két terület között, ezért is szeretne a MS erre a területre is életképes alternatívát kínálni.
Te beágyazott rendszer alatt valami szuperalacsony szintű célhardvert érthetsz, viszont most nem erről van szó.
Windows Embedded eddig is létezett. Akinek van autós GPS -e az valószínűleg birtokol is ilyet, hiszen azok nagy részén WinCE 5 (illetve most már 6) fut.
De mondhattam volna a bankautomatákat is, amiken a Windows XP -nek egy beágyazott rendszerekre szánt verziója üzemel.
A zenegépeken is nagyrészt Win XP fut.
Vagy például ott vannak az úgynevezett "totem"-ek. Mindenki ismeri őket, amikor a bankban sorszámot kell húzni, ezek a gépek adják.

És elég valószínű, hogy gyártósorokon üzemeltetett robotok, CNC gépek, stb.. vezérléséhez is ugyanúgy megfelelne egy Windows-os ARM-es eszköz.

Az viszont való igaz, hogy valósidejű rendszerek esetén nem célszerű Windows-t használni. De nem azért, mert sz*r! Hanem azért, mert - ahogy írod is - rendszerszinten nem annyira testreszabható, nem butítható le annyira, mint egy linux disztribúció.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.27. 12:15
1. Idézek tőled "csak sok a szemelyes tapasztalat mint fejlesztoi mint uzemeltetoi oldalon."
Nem én írtam hanem te...
2." hanem olyan rendszerekrol amivel a cegek altalaban penzt keresnek" Most komolyan fel se fogod miket írogatsz? Hogy min fut el meg kocsis példa... Úr isten.
Ezek az szoftverek és szolgáltatások amik szóba kerültek mind mind olyan eszközök ami bőven bele esik "amivel pénzt keresnek" kategóriába... Nem poénból vezetik be őket, hogy hú de nagy poén...
Azért vezetik be őket mert könnyíti a munkát és növeli a produktivitást.

1000 pénzügyi tranzakció/sec... Gratulálok neked... Volt már részem banki rendszerek fejlesztésében is... Ahol nem csak 1000 tranzakció utalás vagy épp deviza átváltás történt... hanem vagy úgy a sokszorosa... A Bank saját Magyar és nemzetközivel összekapcsolt rendszere rengeteg Brókeri tevékenység során keletkező tranzakcióval is
Egy olyan környezetben ahol nem nevetik ki az SAP-ét mert tudják, hogy mi az, nem úgy mint te... Mi köze lenne egy egyedi fejlesztésű pénzügyi folyamatokat végző/támogató rendszernek az SAP hoz ami egy CRM és ERP rendszer?

Hülyeségre ne várjál udvarias csevejt....
Lököd a baromságot... de közben fogalmad sincs róla csak a saját kis "területedről"...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. wishformor... djgeg
2015.03.27. 13:06
Az hogy van tapasztalatom uzemeltetesben, nem azt jelenti hogy uzemelteto vagyok, esetleg foglalkozom mellekesen uzemeltetessel.

korabbi temakhoz: Igen igazatok van djgeg + thedeveloper. Tevedtem probalkoztam okosnak latszani, kozeben beszeltem a hulyesegeket. Ne haragudjatok hogy ennyit raboltam az idotoket.

Szep napot!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!