iPon Hírek

Háromszorosára növelhető az SSD-k írási sebessége?

Dátum | 2014. 05. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az SSD meghajtók esetében több trükköt is bevetnek a különböző gyártók annak érdekében, hogy a NAND Flash cellák élettartamát minél inkább kitolhassák, az adattároló írási teljesítményét pedig hosszabb használat után is szinten tarthassák. A legfrissebb hírek szerint úgy tűnik, hogy a japán Chuo Egyetem kutatói meglehetősen komoly előrelépésre tettek szert SSD fronton, ugyanis sikerült megalkotniuk egy olyan technológiát, amellyel a jelenlegi SSD meghajtók írási teljesítménye akár háromszorosára is növelhető, méghozzá úgy, hogy a fogyasztás és a NAND Flash cellák elhasználódásának mértéke ezzel egy időben csökken. Ez már-már túl szépnek hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, ugye? Nézzük meg, mi lapul a háttérben.
Forrás: TechOn
Az új eljárás tulajdonképpen nem más, mint egy middleware (köztes réteg), amely az operációsrendszer fájlrendszere és a Flash fordítóréteg között helyezkedik el. Az új technológia az adattöredezés mértékét próbálja csökkenteni, ezáltal a hulladékgyűjtő algoritmus által generált overhead mértéke is csökken, ami pozitív hatásokat vált ki.
Forrás: TechOn
Az új köztes réteget LBA Scramblernek nevezik, lényege pedig az, hogy a Flash fordítóréteggel együttműködve átkonvertálja az írásra váró adathoz tartozó logikai címeket annak érdekében, hogy csökkenthesse az adattöredezettség negatív hatásait. Az eljárás keretén belül a rendszer az adatot nem egy új üres lapra írja, hanem egy töredezettre, amely a következő törlésre váró blokkban helyezkedik el. Ennek eredményeként a törlésre váró blokkban található érvénytelen bejegyzések száma növekszik, ezzel csökkentve az érvényes bejegyzések számát, amelyeket a hulladékgyűjtő algoritmusnak később más területre kell átmozgatnia.
Forrás: TechOn
Az újítás jóvoltából esetenként akár háromszorosára is növelhető az adott SSD írási teljesítménye, miközben jelentősen, akár 60%-kal is csökkenthető a fogyasztás, illetve 55%-os csökkenés érhető el írási/törlési ciklusok számában is – legalábbis a kutatócsapat a tesztek alkalmával ilyen eredményeket tapasztalt. Persze az írási/törlési ciklusok számának csökkenése egy újabb pozitívumot is tartogat: növelhető az adott SSD meghajtó élettartama. A japán kutatócsapat új fejlesztése ütőképesnek tűnik, alkalmazása pedig a jelenlegi SSD meghajtók esetében is megoldható, hiszen a technológia semmilyen hardverszintű változtatást nem igényel. Az új middleware tulajdonképpen egy korábbi, főként adatközpontokat célzó koncepció sokoldalúbb megvalósításának tekinthető.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. ferenczga
2014.05.30. 13:37
És erre akkor lesz egy oprendszer patch? Esetleg valami driver? Vagy hogy kell a megvalósítást elképzelni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. dbelam feren...
2014.05.30. 13:42
Ez inkább firmware, mintsem más.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. sanyix
2014.05.30. 14:23
ha firmware akkor a meglévő SSD-sek nem várhatnak erre, mert nyilván csak az új SSD-kre lesz ilyen firmware... ha nem tetszik, vegyél újat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. marc23
2014.05.30. 15:06
most csak én vagyok lemaradva, vagy azért az ssd-k már vannak olyan jók megbízhatóságban , mint a hdd-k? mert ha nem akkor ideje lenne arra is rágyúrni, mert az olvasási/írási sebesség eddig is kiváló volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. franc03 marc2...
2014.05.30. 16:07
Nos, az én kezem alatt több HDD halt meg, mint SSD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.05.30. 16:14
Hát mivel még kissé "kezdeti" fázisban van a technológia, sok tönkremegy, főleg az alsó szegmensből.
Nem is az újraírhatóság szokott a fő baj lenni, hanem hogy a vezérlőjük megadja magát 1-2-3 év alatt.
Minden esetre gari van rájuk, ami meg kibír 3 évet, az sokat ki fog bírni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim franc...
2014.05.30. 16:27
Nálam meg még csak olyan HDD amit leejtettem (itt vásárolt Icy Box védőtokban csúszott le a lakkozott felületű asztalról), vagy eleve selejtesen kaptam újan, és az első túlírásnál ment tönkre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.05.30. 16:57
Ezzel nem vagy egyedül mert nálam is ez a helyzet. De csak azért mert több HDD-m volt mint SSD-m. De egy SSD nálam is megmurdelt. Nincs előjel, bekapcsolod a gépet és a No boot device felirat fogad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. KisDre pdx06
2014.05.30. 18:56
HDD-n legalább szokott előjele lenni.
Pl most is van egy 250gb-s WD vinyóm, 0% kondícióval. Nem is használom, pihen a fiókban de egyébként működik, és van rajta biztonsági mentés (őrültség lehet egy ilyen állapotú vinyót biztonságinak használni, de hát ez volt kéznél )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim KisDr...
2014.05.30. 20:27
Típus? Nekem is van 0% kondícióval 250-es WD, mai napig működik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Cannapeace
2014.06.01. 04:37
Több szektor csoport egyidejü írásával még tovább nőne de egyenlőre ez is elég lesz az átlag embernek. Azt majd egy következő lépcsdőben fogják bemutatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Cannapeace franc...
2014.06.01. 04:43
Az én kezem között meg egy 8GBos ssd pusztult el 5honap után ja és csakjnéha ment, HDD-t meg eggyet sikerült megnyúvasztani 15év alatt de azt is csak azért mert le ejtettem müködés közben, de van seagate 1000MB-os példány is itthon és perfekt működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zabalint
2014.06.02. 16:32
Nálunk a cégnél 2 SSD is meghalt (kis cég, szóval olyan 5-6-ból) 1 éven belül. HDD nekem eddig 1 halt meg a nagyon sokból, egy több mint 10 éves gép rendszerlemeze, a gépet magát eleve használtan velem, és én sem kíméltem. Viszont idővel gondolom megbízhatóbbak lesznek az SSD-k, meg egyébként is minden fontosról kell biztonsági mentés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!