iPon Hírek

Haswell BGA chip 4,5 wattos SDP-vel

Dátum | 2013. 07. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Nemrégiben egy meglehetősen érdekes Haswell chipről kezdtek el csiripelni a verebek, amely az Intel egyik dokumentumában tűnt fel. Azóta a vállalat elismerte, valóban létező chipről van szó, sőt, az is kiderült, hogy a szóban forgó újdonság még az idei év vége előtt elérhetővé válik. Mint a mesékben A 4,5 wattos Haswell chip esetében a 4,5 watt nem TDP-nek (Thermal Design Power), hanem SDP-nek (Scenario Design Power) minősül, ami egy kicsit félrevezető. Ez az érték alapjáraton azért tűnik nagy szónak, mert egy ekkora fogyasztás mellett üzemelő chiphez elméletben már passzív hűtést is lehet társítani, nem úgy, mint a 6 wattos modellekhez, amelyek mindenképpen aktív hűtést igényelnek. Sajnos azonban akárhogy is csűri-csavarja a számokat a marketinggépezet, attól még a 11,5 wattos TDP marad az irányadó, hiszen az SDP (Scenario Design Power) érték a fogyasztás meghatározásához szükséges tesztprogram-csokor okos összeállításával születik, kvázi marketing céllal, tehát a valósághoz túl sok köze éppen nincs. Hogy miért? Azért, mert akkor, ha a táblát komolyabb terhelés éri, a fogyasztás elkezd felfelé kúszni, így máris elégtelen lesz a passzív hűtés, hiszen nem lesz képes egy 6-7-8 vagy akár 11,5 wattos fogyasztás mellett üzemelő chip lehűtésére. A másik probléma az, hogy a Haswell chipnek nagyobb alaplapra van szüksége, mint a felsőkategóriás ARM alapú SoC egységeknek, ami tovább rontja a lehetőségeket. A nagyobb alaplap miatt még keményebb dió megfelelő teljesítményű hűtést kreálni úgy, hogy a végső termék vékony legyen, az pedig egyenesen lehetetlen, hogy a felsoroltakhoz hosszú akkumulátoridő tartozzon. Valahol komoly kompromisszumot kell kötni, így a végén jó esély van rá, hogy a termékre a kutya sem lesz kíváncsi.
A korábban kiszivárgott adatlap
A korábban kiszivárgott adatlap
Sajnos az Intel sajtóközleményéből - cseppet sem meglepő módon - az pont nem derül ki, hogy a szóban forgó chip TDP-je pontosan mekkora, de az elmúlt hónapban napvilágot látott adatlap alapján azért ez is tudható - fentebb már hivatkoztunk is rá. Utóbbi alapján úgy tűnik, hogy a kétmagos, Y sorozatú Haswell chip csak akkor tudja tartani a 4,5 wattos SDP értéket, ha a processzormagok órajele nem emelkedik 800 MHz fölé. Ha komolyabb alkalmazást kíván futtatni a felhasználó, akkor mindenképpen megemelkednek az órajelek és a feszültségek, így izzani kezd a hűtés és vele együtt a tábla háza is, hiszen már 6 wattos TDP esetén sem jöhet szóba a passzív hűtés alkalmazása, hát még ennél magasabb TDP-nél. Volt már egy próbálkozás, amiből nem lett szinte semmi Korábban, amikor az Intel bejelentette azokat az Ivy Bridge processzorokat, amelyek 7 wattos SDP-jük miatt akár táblákba is kiválóan passzolhatnának, azt hihettük, hogy a velük felszerelt termékek hamarosan elárasztják az üzletek polcait. A valóság ezzel szemben az, hogy a 7 wattos SDP-vel rendelkező Ivy Bridge processzorokból jelenleg sem sokkal találkozhatunk kereskedelmi forgalomban - valószínűleg a 4,5 wattos SDP-vel büszkélkedő Haswell chip esetében is hasonló lesz a helyzet. Utóbbi feltételezést erősíti, hogy az AnandTech értesülései szerint a chip csak limitált mennyiségben válik majd elérhetővé.

Azért annak mindenképpen örülnénk, ha a 4,5 wattos SDP-vel rendelkező Y sorozatú Haswell chip néhány érdekesebb, különlegesebb konvertibilis noteszgépben feltűnne majd a közeljövőben, hiszen bizonyos helyzetekben - zömében alacsony terhelés mellett futó alkalmazásoknál - jól jönne az alacsony fogyasztása, ugyanis segítene az akkumulátoridő kitolásában. Persze az is tény, hogy egy passzív hűtéssel ellátott, Haswell alapokon nyugvó tábla mindenképpen vonzó megoldás lenne, ha manapság lehetne ilyet készíteni, de a dolgok jelenlegi állása szerint ez inkább hiú ábránd, mintsem a valóság talaján álló sziklaszilárd jövőkép.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. j.panzer
2013.07.24. 19:17
Pedig szerintem hihetetlenül nagy szükség lenne a passzívan hűthető Core procikra. Az Intelnek (és az AMD-nek is, bár ők a gagyi gyártástechnológia miatt le vannak maradva TDP fronton, nem kicsit) imár 2-3 év gőzerővel kéne dolgoznia ezeken a procikon. Szerintem az első generáció Windows-os tabletek egyértelmű bukásának ez az egyik fő oka. Attól most tekintsünk el, hogy a W8 tableten épp olyan hulladék, használhatatlan, mint asztali gépen, de mégis ki az aki örömmel veszi, ha este, az ágyba behurcolt tabletje zúg, rezonál és gyűjti a port az aktív hűtésnek hála? Persze ott az atom, de az meg egy Full-HD filmet nem tud lejátszani, annyira gyengusz, használhatatlan vacak.

Egy passzív Core procinak számtalan felhasználási terület lenne, a nyilvánvaló tableteken kívűl. Gondoljunk csak bele, HT-Pc-k, még vékonyabb ultrabookok, hosszabb üzemidővel, és én spec irodai használatra is vennék ilyen gépet. Nálunk több tucat gép megy, van hangjuk. Mennyivel jobb lenne, ha az egész irodában néma csend lenne...

Én spec csend fetisiszta vagyok, az egész gépem ennek jegyében épült, s míg a gép maga ér kb 200 rugót, ehhez még tegyük hozzá, hogy elköltöttem +50 rugót, hogy közel néma legyen.
Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha lehetne passzív hűtésű pc-t kapni. Isten áldása lenne, mikor éjszaka, néma csendben dolgozom a gép előtt.

Szóval igen, nagyon rá kéne erre a vonalra feküdni, a hordozható eszközök miatt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. morgyi
2013.07.24. 19:25
Az Atom tényleg gyenge erre. A kabini viszont nem, de azokkal meg nem szerelnek tabletet köszönhetően az Intel lefizetős stratégiájának.
Mobil szegmensben az AMD teljesítmény/fogyasztás fronton pont hogy nincs lemaradva, elég csak összehasonlítani egy Kabinit és Atomot.
A win8 sikertelensége tablet fronton meg azért van mert a win8 RT nem jó. A desktop win8 meg azért nem megy mert azt a hulladék atomot pakolják alá aminek 0 a terméktámogatása és a GPU-ja is iszonyatosan gyenge, jó ha az angry birds elindul rajta és a grafikai újítások 90%-át nem támogatja.

Az MS meg jó hülye ha egy ilyen procival szerelt gépre rábólint, ez olyan mint a gamer laptop kategória hogy akksiról semmit nem bír, na ez is ugyan ez, ez is csak kábelen lógna folyton, arra meg minek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tibaimp
2013.07.24. 20:10
Ezek simán laptopba való procik, oda viszont verhetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm
2013.07.24. 23:35
Laptopba meg már grafikailag lenne gyenge.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tk36
2013.07.25. 08:30
j.panzer:"Az Intelnek (és az AMD-nek is, bár ők a gagyi gyártástechnológia miatt le vannak marad azva TDP fronton, nem kicsit)" - de miért is van lemaradva, ki tehet róla?

Meg ha ilyen jók az Intel procijai, akkor miért trükköznek a TDP-vel és SDP-vel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2013.07.25. 09:01
tk36: A -3000-ről induló grafikai teljesítményt összehasonlító grafikonjaik sem értem mire jók, ha még úgyis gyengébbek az AMD-nél mobil fronton.
De lehet j.panzer jobban tudja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm tk36
2013.07.25. 09:27
Tok mindegy mit surmozik az intel az altala krealt fogyasztasi mutatokkal. Attol meg a lapka es a hozza valo alaplap nem lesz egy jottanyival sem kisebb.Onnantol meg az akumulator rovasara megy minden.
Meg ha le is korlatozza az orajeleket hogy beleferjen a 4,5W-ba akkor is ott gond hogy milyen uzemidot tud elerni. A teljesitmeny pedig felgazon megintcsak atomisztikus lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!