iPon Hírek

Haswell szintű teljesítményt kínál az Nvidia új processzora

Dátum | 2014. 08. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Hot Chips szimpózium alkalmával az Nvidia illetékesei is előrukkoltak néhány meglehetősen érdekes információval, amelyek a Denver processzormag képességeiről rántják le a leplet. A Denver az Nvidia első saját fejlesztésű processzora, amelyről már régóta szivárogtat apróbb információmorzsákat a cég. Most szerencsére újabb részletek derültek ki az újdonsággal kapcsolatban, amelyekből megtudhatjuk, hogy nagyjából milyen felépítése és teljesítménye lesz a chipnek. A Denver jobban ki lesz gyúrva, mint az ARM Cortex-A15-ös processzormagja, mivel két Denver CPU mag kb. négy darab A15-ös processzormagot vált le – így lesz a Tegra K1-ből Denver alapú Tegra K1 64. Az is tudható, hogy a Denver az Apple Cyclone processzorát követve a második olyan ARM alapú megoldás lesz, amely 64-bites ARMv8-as alapokkal rendelkezik. A Denver alapú és a Cortex-A15 alapú Tegra K1-es SoC egységek lábkiosztás tekintetében kompatibilisek lesznek egymással, ami jelentősen megkönnyítheti a fejlesztők és a rendszerépítők dolgát.
Az Nvidia beszámolójának köszönhetően arra is fény derült, mire képes egy-egy Denver processzormag. A speciális megoldásoknak köszönhetően a Denver processzormag belsejében saját natív utasításkészlet dolgozik, a rendszer pedig az ARMv8-as utasításokat valós időben alakítja át. Hogy ennek mi értelme? Ezzel a módszerrel lehetőség nyílik némi dinamikus kód optimalizációra. A Denver processzormag végrehajtás előtt képes elemezni az ARM alapú megoldásokhoz passzoló kódot, valamint képes arra is, hogy megtalálja, mely utasításokat lehet összevonni – ilyesmire természetesen csak azoknál az utasításoknál van mód, amelyek nem függenek egymástól. Ha ezek megvannak, a jobb teljesítmény és a magasabb hatékonyság érdekében párhuzamosan hajtja végre őket. Hasonló megoldást már korábban is alkalmaztak egyes egzotikus CPU architektúráknál, elég csak a Transmeta x86 kompatibilis megoldására gondolni. Ez a módszer egyébként a nem-natív kódok emulációjára is használható a különböző alkalmazásokban. A Denver bináris fordítórétege szoftveres megoldás, amely az operációs rendszernél alacsonyabb szinten fut. A már optimalizált kódokat 128 MB-os gyorsítótárba pakolja a rendszer, amit a rendszermemóriából foglal le. Az optimalizált kódrészletek innen később újra meghívhatóak és felhasználhatóak, ha szükséges.
A Denver esetében a végrehajtó részleg széles, de in-order rendszerben üzemel. Az out-of-orderhez képest jóval egyszerűbb in-order megoldás alkalmazása fogyasztáscsökkentéssel indokolható – ezt a módszert remekül kiegészíti a fentebb említett dinamikus kódoptimalizációs lehetőség. A végrehajtó egység egy hétutas szuperskalár megoldás, amely órajelenként hét művelet végrehajtására képes. Ennek fényében a Denver utasítás-végrehajtási csúcsteljesítménye meglehetősen magas lehet. Az persze már érdekesebb kérdés, hogy a tipikus utasítás-végrehajtási teljesítmény hogyan alakul hétköznapibbnak tekinthető átlagfelhasználói terhelések alkalmával, ez a terhelésforma ugyanis annyira változatos lehet, és annyi függőséget tartalmazhat, hogy a dinamikus optimalizációs motort komoly kihívások elé állíthatja. Ennek fényében a Denver csúcsteljesítménye bonyolultabb műveletsorok alkalmával gyengébb lehet. Az Nvidia persze a jelek szerint nagyon elégedett és bizakodó az újdonsággal kapcsolatban: a cég állítása szerint teljesítmény tekintetében a Denver összehasonlítható a Haswell alapú, Core sorozatú processzorokkal. Ez persze meglehetősen optimista kijelentésnek tűnik, és minden bizonnyal leginkább olyan helyzetekre érvényes, ahol a Denver dinamikus optimalizációja hatékonyan tud előnyt kovácsolni a rendszer számára. Az Nvidia néhány teszteredményt is prezentált, amelyek népszerűbb szintetikus tesztalkalmazásokkal készültek. A diagramon látható eredmények alapján a Denver jól teljesít, igaz, nem szabad elfelejteni, hogy nem tudjuk, milyen platformmal készült a teszt, azaz nem ismertek a Tegra K1 64 SoC órajelei, valamint az sem, mennyire engedték elszaladni a fogyasztást – egy fejlesztőknek szánt platform jóval tágabb keretek között mozog, mint egy tábla, ez pedig jelentősen torzíthatja a képet.
A Denver processzormag természetesen fogyasztás-optimalizációs szolgáltatásokat is felvonultat: ezek között alacsony késleltetésű, energiaállapotok között gyorsan kapcsolgató tranzisztorok, kiterjedt tápkapuzás, illetve terheléstől függő dinamikus feszültség- és órajel-skálázás egyaránt jelen van. Ezeknek köszönhetően az Nvidia szerint a Denver teljesítménye a kereskedelem fő áramába szánt processzorok teljesítményével vetekszik, fogyasztása azonban mégis jelentősen alacsonyabb azokénál. Ez egy kicsit erős kijelentésnek tűnik, viszont kérdés, milyen processzor teljesítményével összehasonlítva született ez a megállapítás – valószínű, hogy inkább a Kaveri volt a referencia, és nem a Broadwell. Az Nvidia tervei szerint a Tegra K1 64 alapú eszközök még idén forgalomba kerülnek, valamint Android L alapú fejlesztői platform érkezésére is lehet számítani.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

28. tibaimp
2014.08.12. 18:33
Hűha, nekik is nagyon megy a grafikon rajzolgatás, azt látom.....ezzel csak az a baj, hogy ahogy a másik cikk írja, az Intel már küldi a gyártóknak a következő generációs csipeket, szóval, nem kicsit maradt le az nvidia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. markangabo... tibai...
2014.08.12. 19:17
Errol az intel gondoskodott, mikor nem adott nekik licenszet. Másrészt 14nm vs 28nm. Nem egyszeru az intellel versenyezni, de talán érdemes, kitudja mit hoz a jovo.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. JokerPRO
2014.08.12. 20:03
De ez ARM,hűtésel szerintem 5Ghz-ra is felvihető szerintem egy ilyen proci,akkor már képes lenen szerintem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. csabi02
2014.08.12. 20:13
hát engem azok a csíkok és az információk nem győztek meg,csak nehogy falnak rohanjanak a nagy versengésben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Phantomstr...
2014.08.12. 20:36
Néha elgondolkodom, hogy nézne ki a piac, ha az nvidia kapott volna x86 lincenct.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. rini
2014.08.12. 21:08
Pont azért nem kapott, hogy ilyen dolog senkinek a fejében ne fordulhasson elő.

Ez még csak egy új gyermek. Rengeteg nagyotmondás lehet mögötte és nem mellékesen rengeteg hibája is lehet. Viszont ha tényleg jó lesz akkor komoly pofont osztogathat a jövőben.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. thedevelop...
2014.08.12. 21:14
Az ARM processzorokat továbbra is csak számológépekbe építeném be.
Lehet akárhány magja, lehet akármekkora az órajele, hamar elvégzik, ha érdemi munkát kell végeznie.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. gab78
2014.08.12. 21:16
Ha jobban megfigyeljük egy Haswell 2955U-hoz van hasonlítva, ami 2 mag és 1.4 GHz-en üzemel. Ezzel azt akarom mondani, hogy egy kiherélt, és hát nem teljes értékű processzorként kezelthez. Ráadásul azt sem tudni hogy ez a K1 milyen órajellel és milyen fogyasztással bírt. Arról nem is szólva, hogy szintetikus tesztek, nem is tudom, de én valahogy azt veszem észre, hogy nem igazán tükrözik a valós használhatóságot. Volt korábban egy bemutató, ahol igencsak durva fogyasztási értékeket saccoltak, úgyhogy még annyira nem kellene hasra esni.

Ami a gyártástechnológiát illeti, ne csak azt nézzük, hogy hány nm-en készül. Pl az AMD a Kaverinél 1 milliárddal több tranzisztort zsúfolt bele egy a Trinity-vel közel azonos méretű processzorba, úgy hogy csak 32 nm-ről csak 28nm-re váltottak. Sokszor az optimalizálással jobb eredmény érhető el, mint 1-1 nagyobb lépcsőjű gyártástechnológiai váltással. Az sem véletlen, hogy a GPU-k maradnak majd 28nm-en, azt kiismerték már, a 20nm meg a méretcsökkenésen kívül nem rendelkezik más pozitívummal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. atti2010 gab78
2014.08.12. 21:46
A 20nm átugorják és ha minden jól megy tavasszal 16nm kezdenek gyártani 3D tranyókkal, csak így a TSMC kiesik marad a GLOFO, Samsung.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. rini
2014.08.12. 22:04
Én azt nem mondanám, hogy csak a méretcsökkenés lenne az egyetlen pozitívuma a 20 nm-nek. A 20 körülbelül ott kezdődik ahová egy végletekig kihegyezett 28 nm-es lapka elérhet. Szóval ha a 20 nm-est is a végletekig kioptimizálják akkor jóval tovább mutat a 28-asnál. Másrészt sok függ attól, hogy az optimalizálás folyamán milyen új ötleteket tudnak megvalósítani a jelenlegi szintjükön. Például az új Broadwel mutat erre példát a tranzisztor sűrűség és méret optimalizációja terén de az energia felhasználás is fejlődhet. Például megnyújtották a tranzisztorokat és így több fér el egy azonos területen. Ezt például megtehették volna 28-on is és akkor még erősebb lapkák készülhettek volna. Szóval minél kisebb az adott lapka annál hatékonyabb jelenlegi ismereteink szerint. A kérdés inkább az ezeknél, hogy megéri az anyagi ráfordítást az ilyen kis mértékű fejlődési lehetőség? Láthatóan nem éri meg, főleg nem ilyen gyorsan. Másrészt a fejlesztők nem akarják ellőni minden puskaporukat egy már ismert és jól bejáratott lapka újratervezésére egy azonos méreten. Szóval sok újítást már tartalékolnak a kisebb mérethez és ebből már az fog profitálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. tibaimp Phant...
2014.08.12. 22:04
Na az egy érdekes helyzet lenne, az tuti, ezért nem kaptak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. ny
2014.08.13. 04:30
"A speciális megoldásoknak köszönhetően a Denver processzormag belsejében saját natív utasításkészlet dolgozik, a rendszer pedig az ARMv8-as utasításokat valós időben alakítja át."

ezt honnan? Semmelyik mas oldal nem emlit code morphingot. Forras?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. tormasi
2014.08.13. 08:59
Elszabadult a pokol az Intel x86 és az ARM (mindenki más) között
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. atti2010 tibai...
2014.08.13. 10:18
Bármikor vehetnének az AMD -től x64 licenszet de szerintem nem fognak versenyt kezdeményezni az Intelel, annál okosabbak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. sola
2014.08.13. 10:50
Hát nagyon kiváncsi leszek. Ha minden igaz, amit leírtak, akkor ez a processzor simán belemehetne normális alacsonyabb teljesítményú laptopokba, Chrome/Netbook-okba pedig kellene majd vigyék mint a cukrot.

Mondjuk az tény, hogy laptopba, csak Linux desktop-al vagy Android-al tudnák eladni, mert Windows RT-vel szerintem senki nem venné meg. (vagy már kiszedték belőle a desktop limitációt?)

Mondjuk, az Acer Chromebook 13 valószínűleg ennek az előfutára, mert abban már 32 bites K1 van, gyaníthatóan év vége felé már lesz belőle Denver-es 64 bites is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. sola
2014.08.13. 10:52
Mindenesetre ez már egy olyan ARM processzornak tűnik, ami elkezdte döngetni a laptopok kapuját, hogy helyet kérjen magának az x86-os procik mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. rini
2014.08.13. 11:37
Nem vehetnek licencet. 3 cég birtokolja mindössze ezt a jogot de csak az Inteltől veheted meg vagy más vállalat felvásárlásával juthatsz hozzá. De még ekkor is kell az Intel beleegyezése. Próbálta egy időben az nV is megszerezni de vagy túl drága volt számukra vagy az Intel nem adta volna a beleegyezését. Szóval letettek róla és ráadásul ekkoriban lendült igazán mozgásba az ARM szekere is. Így inkább feléjük fordultak és ez vezetett a Denver processzor megtervezéséhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. atti2010 rini
2014.08.13. 11:46
Vásárlással nem juthatsz hozzá mert nem örökölhető, miért nem veszi meg senki a VIA-t van X86 licenszük de ha eladnák azonnal érvényét veszítené, az AMD bármikor eladhatja az x64 liceszt mert az ő tulajdona az Intel pedig az x86 mert az meg az övé, keresztlicensz = AMD kapott x86, Intel kapott X64 -et, a sajátját mindenki eladhatja, de az AMD eladása esetén nem öröklődik az X86 csak az X64, Intel eladásakor pedig fordítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. rini
2014.08.13. 12:11
Éppen ezt írtam de nem tértem ki az x64-re. Egyébként megvásárolható lenne így is csak meg kellene fizetni az árát. Mindennek megvan a maga ára. Az más kérdés, hogy megéri vagy nem. A VIA volt az amelyet az nV is meg akart vásárolni csak az Intel közbeszólt. Ha belement volna az Intel akkor a VIA már az nV-é lenne a jogosultsággal együtt. Szóval csak az Intelnek kellett volna rábólintania függőlegesen és nem vízszintesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. atti2010 rini
2014.08.13. 12:20
Jó de az x64 nincs beleszólása az Intelnek, a vianak x86 licensze van még szép hogy az Intel nemet mondott, szerintem az Nvidianak már nem kell sem x86 sem x64 mert belecsöppenne egy Intelell való harcba amiből csak vesztesen jöhetne ki, szépen lepénzel mindenkit a nagy kék tesó így azon a fronton nem lehet labdába sem rúgni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Phantomstr... atti2...
2014.08.13. 14:18
Nem értek egyet. Az nvidia néhány év alatt szeritem fel tudna nőni második számú x86-os gyártóvá. A nehézségek csak aztán jönnének, de mivel az NV erős a profi piacon, nem lenne olyan könnyű elbánni vele, mint az AMD-vel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. atti2010 Phant...
2014.08.13. 14:28
Lehet hogy pénzügyileg erős de akkor sem engedheti meg magának hogy Intellel versenyezzen mert a részvényesek az orrukra koppintanak a felelőtlen pénzköltés miatt, amúgy meg mi haszna lenne az X86 piac részleges meghódításából mikor már lényegesen kevesebb rajta a haszon mint az ARM vagy a Tesla megoldásokon?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. JokerPRO
2014.08.13. 14:29
De egyébként ezzel a sok sok feltételezéssel az a nagy baj,hogy az Nv teljesen más piac felé indult el,mért kezdene el gyártani x86-os procikat mikor már van belőle kettő? AMD meg már nem is gyárt csak procikat,ők az APU-k felé indultak el,tehát látható hogy azért kezd kirajzolódni minden,Nv csak ARM procikat gyárt és kész,néhány autógyártóval kapcsolatban van és pont.Nem érdekli őket az x86 se az x64 csak a saját tabletjük,konzoljuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010 Joker...
2014.08.13. 14:36
Ezt próbáltam magyarázni, amúgy meg még a csipkészlet gyártásból is kitúrták nemhogy most belekezdjen egy teljesen ellentétes és veszteséges tervezésbe, az Intelnek sem érné meg ha nem tudná lehozni a szerver vonalról az asztalira egy szimpla foglalat cserével és nemi apróbb módosítással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. csabi02
2014.08.13. 15:40
Az anyagi méreteket könnyen össze lehet hasonlítani:
(hogy kinek mekkora a termék-palettája az jelenleg lényegtelen)

utolsó negyedévek:

AMD: 1,4milliárd teljes bevétel és veszteséges
nV: kb ~1milliárd teljes bevétel és abból kb 100milla profit
Intel: 13,8milliárd teljes bevétel a profit = amennyit bevallanak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Bakkertakk...
2014.08.13. 21:11
A csúcs ARM még mindig csak netbook szinten mozog és ott is csak a tesztekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.14. 10:22
@Bakkertaker
Szerintem ez az állításod inkább az egyel előtti ARM generációra igaz. Az XE303-am 2db Cortex-A15-el és 2GB RAM-al teljesen elfogadható sebességgel futtatja az Ubuntu-t. A netbook sebességet mindenképpen megütötte.

A 32 bites Tegra K1 ehhez képest sokkal erősebb teljesítményt ad le, a 64bites pedig ehhez képest is hatalmas előrelépés.

Szerintem a jelenlegi generáció inkább a gyenge laptop kategóriája (32bites Tegra K1), a következő generáció (pl.: 64bites Tegra K1) pedig már az alsó-középkategóriás laptop lesz (i3-al összevethető).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Leeroy
2014.08.14. 20:48
Ja hogy Celeron az a Haswell, értem. (lásd grafikon) Nincs több kérdésem...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!